Arama

Bilek Güreşi Nedir? Bilek Güreşi

Güncelleme: 6 Haziran 2016 Gösterim: 35.046 Cevap: 1
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
4 Aralık 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

Bilek güreşi nedir?


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Bilek Güreşinin Kurallar ve Tarihçesi

Bilek güreşi nedir: Beraberliği olmayan tek spor diye biliriz .bilek güreşi kısaca tanımlayacak olursak iki rakibin bilek güreşi masası denilen masanın üzerinde belli bir zaman süresi olamadan ve faul yapmadan (engellilerde oturarak Sağlamlarda ayakta) hakem gözetiminde rakibin elinin dış yüzeyini bilek güreşi masasının üst yanlarının da bulunan pete değdirmek veya pet seviyesine indirmek suretiyle rakibi yıkmasıdır.

1. Sporcuların Komuttan önce rakibin koluna baskı uygulayarak yıkışa geçmesi Komut: (Ready - Go -hazır - başla ) demesini beklemeden başlamak.
2. Rakiplerden birinin Dirseğinin Masanın üzerinde bulunan ve yarışmacıların dirseklerini koydukları (Bknz Yukarda masanın orta kısmında bulunan yassı Yastıklar Kırmızı mavi siyah olarak görünenler) yerden kalkması veya bunun dışına çıkması.
3.Sporcuların Yıkış yapmadıkları elleriyle tuttukları elceklerden (Bknz Masanın kenarlarında bulunan tutamaklar) ellerini bırakmaları Fauldür.
4.Hakem tutuşu yapılıriken sporcuların Hakemin kapattığı parmakları oynatması elini ve bileğini hakemin izni olmadan düzeltmesi (hakem tutuşu nedir: Yarışma esnasında rakiplerin elleri ani güç patlamasından dolayı çözüle bilir.Bu durum da hakem rakiplerin tutuşlarını bizzat kendisi yaptırır işte buna hakem tutuşu denir.)
5.Hakem tutuşunda da rakipler birbirlerine eğer üstünlük sağlayamazlarsa yani elleri kaçarsa bu defa hakem tarafından bağlama kayışla ile eller bağlanır ve yarışma bu şekilde sonuçlandırılır.
6.Yarışmada Hakemin verdiği karar değiştirilemez.Ancak sonuca itiraz etme hakkı vardır.sporcu isterse belli bir miktar ücret yatırarak maçın sonucuna itiraz edebilir.Hakemler tarafından da uygun görülürse maç tekrarlanır eğer itiraz eden sporcu maçı yine kaybederse itiraz için yatırdığı ücret yanar.
7.Yarışmaya başlar iken eller birbirine paralel ve dirsekler masa üzerindeki pedlere temaslı olması gerekmektedir. Hiçbir sporcu yarışmaya diğerine göre avantajlı başlayamaz.
8.Maç esnasında sporculardan birinin 2 faul alması durumunda maçı diğer yarışmacı kazanmış sayılır.
9. Sporcunun müsabakalarda iki kere yıkılması durumunda elenir.
10.Bir defa yıkılan sporcu mağluplar gurubundan yarışmaya devam eder.Kazanan sporcu ise galiplerden yarışmaya devam eder.Mağlup olan sporcu bu gruptaki diğer mağlup sporcularla karşılaşır eğer yenerse final maçına çıkabilir.


Bilek güreşi Maçları Kilo usulüne göre Hem sağ kol hem de sol kol olmak üzere iki kolla da yapılır .Tabi Burada tercih tamamen sporcunun kendisine aittir.İsterse sag kol isterse de sol kolla yarışmaya katılır.

KİLOLAR

  • Gençler Erkek:50-55-60-65-70-75-80- +80
  • Bayanlar Gençler: 45-50-55-60-65-70- +70
  • Büyük Bayanlar 50 - 55 - 60 -65 - 70 - 80 - 80+
  • Büyük Erkekler: 55-60-65-70-75-80-85-90-100-110- +110
  • Engelli Erkekler 60-75-90- +90 Engelli Bayanlar

Tarihçesi

Aslında dünyanın en eski ve amatörce olan şekliyle bile en yaygın sporlarından biri olan bilek güreşinin bilinen ilk organize turnuvası 1952 yılında california nın Petaluma şehrinde bulunan Gilardi nin salonunda yapılmıştır.Bill Sobranes isimli genç araştırmacı bu bilinen ilk müsabakayı organize etmişti.ardından kuzey california ve california eyalet şampiyonaları düzenlendi.yapılan ilk dünya bilek güreşi şampiyonası 1962 yılında yine petaluma california da düzenlendi.bu müsabakanın ismi WWC idi,ve günümüze değin her yıl sonbaharda yapılmaktadır.

WWC o sıralar dünyanın en iyi bilek güreşçilerine sahip abd ve kanadalıların çoğunlukla katıldığı bir şampiyonaydı.1967 yılında işadamı bob o'leary tarafından AAA (amerikan bilek güreşi federasyonu kuruldu,ve diğer ülkelerinde katılımıyla yapılan ilk dünya şampiyonası 1979 yılında kanadanın alberta eyaletine bağlı wetaskiwin şehrinde yapıldı.ardından 1980 hindistan,1981 brezilya,1982 abd,1983 kostarika,1984 yapılmadı,1985 meksika,1986 hindistan,1987 ingiltere,1988 isveç,1989 yunanistan,1990 abd,1991 israil,1992 isviçre,1993 kanada,1994 isveç,1995 brezilya,1996 abd,1997 hindistanda yapılmıştır.1997 yılında yapılan dünya şampiyonasında ülkeler arasında ihtilaflara sahne olmuş ve bu yıldan sonra her yıl 2 ayrı dünya şampiyonası düzenlenmiştir.o yıldan sonra dünya şampiyonaları 1998 kanada ve mısır,1999 rusya ve japonya,2000finlandiya ve abd,2001 italya ve polonya,2002 mısır ve abd,2003 abd ve rusya,2004 brezilya ve g.afrika cumhuriyetinde düzenlenmiştir.

bizim katıldığımız ilk dünya şampiyonası 1988 yılında isveç te yapılandır.22 ülkenin iştirak ettiği şampiyonaya milli takımımız rahmetli Murat Boyraz,Erol Boyraz,Haydar Gildil,Nurettin Yüksel,Ömer Sezer,Turan Enginsoy ve Hilmi Yıldırım dan oluşan kadroyla katıldı.tek madalyamız 90kg da yarışan turan enginsoy dan geldi.ertesi yıl yunanistanda 55kg da ahmet eser 2.,65kg da kenan atakuru 3.,75kg da ömer sezer 2. olarak takımımıza toplam 3 madalya kazandırdılar.Haydar Gildil ülkemize ilk altın madalyayı getiren bilek güreşi sporcumuzdur
1990 yılında katılmadığımız dünya şampiyonasının ardından 1991 yılında israil de haydar gildil ülkemize tarihimizdeki ilk altın madalyayı kazandırdı.

1998 yılında devletimiz tarafından resmi olarak tanınan bilek güreşi önce his,ardından beyzbol ve son olarak ta 2002 yılında vücut geliştirme federasyonuna bağlandı.ilk resmi Türkiye şampiyonası 1998 yılında yalova da yapıldı.



Son düzenleyen ahmetseydi; 6 Haziran 2016 22:27 Sebep: Sayfa düzeni.
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
6 Haziran 2016       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Kurallar ve Kavramlar

Sponsorlu Bağlantılar
bilek guresi

MADDE 1

WAF şampiyonaları her zaman çift eleme olacaktır. Bütün yarışmacılar iki defa kaybetmelidir. Şampiyonalardan önce seri başı olmayacaktır. Yarışmacılar kura tablosuna kura şansı ile yerleştirilecektir. Aynı ülkeden takım üyeleri mümkünse ilk rauntta birbiri ile yarışmayacaktır.

MADDE 2

Her sıklet klasmanı için yarışmacılar anons edilecek ve kura tablosu için teyit edilmek üzere sahneye gelecektir.

MADDE 3

Yarışmacıların ismi anons edilecek ve sahneye gelmeleri için 60 saniye verilecektir. 60 saniye içinde gelmeyen yarışmacılar kaybetmiş olacaktır. Masaya yaklaşacaklar, rakip ile tokalaşıp daha sonra bilek tutacaklardır.

MADDE 4

Tutma avuç içi – avuç içi, başparmakta tutma, başparmak ekleminde görünür olacaktır. Tutulan eller işaret parmaklarında düz olmalıdır. Serbest el, masa kenarlarında olan el kazıklarını tutacaktır. Bu kol, masa üstüne değebilir veya değmeyebilir. Tırnaklar rakibi yaralamamak için kesilmiş olmalıdır. Stickum/reçine/tebeşir kullanılabilir.

MADDE 5

Rakibin kolunu masanın işaretli merkezinin dışına kadar çekecek geri baskı yapmak yasaktır. Bu ihlal yanlış başlangıç gibi addedilecektir.

MADDE 6

Uzun saçlı olanların bir stilde saç sınırlaması olacaktır. Saç bantları kullanılabilir ancak şapka ve kepler yasaktır.

MADDE 7

Omuzlar masaya dik olarak duracaktır. Başlamadan önce sağa veya sola eğimli olabilir.

MADDE 8

Başlamadan önce her yarışmacının omuz ve alnı arasında ve çene ile eli arasında bir el genişliği olacaktır.

MADDE 9

Hakemler güç kullanmak veya sizinle güreşmek için orada değildir. Hakemler düzgün bir şekilde konumlanmış ve hizalı olmasını, bilek düzgünlüğünü kolların masa üstünün ortasına gelmesini temin etmek için rakiplerin ellerine hafifçe dokunacaktır.

MADDE 10

Belirli olmayan bir ritimde başhakemden “Hazır… Başla!” sinyali verilir. Maç sonunda hakem, “Dur” diyecektir ve kazanan kişiyi kazananın kolunu kendine doğru kaldırarak gösterecektir. Maçın durduğundan yarışmacıların haberdar olması için hakem gerekli çabayı gösterecektir.

MADDE 11

Tuş etme, parmak uçlarına kadar doğal bilek hattının herhangi bir kısmının dokunma değmesi veya aşağısına gitmesidir.

MADDE 12

Maç başlamadan önce yarışmacının bacakları masa ayağına sarılabilir veya masa karşı bacağından destek alabilir. Ancak bu durumun rakibi rahatsız etmemesi lazımdır. Yarışma esnasında ayaklar yerden kalkabilir ve rakibi rahatsız etmemesi kaydıyla herhangi bir şekilde hareket ettirilebilir.

MADDE 13

Yarışma esnasında yaralanma / incinme olması durumunda, yarışmacının ismi iki yenilgi alana kadar listede olmaya devam edecektir. Yarışmacının yaralandığı maç, yenilgi sayılacaktır.

MADDE 14

Maç esnasında herhangi bir sınır yoktur. Ancak bir WAF yetkili doktorunun veya Başhakemin maçın devam etmesini uygun görmediği durumda maç durdurulur.

MADDE 15

Ekipman bozulması, kura hatası veya görevlinin yetkilendirmesi hariç müsabakada maçlar esnasında veya arasında durma / mola olmayacaktır.

MADDE 16

Herhangi bir yarışmacı yerleştirme durumu hariç aynı rakiple iki defa yarışmayacaktır.

MADDE 17

Hakem, engelli bir sporcuya engelinden dolayı biraz süre verebilir.

MADDE 18

Rakibinizi sadece masanın kazanan tarafında tuş edebilirsiniz.

MADDE 19

Evrensel Kelimeler : Her yarışmacı şu kelimeleri bilmelidir:
Ready go: Hazır başla
Stop: Dur
Knuckles: Eklemler
Elbows down: Dirsekler yere
Wrist: Bilek
Shoulders: Omuzlar
Warning: Uyarı
Winner: Kazanan
Dangerous position: Tehlikeli pozisyon
Referees Grip: Hakem tutuşu
Back: Geri
Thumb Down: Başparmak aşağı
Don’t move: Hareket etme
Center: Merkez / Orta
Grip: Tutma
Strap: Kayış / kemer / şerit
Foul: Faul
Over: Üst / üstte / bitti
Under: alt / altta
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

30 Mayıs 2016 / Kral_Aslan Spor
10 Aralık 2010 / HandSome Spor
30 Haziran 2016 / Just fly Spor
6 Nisan 2010 / The Unique Spor