Arama

Christoph Daum

Güncelleme: 15 Aralık 2015 Gösterim: 2.300 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
24 Ekim 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Christoph Daum
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Christoph Paul Daum, Alman teknik direktör.
230px Christoph Daum 1
  • Tam adı: Christoph Paul Daum
  • Doğum tarihi: 24 Ekim 1953
  • Doğum yeri: Zwickau, Almanya
  • Mevkii: Teknik Direktör
Teknik direktörlük kariyeri boyunca 3 kez lider girdiği son haftalarda şampiyonluğu kaybetmiştir. 1999-2000 sezonunda Bayer Leverkusen'de, 2005-2006 ve 2009-2010 sezonlarında ise Fenerbahçe'de son haftada bıraktığı puanlarla şampiyonlukları kaybetmiştir. Fenerbahçe yönetimi tarafından yapılan uzun pazarlıklar sonuncunda 2.3 Milyon Euro karşılığı sözleşmesi feshedilmiştir.

Futbolculuk Kariyeri

Profesyonel olarak sadece 7 sezon futbol oynamış, Duisburg ve FC Köln takımlarında forma giymiştir..

Teknik Direktörlük Kariyeri

Teknik direktörlük lisansını aldıktan sonra 1981 yılında amatör olarak çalışmaya başladı.

Köln Kariyeri

23 Eylül 1986'da yardımcı teknik direktörlüğünü 1. FC Köln takımının başına geçti. Önceki teknik direktör Georg Kessler, 8 haftada 1 galibiyet 2 beraberlik 5 mağlubiyet almışti. Daum, takımın başına geçtiğinde FC Köln Bundesliga'da 15. sıradaydı. Ayrıca kulüp içi problemler de çok fazlaydı. 1987'de başkanlık değişimliği yaşandı. Ayrıca takımın birinci kalecisi Harald Schumacher takımdan kovuldu. Daum, sarsıntılı geçen bu sezon sonunda, geçen sezon düşmekten zor kurtulan takımı 10.luğa taşıdı.

1987-88 sezonunda takımı sezon boyunca ilk üç sırada tuttu ve Bundesliga'yı üçüncü olarak bitirdiler. 1988-89 sezona kötü başlayan ekip, ikinci yarıdan itibaren toparlandı ve Bayern Münih'in 5 puan ardından lig ikincisi olarak sezonu tamamladı. Ayrıca UEFA Kupası'nda çeyrek finale çıktılar. 1989-90 sezonunda da Köln, Münih'in ardından lig ikincisi oldu. Avrupa'da ise UEFA Kupası yarı finallerine çıkıp, o sezon kupayı kazanacak Juventus'a elendiler. Sezon sonrası, 1990 Dünya Kupası oynanaırken, Köln kulübü başkanı Dietmar Artzinger-Bolten, Daum'u kovdu. Bolten'in Daum'u kovmasının resmi nedeni halen bilinmese de, Daum'un 2000'deki kokain skandalı sırasında yaptığı bir açıklama sonucu nedenin bu konuyla ilgili olduğu tahmin edilmektedir.

Stuttgart Kariyeri

Köln'deki başarılı sezonların ardından bir süre takım çalıştırmayan Daum, 20 Kasım 1990'da Willi Entenmann'ın kovulması ertesinde VfB Stuttgart'a geçti. Daum takımın başına geçtiğinde Stuttgart, 14 maçta sadece 3 galibiyet almış ve 15. sırada bulunmaktaydı. Daum, Stuttgart ile dikkat çekici bir yükseliş yaşattı ve ligi altıncı olarak bitirdiler.

1991-92 sezonu oldukça çekişmeli bir sezon olarak geçti. Stuttgart, Borussia Dortmund ve Eintracht Frankfurt ile şampiyonluk yarışı veriyordu. Son haftaya 3 takım da 50 puanla giriyordu. Eintracht Frankfurt, averaj üstünlüğü ile birinci, Stuttgart ise ikinci durumdaydı. Maçların ilk yarıları bittiğinde Borussia Dortmund, Duisburg karşısında 1-0 önde olarak liderlik koltuğundaydı. Eintracht Frankfurt ise Hansa Rostock karşısında 0-0 berabere kalarak averajla ikinciydi. Daum'un Stuttgart'ı ise Bayer Leverkusen deplasmanında 1-0 yenik duruma düşse de ilk yarının sonlarında durumu 1-1'e getirmişti. Stuttgart, 86. dakikada Guido Buchwald ile golü bularak maçta 2-1 öne geçti. Ancak 1-1 devam eden maçta Frankfurt'un bulacağı bir gol Stuttgart'ı ikinci yapacaktı. Ancak 89. dakikada Hansa Rostock golü buldu ve Stuttgart, Borussia Dortmund'u averajla geçerek şampiyonluğa ulaştı.

Daum da kariyerinin ilk Bundesliga şampiyonluğunu yakaladı. 1992-93 sezonunda Stuttgart ile kariyerinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılan Daum, ilk maçta evinde İngiliz ekibi Leeds United'ı 3-0 yendi. İkinci maçta ise deplasmanda rakiplerine 4-1 yenildiler. Buna rağmen deplasmanda atılan gol kuralı ile tur atlayacaklardı. Ancak Daum, maçta 82. dakikada oyuna Jovica Simanic'i sokmuştu. O sene Şampiyonlar Ligi'nde 3 yabancı kuralı uygulanmaktaydı ve Simanic takımdaki 4. yabancı olmuştu.

Bu nedenle Stuttgart maçı hükmen 3-0 kaybetmiş sayıldı. Bu olaydan sonra İngiliz The Sun gazetesi, kelime oyunu yaparak "Christoph Dumb" (Aptal Christoph) başlığını attı. Maçlar 3-0'lık sonuçlarla bitip deplasman kuralı işlemeyince bir play-off maçı oynandı. Barcelona'da oynanan maçı Stuttgart 2-1 kaybedince ikinci tura kalamadı. Bundesliga'da ise orta sıralarda seyreden takım ligi 7. bitirebildi. Daum, 1993-94 sezonuna da Stuttgart'ta başladı. Ancak istenen sonuçlar gelmedi ve 20. haftada Daum ve Stuttgart yollarını ayırdı. Daum, 20 maçta sadece 5 galibiyet alabilmişti.

Beşiktaş Kariyeri

1993-94 sezonuna kötü başlayan Beşiktaş JK, uzun yıllar beraber çalıştığı teknik direktörü Gordon Milne ile yollarını ayırdıktan sonra Daum'a teklif götürdü ve 1994 Ocak'ında Daum, ilk kez yurt dışı kariyerine Beşiktaş ile başladı. Daum, Beşiktaş'ın başına geçtiğinde liderin 10 puan gerisinde 5. sıradaydı. İkinci yarı öncesi bir kaç hazırlık maçı sonrası ilk resmi maçını ezeli rakibi Fenerbahçe ile Türkiye Kupası karşılaşmasında yaptı ve rakipleri 2-1 yenerek elediler. Daum lige de Gençlerbirliği galibiyetiyle başladı. Beşiktaş sezon sonunda lig dördüncüsü olmuştu. Türkiye Kupası'nda ise takımı finale taşıyan Daum, Galatasaray'la ilk maçta 0-0 berabere kalıp, rakibini ikinci maçta 3-2 yenerek Beşiktaş ile Türkiye Kupası'nı kazandı. Sezonu, Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla kapatan Daum'lu Beşiktaş, Galatasaray'ı 3-1 yenerek bu kupayı da kazandı.

Daum, 1994-95 sezonuna önemli transferlerle hazırlandı. Eski Alman milli takım kalecisi Raimond Aumann, Stuttgart'tan öğrencisi Eyjólfur Sverrisson ve Norveçli futbolcu Ronny Johnsen'i transfer etti. Ayrıca takıma Samsunspor'dan yüksek bir transfer ücreti ödenerek Ertuğrul Sağlam katıldı. Sezonun ilk yarısını Galatasaray'ın ardından, rakibinden bir averaj kötü durumda ikinci bitiren takım, ikinci yarınının başında liderliği ele geçirdi ve sezon sonuna kadar birinci olarak devam etti. Böylece Daum, kariyerindeki ikinci, Türkiye'deki ilk şampiyonluğuna ulaştı. Avrupa'da ise Kupa Galipleri Kupası'nda sadece ikinci tura çıkabildiler. Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda ise başarı gelmedi.

1995-96 sezonunda takıma ünlü Alman futbolcu Stefan Kuntz takıma dahil oldu. Beşiktaş, ilk büyük sınavını UEFA Şampiyonlar Ligi elemelerinde verdi. Norveç ekibi Rosenborg karşısında deplasmanda 3-0'lık sürpriz bir yenilgi alan Beşiktaş, evindeki maçı 3-1 kazansa da gruplara kalamadı. Ligde de bu sefer başarı gelemedi ve rakipleri Fenerbahçe ve Trabzonspor'un gerisinde kaldılar. Kupada da çeyrek finalde Galatasaray'a elendiler. Daum, sezonun bitime 2 maç kala Beşiktaş'tan istifa etti ve son iki maçta takımı yardımcısı Roland Koch yönetti.

Bayer Leverkusen Kariyeri

1996-97 sezonunda Almanya'ya dönen Daum, Bayer Leverkusen'in başına geçti. Daum'un gelişiyle ofansif bir futbol anlayışına dönen Leverkusen, ligi Bayern Münih'in arkasından ikinci olarak bitirerek tarihinin en başarılı derecesine ulaştı. 1997-98 sezonuna kötü başladılar, 8. hafta 15.liğe kadar düşseler de daha sonra yukarılara gittiler ve ligi üçüncü olarak bitirdiler.

1998-99 sezonuna Brezilyalı Ze Roberto'yu transfer ederek başladılar. Yine üst sıralarda geçen bir sezon sonunda Leverkusen, yine Bayern Münih'in arkasında ligi ikinci bitirdiler. 1999-2000 sezonunda ise Michael Ballack takıma transfer edildi. Leverkusen, yine uzun süre ligde ikinci durumdaydı. 27. hafta liderliğe yükselen takım, 29. hafta liderliği averajla Bayern Münih'e kaptırdı. 30. hafta ise Leverkusen, Arminia Bielefeld'i yenerken, Bayern Münih ise kendi evinde oynanan Münih derbisinde 1860 Münih'e yenildi ve Leverkusen 3 puan öne geçti. Son haftaya kadar 3 puanlık fark devam etti. Bayern Münih'in averajı ise Leverkusen'den 3 puan fazlaydı. Son hafta Leverkusen, SpVgg Unterhaching deplasmanına gitti.

Beraberliğin şampiyonluğu getireceği maçta 21. dakika Ballack'ın kendi kalesine attığı golle 1-0 yenik duruma düştü. İkinci yarıda bir gol daha yedi ve 2-0 mağlup oldu. Bayern Münih ise kendi sahasında Werder Bremen'i 3-1 yenerek şampiyon oldu. Böylece Daum, Leverkusen'deki 4. sezonunda üçüncü kez ikinci olurken, Stuttgart'tan sonra ikinci kez son hafta şampiyonluğu kaybetti.

2000-01 sezonuna Daum, Leverkusen'de başladı. Ancak, Euro 2000 sonrası istifa eden Erich Ribbeck sonrası Almanya Milli Futbol Takımı'nın teknik direktörlüğündeki en büyük adaydı. 9 hafta takımın başında kalan Daum, birinci Bayern Münih'in 3 puan ardından lig altıncısıydı. Ancak adı kokain skandalına karışında görevinden istifa etti.

Kokain skandalı

2000 yılında Bayern Münih menejeri Uli Hoeness'in Daum'un kokain kullandığını iddia etmesi Almanya'da büyük bir skandala neden oldu. Daum da Hoeness'e dava açarak, gönüllü olarak saç örneğini mahkemeye teslim etti. 20 Eylül'de Köln Adli Tıp Kurulu'nun incelemesi sonucunda Daum'un saç örneğinden kokain kullandığı tespit edildi. Bu sonuç nedeniyle Daum, Bayer Leverkusen'deki görevinden istifa etti ancak mahkeme sonucuna itiraz edeceğini belirtti. Buna rağmen Daum'un, Almanya Futbol Federasyonu ile devam eden sözleşme konuşmaları, federasyon tarafından sonlandırıldı.

Daum bu olaylardan sonra Almanya'dan ayrılıp, bir süre ABD'de kaldı. Orada yaptırdığı bir saç testinde bu sefer kokain bulunmadı. Alman yasalarına göre Daum'un suçu kabul etmesi durumunda hapis cezası para cezasına çevrilecekti. 2001'in Ocak ayında Almanya'ya dönen Daum, Köln'de yaptığı basın açıklamasında kokain kullandığını kabul etti. 2001 yılında Beşiktaş'ı çalıştırırken sık sık Almanya'da hakim huzuruna çıktı. 2002 yılında dava Daum'un para cezasına çarptırılmasıyla sonlandı.

2. Beşiktaş Kariyeri

Kokain davası sonrası Alman takımlarından teklif alamayan Daum, eski takımı Beşiktaş'a döndü. Beşiktaş yönetimi, sözleşmesi devam eden Nevio Scala'yı sağlık sorunlarını sebep göstererek olaylı bir şekilde kovdu. Mart 2001'de Beşiktaş'ın başına geçen Daum, Beşiktaş'ı dördüncü yaptı. 2001-02 sezonunda ise Beşiktaş, ligde pek varlık gösteremeyerek lig üçüncüsü oldu. Türkiye Kupası'nda takımı finale çıkarsa da Kocaelispor'a 4-0 yenilerek kupayı kaybettiler. Almanya'da süren kokain davası yüzünden sık sık Almanya'ya gitmek zorunda kalan Daum, ilk Beşiktaş dönemindeki başarıları yakalayamadı ve sezon sonunda takımdan ayrıldı.

Avusturya Wien Kariyeri

2002-2003 sezonunda Austria Wien takımını çalıştırdı ve sezon sonunda 70 puanla şampiyonluğa ulaştı. Aynı zamanda Avusturya Kupası'nı da kazandı. Sezon sonunda başka ülkelerde şansını denemek istediğini söyleyerek takımdan ayrıldı.

Fenerbahçe Kariyeri

2003-2004 sezonu başında tekrar Türkiye'ye gelerek Fenerbahçe'nin başına geçen Daum, 76 puanla ilk şampiyonluğunu elde etti. 2004-2005 sezonunda, 80 puanla bir kez daha şampiyonluğu kazanmayı başardı. 2005-2006 sezonunda, Fenerbahçe'yi, tarihinde ilk defa 3 yıl üst üste şampiyon olmasına çok yaklaştırdı. Ligin son haftasına Galatasaray ile birlikte 80 puanda giren Fenerbahçe averaj ile liderdi. Denizli'de alacağı bir galibiyet ile bir kez daha şampiyonluk sevinci yaşayacaktı. Ama alınan beraberlik ve şampiyonluğun Galatasaray'a kaptırılması sonucu büyük bir yıkım yaşandı. Sezon sonunda takımdan kovuldu.

2. Köln Kariyeri

2006-2007'de kariyerine başladığı Köln'e geçti. İlk sezonunda Bundesliga 2'de takımı 9. yaptı. 2007-2008'de 60 puanla 3. sırada yer alarak Köln'ün Bundesliga'ya çıkmasını sağladı. 2008-2009 sezonunda Bundesliga'da 39 puanla, Köln'ü 12. yaparak ligde tuttu.Sezon sonundada Fenerbahçe'ye gitti.

2. Fenerbahçe Kariyeri

2009-2010 sezonunda 4. kez Türkiye macerasına başlayarak, tekrar Fenerbahçe'nin başına geçti. İlk sezonunda Fenerbahçe'yi Türkiye Kupası'nda finale çıkarmayı başardı fakat finalde kaybetti. Ligde ise son haftaya ikinci Bursaspor'un 1 puan önünde lider girdi. Yine alacağı bir galibiyetle şampiyonluğu elde edecekti. Ama son maçta Trabzonspor ile Şükrü Saraçoğlu Stadı'nda 1-1 berabere kalıp puan kaybederek, bir kez daha son haftada şampiyonluğu kaptırdı. Böylece evinde Beşiktaş'ı 2-1 yenen Bursaspor, Fenerbahçe'nin 1 puan önüne geçerek tarihinde ilk kez Süper Lig şampiyonu oldu.Sezon sonunda sözleşmesi 2.3 Milyon Euro'ya feshedildi.

Başarıları
  • Almanya Bundesliga Şampiyonluğu
    • 1991-1992 VfB Stuttgart
  • Türkiye Süper Lig Şampiyonluğu
    • 1994-1995 Beşiktaş
    • 2003-2004 Fenerbahçe
    • 2004-2005 Fenerbahçe
  • Türkiye Kupası Şampiyonluğu
    • 1993-1994 Beşiktaş
  • Avusturya Bundesliga Şampiyonluğu
    • 2002-2003 Austria Wien
  • Avusturya Kupası Şampiyonluğu
    • 2002-2003 Austria Wien

Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2015 22:35
Biyografi Konusu: Christoph Daum nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀

Benzer Konular

29 Ağustos 2008 / Misafir Spor ww
3 Eylül 2011 / Daisy-BT Müzik ww
9 Nisan 2011 / Jumong Sinema ww
27 Mart 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
25 Eylül 2015 / Safi Bilim ww