Arama

Manuel Francisco (Garrincha)

Güncelleme: 27 Kasım 2015 Gösterim: 3.486 Cevap: 1
estudiantes - avatarı
estudiantes
Ziyaretçi
21 Ekim 2007       Mesaj #1
estudiantes - avatarı
Ziyaretçi
Manuel Francisco dos Santoss
(d. 28 Ekim 1933 - ö. 20 Ocak 1983), Brezilyalı futbolcu. Hemen herkes tarafından Garrincha olarak bilinir. 60 kez Brezilya Milli Takımı formasını giymiştir
Sponsorlu Bağlantılar
Hayatı
[değiştir]
28 Ekim 1933 yılında Rio de Janeiro yakınlarındaki Pau Grande şehrinde dünyaya gelmiştir. Bir rivayete göre doğumda çok küçük olduğu için ablası ona çalıkuşu anlamına gelen Garrincha ismini taktı. Başka bir rivayete bu isim Mato Grosso'da yaşayan yerel bir kuştan gelmektedir. Bu kuş çok çirkindir ve Manuel'de neredeyse onun kadar garabettir. Bu yüzden ağabeyi bu ismi layık görmüştür kardeşine. Gerçek hikayenin hangisi olduğunu bilemesek de Garrincha isminin bir efsane olduğunu ve Manuel isminden çok daha fazla tanındığını biliyoruz.
İlk gençliğinde Pau Grande'deki tekstil fabrikasında çalışmaya başladı. Bu arada futbol yeteneği bütün Pau Grande'de konuşuluyordu. 19 yaşındayken Botafogo Kulübü'nün seçmelerini kazandı ve ilk maçında 3 gol attı.
İlk evliliğini 18 yaşındayken sevgilisi Nair hamile kaldığı için yapmıştır. Nair evlilikleri süresince 8 çocuk doğurmuştur. Ama Garrincha'nın çocuk sahibi olduğu tek kadın Nair değildi. Rio'daki sevgilisinden 2, Dünya Kupası için gittiği İsveç'teki sevgilisinden de 1 çocuğu vardır. Son sevgilisi ise Brezilya'nın ünlü sambacılarından Elza Soares'ti. Brezilya'nın sembolü olan samba ve futbol'un zirvesi Elza Soares ve Garrincha'ydı. Bu yüzden onların aşkı Brezilya'nın aşkıydı. Fakat, Garrincha'nın maddi olarak kandırıldığını farkedip Botafogo'lu yöneticilerden para istemesi ile bu aşk aynı döneme denk geldiği için (Botafogo'lu yöneticilerin de alttan alta desteğiyle) bu talep Garrincha'nın kadınlarla para yemek için daha çok para açgözlülüğü olarak lanse edildi. Elza Soares ise yuva yıkan, para yiyen kadın oldu.
1963 yılında Garrincha'nın dizi kötüleşmeye başladı. Futbol hayatının sonu gelmeye başlamıştı. 1966 yılında kendi kullandığı otomobilin kaza yapması sonucu Elza'nın annesi hayatını kaybetti. Bu olayın etkisiyle intihara teşebbüs etti. Bu intihar girişiminden kurtulduysa da asla depresyondan kurtulamadı. Artık onu hayata bağlayan futboldan da kopuyordu. Bu durum onu daha fazla alkole yöneltti. Elza ona yardım etmek istiyordu. Hava değişikliği olması için Roma'ya taşındılar, ama işe yaramadı. Brezilya'ya döndüklerinde Elza bir çocuk doğurdu, ama işler daha da kötüleşti. Sonunda Elza, Garrincha'yı terk etti. 15 yıllık masal bitti.
Garrincha üçüncü ve son evliliğini yaptı. Bu evlilikten de bir kızı oldu. Ancak artık vücudu iflas etmişti. 19 Ocak 1983 tarihinde alkol komasına girdi. Hastaneye kaldırıldı ama komadan çıkamadı ve 20 Ocak 1983 tarihinde sabaha karşı 6'da Rio de Janeiro'da öldü. Geride 10 kız 3 erkek çocuğu bıraktı. Fakat acıları Garrincha'yı takip etmeye devam etti: oğullarından biri 9 diğeri 28 yaşında öldü, ikiside futbolcuydu. Mezarı kendi vasiyeti doğrultusunda Pau Grande'dir. Mezar taşında şu dizeler yazmaktadır:

O küçük bir çocuktu

Kuşlarla konuşurdu.


Kulüp Kariyeri


Garrincha birçok kulüp seçmelerine girmiş ya da girmeye teşebbüs etmesine rağmen uzun bir süre profesyonel dünyaya adım atamadı. Bunun bir sebebi kendi rehaveti ve tembelliğidir. Bazen de mental açıdan yeterli bulunmamıştır. Garrincha'nın zekasının marangoz olmak için bile yeterli olmadığı söylenmiştir.

İlk profesyonel anlaşmasını Gentil Cardoso'nun tavsiyesiyle Botafogo ile yapmıştır. 19 Temmuz 1953 tarihinde Botafogo formasıyla çıktığı ilk maçta 3 gol birden atmıştır. 1966
yılına kadar oynadığı oynadığı siyah-beyaz formalı kulüpte 581 maçta 232 gol atmıştır.
Milli Takım Kariyeri


Garrincha'nın milli takım kariyeri başarılarla doludur. Fakat bir özelliği var ki bir yandan Garrincha'nın ne kadar büyük bir futbolcu olduğunu gösterir bir yandan da onun hüzün dolu yaşamının bir örneğidir. 60 kez milli takım formasını giyen Garrincha tek bir yenilgi almıştır, o da son maçında.

İlk milli maçını 1955 yılında Maracana Stadyumu'nda Şili'ye karşı oynadı. Son milli maçı ise 1966 Dünya Kupası'nda Macaristan Milli Takımı'na 3-1 yenildikleri maçtır. Brezilya, bu 60 maçın 52'sini kazanmış 7 kere berabere kalmıştır.

Öznitelikleri


Garrincha doğduğunda efsane bir futbolcu olacağını tahmin etmek neredeyse imkansızdı. Bir bebek için çok küçük olmasının yanı sıra bacaklarında anatomik bozukluklar vardı. Sol bacağı içeri sağ bacağı ise dışarı doğru çarpıktı. Ayrıca sağ bacağı 6 santimetre daha kısaydı. Bu bozukluklar futbol oynamasını engellemek bir yana efsanevi çalımlarının en büyük sebebidir. Bu bozukluklar yüzünden Garrincha'nın ne zaman ne yapacağı kestirilemiyordu. Bu yüzden tüm zamanların en iyi top sürücüsü olarak kabul edilir.

Futbol kariyerinde hep sağ açık olarak oynamıştır. Zamanının futbol anlayışıyla da uygun olarak topu çok severdi. Topu aldıktan sonra en son noktaya kadar taşırdı, kaleye şut atması veya gol pası vermesi gerekmedikçe hemen hemen hiç pas vermezdi.
Futbol sahalarında görülebilecek en hırs yoksunu insandı. Futbolu yalnızca zevk aldığı için oynardı. Ama aşırı da bir düşkünlüğü vardı bu oyuna. Bacaklarındaki bozukluk yüzünden kıkırdak problemleri yaşayıp eskisi gibi futbol oynama şansı kalmadığı zaman üzüntüden kendini alkole vermişti. Zekası da ortalamanın altında olduğu söylenir. Bütün bu özellikleriyle bir futbol romantiğiydi.
Her efsane gibi onun da lakabı ve hatta lakapları vardır: "Futbolun Chaplin'i", "İnsanların gururu ve neşesi" gibi. Futbolun gülen yüzü olmuş Garrincha, kuvvetle muhtemel, Brezilya'da tüm zamanların en sevilen futbolcusudur.



Garrincha ve Pele


Garrincha ile
Pele ilk maçlarını 1958 Dünya Kupası'nda oynadılar. Birlikte oynadıkları hiçbir maçı kaybetmemiş olmaları bir efsaneye dönüşmelerine neden oldu. Buna rağmen araları hiçbir zaman çok iyi olmadı. Aslında iki futbolcu da kendi stillerinde birer zirveydi. Pele hırs, plan, disiplin sahibi bir futbolcuyken, Garrincha futbolun neşeli yüzünün simgesiydi.
Garrincha kadınlara ve içkiye düşükündü, çalışmayı sevmezdi. Bunun yanında Pele gibi salon insanı da değildi. Futbolu hep sevdiği için oynadı, kariyerini ya da maddi servetini artırmak için bir yol olarak değil. "Kazanan değil eğlenen" bir futbolcu tipiydi. Bu özelliğiyle de Brezilya dışındaki inanışın aksine Brezilya futbolunun gerçek simgesi Pele değil Garrincha'dır.
Garrincha hayatının büyük bölümünde yoksulluk çekti, dünya futbolunun zirvesindeyken bile. Bunda Garrincha'nın amatör ruhunu kullanarak hakettiği parayı vermeyen Botafogo Kulübü (takımındaki en düşük ücreti aldığı söyleniyordu) payı varsa da Garrincha'nın iş bilmezliği ve savrukluğu da baş rolü oynar. Oysa Pele kendi döneminde en çok para kazanan futbolcu olmakla kalmayıp hem bu kazançlarını başka alanlarda yatırım yaparak artırmış hem de kendi ismini markalaştırarak günümüze kadar para musluklarını açık bırakmayı başarmıştır. Sahada ne kadar estetik futbolun oynarsa oynasın Pele aklın temsilcidir, Garrincha ise tutkunun. Apollon ve Dionysos geriliminin futboldaki en büyük meydan savaşı Garrincha ile Pele arasında halen sürmektedir.



Başarıları

  • Kulüp
    • 1957 Carioca Ligi Şampiyonluğu
    • 1961 Carioca Ligi Şampiyonluğu
    • 1962 Carioca Ligi Şampiyonluğu
    • 1962 Rio-São Paulo Ligi Şampiyonluğu
    • 1964 Rio-São Paulo Ligi Şampiyonluğu
  • Milli Takım
    • 1958 Dünya Kupası Şampiyonluğu
    • 1962 Dünya Kupası Şampiyonluğu
Kulüpleri
  • 1953 - 1966: Botafogo
  • 1966 - 1967: Corinthians
  • 1967 - 1968: Barranquilla (Colombia)
  • 1968 - 1969: Flamengo
  • 1969 - 1971: Red Star (France)
  • 1972 - 1973: Olaria

Son düzenleyen asla_asla_deme; 8 Haziran 2011 14:15 Sebep: Sayfa Düzeni
Biyografi Konusu: Manuel Francisco (Garrincha) nereli hayatı kimdir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Kasım 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Garrincha

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Garrincha.jpg
Gösterim: 429
Boyut:  27.7 KB


Benzer Konular

1 Aralık 2015 / Harry Kewell Spor ww
10 Ocak 2009 / Misafir Spor ww
13 Haziran 2016 / Jumong Siyaset ww
29 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww
21 Eylül 2015 / Safi Siyaset ww