Arama

Taekwondo Nedir? Taekwondo

Güncelleme: 2 Temmuz 2013 Gösterim: 86.958 Cevap: 5
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
21 Aralık 2006       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Taekwondo nedir?
Taekwondo teknikleri nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org

Mantığın döğüş sanatı olarak tabir edebileceğimiz Taekwon-Do,kelime olarak.el ve ayakla yapılan vuruşların ilmi,felsefesi anlamına gelir.Bunu şöyle açıklıyabiliriz.TAE.Ayak vuruşları,KWON: el vuruşları Do.isebu döğüş sanatınıtatbiki esnasındaki izlenilecek yolun ve döğüşün felsefesi degerlerinin genel adıdır.Kişi istediği kadar esnek ,istediği kadar güçlü el ve ayak vuruşlarına sahip olursa olsun eğer do kurallarını uygulamıyor ve bu sporu sadece döğüş sporu olarak görüyorsa Takwondocu sıfatı taşıyamaz.Zira taekwondo bir saldırı değil 20 yüzyılı aşkın bir zamandan beri korede bağımsız olarak geliştirilmiş ve uluslararası çağdaş bir nitelik kazanmışolan savunma sporudur.Taekwondonun başlıca özelliği çıplak el ve ayaklarla rakibe karşı geliştirilen savunma tekniklerini içeren bir müsabaka sporu olmasıdır.

Taekwondonun tüm hareketleri.bu sporun düşmana karşı savunma amacıyle geliştirildiğinden bu güne kadar,savunma ruhunun eğemen olduğu bir temel üzerine kurulmuştur.Dolayısıyla bu sporu saldırı olarak kullanan kimseler bu sporun ana ilkelerinden uzaklaşırlarki taekwondo caiması içinde yer alamazlar.Vucutlarının tüm organları ile ,kendilerini savunmak için süper tekniklerle eğitilmiş olan taekwondocuların yanlız fiziksel güçleri değil,dahada önemlisi kendlerine olan güvenleri,herkese karşı saygılı olmaları ve disiplinleri daha çok ön plana çıkar.Taekwondocu için bütün vucut bir savunma silahıdır.Saldırganları elleri yumrukları ayakları veya diğer organları vasıtasıyla kolaylıkla tesirsiz hale getirme yeteneklerine sahiptirler.

Taekwondo kişinin güven duygusunu geliştirmesi bakımından büyük öneme sahiptir.Kendine güvenen insanlar daha zayıf olanlara karşı alçak gönüllü ve hoşgörülü olurlar.Her kaba kuvvetin arkasında kişinin aslında kendi nefsini ve benliğini öne çıkarma duygusu yatar.Bazen sudan sebeplerle,korkunç cinayetlerin işlenmesinde sebep olan şey,o sebebin cisim olarak değeri değil,kişideki benliğini ispat duygusudur,

Taekwondocu bu nedenle kendini savunma ve karşıdakini berteraf etme konusunda eğitimli olduğundan asla kendini ispata kalkışmaz .Çünki ispatı zaten devletin verdiği diplomadır.Bu nedenle sabırlıdır.Hiç bir taekwondocunun sokak kavgalarına karıştığı ve bir kişiyi incittiği vaki değildir.Hatta basit arbedelerde taekwondocu,tokat yemeyi bile göze alır incinir ama gururu kırılmaz ve aldırmaz.Ne zaman cana kasıt olursa saldıranında iyiliği için müdahaleci olur.

Yeni başlıyan bir öğrenciye doğal olarak egsersizler ve disiplin ortamı zor gelebilir. Ancak sıkı ve disiplinli bir çalışma ile sonuca yaklaşılır. Bu sürenin uzunluğu manevi yapısına göre öğrencinin sabır ve dayanıklılığının göstergesi olarak bu vasıfları kazanmasını sağlar.Başarıya ulaşmak için öğrenci sabırlı ve dayanıklı olmak zorundadır.Bunun başka alternatifi olmadığına göre,başarabilen öğrenci belki farkında olmasada ,sabır ve dayanıklılık gibi gerçektende insanlığın ihtiyacı olan iki vasfa sahip olmuş olur

TAEKWONDO çalışmaları birkaç kısımdan oluşur.1=poomse 2=Hyank:Temel teknik kuralları,kültür fizik, temel teknik çalışması,ellik çalışması,ikili çalışma 3=Müsabaka 4=Kırış tır. çalışmaya başamadan öğrenci salona ve hocasına selam verir.

salonda 1=sessizlik 2=sigara içmemek 3=salonda uygun kıyafetle dolaşmak 4=selamlama gibi do kuralları geçerlidir.

Taekwon-do akli ve ruhi beceriye dayanan,bedeni ve ruhi gelişmeyi sağlıyan, her yaştaki insana hitap eden bir ahlak sporudur.

Düşünülecek olursa;eğer Do olmasaydı,katı duygu ve düşünceye sahip kişiler ki , bu insanlıgın oluşundan beri vardır,öğrendikleri teknikleri ve çalışmayla elde ettkleri gücü günlük yaşantılarında hoşlanmadıkları kişilere uygulardı.Yine eger Do olmasaydı, yetiştirilen öğrenciler toplum içinde birer patlamaya hazır bomba gibi dolaşa bilirlerdi.İşte Do'nun önemi budur.Hersporcun denetlenmesi zordur.Ancak onları yaptıkları sporu kişiye temiz ahlak üstün karakter,sabır ve dayanıklılık kazandırdığı olgusu aşılanırsa başarı elde edilir.Eğer araştırılacak olursa ,hemen hemen tüm uzakdoğu sporlerının kurucusu Rahip yadaBudisttir.Demek oluyorki TAEKWON-DO dadece el ve ayakla yapılan bir dövüş değilrühi bir motivasyondur.Erken yaşta başlanılan taek wondo çoçuğun kendine güven duygusunun artmasına ,DO jank kuralları çerçevesinde toplum içindebu saygı kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlar.Taekwondo ,selam ile başlar selam ile biter.Sporcuda aranan en önemli nitelik saygı ve disiplindir.

TAEKWONDO NEZAKETLE BAŞLAYIP NEZAKETLE BİTER

Sporcu salona girdiğinden itibaren tüm ciddiyetiyle bayrağı ve hocasını selamlar.Aynı şekilde hocasına onlara eğilerek karşılık verir.Bu dsiplin çalışma bitene kadar devam eder.Taekwondocu herzaman Adil,tarafsız,haklıdan yana ve vatanperver olarak yetişir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 2 Temmuz 2013 08:00 Sebep: Sayfa düzeni.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
My Love For You - avatarı
My Love For You
Ziyaretçi
21 Aralık 2006       Mesaj #2
My Love For You - avatarı
Ziyaretçi
Taekwondo nedir?
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Çiplak el ve ayakla yapilan savunma sporudur.

Taekwondo'nun kelime anlami nedir?Tae:Ayak teknigi Kwon:El teknigi Do:iyi niyete giden dogru yol

Taekwondo Bedeni kaça böler?Olgul:Yüz Momtong:Gövde Are:Belden asagisi

Poomse yaparken dikkat edilecek hususlar
  • Denge Kontrolü
  • Nefes Kontrolü
  • Süratli ve kuvvetli vurus
  • Konsantrasyon
  • Bagirma ( Kihap)
  • Basladigin yerde bitirme
  • Vurdugun yöne bakmak
Kihap nedir?
I ç gücü arttirmak için gücü bir yere toplayarak içten disariya ses ile aktarmaktir.

Taekwondo Tarihi
Yaklasik 2000 yil önce Kore'de askerlerin savunma sanati olarak ortaya çikmisti
Taekwondo'nun "do" prensipleri
Terbiye ,Nezaket, Saygi ,Disiplin

Taekwondo sporcusunu uymasi gereken 8 do felsefesi
  • Dogru konusmak
  • Dogru dinlemek
  • Dogru bakmak
  • Dogru düsünmek
  • Dogru hareket etmek
  • Dogru emir vermek
  • Dogru emir almak
  • Dogru hizmet etmek
Taekwondo sporunun faydaları

Her seyden önce taekwondo sporu zihinsel gelismeyi arttiran bir spor dalidir.

Taekwondo kendine güven, liderlik, baris ve yardimsever, dürüst ve ahlakli, milliyetçi ve vatan sever bir kisi olarak yetisir.

Ayrica bedensel gelismeyi saglayan taekwondo refleks, güçlü fizik, kabiliyet, saglikli ve dengeli gelismeye yardimci olur.

Taekwondo sporu bir savunma sporu olarak kullanilir.Kesinlikle silah olarak salon disinda kullanilmaz...

Taekwondonun Tarihçesi
Taekwondo dünyada bilinen dögüs sanatlarinin hemen hemen en eskisidir.Ve kore kökenli silahsiz dögüs ve savunma sanati olarak bilinir.
Kore yarimadasini kuzey kisminda hükümran olmus kogureyo hanedanligina kadar uzanan bir tarihçesi vardir.
O zamanlar vahsi hayvanlara ve bölgelerindeki eskiyalara karsi kendini savunmak amaciyla çikarilmis bir savunma sanati olup yumruklarin yani sira yüksekten ve siçrayarak atilan tekmelerden genis biçimde yararlaniliir.Genel de bu spor savunma ve ruhsal gelisim amaçlarina yöneliktir.
Bu sanatta egitim gören kisinin beden ile zihnin tek bir birim gibi tepki göstererek degisen sartlara aninda uyum sagliyacagi bir zihinsel ve ruhsal duruma ulasmasi büyük önem tasir.
Uzakdogu sporlariyla ugrasan insanlarda dini verilerin kuvvetli olmasinin sebeplerinin basinda bu sporlarin beden yaninda ruh gelisiminede katkida bulunuyor olmasidir. Bir taekwondocunun hiç bir zaman zayiflara dukunmamasinin ve sokak kavgasi yapmamasinin temelinde yatan ana faktörlerde bunlardir.
Taekwondo sporu ancak 1943 yilinda korenin bagimsizliga kavusmasi ile resmi bir hüvüyet kazannmis bu tarihten sonra dünyaya açilmistir.16 Eylül 1961 yilinda kurulan kore taekwondo birligi bu sporun yasallasmasini 25 Haziran 1962 de ulusal oyunlar kapsamina aldirarak saglamistir
30 kasim 1972 de dünya taekwondosunun merkezi kukkiwon açilmstir ve kore Taekwondo baskanligina Kim-un -yong getirilmistir.Ayni zamandada Dünya Taekwondo federasyon baskani olmustur..25 Mayis 1973 te 17 ülkenin katilimiyla ilk dünya sampiyonasi yapilmistir.

Taekwondo egitimi gören savasçilara bes temel yasa belirledi

1. Sadakat
2. Evlada yarasir bir ahlak
3. Güvenirlilik
4. Yigitlik ve cesaret
5. Adalet Bu bes kural, günümüze, 'Günümüz Tae kwon do'sunun Onbir Yasasi' olarak adapte edildi:
  • Ülkene sadik ol;
  • Annene ve babana saygili ol;
  • Esine bagli ol;
  • Arkadaslarina sadik ol;
  • Kardeslerine saygili ol;
  • Büyüklerine saygili ol;
  • Hocalarina saygili ol;
  • Haksiz yere kimseye zarar verme,
  • Boyun egmez bir ruha sahip ol;
  • Okuluna ve salonuna sadik ol;
  • Basladigin isi bitir.
Tae Kwon Do çalismalari iki temele dayanir. Zihinsel,ruhsal disiplini saglamak ve teknigi gelistirmek.



Son düzenleyen _Yağmur_; 15 Haziran 2013 21:07 Sebep: Sayfa düzeni
My Love For You - avatarı
My Love For You
Ziyaretçi
21 Aralık 2006       Mesaj #3
My Love For You - avatarı
Ziyaretçi
Fizyolojik ve biyolojik faydaları
MsXLabs.org
  1. Daha enerjik bir organizma saglar.
  2. Bedensel ve zihinsel yorgunluklara karsi direnci arttirir.
  3. Kilo almayi önler vucud yagini düsürür.
  4. Bedensen islerde geç yorulmayi erken dinlenmeyi saglar.
  5. Iç salgi bezlerinin düzenli çalismasini saglar.
  6. Vucudda kilcal damar sayisi artar.
  7. Kalp üzerinde olumlu etkilere yol açar.
  8. Kalp volümü artar,Kalbin pompaladigi kan miktari arar.,sol ventrükülde hipertrofi olur,Kalbi besleyen kroner damarlar genisler.
Sosyolojik faydaları
  1. Farkli toplumlarin insanlarini kaynastirir.
  2. Belli amaçlara ulasmada egitsel bir amaçtir.
  3. Grup çalismalari ile fertler arasinda karsilikli isbirligi ve dayanismayi gelistirir.
  4. Fertlerin kurallara uymasini ve dürüst olma özelliklerini gelistirir.
  5. Fertler arasindaki sosyallesme sürecini hizlandirir.
  6. Her yas meslek ve cinsten insanin bos zamanini degerlendirmesinde etkili bir araçtir.
  7. Miletçe ihtiyaç duyulan karsilikli sevgi ve saygi gaglarini kuvvetlendirir.
  8. Kötü aliskanliklardan uzak tutar,toplum disi fertleri topluma kazandirir.
  9. Insanlarin çalisma ortamlarinda yasadiklari stres ve baskilardan kurtulmalarinda bir araçtir.
  10. Kisilerin toplum içinde statü kazanmalarini saglar.
Psikolojik faydaları
  1. Iradeyi kuvvetlendirir zekayi gelistirir.
  2. Telafi mekanizmasi olarak kompleksli insanlarin tedavisine katki saglar.
  3. Seksüel dürtüleri fiziki harcamalara çevirir.
  4. Kisiligi olumlu yönde gelistirir,mücadele ve dayanma gücünü arttirir.
  5. Pozisyonlara ve süpriz gelisen durumlara uyum saglayabilme ve aninda karar verebilme özelliklerini gelistirir,sorumluluk duygusunun olusmasini saglar.
  6. Insanin kendini yenilemesine yol açar ve hosgörü duygularini gelistirir.
Teknikler birkaç prensibe dayanır
  1. Her hareket, bilimsel formülleri ve kinetik enerji prensipleri kullaniarak maksimum güce ulasmak amaciyla yapilmalidir.
  2. Hareketlerin arkasindaki prensipler o derece açik olmalidir ki, Tae Kwon DO ile ilgilenmeyen insanlar bile, dogru ve yanlis teknigi ayirt edebilmelidir.
  3. En etkili atagi ve defansi ortaya çikarabilmek için, mesafe ve açilar dogru alarak belirlenmeli.
  4. Her hareketin amaci ve metodu dogru olarak ögrenilmeli(Bu ögrenirken ve ögretirken kolaylik saglar)
  5. Genç, yasli, kadin, erkek farketmeksizin herkesin çalisabilmesi için, hareketler rasyonel bir metodla ögretilmeli
  6. Yorgunlugu azaltmak ve dogru hiza ulasmak için dogru nefes tekinleri kullanilmali
  7. Her atak vücutaki vital noktalara yapilabilecek sekilde düzenlenmeli ve her ataga karsi savunma yapilabilmeli
  8. Her türlü saldiri araci insan vücuduna uyum saglayabilecek sekilde belirlenmeli
  9. Her hareket kolay uygulanabilmeli
  10. Sakatliklardan korunmak için ve sagligi korumak için özel dikkat gösterilmeli
  11. Her hareket uyumlu ve ritmik olmali, estetik olarak da güzel görünmeli
  12. Poomse ve Hyonglardaki her hareket kisinin ruhsal karakterini yansitmali
Son düzenleyen _Yağmur_; 15 Haziran 2013 20:55
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
4 Nisan 2007       Mesaj #4
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
taekwondogi9
Son düzenleyen _Yağmur_; 15 Haziran 2013 20:55 Sebep: Resim Ortalandı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ekim 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kuruluşu
Keith Sipmann çoğunlukla Tekvando olmak üzere 30 yıllık bir savaş sanatı deneyimine sahipti. Ancak bir süre sonra özellikle yer tekniklerinde Tekvando'nun kişiye bir avantaj sağlamadığını gördü ve diğer savaş sanatı stillerini çalışmaya başladı. Sipmann, Aikido, Shotokan, Muay Thai, Kickboxing, Jeet Kune Do, Judo, Jujitsu, Capoeira, Hung Gar, Five Animals, Boks hatta jimnastik çalıştı. Çalıştığı bu farklı stillerden unsurları biraraya getiren Sipmann sip Kwon Do'yu kurdu. Ancak Sip Kwon Do tıpkı Bruce Lee'nin kurduğu Jeet Kune Do'su gibi gelişmeye ve yeni unsurların sisteme katılmasına sürekli açık bir teknikdir.

Teknik
Teknikte sadece el veya sadece ayak teknikleri veya belirli bir unsura ağırlık vermek söz konusu değildir. Pratisyen koşullara göre bu tekniklerden dilediğini kullanabilmekte serbesttir. Ayak teknikleri çoğunlukla Tekvando ve Muay Thai 'den el teknikleri ise kick boks, karate, boksKung Fu 'dan alınmıştır. Bu yüzden açık el, el ayası kullanılabildiği gibi yumruğun çeşitli kenarları, elin sırtı sistemde bulunmaktadır. Sistemde Juijutsu ve Aikoda'da bulunan tutuş ve fırlatış teknikleri ve her ne kadar kaçınılsa da yere düştükten sonra da uygulanabilecek teknikler de bulunmaktadır. Sistemde öğrencinin gücü uzun tekrarlar ve ağırlık antremanlarıyla arttırılmaya çalışılır.

Sip Kwon Do'da yarı ve tam temaslı karşılaşmalar yapılmaktadır. Öğrenciler kısa bir süre sonra kick boks ringine benzer bir ortamda veya bir salonda karşılaşma yapıp tekniklerini uygulama imkânına kavuşmaktadırlar.

Sipkwondo Kuşak Sistemi:
Beyaz Kuşak, 9th through 6th Gup (Belirli bir süreyi gerektirmemektedir) Yeşil Kuşak, 5th through 3rd Gup (Minimum 1 yıllık antremanı gerektirir) Kırmızı Kuşak, 2nd gup (Minimum 3 yıllık antremanı gerektirir) Kahverengi Kuşak, 1st Gup (Minimum 5 yıllık antremanı gerektirir) Siyah Kuşak, 1st Dan (Minimum 7 yıllık antremanı gerektirir)


Vikipedi
Son düzenleyen _Yağmur_; 15 Haziran 2013 21:08 Sebep: Sayfa düzeni
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Aralık 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tekvando dünyanın en eski savunma sporlarından biri. Kendini savunma, savaşçı sanatı olarak bilinir. Çin Kung-fu'sundan ve Japon karatesinden farklı bir spordur. En eski olarak, Kore Yarımadasının kuzey bölgelerinde M.Ö. 37'de kurulmuş olan Kogoryo Hanedanlığına ait mezar duvar resimlerinde tekvando izlerine rastlanmıştır. Kore halkı, tekvandoyu saldırganlara ve vahşi hayvanlara karşı savunma, savaşçı sanatı olarak kullandığı gibi, güç ve çeviklik kazanma, zihni ve fiziki sıhhati muhafaza etmek ve geliştirmek maksadıyla bir eksersiz olarak da yapmışlardır.

Benzer Konular

19 Haziran 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
5 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap