Arama

Kroket Nedir? Kroket Oyunu

Güncelleme: 18 Şubat 2010 Gösterim: 4.688 Cevap: 0
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
18 Şubat 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Kroket Nedir? Kroket Oyunu Hakkında Genel Bilgiler
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

427px Kroket
Kroket oyun alanı

Kroket, ilk kez 18. yüzyılda Fransa’da oynanan ve 1850’lerde İngiltere’de yaygınlaşan bir açık hava oyunudur.

Oynanışı

İkişer kişilik iki takım ya da iki kişi arasında, dört tahta topa uzun saplı tokmaklarla vurularak oynanır. Mavi ve siyah toplar bir takımın, kırmızı ve sarı toplar rakip takımındır.
Kortun iki ucundaki başlangıç çizgilerinden yapılan vuruşlarla toplar sırayla oyuna sokulur. Amaç topları belirli bir sırayla kalelerden geçirdikten sonra kazığa çarptırmaktır. Sırası gelen oyuncu bir vuruş yapar. Eğer bu vuruşla topu bir kaleden geçirirse, bir vuruş hakkı kazanır. Vurulan topun başka bir topa çarptırılmasına roket denir. Roket yapan oyuncu iki vuruş hakkı daha kazanır. Bu haklardan ilkinde topunu daha önce vurmuş olduğu topun yanına koyar ve her iki topu birden hareket ettirecek biçimde vuruşunu yapar. Usta bir oyuncu bu vuruşla her iki topuda istediği yönlere gönderebilir. Bir oyuncu topunu öbür toplara vurdurarak ve kalelerden arka arkaya geçirerek kazandığı vuruşlarla rakiplerine sıra vermeden birçok sayı kazanabileceği gibi, topu bütün kalelerden geçirmeyi de başarabilir. Her iki topuda sırayla bütün kalelerden geçiren ve sonunda ortadaki kazığa çarptıran takım oyunu kazanır. Topu altı kaleden sırayla geçirdikten sonra kazığa atmadan önce bütün kalelerden bir de ters yönde geçirmek gereklidir.

Oyun sahası

32 metre uzunluğunda ve 26 metre genişliğinde olan çim kaplı kortta 6 küçük kale ve 1 kazık vardır. Bunun yarısı büyüklüğündeki kortlarda da oynanabilir.

Benzer Konular

11 Nisan 2012 / kurtarın bni Soru-Cevap
4 Mayıs 2011 / Kral_Aslan Spor
7 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük
7 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük