Arama

Gal Futbolu Nedir? Gal Futbolu

Güncelleme: 19 Şubat 2010 Gösterim: 4.360 Cevap: 0
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
19 Şubat 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Gal Futbolu Nedir? Gal Futbol Sporu Hakkında Genel Bilgiler
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Tyrone Blanket Defence
2005'te İrlanda'da oynanan bir Gal futbolu maçı

Gal futbolu
, Hurling'le beraber İrlanda'nın milli sporlarından biridir.Hem erkekler hem de kadınlar tarafından oynanan, sertlik ve hız açısından futbol ile ragbi arası bir oyundur. 15'er oyuncudan oluşan 2 takımdan oluşur. Takımların 15 kişiye kadar yedek oyuncu bulundurma hakları vardır. Fakat maç esnasında sadece 5 oyuncu değiştirebilirler.[1][2] Gal futbolunun kökleri çok eskilere gider. Ama ilk kez bir sisteme oturtulması 1885 yılına denk gelir. Kısmen, İrlanda'nın "İngiliz" oyunları olan futbol ve ragbiyi reddetmesinden doğmuştur. Erkeklerin şehir takımlarının final karşılaşmaları TV'den canlı verilir ve 80.000'e kadar izleyici çeker.[3] Gal Atletik Birliği (GGA), 1884'te kurulmuştur. Temel işi Gal futbolu ve Hurling'tir. Oyunda kullanılan top görüntü olarak voleybol topuna benzese de yapılış tarzı ve bazı kullanılan maddeler farklıdır.


Oynanışı ve Kuralları

Oyunda amaç, topu rakibin "H" şeklindeki kaelsinin direkleri altından ya da üstünden geçirmektir. Oyuncular, elleri ya da ayaklarıyla pas verebilir. Topu elinde tutan oyuncu, sektirmeden ya da topu kendi eline doğru ayağıyla vurmayan 4 adımdan fazla atamaz.
Topu rakip kale direğinin üstünden geçirmek 1 puan değerindedir. Topu ağlara göndermek ise gol demektir ve 3 puan değerindedir. 2 parça hâlinde kaydedilir. Oyun hakemin topu orta noktada iki rakip orta saha oyuncusuna atışıyla başlar. Golün ardından kaleci kale alanının köşesinden yapacağı kale vuruşuyla oyunu tekrar başlanır. Eğer top savunma oyuncusundan çıkarsa hücum oyuncusu 45 metre çizgisinin en yakın noktasından topu tekrar oyuna sokar.

Oyun Alanı

Oyun alanı ve kaleler Hurling oyunundaki gibidir. Fakat Hurling'te kullanılan bazı saha çizgileri Gal futbolu karşılaşmalarında kapatılır. Geleneksel olarak oyun sadece çim sahada oynanır. Ama 20. yüzyılın 2. yarısında suni sahalar kullanılmaya başlanmış ve bugün oldukça yaygın hâle gelmiştir.

Benzer Konular

6 Haziran 2016 / Mystic@L Spor
16 Mart 2010 / Misafir Spor
16 Nisan 2009 / HipHopRocK Taslak Konular
4 Aralık 2013 / Jumong Sinema ww