Arama

Triatlon Nedir? Triatlon

Güncelleme: 18 Haziran 2016 Gösterim: 40.182 Cevap: 5
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
22 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Triatlon nedir?
Triatlon oyun kuralları nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org
Ad:  Triatlon nedir-3.jpg
Gösterim: 1424
Boyut:  31.5 KB

TRİATHLON’NUN DÜNYADAKİ TARİHÇESİ

Triatlon yarışmalarının tarihçesi 1978 yılında başlıyor

İlk Tiriatlon yarışı 18 şubat 1978 de Hawai adalarında Waikiki plajında yapılmıştır.


Cesur deniz komandosu John COKLİNS Waikiki yüzme yarışları, Hawai adası çevresinde yapılan bisiklet yarışı ile Honolu maratonunu birleştirmek fikri ile ortaya çıkıyor. ve bu rüyası destek bulunca daha sonra yeni bir spor dalı olarak kabul edilerek, ilk Triatlon yarışmasına 15 kişi katılmış ve 12 kişi yarışı bitirebilmiş kazanan 11.46.58 derecesi ile Gordon HALLER 1.olan ilk Triatlon’ cu olmuştur.

Ad:  Triatlon nedir.jpg
Gösterim: 1449
Boyut:  116.5 KB
TRİATLON’NUN TÜRKİYE’DEKİ TARİHÇESİ
Türkiye’de Triatlon Federasyonu 22 Aralık 2000’de kuruldu. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Danışma Kurulu Triatlonu, Bisiklet Federasyonundan ayırarak ayrı bir Federasyon olmasına karar verdi, ve adını “ Türkiye Triatlon Federasyonu ” koydu.

TRİATLON’UN DÜNÜ, BUGÜNÜ GELECEĞİ

Triatlon ferdi bir spordur. Yüzme, bisiklet ve koşunun arka, arkaya yapıldığı olimpik bir spor branşıdır. sprint (kısa) mesafe, orta uzunluk, olimpik mesafe, ıronman (demir-adam) olmak üzere 4 değişik mesafede yapılmaktadır.

Triatlon aslında kişisel bir spordur. Sporcunun erişebildiği gücü zorlayan insanüstü bir çaba gerektiren, değişik yaş gruplarının yapabileceği bir branşdır.


Olimpik tarzda rekor denemelerinin yapılmadığı hava ve zemin koşullarına göre derecelerinin değişebildiği bir spor olması insanların bu spora ilgisini arttırıyor.

Triatlon sporu bir felsefik spordur. Azimle çalışan gereklerini yerine getiren herkes bir diğerini geçer. mutlak birincilik mutlak ikincilik, üçüncülük yoktur, ama sağlam istikrarlı Triatlet vardır. yarışmalara katılan ve bitiren bir önceki derecesini 1 saniye geliştiren minimum 10 yıl maksimum 20-25 yıl Triatlon sporuna gönül veren kişi gerçek Triatlet, gerçek şampiyondur.

Özetle, Triatlon ufak ufak çakıl taşlarını sabırla bir araya getirmek sonunda yıllara yayılan, yıkılmayan, devrilmeyen bir piramit yapmaktır.

Bugüne kadar olimpiyatların açılışı geleneksel olarak binicilik ile başlar binicilikle son bulurdu.
Ancak artık dünya yeni sporlar ve yeni heyecanlar peşinde olduğu için Uluslararası Olimpiyat Komitesi de hareketli sporlarla oyunları başlatma karar almış ve bildiğimiz gibi Sydney Olimpiyatlarını Tiratlonla başlatmıştır.

Tiratlon, ilk olarak 2000 Sydney Olimpiyat Oyunlarına Olimpiyat Komitesince bağımsız olarak alındı.
Triatlon yarışmaları organize edildiği yörenin (yerin) coğrafi ve iklim koşullarına göre değişiklik yapılabilir. Örneğin yüzmenin mümkün olmadığı yerlerde, yüzme yerine başka bir spor disiplini konulabilir. Ancak ilk defa 2002 Sydney Olimpiyat Oyunlarında, Olimpik spor olarak kabul edilen Triatlon’ un Olimpiyatlarda kabul gördüğü şekli yüzme, bisiklet ve koşu disiplinlerinden oluşmaktadır.

TRİATLON’DA DÜN


Triatlon 2000 Sdney olimpiyat oyunlarında olmpik Spor olarak kabul edilmesine rağmen, Triatlonun geçmişi dünyada olduğu gibi Ülkemizdede daha düne kadar az bilinmekte idi.

Triatlon Ülkemizde İlk kez birkaç sporcunun katkısı ile Alanya’da 1990 yılında yapılan Uluslararası, Alanya Triatlonu ile başlamış giderek daha iyi daha güzel organizasyonlara imza atan bir belde ve bu sporu Ülkemize tanıştıran bir spor kenti kimliğine bürünmüştür.

Daha sonra Bisiklet Federasyonunun çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Triatlon Sporu nihayet Triatlon Federasyonunun kurulduğu gün 22 Aralık 2000’den itibaren Sporun ismi ile anılan Federasyonuna kavuşmuştur.

2000 yılında federasyon oluşumu,
2001 yılında ise 4 faaliyet organize edilmiş,
Bunlar;

  • İlk faaliyet 4. Erdek Triatlon’u Türkiye Şampiyonası 01-Temmuz-2001’de
  • İkinci faaliyet 4. Çeşme Triatlonu Türkiye Şampiyonası 3-4 Ağustos 2001’de
  • Üçüncü 1. Ahlat ( Bitlis ) Triatlon’u 24-25 Ağustos 2001
  • Dördüncüsü ise ETU Avrupa Tritlon Kupa finali 24-Ekim -2001 tarihinde Antalya-Alanya

TRİATLONDA BUGÜN


Triatlon da bu güne kadar gelen süreye ve yapılanlara bakıldığında epey bir yol kat edildiği görülüyor.
Şöyle bir geçmişe bakacak olursak Triatlon’u düne kadar Alanya Triatlon’u ile tanıyorduk bu güne baktığımızda yurdun birçok sahil bölgesinde tanındığını yapıldığını görmekteyiz.

Yarışma sayısının artması ile yurdun farklı yerlerinde Triatlon yapılmaya başlanmış, bugüne kadar Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu kişilerin bile bilmediği Triatlonun tanınması sağlanmış, doğal olarak da daha çok İnsan, daha çok genç Triatlonu tanımış bir çok yeni gencin Spora başlamasına olanak sağlanmıştır. Düne kadarda toplam 100 civarında olan Sporcu sayısının bugün hızla arttığını görüyoruz. bugüne gelindiğinde Sporcu sayısının toplam 200 civarında olduğunu görmekteyiz. ve 2003 yılına gelindiğinde yine ilk defa Yıldızlar kategoriside yarışmalara konularak, geleceğe daha sağlam adımlarla adım atılmıştır. Çünkü Triatlon’ da Spora başlama yaşı 11 Lisans çıkarma yaşı 12 ‘dir. Triatlon zor bir Spor oldugu için daha gençlerin kassal yapıları tam gelişmemişken Triatlon gibi ağır bir Spora erken yaşta başlamaları mümkün değildir. böyle oluncada Ülkemizde genelde 11-12 yaşına gelen bir genç farklı Popüler Sporlara yönelmektedir. Aynı zamanda buğüne kadar gelen Triatletlerin birçoğu ya Yüzme Sporundan, ya Bisiklet Sporundan yada koşu branşında olan kişiler bu Sporları bırakıp Triatlona geçiş yapmışlardır. Federasyon olarak bügün artık direk olarak Triatletlerin yetişmesi için Yıldızlar kategoriside Federasyonun belirlediği belirli kısa mesafelerde yarışmalar konularak alt yapıdan direk olarak Triatlon Sporunu yaparak gelen Sporcular yetişmesine olanak sağlanmıştır.

Yeni bir federasyon olmasına rağmen bu kısa zamanda 2002-2003 yılında hızlı bir şekilde gelişme gösterip Uluslararası düzeyde başarılarada imza atmıştır.

Öncelikle Hakem, Antrenör, kursları ve Sporcu kampları ile Eğitim faaliyetlerini yönelik çalışmalar yapılmıştır.

2002 Yılında
Uluslarası boyutlarda ise

  • İstanbul –Adalar’da 07-Eylül -2002 tarihinde yapılan 1. Uluslararası İstanbul Triatlonu ve Balkan Şampiyonasında Okan ULAŞ 02 : 06 : 43 derecesiyle olimpik mesafede Büyükler kategorisinde Balkan 3.
  • Antalya – Alanya’da 23 Ekim 2002 tarihinde yapılan 2002 yılı kupa finali ve Türkiye Şampiyonası finalinde, Mert ONARAN 02:00:16 derecesiyle olimpik mesafe Gençler kategorisinde 3.
  • Server TANFER 02:04:19 derecesiyle olimpik mesafe Masterlar kategorisinde 1.lik dereceleri elde edilmiştir.
2003 Yılında
Uyuslararası boyutlarda ise

-Balıkesir-Erdek’te 23-24 Ağustos 2003 tarihlerinde yapılan 1. Uluslararası Erdek Triatlonun’da
Şeyma ZERENGİL 1:19:38 derecesiyle 1.
A.Mine KARAASLAN 1:20:44 derecesiyle 2.
İpek ONARAN 1: 21 19 derecesiyle 3. olarak Gençler kategorisinde ilk üç madalyayı kazanmışlardır.

-Antalya-Alanya’da 21-22 Ekim 2003 tarihinde yapılan Avrupa Triatlon Kupası finalinde Server TANFER 02:12: 30 derecesiyle olimpik mesafe masterlar kategorisinde 3. olmuştur.

Çok yeni bir federasyon olmasına rağmen alınan bu derecelere ve verilen istatistik bilgilere bakılacak olursa her alanda Sporcu sayısı, Kulüp sayısı, Faal il sayısını ne kadar hızlı bir şekilde geliştiği görülecektir. ayrıca alınan uluslararası dereceler ilede bunu apaçık ortaya çıkarmaktadır.

Bunun dışında bugün farklı illerde’de Duatlon yarışmaları düzenlenerek Triatlon yarışmasının yapılamadığı mevsimde Duatlon yarışmalarının yapılması sağlanmıştır.

2003 yılında toplam 9 yurt içi faaliyet, 2 yurt içi Uluslararası faaliyet, 4 yurt dışı Uluslararası faaliyet, 2 adet kamp ve 1 seminer ile sezonumuzu tamamlamış bulunmaktayız.

TRİATLON’UN GELECEĞİ


Ülkemizdeki Spor kültürünün gelişmesi ve toplumuzda Sporun bir yaşam biçimi olarak benimsenmesine katkı yapabilmek amacıyla, gayretiyle, Spor sayesinde sağlıklı gençler yetiştirip. Uluslararası alanda Triatlonda en iyi konuma gelmek.

Sınırlı olanaklara rağmen herzaman kaliteye önem vererek başarıyı hedefleyen Triaton federasyonunun başarısının her gecen yıl dahada artıra bilmek için çalışmalar yapmak.

Gelecekte yapılacakları özetle sıralayacak olursak.
1-Gelecekte öncelikle Avrupa, Dünya, ve en büyük organizasyon olan Olimpiyatlar için sporcu hazırlamak, yetiştirmek,
2- Triatlon sporunu daha geniş kitlelere tanıtabilmek, amacı ile daha fazla ve daha değişik yörelerde organizasyonlar yapmak.
3- Öncelikle Üniversiteler Federasyonu ile iş birliğinde Üniversitelerarası Triatlon yarışmaları organize etmek.
4- Federasyonunun sporcuları hertürlü konuda desteklemesini sağlamak.
5- Daha fazla külüpleşmeye yönelmek.
6- En kısa zamanda İlk öğretim seviyesine inmesini sağlamak. ve bu yolla direk olarak Triatlon sporunu yaparak gelen sporcuların yetişmesine olanak verip, daha fazla sporcu arasından iyilerinin seçilerek ilerisinde Milli takımları oluşturmak.
7- Hazırlık kamplarını daha sıklıkla gerçekleştirmek.
8- En kısa sürede Triatlon kurallarını içeren bir Kitabı çıkarmak.
9- Antrenör sayısını artırmak için Antrenör kursları açmak.

Federasyonumuzda gerekli olan destek her zaman Sporculara, külüplere sağlanacak olup. Bu güvende onların çalışmalarını dahada kolaylaştırıp böylelikle bundan sonraki Uluslararası yarışmalardaki başarıların kaçınılmaz olmasını sağlayabilmek

Son düzenleyen _Yağmur_; 18 Haziran 2016 22:28 Sebep: sayfa düzeni
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
22 Ekim 2006       Mesaj #2
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
TRİATLON
Ad:  Triatlon nedir-2.jpg
Gösterim: 1089
Boyut:  12.9 KB
Triatlon aslında kişisel bir spordur. Sporcunun erişebildiği gücü zorlayan insanüstü bir çaba gerektiren, değişik yaş gruplarının yapabileceği bir bıranşdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Olimpik tarzda rekor denemelerinin yapılmadığı hava ve zemin koşullarına göre derecelerinin değişebildiği bir spor olması insanların bu spora ilgisini arttırıyor.
Triatlon sporu bir felsefik spordur. Azimle çalışan gereklerini yerine getiren herkes bir diğerini geçer mutlak birincilik ikincilik üçüncülük çok uzun süreli yoktur. Ama sağlam istikrarlı Triatlet vardır. Hemen hemen mevcut tüm yarışmalara başarıyla katılan ve bitiren bir önceki derecesinden 1 saniye ve dakika önce bitiren minimum 10 yıl maksimum 20-25 yıl Triatlon sporuna gönül veren kişi gerçek Triatlet gerçek şampiyondur.
Özetle, Triatlon ufak ufak çakıl taşlarını sabırla bir araya getirmek sonunda yıllara yayılan, yıkılmayan, devrilmeyen bir piramit yapmaktır.
Bugüne kadar olimpiyatların açılışı geleneksel olarak binicilik ile başlar binicilikle son bulurdu.
Ancak artık dünya yeni sporlar ve yeni heyecanlar peşinde olduğu için Uluslararası Olimpiyat Komitesi de hareketli sporlarla oyunları başlatma karar almış ve bildiğimiz gibi Sydney Olimpiyatlarını Tiratlonla başlatmıştır.
Tiratlon, ilk olarak 2000 Sydney Olimpiyat Oyunlarına Olimpiyat Komitesince bağımsız olarak alındı.
Triatlon yarışlarında organize edildiği yörenin (yerin) coğrafi ve iklim koşullarına göre değişiklik yapılabilir. Örneğin yüzmenin mümkün olmadığı yerlerde, yüzme yerine başka bir spor disiplini konulabilir. Ancak ilk defa 2002 Sydney Olimpiyat Oyunlarında, Olimpik spor olarak kabul edilen Triatlon’ un Olimpiyatlarda kabul gördüğü şekli yüzme, bisiklet ve koşu disiplinlerinden oluşmaktadır.

Kaynak=http://www.triathlon.gov.tr/

Son düzenleyen _Yağmur_; 18 Haziran 2016 22:17
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
28 Mayıs 2009       Mesaj #3
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Triatlon'da başkan Hamdi Güneş..

Triatlon Federasyonu Olağan Genel Kurulu'nda, Bayram Yalçınkaya'yı 88'e karşılık 62 oyla geride bırakan Hamdi Güneş başkanlığa seçildi.

Ankara Kent Otel'de gerçekleştirilen genel kurulda, 180 delegeden 152'si oy kullandı. 88 oy alan Hamdi Güneş başkanlığa getirilirken, diğer aday Bayram Yalçınkaya 62 oyda kaldı. 2 oy ise geçersiz sayıldı.

Son düzenleyen _Yağmur_; 18 Haziran 2016 22:17
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
17 Şubat 2012       Mesaj #4
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi

Triathlon


Ad:  Triatlon nedir-4.jpg
Gösterim: 1220
Boyut:  10.7 KB
Triathlon
kelimesi eski Yunanca kökenlidir. 3 branş bir arada yapılan bir spor demektir. Bu branşlar sırasıyla yüzme, bisiklet ve koşunun peşi sıra yapılmasıdır. Ferdi bir spordur ve sporcu her bir branşa ait mesafeyi bitirir bitirmez kurallara uygun kıyafetlerini giymek için, belirli kuralara uymak şartı ile, değişim alanına girer ve diğer branşa başlar. Yani sporcu sadece bir branşta başarılı olması yetmez, diğer branşlara ait antrenmanları da yapmak ve kas gruplarını çalıştırmak zorundadır. Ayrıca taktik ve teknik seviyesini en üst düzeyde tutarak hem enerjisini hem de dayanıklılığını korumak zorundadır.
Mesela; Yüzme sırasında sporcular genelde açık deniz veya göllerde yüzdükleri ve belirli bir şamandıra ile işaretli parkuru takip ettikleri için, normal havuz yüzücülüğünden daha farklı bir teknik kullanırlar. Yüzdükleri deniz/gölün akıntısı, dalga boyu ve en önemlisi yanındaki, arkasındaki ve önündeki sporcunun dalgası ve vücudu hem engel olmakta hem de avantaj ya da dezavantaj yaratmaktadır. Yüzücüler “Yunus Vuruşu” denilen teknikle sudan kafalarını çıkarmak ve dubalarla işaretli parkuru takip etmektedirler. Sporcu belli bir yüzme stili ile değil, her stilde yüzebilir.
Ayrıca suyun sıcaklığına bağlı olarak, eğer su sıcaklığı 25.5 Santigrad derecenin altında ise kıyafet tarzı mayo giyebilir. Bu mayo vücudu daha sıcak tutarak daha hızlı bir yüzmeyi sağlamak açısından bir avantajdır. Bazı yarışlarda bu kural uygulanmayabilir. Ama Masterler bu kuralın dışındadır.
Triatlon bisikleti, kurallar açısından profesyonel bisikletten tam bir farklılık gösterir. Çünkü draft'a müsaade etmez. Daha çok tekli zaman koşuları kuralları gibidir. Bisikletleri en aerodinamik tarzda ve tutma kolları “3lü Kol” veya “Havalı Kol” dur. Lastikleri ve sele duruşu sporcunun bir sonraki branşı olan koşuda kullanacağı kasları serbest bırakan şekle ayarlıdır. Sporcu en son turda en yüksek süratle sürmesi onun koşuda kullanacağı kaslardaki oksijeni maksimuma çıkarmasını sağlar.
Dünyada ilk Triatlon yarışı 18 şubat 1978'de Hawai adalarında Waikiki plajında yapılmıştır.
Sprint (kısa mesafe), olimpik mesafe, half Ironman ve Ironman (demir-adam) olmak üzere değişik mesafelerde yapılmaktadır. Olimpiyatlarda kabul gördüğü şekli yüzme (1km), bisiklet (40 km) ve koşu (10 km) disiplinlerinden oluşur.

Ülkemizdeki ilk Triatlon denemesi ise, 1986 senesinde, İstanbul'da, Boğaziçi Üniversitesi Spor Bayramı kapsamında 1 km yüzme, 30 km bisiklet ve 6 km koşu şeklinde giriş seviyesi triathlonun yarıya indirilmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Bu yarış onu izleyen 8 yıl boyunca devam ettirilmiştir. Ülkemizdeki ilk gerçek, 1,5 km yüzme 40 km bisiklet ve 10 km koşu şekliyle ve resmi olarak hakemlerin nezaretinde Triatlon denemesi ise, 1988 senesinde, Eskisehir'de, Nihat Aydin tarafindan 2 saat 59 dakika 43 saniye ile basariyla tamamlanmistir Bununla birlikte kendisi de Türkiyenin ilk triathleti olarak resmi kayitlara gecmistir. Türkiye Triathlon Federasyonu Ülkemizde ise ilk defa resmi yarismalar Alanya'da yapılmıştır[2]. 1991 yılından beri uluslararası nitelikte yarışlara devam edilmektedir. Türkiye'de önemli triatlon yarışları Alanya Triatlonu, Erdek Triatlonu, Eğirdir Triatlonu, Marmaris Triatlonu, Sinop Triatlonu, Çeşme Triatlonu, ENKA Triatlonudur. Türkiye'de başlıca triatlon takımları; TDİ Triatlon Takımı, ENKA Triatlon Takımı, ODTU Triatlon Takımı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Triatlon Takımı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Triatlon Takımı, ATASPOR Triatlon Takımı (
Bakirky Ataspor Kulb, Triatlon, Monopalet, Yzme), Göztepe Takımı, Balıkesir ve Alanya Belediye Takımları
2005 ve 2006 Yılları Türkiye büyük erkekler şampiyonu Mert ONARAN 'dır. Triatlon sporu sponsorluk faaliyetlerinin gelişmemiş olmasından dolayı milli takım düzeyinde dahi yeterli destek sağlanamadan yapılmaktadır. Buna rağmen yeni sporcular katılmaktadır. Bunlardan biri 3 yıldır triatlon yapan ve ilk yılında Türkiye gençler şampiyonu olan Onur AYDEMİR 'dir. Zülfü Karabulut, Talha Kemal Koçak,Mücahit Aksu, Fırat Dizman ve Doğucan Bilgetürk gibi başarılı sporcularda triatlona emek vermektedirler. Bu genç sporcular gelecek vedetmektedirler, fakat yeterli desteği sağlamakta zorlandıkları için olanaksızlıklarla boguşmaktadırlar.
Türkiye’de Triatlon Federasyonu 22 Aralık 2000’de kuruldu.


Son düzenleyen _Yağmur_; 18 Haziran 2016 22:19 Sebep: kırık link
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Ağustos 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Goldenman-Logo.jpg
Gösterim: 1753
Boyut:  38.4 KB

TRİATLON
a. (fr. triathlon). Spor. Üç yarışı (yürüme, bisiklet yol yarışı, yüzme) kapsayan yarışma. Bu yarışların süreleri bir klasman yapılmasını sağlayan eşdeğerlik katsayıları olarak kabul edilir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Haziran 2016       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Triatlon ve Triatlon Kuralları


Ad:  Triatlon-1.jpg
Gösterim: 2180
Boyut:  93.3 KB
Triatlon, insan gücünün sınırlarını zorlayan bir dayanıklılık ve beceri sporu. Her şeyden önce iyi bir yüzücü olacaksınız. Suya girip 1,5 km'lik yüzme parkurunu (deniz ya da gölde) tamamlayacaksınız. Sudan çıkar çıkmaz hiç yardım almadan, bisiklet giysilerini ve ayakkabısını giyeceksiniz ve 40 km boyunca pedal çevireceksiniz. Bitti mi? Hayır. Bisiklet parkurunu bitirdikten sonra ayakkabılarınızı değiştirecek ve koşmaya başlayacaksınız. 10 knVlik koşuyu da tamamladıktan sonra triatlon yarışmasını bitirmiş oluyorsunuz. Üstelik, yüzerken denizde aynı zamanda dalgalarla, rüzgârla mücadele etmek, bisikletteyken oluşabilecek bir arızayı yardım almadan tamir edip yarışa devam etmek ve kalan gücünüzü de koşu bölümünü düşünerek harcamak kolay değil. Hiç bitmeyecekmiş gibi görünen bölümleri birer birer geçtikten sonra, yalnızca zaman ve rakiplerinize karşı değil, kendinize karşıda yarıştığınızı düşünüyorsunuz. Ayrıca üç disiplini de arka arkaya sıkılmadan yapabilmek, fiziksel kondisyonun yanında iyi bir de psikolojik hazırlık gerektiriyor.

Triatlonun çok branşlı öteki sporlardan (biatlon, dekatlon, heptatlon. pentatlon gibi) ayrıldığı nokta, yüzme, bisiklet ve koşudan oluşan üç değişik sporun aerobik dayanıklılık gerektiren branşlarının bir araya gelmesi. Diğer çoklu spor branşları, genelde ae-robik-anaerobik enerji sistemlerine dayanan farklı etkinliklerden oluşup sürat, dayanıklılık, kuvvet gibi farklı bi-yomotor (dayanıklılık, kuvveti hız. çeviklik) özellikler içerir. Triatlonsa aerobik dayanıklılığın farklı ortamlarda (su içinde yüzme, bir araç kullanarak-bisiklet- ve koşma) denendiği özgün bir spor branşı.

Triatlon Tarihçesi


1977 yılında Amerikan Deniz Kuvvetlerinde subay olarak görev yapan John Colllins, Hawaii Adaları’ndan biri olan Honolulu’da organize edilen yarışları izlemektedir.
Honolulu Plajı boyunca yapılan yarışlarda 3800 metrelik yüzme maratonu, ada etrafında düzenlenen 180 kilometrelik bisiklet yarışı ve 42 kilometrelik koşu maratonu yer almaktadır.
Collins ve arkadaşları, yarışlar hakkında konuşurken, bu yarışmaların beraber bir organizasyonda yapılabileceği fikrini ortaya atarlar.
Bu fikrin ardından ilk yarışmalar düzenlenir. 15 sporcu katılır. 11 saat 46 dakika süren yarışları Gordon Haller kazandı ve “iron man” yani demir adam unvanı alır.
Bir dahaki sene tekrar düzenlenen triatlon yarışları, katılımcıların ve izleyenlerin artan ilgisi sebebiyle televizyon kanallarının ve sponsor şirketlerin de dikkatini çeker. Böylece tüm dünyada milyonlarca lisanslı sporcusu olan dev bir sektöre dönüşür.
Bugün Avrupa Kıtası’nda, futboldan sonra en fazla lisanslı sporcuya sahip alan triatlondur.
Yıllar geçtikçe, katılımın artmasını sağlamak ve organizasyonları kolaylaştırmak amacıyla mesafeler daha makul seviyelere indirilmiştir.
Türkiye’deki ilk triatlon, 1986 yılında İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Spor Bayramı kapsamında 1 kilometre yüzme, 30 kilometre bisiklet ve 6 kilometre koşu şeklinde giriş seviyesi triathlonun yarıya indirilmesi şeklinde yapılmıştır.
Türkiye’de triatlonun yapıldığı başlıca yerler, Alanya, Erdek, Çeşme ve Sapanca’dır. Ayrıca her sene Federasyon bünyesinde Kızkalesi, Marmaris, Eğirdir, Çamyuva, Urla ve İstanbul’da yarışmalar düzenlenmektedir.

TRİATLONUN GENEL KURALLARI


Triatlon üç farklı spor branşının, zaman ayırımı olmaksızın ard arda yapılması ile oluşan yeni bir spor branşıdır. Fiziksel özellikleri sebebi ile kendisine en yakın branş olarak gösterilen Atletizm’den bir hayli farklıdır. Çünkü Atletizm gibi sporun atalarından sayılan Yüzme gibi bir ana branşı ve teknik bir malzemenin kullanılmasını gerektiren bisiklet branşını da içermektedir. Ayrıca Atletizmin branşları olan Dekathlon, Pentathlon ve Hepathlon sporlarında puanlama, Triatlon’da ise süreye karşı yarışma esastır. Bir diğer fark da Triatlon’nun bu sporların aksine çıkıştan bitime kadar süren bir spor olmasıdır.

Triatlon’un Olimpiyat Oyunlarında kabul gördüğü branşlar sırasıyla, Yüzme-Bisiklet-Koşudur. Bunun yanında, Triatlon organize edildiği yerin özelliklerine uygun olarak değişiklikler gösterebilir. Örneğin Raft Sporu’nun yapılmasına müsait bir bölgede Yüzmenin yerine Rafting koyulabilir. Ya da kış sporlarının yapılmasına olanak veren bir yerde Yol bisikleti yerine, Mukavemet kayağı koyulabilir.

TRİATLON DİSİPLİNLERİNİN KURALLARI



Yüzme :
Yarışmacılar yüzme parkurunu tamamladıktan sonra bisiklet etabına devam etmek üzere bisiklet parkuruna koşarlar. Değişim alanı denilen, bisiklet ve malzemelerinin bulunduğu yerde kısa bir sürede hazırlanarak bisikletle yarışa devam ederler hazırlanma süresi toplam yarış süresine dahildir.

Triatlon yüzme ile başlar. Genellikle erkek ve bayan sporcuların çıkışları ayrı ayrı verilir. Yüzme denizde yapılabildiği gibi göl, debisi az nehirler, kanallar ve havuzlarda da yapılabilmektedir. Yüzme normal olarak, deniz, göl, baraj gibi yerlerde hazırlanan geniş parkurlarda yapılmakta parkurun çıkış noktası yarışmacıların suyu rahatça terk edebilmesi için geniş tutulmaktadır.Avrupa’da sadece Triatlon için dizayn edilmiş havuzlar ve tesisler vardır.

Bütün yarışmacılar, organizatörlerin vereceği yüzme bonelerini giymek ve yarış numaralarını kol ve bacaklardan birisine yazmak zorundadırlar. Yarışmacılar istedikleri biçimde yüzebilir başlangıç ve bitiş noktalarında yürüyebilirler ancak Yüzme sırasında sporcular sadece mayo giymek zorundadırlar. Bunun dışında sporcuya avantaj sağlayacak herhangi bir yardımcı malzeme kullanamazlar. Ancak su ısısının organizasyon komitesinin belirleyeceği sıcaklığın altına düşmesi durumunda, sporcular Wetsuit denen ve sporcuyu soğuktan koruyan giysiyi giyebilir.

Bisiklet :
Yüzme parkurunu tamamlayan yarışmacılar, bisikletleri ile önceden belirlenmiş parkuru herhangi bir yardım almadan tamamlarlar. Yarışmacılar bisiklet etabında güvenlik kaskı kullanmak ve organizatörleri tarafından temin edilen ve arkadan tam olarak görülen yarış numarasını, sırtlarına takmak zorundadır.
Sporcular, yarışma öncesinde organizasyon komitesi tarafından belirlenen değişim bölgesindeki kendi numaralarının olduğu yere bisikletlerini koyarlar. Yüzme parkurunu tamamlayan yarışmacılar değişim bölgesine gelerek kasklarını takarlar, ayakkabılarını giyerler ve bisikletlerini alarak değişim bölgesinden çıkarlar. Yarışmacılar, değişim bölgesinden çıkana kadar bisikletlerine binemezler. Değişim bölgesine yarışmacılardan ve görevli insanlardan (hakemlerden) başkasının girmesi yasaktır. Triatletler bisikletleri ile önceden belirlenmiş parkuru herhangi bir yardım almadan tamamlarlar. Yarışmacılar, bisiklet etabında güvenlik kaskı kullanmak ve organizatörleri tarafından temin edilerek kendilerine verilen yarış numaralarını, bisiklet etabı boyunca arkalarından görünecek şekilde sırtlarına takmak zorundadırlar.

10 Metre Kuralı :
Bir yarışmacı, önündeki diğer bir yarışmacıyı en az 10 metre yakından takip edebilir. Diğer bir değişle 10 metre yaklaşabilir. Bunun sebebi arkadaki sporcunun, önündekinin rüzgar çekiminden faydalanarak haksız bir rekabete yol açmasını engellemektir. Bu kuralı ihlal eden yarışmacılar motorlu hakemler tarafından “ya rakibini geç ya da 10 metre mesafeyi koru” diyerek ikaz edilirler. Yarışmacı kuralı tekrar ihlal ederse hakemler tarafından durdurulur ve kenarda 1 dakika bekleme cezası alırlar.

Koşu :
  • Yarış parkuru önceden belirlenmiş cadde ve patikalarda olabilir.Bisiklet etabını tamamlayan Triatletler, bisikletlerini değişim bölgesine, aldıkları yere koyarlar. Burada koşu ayakkabılarını alan yarışmacılar koşu parkurunu bitirmek üzere değişim bölgesini terk ederler. Burada geçen süre toplam yarış süresine dahildir . Triatletler numaralarını koşu boyunca önlerinden görünecek şekilde takmak zorundadırlar.
  • Yarışmacılara kesinlikle hiçbir dış destek verilemez.
  • Ancak resmi serinleme istasyonlarında su ve yiyecek verilebilir.
  • Bitiş hattı belirgin bir şekilde hazırlanır ve yarışmacılar bu hattı geçerek yarışı tamamlar.
  • Koşu parkurunun bitimi aynı zamanda Triatlon’nun da bitişidir. Toplam derece alınır ve sıralama ona göre değerlendirilir.
MsXLabs.org
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.