Arama

Buz Pateni Nedir? Buz Pateni

Güncelleme: 8 Eylül 2009 Gösterim: 18.496 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
8 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Buz Pateni
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

İlk patenciler, 2.000 yıl önce özel bir biçim verip düz bir tabanın üzerine yerleştirdikleri sığır kemiklerini ince deri bağlarla ayaklarına bağlayan İskandinavyalılardı. Bu ilkel paten­ler, onların donmuş akarsular ve göller üze­rinde kayarak hızla hareket etmelerini sağlar­dı. Sonraları kayma yüzeyi kemik yerine metal çubuktan yapılan patenler kullanılmaya başladı. Başlangıçta patenlerin altındaki bu metal çubuklar enli olduğu için yüksek hızla gitmeye olanak vermiyordu. Kayma yüzeyi bıçak gibi ince olan patenlerin yapılmasıyla 17. ve 18. yüzyıllarda paten sporu çok yaygın­laştı. Ayakkabılara iplerle bağlanan ve gerçekte hiç güvenli olmayan patenler uzun süre kullanıldı. Günümüzde kullanılan, pateni ayakkabıya vidayla bağlama yöntemi ancak 1870'ten sonra yaygınlaştı. Yapay olarak don­durulmuş buzla kaplı ilk paten pisti de hemen hemen aynı zamanda yapıldı.
Günümüzde buz pateni sporu üç bölüme ayrılır:
  • Sürat pateni
  • artistik paten
  • buz hokeyi
Sürat Pateni
Norveç ve Hollanda'da her zaman sevilen bir spor olan paten yarışları, uluslararası kurallara göre çevresi 400 metre olan oval biçimli bir pistte yapılır. Pistin oval biçimi dönemeçlerin hızla dönülmesine ola­nak verir. 500 metreyle 10.000 metre arasında değişen uzaklıklarda yapılan paten yarışların­da ulaşılan rekor hız saatte 48 kilometredir.

Artistik Paten
(bak. Artistik Buz Pateni)
Artistik Buz Pateni Müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilen yarışma sporu. Yarışma zorunlu hareketler ve serbest figürlerin bir kombinasyonundan oluşur. Kış Olimpiyatlarının içindedir. Ayrıca Avrupa Şampiyonaları, Dünya Şampiyonaları, Dört Kıta Şampiyonaları ve İSU Grand Prix Yarışmaları gibi yarışmalarda düzenlenir.

Buz Hokeyi
(bak. Buz Hokeyi)
Buz Hokeyi adından da anlaşılacağı gibi buzun üzerinde iki takımla oynanan bir spor veya oyundur. Oyuncular hokey patenlerini giyip hokey sopalarıyla diski (pakı) kontrol etmeye çalışırlar. Oyuncular diski (pakı) kaleye sokarak sayı bulurlar. Takımda biri kaleci olmak üzere altı oyuncu molasız oynar. Aslen bir takımda 20'den fazla oyuncu vardır. Bir oyuncu kuralları ihlal ederse hakem ceza olarak takımı bir süreliğine 5 kişiyle oynatır. 26x56 mt. genişlikte bir alanda oynanır. 15 ya da 20 dakikalık üç devreden oluşur.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

8 Eylül 2009 / Mystic@L Spor
10 Mart 2014 / Misafir Soru-Cevap
7 Ekim 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
27 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap