Arama

Tenis Nedir? Tenis Hakkında - Sayfa 2

Güncelleme: 2 Temmuz 2013 Gösterim: 139.668 Cevap: 14
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
26 Eylül 2006       Mesaj #11
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Tenisin Tarihi
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

tenis1

Tenis 1873 yılında bulunduğunda ilk adı neydi sizce ??

a)Tenez b) Jeu de paume c) tennis d) caitchspeel e) sphairistike
Doğru cevap: E seçeneği.

Bu adı ona sporun mucidi olan İngiliz ordusundan Walter Wingfield vermişti.

O, bu antik oyunu tarihin karanlık sayfalarından çıkartıp daha da geliştirmiştir. Sphairistike Yunanca'da "top" anlamına gelmektedir ve tenis antik çağda Yunanistan , Roma , Mısır , Pers ve Arabistan'da popüler olan handball ile benzerlik göstermektedir.

Tenis ilk sıralarda topu alıp , koşmak şeklinde oynanan bir oyundu daha sonra ise 10. yüzyılda oyun Fransa'ya geldiğinde şu andaki gibi kortta oynanmaya başlandı. Ancak yine de şu andaki halinden farklıydı. Fransızlar tenise Tenez adını vermişlerdi. Tenez Fransızca'da "al ve oyna" manalarına gelmektedir.

Daha sonraları Fransızlar tenise "jeu de paume" ya da bir başka deyişle "el sporu" demişlerdir. Fransa'nın dışında ise tenis bir kraliyet ailesine özgü bir oyun olarak biliniyordu.

tenis2

Daha sonra tenis İngiltere'ye ulaştı ve orada "caitchspeel" adını aldı . Tenis İngiltere'de şu andakine daha yakın bir şekilde tahtadan raketlerle oynanmaya başlandı. 1500'lere gelindiğinde otun daha da geliştirilmiş bir durumdaydı.

Sonraki yıllarda pek önemli gelişmeler olmamıştı taa ki iki kişi 1858 yılında Birmingham'da (İngiltere) bir tenis kortu kurana dek.

Bu tenis kortu 2.13 metrelik bir tenis kortu tarafından ikiye ayrılmıştı . Böylece tenis şu andaki çehresine yavaş yavaş kavuşmaya başlamıştı.

Tenis 1874'te Amerika'ya ulaştı. 1870'lerin sonunda tenis Avustralya'ya kadar ulaşmıştı. 1896'da ise tenis olimpiyat oyunlarının orijinal oyunlarından biri haline gelmişti.
Son düzenleyen _Yağmur_; 30 Haziran 2013 08:21 Sebep: Sayfa düzeni
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Mayıs 2010       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tenis
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik topu ağ (net) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar.

İngiltere'den 1800lerde ilk olarak oynanmaya başlayan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır. Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.

Oynama biçimi
Tenis dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle betonda, balçıkta veya çimin üzerinde oynanır.

Kortlar
Tekler maçlarında kort 23.77 metre uzunluğunda ve 8.23 metre enindedir. Kortun eni çiftler maçlarında 10.97 metreye çıkartılır. Kortun etrafındaki fazladan kalan alan ise oyuncuların kaçan toplarını alabilmesi içindir.

Kortun eninden gerilmiş olan net sınır çizgisini iki eşit parçaya böler. Net desteğin 1.07 metre uzunluğunda ve merkezin 914 milimetre yüksekliğindedir.

Kort Çizgileri
Kortların genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı ise merkez çizgisidir.

Kort Tipleri
Üç ana türde kort vardır. Kortların yüzeyinde kullanılan malzemeye bağlı olarak her topun yüzeye sekmesindeki hızı farklıdır. Bu da iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini etkileyebilir. En bilinen üç kort türü:

Balçık Kortu Çim Kortu Sert Kort
Bazı oyuncular belirli yüzeylerde daha başarılı sonuçlar elde ederken bu oyunculara başarılı oldukların kortun uzmanı (örneğin çim kort uzmanı) denilir.

Balçık kortları 'yavaş' olarak tanımlanırlar çünkü top rakete ilk değdiğinde hız kaybeder ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve bu oyunculara "dönüşü olmayan şutta" zorluk çektirir. Balçık kortlarında oynanan oyunlarda topun bıraktıği izler belirgindir.

Sert ve çim kortlar daha "hızlı" yüzeylerdir. Bu hız yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu kortlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır. Çim kortlarda topun sıçraması miktarı, çimin ne kadar sağlıklı ve ne sıklıkta biçildiğini gösterir.

Normal bir puanlık oyun
Oyuncular veya çiftler nette karşılıklı bir biçimde durur. Bir oyuncu servisi uygular ve netin karşısındaki oyuncu(lar) yani rakib(ler)i alıcıdır. Servis kortun iki yarısı arasından değişir.

Her bir puan için, servis atan kişi sınır çizgisinin arkasında, orta işaret ile yan çizgi arasında durur. Alıcı onun tarafındaki netten istediği yerde durabilir ama genellikle servis kutusunun arkasındadır. Alıcı hazırsa servis atan atar.

Meşru olarak top nete değmeden üstünden rakiplerinin çaprazı sahasına iner
Son düzenleyen _Yağmur_; 30 Haziran 2013 08:23 Sebep: sayfa düzeni
cco - avatarı
cco
Ziyaretçi
23 Aralık 2010       Mesaj #13
cco - avatarı
Ziyaretçi
Tenis
MsXLabs.org & Vikipedi

Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik topu ağ (net) üzerinden rakibinin sahasına (korta) atmaya çalışırlar. Kurallar dahilinde en çok puanı alan oyuncu kazanır.
İngiltere'den 1800lerde ilk olarak oynanmaya başlayan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır. Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.
Tenis dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle betonda, balçıkta veya çimin üzerinde oynanır. Bazen de toprak sahada oynandığı görülür. Kortların önemli uzunluk ölçünleri vardır ve her kort bu ölçülere göre yapılmak zorundadır.

Kortlar
Tenis kortu bir dikdörtgendir. Tenis kortları 23,77m (78 feet) uzunluğunda ve 10,97m (36 feet) genişliğindedir. Tekler müsabakası için genişlik 8,23m (27 feet) ‘dir.
Tenis kortu, 1,07m (3.1/2 feet) yüksekliğindeki iki direğin üzerinden geçen çelik tel veya kordona asılmış durumdaki fileyle ortadan ikiye ayrılmıştır. File gergin olmalı, direkler arasını tamamen doldurmalı ve topun geçmeyeceği kadar sık dokunmuş olmalıdır. Filenin orta yüksekliği 0,914m (3 feet) olup, fileyi tutan çelik telin üzerinden geçerek yere sabitlenen bir “orta bant” ile filenin yüksekliği ve gerginliği ayarlanır. Filenin üzerindeki çelik tel, bir bant tarafından (file bantı) örtülü olmalı. File bantı ve orta bant tamamıyla beyaz olmalıdır. Fileyle ilgili kurallar arsında şunlar yer alır:
Çelik telin veya kordonun çapı en çok 0,8 cm (1/3 inç) olmalıdır.
Ortada bulunan file bandının genişliği en çok 5 cm (2 inç) olmalıdır.
Filenin bandının genişliği, çelik telin her iki yanından da aşağıya doğru en az 5 cm (2 inç), en çok 6,35 cm (2.1/2 inç) olmalıdır.

Kort Çizgileri
Kortların genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı ise çilekeş çizgisidir.Bu çizgilerin kalınlığı 5 cm.dir

Kort tipleri
Beş ana türde kort vardır. Kortların yüzeyinde kullanılan malzemeye bağlı olarak her topun yüzeye sekmesindeki hızı farklıdır. Bu da iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini etkileyebilir. En bilinen dört kort türü:
  • Toprak Kort
  • Çim Kort
  • Sert Kort
  • Halı Saha Kortu
  • Sentetik Kort
Bazı oyuncular belirli yüzeylerde daha başarılı sonuçlar elde eder. Bu oyunculara başarılı oldukları kortun uzmanı (örneğin çim kort uzmanı) denilir.
Toprak kortları 'yavaş' olarak tanımlanırlar;çünkü top rakete gelene kadar hız kaybeder ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve yere çarptıktan sonra ani bir hizlanma olur;çünkü toprak kortta oyuncular top-spin vuruşları tercih etmeleridir. Toprak korttaki maçlar winner adı verilen sayı alan vuruşların daha zor olması sebebiyle daha uzun sürer. Sayılar genellikle oyuncularin basit hatalar denilen topun filede kalması ya da çizgilerin dişarı atilmasi sonucu alınır . Toprak kortlarında oynanan oyunlarda topun bıraktıği izler belirgindir.
Sert ve çim kortlar daha "hızlı" yüzeylerdir. Bu hız yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu kortlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır. Çim kortlarda topun sıçraması miktarı, çimin ne kadar sağlıklı ve ne sıklıkta biçildiğini gösterir.
Normal bir puanlık oyun:
Oyuncular veya çiftler nette karşılıklı bir biçimde durur. Bir oyuncu servisi uygular ve netin karşısındaki oyuncu(lar) yani rakib(ler)i alıcıdır. Servis kortun iki yarısı arasından değişir.
Her bir puan için, servis atan kişi sınır çizgisinin arkasında, orta işaret ile yan çizgi arasında durur. Alıcı onun tarafındaki netten istediği yerde durabilir ama genellikle servis kutusunun arkasındadır. Alıcı hazırsa servisi atan kişi atar.
Meşru olarak top nete değmeden üstünden rakiplerinin çaprazı sahasına iner.Top eğer servis atarken dışarı çıkarsa aut olur ve servisi atan kişi puan kaybetmiş olur.

Tenis, bu spora özgü raket ve toplarla oynanabilmektedir

Vuruşlar

Servis
Court tennis de servis aşamaları sırasıyla (sağ elini kullanan oyuncular için);
1- Raket ve top birbirine paralel şekilde elde hazır olur.
2- Doğru servis kutusuna alınan vücut pozisyonuyla birlikte top dikey alın hizasına yaklaşık 2 kol boyu yükseltilir.
3- Top raketle eş zamanlı birbirinden ayrılırken sağ eldeki raket, koldaki flexörleri çalılştırarak sırta kapalı şekilde alınır.
4- Dirsekten, yukarıya doğru yükselen topa, omuzudan kuvvet alarak vuruş uygulanır ve raket sol ayak yanına indirilerek vuruş tamamlanır.

Forehand
Forehand de sağ kol raket tek elle tutulacak şekilde baş üstünden düzgün bir açıyla kol gergin bir şekilde geriye çekilir.Bu esnada bacaklar birbirine paralel olacak şekilde hafif bükük durulur. Gerilen raket aşağıdan giderek hafif bükülmüş dizin tam önünde durur, topa vurulur. Topa vurulduktan sonra raket boyna çekilir ve çekilirken sol elle tutulur.

Backhand
Backhand vuruşunda geriye iki elle raket çekilir. Raket geriye çekildikten sonra yüzü karşıyı göstermelidir. raket çekilirken dizler paralel bir biçimde hafif kırılmalıdır. topa dizin biraz önünde raket iki elle vurulmalıdır. raket topa vurulduktan sonra iki elle boyna çekilmelidir.

Turnuvalar
Teniste 4 büyük turnuva (Grand Slam) vardır. Bunlar; Avustralya Açık, Fransa Açık "Roland Garros", Wimbledon ve Amerika Açık'tır. Amerikan Açık Tenis Turnuvası; sert kortlarda, Fransa Açık Tenis Turnuvası; toprak kortta, Wimbledon; çim kortlarda, Avustralya Açık ise Sentetik Kortlarda oynanır. Bu turnuvaların dışına başka turnuvalar da düzenlenmektedir.

Veteranlar

Veteran tenisi
VETERAN tenisi dünya spor dünyasına birçok yönden damgasını vurarak ön plana çıkmaya başladı. Hangisinden başlayalım bilmiyoruz. Ancak, çok ayrıcalıklı bazı durumları vurgulayabiliriz.
Dünyada +85 yaşın üzerinde düzenli turnuva yapılan başka bir spor dalı ve bu yaşın üzerinde maç kazanma mücadelesi yapan başka bir dalda sporcu yok. Bilindiği gibi veteran teniste turnuvalar (kadın ve erkek için) +35 yaşta başlar ve 5'er yıllık aralarla erkeklerde +85, kadınlarda +75 kategorilerinde oynanır. Bütün bu kategorilerin ulusal ve uluslararası müsabakaları var. Dünyada bir yılda 186 bireysel turnuva ve takım şampiyonası oynanıyor. Dünya şampiyonaları da hiç aksamadan yapılıyor. Şu anda erkeklerde en yaşlı tenisçi 93 yaşında.
Her yıl Dünya Veteran Şampiyonası (B serisi +55 +60 +65 +70 +75 +80 +85) Antalya'da Ali Bey Club Tatil Köyü'nün gerçekten mükemmel tenis tesislerinde yapılıyor. 31 ülkeden 600 civarında kadın erkek tenisçinin katılacağı bu şampiyona, gerçekten ilginç ve büyük bir spor olayı. Önce takım şampiyonası oynanacak, ondan sonraki hafta ise bireysel turnuva yapılacak. Türkiye bu şampiyonaya +55 +60 +65 +70 +75 kategorilerindeki takımları ile katılacak. Bireysel turnuvaya ise yeterli puana sahip tenisçimiz olmadığı için giremeyeceğiz.

Maç, Set ve Galibiyet
Bir taraf servis atarak oyunu başlatır. Kazanılan her sayıda oyuncunun puanı 15, 30 ve 40 şeklinde artar. Sayı, topun rakibin sahasında kalması, rakibin topu hatalı atması, rakibin iki kere üst üste hatalı servis kullanması gibi durumlarda kazanılır. Üç sayı alıp 40 puana erişen oyuncu, bir sayı daha kazanırsa, o set içinde 1 puan kazanmış olur. Toplamda 6 puan yapan oyuncu, bir set kazanmış olur. Erkeklerin maçında toplamda 5 set ve bayanların maçında toplamda 3 set oynanır. Setlerin çoğunu kazanan oyuncu, galip gelir.
Eğer maç sırasında 40-40'lık bir eşitlik meydana gelirse, bir sonraki sayıyı kazanan avantajı elde eder. Böyle bir durumda oyuncu bir sayı daha kazanırsa puanı alır, sayıyı rakibi kazanırsa eşitlik durumu yeniden oluşur. Bir oyuncu iki sayı üst üste kazanıncaya kadar da mücadele bu şekilde devam eder.
Son düzenleyen _Yağmur_; 30 Haziran 2013 08:29
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Mayıs 2011       Mesaj #14
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

yyyyaaaaa aaaccciiilll lllaaaazzzııımmm çççaaabbbuuukkk nnnneeeerrrreeedddeee ?*?*?*?*?*?*?

Alıntı
ssüüssllüü adlı kullanıcıdan alıntı

yaa çabuk lazım cevap yokmuuuu

Kort Tenisi Nedir? Nasıl Oynanır? Kaç Kişi Oynanır?



KORTUN YÜZEY TÜRLERİ
Tenis kortları isteğe ve ekonomik faktörlere bağlı olarak açık veya kapalı çook değişik gerekli Malzemelerle kaplı olarak yapılabilir. Örneğin açık alanlarda yapılan çim kortların yapımı ve bakımı, sentetik malzemeden yapılan korlara göre oldukça pahalıdır. Her açık kort kaplamasının altında veya yanında yağmurr suyuna karşı drenaj katmanları yapılır. Aşağıda bazı kort kaplama türleri açıklanmıştır.
· Toprak Kort
Yüzeyi kırmızı kille kaplı, kırık taş ve tuğla katmanlarından oluşan kort türü. French Open bu tür bir kortta düzenlenir.
· Çim Kort
Bakımı ve yapımı pahalı olduğundan çook çook az vardır. İyi bir drenaj gerektirir. Ancak oyun için hızlı bir sahadır.Wimbledon bu tür bir kortta düzenlenir.
· Sentetik Kort
Suni çim, poliürethan, sentetik kauçuk veya sentetik gerekli Malzemeler ile kaplanmış kortlardır. Bu tür kortlarda oyun malzemeye göre hızlı veya yavaş olur. Avustralian Open bu tür bir kortta düzenlenir.
· Sert Kort
Asfalt veya beton kaplı kortlardır. Oyunun hızı kaplamanın pürüzlülüğüne göre değişir. Asfalt üzeri boyalı kortlar hızlı olur. US Open bu tür bir kortta düzenlenir.
kort tenisi sahasi 150x150
- KORTUN KISIMLARI
· … (Alley) Tekler ve çiftler kennar çizgileri arasında kalan alan.
· Arka Kort /Saha (Back Court) Kortun dış çizgilerinin arkasında kalan ve oyuncuların uzun topları karşıladıkları alan.
· Dış Çizgi (Baseli-ne) Fileye paralel kortun her iki dışında bulunan, oyun alanının enine sınırını belirleyen çizgiler. Servisler bu çizginin dışından atılır.
· Orta Çizgi (Center Line) Servis sahaları arasındaki çizgi.
· Servis Sahası /Kortu (Servce Court) Servis atıcı, ilk vuruşunu sağdan yapmak zorundadır. Orta çizginin dış çizgiye denk gelen yerinin sağından vuruş yapılır ve karşı sahanın sağ kısmında seker.
· ……. (Foreco-urt) File/ağ ile servis sahası çizgileri arasındaki alan.
· Orta Kort (Half Court) Servis çizgisine yakın alan.
· Sol Kort (Left Court) Orta çizginin solundan dışa, fileden dışa kadar olan alan.
· …. (“No Man’s Land”) Dış çizgi ile servis çizgisi arasında kalan kortun arka yarısı.
· Servis Çizgisi (Service Line) Fileye paralel, merkez çizgisi ile kennar çizgilerini birleştiren çizgi. Servis alanının sınırını belirler.
· Servis kennar Çizgisi (Service Baseline) Servis alanının kennar sınırı.
· Tekler kennar Çizgisi (Singles Sideline) Tekler kortu kennar çizgisi.
· Çiftler kennar Çizgisi (Doub- les Sideline) Çiftler kortu kennar çizgisi
KORTUN ÖLÇÜLERİ
Çiftler. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10,97 x 23,77 m
Tekler . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8,23 x 23,77 m
Yanlardaki mesafeler . . . . . . . . . . . . > 3,55 m
Turnuvalarda yanlardaki mesafeler . . 4 .00 m
Arkalardaki mesafe . . . . . . . . . . . . . > 6,40 m
Turnuvalarda arkalardaki mesafeler. . 8,00 m
İki kort arasındaki mesafe . . . . . . . . . 6,00 m
Ortada file yüksekliği . . . . . . . . . . . . 0,915 m
Direklerde file yüksekliği . . . . . . . . . . 1,06 m
Top tutan tel örgü yüksekliği . . . . . . . 4.00 m
Delik aralııkları 4 cm olan ve 2,5 mm’lik tellerden meydana gelen tel örgü.
Uzun kennar boyunca – 10 m suni aydınlatma.
Turnuva standartlarına uygun bir tenis kortu için 18,27 x 36.57 m = 668 m2 faydalı spor alanı gereklidir.
Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik topu ağ) üzerinden rakibinin sahasına atmaya çalışırarak aynarlar.
İngiltere’de 1800lerde ilk olarak oynanmaya başlayan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır.court Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.Aziz Vatanım Türkiyede çook gelişmiş spor dalı olmamasına rağmen çook sevilen bir spor dalıdır.
Oynama biçimi: Tenis dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle betonda, balçıkta,toprak saha veya çimin üzerinde oynanır.
Courtlrın boyutları: Tekler maçlarında court 9 metre uzunluğunda ve 8.23 metre enindedir. Kortun eni çiftler maçlarında 10.97 metreye çıkartılır . Kortun etrafındaki azdan kalan alan ise oyuncuların uçan toplarını alabilmesi içinnDir. Kortun eninden gerilmiş olan net sınır çizgisini iki eşit parçaya böler. Net desteğin 1.07 metre kısalığında ve merkezin 914 milimetre altındadır.
Court Çizgileri :Tenis sahasının boyutları (feet olarak)Kortların genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı ise çilekeş çizgisidir.
Court Tipleri :Üç türde kort vardır. Kortların yüzeylerinde kullanılan malzemeye bağlı olarak her topun yüzeye sekmesindeki hızı farklı farklıdır. Bu da iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini etkileyebilir.
En bilinen üç kort türü şöyledir:toprak kort,çim kort, sert kort
Toprak courtları ‘yavaş’ olarak tanımlanırlar çünkü top rakete gelene kadar hız kaybeder ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve yere carptiktan sonra ani bir hizlanma olur. toprak kortta oyuncular top-spin vuruslari tercih etmeliler. Toprak courttaki maclar winner adi verilen sayi alan vuruslarin daha zor olmasi sebebiyle daha uzun surer. Sayilar genellikle oyuncularin basit hatalar denilen topun filede kalmasi ya da cizgilerin disari atilmasi sonucu alinir . Toprak coutortlarında oynanan oyunlarda topun bıraktıği izler belirginnDir.,
Sert ve çim Court daha “hızlı” yüzeylerdir. Bu hız yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu courtlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır.
Normal Bir Puanlık Oyun
Oyuncular veya çiftler nette karşılıklı bir biçimde durur. Bir oyuncu servisi uygular ve netin karşısındaki oyuncuy ani rakib alıcıdır. Servis courtun iki yarısı arasından değişir.
Her bir puan için, servis atan kişi sınır çizgisinin arkasında, orta işaret ile yan çizgi arasında durur. Alıcı onun tarafındaki netten istediği yerde durabilir ama genellikle servis kutusunun arkasındadır. Alıcı hazırsa servisi atan kişi atar.
Meşru olarak top nete değmeden üstünden rakiplerinin çaprazı sahasına iner.Top eğer servis atarkenn dışarı çıkarsa aut olur ve servisi atan kişi puan kaybetmiş olur
Şutlar
Servis
Court tennis de servis aşamaları sırasıyla ( sağ elli oyuncular için ); raket ve top birbirine paralel şekilde elde hazır olur. doğru servis kutusuna alınan vücut pozisyonuyla birlikte top dikey alın hizasına yaklaşık 2 kol boyu yükseltilir. bu yükseltmede top raketle eş zamanlı birbirinden ayrılırkenn sağ eldeki raket, koldaki flexörleri çalılştırarak sırta kapalı şekilde alınır.. dirsekten, yukarıda doğru yükselen topa, omuzunda kuvvet yardımıyla vuruş uygulanır.. böylece vuruşun tamamlamasıyla raket sol ayak yanına doğru innDirilir….
Vuruşlar:
Forehand;
Forehand de sağ kol raket tek elle tutulacak şekilde baş üstünden düzgün bir açıyla kol gergin bir şekilde geriye çekilir.Bu esnada bacaklar birbirine paralel olacak şekilde hafif bükük durulur.Top gelirlen raket aşağıdan giderek hafif bükülmüş dizin tam önünde topa vurulur. topa vurulduktan sonra raket boyna çekilir ve çekilirkenn sol elle tutulur.
Backhand;
Backhand vuruşunda geriye iki elle raket çekilir. raket geriye çekildikten sonra yüzü karşıyı göstermelidir. rakt çekilirkenn dizler paralel bir biçimde hafif kırılmalıdır. topa dizin biraz önünde raket iki elle vurulmalıdır. raket topa vurulduktan sonra iki elle boyna çekilmelidir.
Diğer Şutlar
SMAÇ;Smaç servisin bir bennzeridir top yüksekten gelinde smaç uygulanır.
VOLE;Vole yere sektirmeden file önünde vurulan toptur.
- KORTUN KISIMLARI
· … (Alley) Tekler ve çiftler kennar çizgileri arasında kalan alan.
· Arka Kort /Saha (Back Court) Kortun dış çizgilerinin arkasında kalan ve oyuncuların uzun topları karşıladıkları alan.
· Dış Çizgi (Baseli-ne) Fileye paralel kortun her iki dışında bulunan, oyun alanının enine sınırını belirleyen çizgiler. Servisler bu çizginin dışından atılır.
· Orta Çizgi (Center Line) Servis sahaları arasındaki çizgi.
· Servis Sahası /Kortu (Servce Court) Servis atıcı, ilk vuruşunu sağdan yapmak zorundadır. Orta çizginin dış çizgiye denk gelen yerinin sağından vuruş yapılır ve karşı sahanın sağ kısmında seker.
· ……. (Foreco-urt) File/ağ ile servis sahası çizgileri arasındaki alan.
· Orta Kort (Half Court) Servis çizgisine yakın alan.
· Sol Kort (Left Court) Orta çizginin solundan dışa, fileden dışa kadar olan alan.
· …. (“No Man’s Land”) Dış çizgi ile servis çizgisi arasında kalan kortun arka yarısı.
· Servis Çizgisi (Service Line) Fileye paralel, merkez çizgisi ile kennar çizgilerini birleştiren çizgi. Servis alanının sınırını belirler.
· Servis kennar Çizgisi (Service Baseline) Servis alanının kennar sınırı.
· Tekler kennar Çizgisi (Singles Sideline) Tekler kortu kennar çizgisi.
· Çiftler kennar Çizgisi (Doub- les Sideline) Çiftler kortu kennar çizgisi
KORTUN ÖLÇÜLERİ
Çiftler. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10,97 x 23,77 m
Tekler . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8,23 x 23,77 m
Yanlardaki mesafeler . . . . . . . . . . . . > 3,55 m
Turnuvalarda yanlardaki mesafeler . . 4 .00 m
Arkalardaki mesafe . . . . . . . . . . . . . > 6,40 m
Turnuvalarda arkalardaki mesafeler. . 8,00 m
İki kort arasındaki mesafe . . . . . . . . . 6,00 m
Ortada file yüksekliği . . . . . . . . . . . . 0,915 m
Direklerde file yüksekliği . . . . . . . . . . 1,06 m
Top tutan tel örgü yüksekliği . . . . . . . 4.00 m
Delik aralııkları 4 cm olan ve 2,5 mm’lik tellerden meydana gelen tel örgü.
Uzun kennar boyunca – 10 m suni aydınlatma.
Turnuva standartlarına uygun bir tenis kortu için 18,27 x 36.57 m = 668 m2 faydalı spor alanı gereklidir.
Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik topu ağ) üzerinden rakibinin sahasına atmaya çalışırarak aynarlar.
İngiltere’de 1800lerde ilk olarak oynanmaya başlayan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır.court Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.Aziz Vatanım Türkiyede çook gelişmiş spor dalı olmamasına rağmen çook sevilen bir spor dalıdır.
Oynama biçimi: Tenis dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle betonda, balçıkta,toprak saha veya çimin üzerinde oynanır.
Courtlrın boyutları: Tekler maçlarında court 9 metre uzunluğunda ve 8.23 metre enindedir. Kortun eni çiftler maçlarında 10.97 metreye çıkartılır . Kortun etrafındaki azdan kalan alan ise oyuncuların uçan toplarını alabilmesi içinnDir. Kortun eninden gerilmiş olan net sınır çizgisini iki eşit parçaya böler. Net desteğin 1.07 metre kısalığında ve merkezin 914 milimetre altındadır.
Court Çizgileri :Tenis sahasının boyutları (feet olarak)Kortların genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı ise çilekeş çizgisidir.
Court Tipleri :Üç türde kort vardır. Kortların yüzeylerinde kullanılan malzemeye bağlı olarak her topun yüzeye sekmesindeki hızı farklı farklıdır. Bu da iki kişilik oyunlarda oyunun seviyesini etkileyebilir.
En bilinen üç kort türü şöyledir:toprak kort,çim kort, sert kort
Toprak courtları ‘yavaş’ olarak tanımlanırlar çünkü top rakete gelene kadar hız kaybeder ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve yere carptiktan sonra ani bir hizlanma olur. toprak kortta oyuncular top-spin vuruslari tercih etmeliler. Toprak courttaki maclar winner adi verilen sayi alan vuruslarin daha zor olmasi sebebiyle daha uzun surer. Sayilar genellikle oyuncularin basit hatalar denilen topun filede kalmasi ya da cizgilerin disari atilmasi sonucu alinir . Toprak coutortlarında oynanan oyunlarda topun bıraktıği izler belirginnDir.,
Sert ve çim Court daha “hızlı” yüzeylerdir. Bu hız yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu courtlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır.
Normal Bir Puanlık Oyun
Oyuncular veya çiftler nette karşılıklı bir biçimde durur. Bir oyuncu servisi uygular ve netin karşısındaki oyuncuy ani rakib alıcıdır. Servis courtun iki yarısı arasından değişir.
Her bir puan için, servis atan kişi sınır çizgisinin arkasında, orta işaret ile yan çizgi arasında durur. Alıcı onun tarafındaki netten istediği yerde durabilir ama genellikle servis kutusunun arkasındadır. Alıcı hazırsa servisi atan kişi atar.
Meşru olarak top nete değmeden üstünden rakiplerinin çaprazı sahasına iner.Top eğer servis atarkenn dışarı çıkarsa aut olur ve servisi atan kişi puan kaybetmiş olur
Şutlar
Servis
Court tennis de servis aşamaları sırasıyla ( sağ elli oyuncular için ); raket ve top birbirine paralel şekilde elde hazır olur. doğru servis kutusuna alınan vücut pozisyonuyla birlikte top dikey alın hizasına yaklaşık 2 kol boyu yükseltilir. bu yükseltmede top raketle eş zamanlı birbirinden ayrılırkenn sağ eldeki raket, koldaki flexörleri çalılştırarak sırta kapalı şekilde alınır.. dirsekten, yukarıda doğru yükselen topa, omuzunda kuvvet yardımıyla vuruş uygulanır.. böylece vuruşun tamamlamasıyla raket sol ayak yanına doğru innDirilir….
Vuruşlar:
Forehand;
Forehand de sağ kol raket tek elle tutulacak şekilde baş üstünden düzgün bir açıyla kol gergin bir şekilde geriye çekilir.Bu esnada bacaklar birbirine paralel olacak şekilde hafif bükük durulur.Top gelirlen raket aşağıdan giderek hafif bükülmüş dizin tam önünde topa vurulur. topa vurulduktan sonra raket boyna çekilir ve çekilirkenn sol elle tutulur.
Backhand;
Backhand vuruşunda geriye iki elle raket çekilir. raket geriye çekildikten sonra yüzü karşıyı göstermelidir. rakt çekilirkenn dizler paralel bir biçimde hafif kırılmalıdır. topa dizin biraz önünde raket iki elle vurulmalıdır. raket topa vurulduktan sonra iki elle boyna çekilmelidir.
Diğer Şutlar
SMAÇ;Smaç servisin bir bennzeridir top yüksekten gelinde smaç uygulanır.
VOLE;Vole yere sektirmeden file önünde vurulan toptur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Ekim 2012       Mesaj #15
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tenis
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Bir ağla ortasından ikiye bölünmüş bir alanda (kort) tek ya da çift oyuncuların raketle karşılıklı vurdukları ya da çeldikleri topu, belli kurallara göre, karşılanamayacak biçimde birbirlerinin alanına düşürerek sayı kazanmalarına dayanan oyun, alantopu 23,77 m. uzunluğundaki alanın genişliği 8,23 m. (tekler) ya da 10,97 m. (çiftler) olur. File yüksekliği, yanlarda 1,06 m., alanın ortasında 0,915 m.dir. Fileye paralel ve 6,40 m. uzaklıkta servis çizgileri vardır. Tenis topunun çapı 6,35-6,67 cm.; ağırlığıysa 56,70-58,47 gr. arasındadır. Teklerde, kurayı kazanan oyuncu sahayı ya da servis atma hakkını seçer.

Servis, servis çizgisine basmadan ve servis alanı içinden atılır. Servis atışında top file üzerinden geçip çapraz sahaya düşmelidir. Aykırı durumda, ya da topun üst üste iki kez fileye değip karşı çapraz sahaya düşmesi durumunda rakip oyuncu bir sayı kazanır. Ayrıca, servisten gelen top yere değmeden karşılanırsa; oyuncu topu sahasında iki kez yere vurdurursa, topu saha dışına atarsa; top rakete bir defadan çok vurursa; oyuncu ya da raketi fileye, file direklerine ya da tele değerse; karşıdan gelen top fileyi geçmeden karşılanırsa; oyuncu topa değer ya da raketle yürütürse bir sayı kaybeder. İkinci sette yer değiştirilir ve diğer oyuncu servis atar. Çiftlerde, ilk sette servis atanın eşi üçüncü, karşı çift ikinci ve dördüncü setlerde servis atarlar. Servis sırası değiştirilemez.

Tarafların kazandığı ilk sayı 15, ikinci 30, üçüncü 40, dördüncü "set" olur. Her iki taraf da üçer sayı alırsa beraberlik doğar. Bundan sonra alınan sayıya avantaj denir. Seti kazanmak için avantajlı tarafın bir sayı daha alması gerekir. Altı set alan taraf oyunun galibi sayılır. Beşer setlik eşitlikte, taraflardan biri, ilk iki setlik üstünlük sağlayıncaya dek oyun sürer. 1874 yılında İngiliz Wingfield tarafından bulunan bu oyun, önceleri Sphairistike ve Lawntennis olarak adlandırıldı. Zamanla, kısaca "tenis" adıyla yaygınlaştı. Uluslararası karşılaşmaları içeren Davis Kupası ilk kez 1900'de, Wightman Kupası da 1923'te düzenlendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

24 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
20 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
8 Mayıs 2010 / Misafir Soru-Cevap
21 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
25 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap