Arama

Bocce Nedir? Bocce Oyunu Hakkında

Güncelleme: 26 Nisan 2017 Gösterim: 79.615 Cevap: 2
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
16 Nisan 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  bocce oyunu.gif
Gösterim: 3904
Boyut:  2.14 MB
Bocce
, bir tür spor dalı. Sporun kökeninin Anadolu'ya dayandığı ve M.Ö. 5000 yıllarında oynandığı tahmin edilmektedir. İlk çıktığı yıllarda cilalanmış kaya parçalarıyla oynanan oyun, günümüzde tamamen yuvarlak ve sentetik malzemelerden yapılmış toplarla oynanmaktadır. Bugünkü şekliyle ilk kez Romalılar tarafından oynanmış ve "bocce" adını da Romalılardan almıştır. En eski spor dallarından birisi olarak kabul edilmektedir. Türkiye bocce ile 1991 yılında tanışmış, 2005 yılında "Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu"nun kurulmasıyla bilinen spor kimliğine kavuşmuştur.
Oyundaki amaç, attığınız/yuvarladığınız toplarınızın hedef topa yakın olmasını sağlamak. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor, 15 puan alan oyuncu oyunu (maçı) kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Son düzenleyen perlina; 26 Nisan 2017 23:18 Sebep: sayfa düzeni
RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
5 Mart 2010       Mesaj #2
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
Bocce Nedir? Bocce Hakkında Genel Bilgiler
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

ANKARA - Roma İmparatorluğu döneminde devlet adamları ve hükümdarların oyunu olan bocce, futbol gibi dünyanın her yerinde yapılan yaygın bir spor. Bocce, Türkiye’de 1991 yılından bu yana halen 20’den fazla ilde oynanıyor. Bocce Milli Takımı geçen yıl dünya 5’incisi olarak büyük bir başarıya imza attı.!!!!!

İnsanlık tarihinin ilk dönemlerinde bile izlerine rastlanılan spor, neredeyse insanoğlunun kendisi kadar eski bir olgu. Tarihte ilk sporlar savunma amaçlı saldırı gibi nedenlerden dolayı türemişse de zamanla insanoğlu, kendini eğlendirerek ve zararsız bir takım aktiviteler üreterek bunları spora dönüştürmeyi başarmış.

M.Ö 5000 yıllarında cilalanmış kaya parçalarıyla oynanan ve kökeni Anadolu’ya dayanan bocce, insanoğlunun yaptığı en eski sporlardan biri olarak biliniyor. İlk olarak Mısırlılar tarafından oynanan, daha sonrada Yunanlar ve Romalılar tarafından popüler bir spor haline getirilen bocce, Latince’de “patron” anlamına geliyor. Boccenin isim babası olan Romalılar, bugünkü şekline sokan ve oynayan ilk toplum olarak tarihteki yerlerini almışlar.

ROMA’DA İLK BOCCE TOPU HİNDİSTAN CEVİZİ

Romalılar ilk başlarda bu oyunu, Afrika’dan getirdikleri Hindistan cevizleriyle ardından da zeytin ağaçlarından oydukları toplarla oynamışlar. Roma İmparatoru Augustus döneminde, devlet adamları ve hükümdarların oyunu olan bocce, bugün, futbol gibi dünyanın her yerinde yapılan yaygın bir spor halini aldı. Bocce, ünlü Yunan tıp adamı Hipokrat’tan, Rönesans dönemi sanatçıları ve Galileo’ya kadar adını tarihe yazdırmış bir çok isim tarafından yapılan bir spor olmuş.

NASIL OYNANIR?

Bocce müsabakaları, bireysel veya takım olarak yapılıyor. Oynanan sahanın yüzeyi oldukça düzgün olmalı. Yüzey asfalt, halı veya sentetikmalzemeyle kaplanıyor. Saha 26 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde olup, kenarları 25 santimetre yüksekliğinde tahtalarla kapatılıyor. Oyun greyfurt büyüklüğünde ve 1 kiloya yakın ağırlıktaki toplarla oynanıyor. Toplar, bilardo topuna benziyor, ancak daha büyük ve ağır. Ayrıca, pinpon topu büyüklüğünde olan hedef top (Pallino) var. Oyunda tüm amaç, hedef topa kendi toplarının daha yakın olmasını sağlamak. Top elle atılıyor ve hedef topa yaklaşan sayı alıyor, ancak rakibiniz topa çok yaklaşırsa ve daha yakınına kendi topunuzu yuvarlamak imkansız olursa rakip topu veya hedef topu vurmak için de atış yapılıyor. Takımlar 6’şar top kullanıyor ve takımlarda 3 asıl ve bir yedek oyuncu bulunuyor. Bireysel oynanırken ise 4’er top kullanılıyor. 12 sayıya ilk ulaşan taraf oyunu kazanıyor. Takım maçları tekler, çiftler ve üç kişilik gruplar arasında yapılıyor ve 2 oyun kazanan maçı da kazanmış oluyor.

TÜRKİYE’DE BOCCE
Yüzyıllar boyunca Anadolu’da özellikle denize yakın ve ılıman iklime sahip coğrafyalarda oynanan bocce, Türkiye ile ilk olarak 1991 yılında tanıştı. İlk olarak Herkes İçin Spor, daha sonra da Beyzbol ve Softbol Federasyonu çatısı altında faaliyet gösteren Bocce, 2005 yılında Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu’nun kurulmasıyla kendi kimliğine kavuştu. Başta İstanbul, Antalya, Bartın, İzmir ve Eskişehir olmak üzere 20’den fazla ilde oynanan Bocce, 4 üniversitede de seçmeli ders olarak okutuluyor. Avrupa ve dünya şampiyonalarına katılan Bocce Milli Takımı, en büyük başarısını, geçen yıl ABD’de düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda 5.olarak elde etti. Şampiyonadan hemen sonra yapılan Uluslararası Bocce Konfederasyonu (CBI) Kongresi’nde yapılan seçimde, Bocce, Bowling ve Dart FederasyonuBaşkanı Ahmet Recep Tekcan, CBI Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

Bocce Lig Komitesi Başkanı ve Federasyon Başkan Vekili Mutlu Türkmen, Türkiye’de hızla yaygınlaşan bocce sporunda, bu yıl Türkiye Bayan ve Erkekler Ligi’nin kurulduğunu belirterek, “Kulüpler Türkiye Şampiyonası’nda ilk 10 sırada yer alan takımlar, 2006 yılında ligde yer alacak. Bu ligin, bocceye büyük bir dinamizm kazandıracağına, rekabeti körükleyeceğine ve böylelikle takımların Avrupa’da iyi yerlere gelecek bir performansa erişeceklerine inanıyorum” diye konuştu.


Son düzenleyen perlina; 26 Nisan 2017 23:05 Sebep: kırık link
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
26 Nisan 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Bocce Nasıl Oynanır?



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 27 Nisan 2017 20:19

Benzer Konular

12 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
27 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap