Arama

Çekiç Atma Nedir? Çekiç Atma

Güncelleme: 9 Kasım 2016 Gösterim: 74.828 Cevap: 1
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
17 Nisan 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi

Çekiç atma

Ad:  Çekiç atma.JPG
Gösterim: 4741
Boyut:  45.1 KB

İki elle tutulan bir çekicin, bir daire içinden fırlatılarak atıldığı atletizm dalı.
Sponsorlu Bağlantılar

Yüzyıllar önce Britanya Adalarında gelişen oyunun başlangıcı, efsaneye göre IÖ 2000 dolayında İrlanda’da düzenlenen Tailteann Öyunları’nda Kelt kahramanı Cü Chulainn’in bir araba tekerleğini dingilinden tutup, başının çevresinde döndürerek hiç kimsenin atamayacağı kadar uzağa atmasına dayanmaktadır. Tekerleğin yerini daha sonra tahta bir tutamağın ucuna bağlanmış iri bir kaya parçası aldı. Eski Toton kabileleri, Tanrı Thor’un onuruna düzenlenen dinsel şölenlerde çeşitli çekiç atma oyunları oynarlardı.

Çekiç atma 1866’dan bu yana İngiltere, İrlanda ve İskoçya’da pist ve alan yarışmalarında düzenli olarak yer almıştır. Olimpiyat Oyunlan’nda ise 1900’de yer almaya başlamıştır. 1875’te çekiç ağırlığını 7,26 kg, uzunluğunu 106,75 cm (sonradan en fazla 121,3 cm) ve çekicin atıldığı dairenin çapını 2,135 m olarak belirleyen Ingilizler, böylece oyunu kesin kurallara bağladılar.

İlk çekiçler tahta tutamaklıydı ve başları dövme demirdendi. Günümüzde, Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu (IA- AF) tel tutamaklı küresel ağırlıkların kullanımını zorunlu kılmıştır. Top, demirden ya da en az pirinç kadar sert başka bir metalden yapılır. Ayrıca bu tür bir metalle kaplı olmak üzere içi kurşun ya da başka bir malzemeyle de doldurulabilir. Tutamak, bir ucunda topun tutturulduğu düz ya da bilyeli bir fırdöndü, öteki ucunda ise iki elin kavrayabileceği sert bir halka bulunan çelik bir teldir. Çekicin fırlatılacağı daire, görevlilerin ve izleyicilerin güvenliği için “C” biçimli bir kafesle çevrilir.

Modern çekiç atma tekniğinde atıcı vücuduyla üç tam ve hızlı dönüş yaparak çekicin hız kazanmasını sağlar. Bu spor için güç, denge ve çok iyi bir zamanlama gereklidir. Atlet atış yaparken, fırlatma alanını çevreleyen çembere ya da çemberin dışına basan sa, ya da çekiç, atış alanında dairenin merkezinden doğru çizilen 40°’lik bir açı diliminin dışına düşerse atış geçersiz sayılır.

Türkiye’ye 1950’lerin başında giren çekiç atma sporunda ancak 1970’lerde başarılı atletler çıkmaya başladı. Bununla birlikte ulaşılan düzey henüz dünya standartlarının oldukça gerisindedir. Dünya ve Olimpiyat şampiyonları için bak. spor ve oyunlar: sonuçlar (atletizm); Olimpiyat Oyunları.

Kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Baturalp; 9 Kasım 2016 01:57 Sebep: sayfa düzeni
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
15 Kasım 2009       Mesaj #2
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi

Teknik Analiz


Çekiç atma teknik bakımdan atmaların en zor branşıdır. Fakat detayları öğrenildiğinde çok kolay olduğu meydan çıkar. Altı ana grupta incelenir.
Sponsorlu Bağlantılar

Çekicin Tutuluşu


Sağ kolla çalışan çekiç atıcı geçici tutuş sol elledir. Çekicin başı ile dönüş ekseni arsındaki en geniş mesafeyi elde edebilmek için çekici kolu sol elin dört parmağının birinci bölümleri ile tutulur. Bu şekilde sol elin dışı düz kalır. Sağ el çok hafif bir şekilde sol elin parmakları üzerinde serbest bırakılır. İki elin baş parmakları ise çekicin kolu kenarında düz bir şekilde yan yana aşağıya doğru tutulur.

Başlangıç Hareketi


Atıcı , sırtı atış yönüne dönük bir şekilde çemberin geri kısmında yarini alır. Ayal parmakları çemberin çok az gerisinde ve ayaklar omuz boyundan biraz daha geniş bir mesafede yarleştirilir. Ayak parmakları çok az dışa dönük , dizler bükük baş dik ve sırt düzdür. Atıcı çekiç arka tarafta ve vücut 90derece sağ dönük bir şekilde oturuş pozisyonuna geçer , çekiç sağ geriye konulur. Çekicin konulan yeri ile sağ ayağın burnu aynı doğrultudadır. Sol diz içe doğru dönük sol ayak topuğu kalkık ve dışa doğrudur. Omuzlar çevrilir ve sol el atış çemberinin ön tarafındaki çekicin kolunu tutmak için uzatılır. Baş kalçadan daha geri pozisyondadır. Zira vücut ağırlığı tamamen bükülmüş olan sağ ayak üzerinde bulunmaktadır. Baş ve gözler omuzla birlikte atıcının sağ ayak arkasındaki çekicin yönüne bakar ve kollar tamamen uzatılmıştır.

Sol diz daima hafifçe kıvrık olarak bırakılır. Bu şekilde çekiç en yüksek noktasına çıktığı zaman merkezkaç kuvvetine karşı konulabilir. Kalçalar vücudun kısmı vücudun üst kısmına nazaran daha süratli ve sanki çekicin önüne geçmek istemiş gibi harekete devam eder. Çekicin kollar açık ve rahat olarak omuz hizasında dik vücudun sağ tarafını takip etmesi gerekir. Baş ve gözler sol omuz hizasına bakar. Çekiç hareketi , çekiç en yüksek noktasından geçtikten pivot olarak kullanılan sağ ayak hafif bir itişle yerle temas kestikten sonra sona erer. Vücut ağırlığı muhakkak sol ayak üzerinde olmalıdır.

Başlangıç Sallama Haraketi


Sağ eli sıkı ve kuvvetli bir şekilde kullanarak atıcı çekici ileriye ve yukarıya yükseltici bir hareketle vücudun ön tarafına getirir. Çekicin bu aşağıdan hareketle yükseltilmesi ile birlikte vücut ve omuzlar öne doğru gelir. Bu şekilde omuz ve bacaklar aynı yönde kalırlar . Zira bu sırada vücut ağırlığı iki bacak üzerindedir. Çekiç geniş bir yörüngede çevrilirken dönüş eksenin yüksek noktasına ve sol omuz hizasına gelene kadar kollar gayet düz ve rahat bir şekilde tutulmalıdır. Kollar aniden rahat bir şekilde içe doğru çekilir ve eller başın üst tarafından geçer sağ el ön kısımdaki saçlara kadar yakın tutulur. İkinci sallama hareketine başlamak için vücut çok daha çabuk bir şekilde sağ dış tarafa döndürülür. Bu şekilde omuzlar tekrar el açmak noktadan erken bir dönüşe geçebilsin. Kalçalar soldan sağa ve tekrar sola , çekicin ters istikametinde sallanır. Bu şekilde dönüş hareketi düzgün bir koordinasyon sağlanır. Dönüşler gayet kolay ve rahatlıkla yapılmalıdır. Hiç bir zaman zorlama yapılmaz atıcılar için çoğu zaman üçlü dönüş kullanılır. Kollar çekici çevirirken çekicin pozisyonuna göre baş arkasında dirsekler bükük , öndeyken gergindir. Bu dönüşe kalçada çekicin aksi istikametinde olmak üzere santrifüj yapar. Gövde çekicin aksi istikametine yatırılır.

Geçiş


Bir atış geçiş hareketi ; başlangıç sallama-çevirme hareketinin en düşük noktasından , ilk dönüşün en yüksek noktası arasındadır. Kollar gerektiği kadar açılır ve serbest tutulmalıdır. Çekicin merkezkaç kuvvetine karşı son dönüşte çekiç en yüksek noktadan aşağıya doğru gelirken vücut ağırlığı çok çabuk olarak sol ayak topuğuna geçirilir. Bu sırada çekiç en aşağı noktasına gelir. Bu şekilde dönüş ekseni sol bacak üzerine transfer ettirilmiş olur. Çekiç başlangıç çevirme hareketindeki yörüngesinden daha düzgün bir daire etrafında döner ve bu şekilde geçiş hareketi devam ettirilir. Çekiç en aşağı noktasına geldiği zaman atıcı dönüş hareketine ;sol ayağının topuğu sağ ayağının ,ise tabanında başlar.

Dönüş


Çekiç sağ gerimize gelince sağ ayağın burnu ve sol ayağın topuğu üzerinde dönüşe başlar. Çekiç en yüksek noktasından birinci dönüş hareketine geçildiği zaman sağ ayak çabuk bir şekilde yere doğru indirilir. Bu şekilde ayak topuğu ile burun arasında ve ayağın dış kısmında 360 derecelik bir dönüşle devam eder. İki baldır mümkün olduğu kadar birbirine yaklaştırılır ve sağ ayak sol ayak topuğuna yakın olarak rahat bir şekilde hareket edebilmesi için yerden kaldırılır. Çekicin hız ve itişi , kalçalar ve omuzlar arasındaki bağlantı ve döndürme hareketi ile başlar. Kalçalar ve bacaklar devamlı olarak bütün hareketler bitene kadar önde kalır.

Dönüşte vücut sol ayağın uç kısmında harekete devam ederken sol diz ağırlık merkezini aynı seviyede tutabilmek için hafifçe kıvrılır. Vücut ağırlığı devamlı ve tek dönüş ekseni verebilmesi için daima sol ayağın üstünde olmalıdır. Sağ ayağın yere değmesi ise ayak tabanı ile olur ki sağ ayak ikinci bir dönüş için yerden kaldırılırken vücut alt kısmının çekicin önüne hareket edebilmesi için hafifçe bir ayakla itiş yapılır. Kollar daha pasif çalışır. Topuk ve ayak burnu arasındaki hareketle yapılan 360 derecelik dönüşte atış istikametine paralel bir şekilde hareket ettirilir. Sol ayaktan geçen eksen vücudun ve çekicin ortak ağır merkezi dengeli bir dönüş için birbirine dik kalmalıdır. İkinci ve üçüncü dönüşlerin başlangıcı için yukarıda geçiş için anlatılmış hareketler bir daha tekrar edilir. Ayakların dışa doğru hareket etmesi dönüş hızının 360 derecelik eksende artması dolayısıyla çömelme pozisyonu gittikçe küçülür. Dönüşte oluşan merkezkaç kuvvetine karşı (150-200-300 kg)) atıcı dizlerini daha aşağıdan bükerek yere daha fazla oturacak bir pozisyon alır. Kollar çekicin merkezkaç kuvvetine karşı hafifçe aşağıya doğru indirilir. Dönüş hafifçe geriye doğru yapılır.

Kendini Tutuş


Birkaç dengesizliğin önüne geçebilmek için atıcı , bu hareket sonucunda pivot hareketinde bulunan sağ ayaktan sol ayağa geçilmemesine dikkat eder. Ruslar daha çok sürat kazanabilmek için atış çemberinde elips tarzda dönüş yaparlar.

Çekiç Atmanın Öğretim Kademeleri


1.Sağ elle çekici tutup çevirme.
2.Sol elle çekici tutup çevirme.
3.İki elle çevirme (2-3 hafta devam eder)
4.Birinci dönme (sandalye oturuş pozisyonunda yapılır.)
5.İkinci üçüncü dönüş çalıştırılır.
6.Çekici elden çıkarma çalışması.

Üç dönüş öğretilmeden müsabaka yaptırılmaz. Dönüş esnasında sol ayak hiç bir şekilde yer ile temasını kesmez. Elit çekiççilerin çember içindeki dönüş istikameti bir doğru olmayıp yay şeklindedir. Bu şeklinde eksen uzağından dönüş rahatlığı kazanılır ve atışa fazla hareket verilebilir. Dönüş anında sağ kol dirsekten hafif büyük sol kol ise gergindir. Çekicin çıkış açısı 46-48 derece arasındadır.
Son düzenleyen Baturalp; 9 Kasım 2016 02:00 Sebep: başlık ve sayfa düzeni

Benzer Konular

9 Kasım 2016 / _Yağmur_ Spor
5 Aralık 2011 / _Yağmur_ Spor
13 Şubat 2016 / VerSchL@GeN X-Sözlük
29 Ocak 2010 / ziyaretçi Soru-Cevap