Arama

Hentbol Nedir? Hentbol

Güncelleme: 8 Kasım 2016 Gösterim: 88.567 Cevap: 9
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Şubat 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Hentbol

Ad:  Hentbol.JPG
Gösterim: 3784
Boyut:  35.3 KB

7 ya da 11 oyuncudan kurulu iki takım arasında topla oynanan oyun.
Sponsorlu Bağlantılar

Hedef, topu rakip kaleye sokmak ve bu arada rakip takımın gol atmasını engellemektir. El topuyla ilgisi yoktur. Temelde futbola benzemekle birlikte, hentbolda top elle atılır, yakalanır, yumruklanır ya da topa vücudun. dizden yukarı herhangi bir bölümüyle vurulur. Hentbolda yalnızca kaleci topa ayakla vurabilir.

Karşılaşmalar 30’ar dakikalık iki devre halinde oynanır; devreler arasında bir mola süresi vardır. Oyuncular vücutlarını koruyan herhangi bir şey giymezler. Elinde topla üç adımdan fazla koşmak ve topu üç saniyeden fazla elde tutmak yasaktır. Hücumdaki oyuncular rakip kalecinin bulunduğu kale alanı çizgisinin dışından atış yapabilirler. Topu yere vurmadan üç adımdan fazla koşma gibi basit hatalarda serbest atışa karar verilir. Bu atışlar ya hatanın yapıldığı (oyun kuralının çiğnendiği) yerden ya da kale alanının biraz dışındaki serbest atış çizgisinden genellikle pas verme biçiminde kullanılır. Kuralların daha ciddi biçimde çiğnendiği durumlarda penaltı atışı verilir. Bu atış, kale alanının hemen dışındaki penaltı çizgisinden kullanılır.

Takımlardaki oyuncu sayısının ve saha boyutlarının farklı olduğu başlıca iki hentbol türü vardır. Her ikisinde de topun çevresi 58-60 cm, ağırlığı 425-475 gr’dir. Bayanlar ve gençler karşılaşmalarında biraz daha küçük bir top kullanılır. Takımlarda yedişer oyuncunun yer aldığı ve genellikle kapalı salonda oynanan karşılaşmalarda sahanın uzunluğu 38-45 m, genişliğiyse 18-22 m’dir. Kale 2 m yüksekliğinde ve 3 m genişliğindedir. Kale alanı çizgisi kaleden 6 m uzaktadır. Takımlarda ll’er oyuncunun yer aldığı ve genellikle açık alanda oynanan karşılaşmalarda sahanın uzunluğu 90-110 m, genişliğiyse 55-65 m’dir. Kalenin 2,44 m yüksekliğinde, 7,32 m genişliğinde olduğu bu hentbol türünde kale alanı çizgisi de kaleden 13 m uzaktadır.

Günümüzde oynandığı biçimiyle hentbol, 1920’lerde Almanya, Danimarka ve İsveç’te oynanan benzer eski oyunlardan geliştirilmiştir. 1936 ve 1952 Olimpiyat Oyunları’nda gösteri niteliğinde yer aldıktan sonra 1972’de Olimpiyat karşılaşmalarına alınmıştır. Uluslararası Hentbol Federasyonu (FIH) bu sporun dünya çapındaki kuruluşudur. Olimpiyat şampiyonları için bak. Olimpiyat Oyunları.

Türkiye'de hentbol. 1930’larda bir açık alan sporu olarak başladı. İlk kez 1942-43 sezonunda düzenlenen İstanbul Hentbol Ligi’ni Defterdar kazandı; 1943-44 ve 1944-45 sezonlarında ise Fenerbahçe şampiyon oldu. Türkiye çapında ilk hentbol şampiyonası 1945’te dört takım arasında düzenlendi ve Kara Harp Okulu birinci oldu. 1950’lerde hentbol gözden düştü ve 4 Şubat 1976’da Hentbol Federasyonu kuruluncaya değin bu dalda hemen hiçbir etkinlik görülmedi. Federasyonun kurulmasıyla birlikte hentbole ilgi yeniden canlandı.

Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 8 Kasım 2016 02:53
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
31 Mayıs 2006       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Hentbol ve Hentbol Genel Kuralları

Ad:  Hentbol-7.jpg
Gösterim: 1586
Boyut:  7.4 KB


Sponsorlu Bağlantılar
Takım oyunları içinde en sadele­rinden biridir. İngilizce'de "eltopu" anlamına gelen hentbol futbolu andıran bir oyundur. Adından da anlaşılacağı gibi elle oynanan bu oyunda amaç topu karşı takımın kalesine sokmaktır. Oyuncular topu yere vurarak sü­rer, paslaşarak karşı takımın kalesine yaklaş­maya ve topu kaleden içeri atmaya çalışırlar. 1915'te Almanya'da doğan hentbol önceleri bayanlar arasında, 20 x 40 metre boyutunda salonlarda oynanıyordu. Daha sonra erkekler arasında 40 X 50 metre boyutunda salonlarda oynanmaya başlandı. 1934'e gelindiğinde sa­lonların dışına çıkarak futbol sahalarına geçti. Bu dönemde takımlar kapalı salonlardaki maçlarda 7, açık sahalarda ise 11 oyuncudan oluşuyordu. Hentbol zamanla günümüzdeki biçimini alarak yalnızca kapalı salonlarda oynanan bir oyun durumuna geldi. Öncelikle Almanya, Danimarka, İsveç, Çekoslovakya ve Fransa'da hızla yaygınlaşan hentbol kısa sürede öbür ülkelerde de oynanmaya başlan­dı. 1927'de Uluslararası Hentbol Federasyo­nu kuruldu. 1936 ve 1952 olimpiyatlarında gösteri niteliğinde yer alan bu spor 1972'de Olimpiyat Oyunları içine alındı.

Hentbol Türkiye'de! ilk kez 1932'de Gazi Terbiye Enstitüsü öğrencilerince oynanmaya başlandı. Bu öğrencilerin öğretmen olmalarıy­la ülkenin her tarafındaki okullara yayılan hentbol uzun süre varlığını bir okul sporu olarak sürdürdü. Bu dönemde ülkemizde açık saha hentbolü oynanmaktaydı. Hentbol sporu 1942'de basketbol ve voleybolla birlikte Spor Oyunları Federasyonu'na bağlandı. 1942-43 yıllarında ilk kez düzenlenen İstanbul Hent­bol Ligi ile bu spor dalı daha da canlılık kazandı. Daha sonraki yıllarda İstanbul'da sürdürülen ligde Fenerbahçe-Galatasaray re­kabeti ile Ankara'da düzenlenen ligde Harp Okulu-Muhafızgücü rekabeti hentbolün geliş­mesinde etkili oldu. Hentbole karşı duyulan bu ilgi sonucu 1947'de Türkiye Hentbol Şam­piyonası düzenlenmeye başlandı.

Oyunun Kuralları


Kapalı salonda oynanan hentbolde oyun ala­nının uzunluğu 40 metre, genişliği 20 metre­dir. Ortasından geçen bir çizgiyle alan ikiye bölünür. Kalelerin yüksekliği 2 metre, geniş­liği 3 metredir. Kaleden 6 metre uzaklıkta olan "D" harfi biçimindeki kale alanı çizgisi içinde yalnızca kaleci durabilir. Rakip oyun­cular bu çizginin dışından kaleye şut atabilir­ler. Kuraldışı hareketler olduğu zaman saha içinde bulunan serbest atış çizgisinden ceza atışları yapılır. Ayrıca kale atışı, serbest atış ve penaltı atışlarında atışı kullanmayan hücum oyuncuları bu çizginin dışında durur. Hentbol, çevresi 58-60 cm, ağırlığı 425-475 gram olan deriden yapılmış bir topla oynanır. Genç erkekler ve bayanlarda ise top daha küçüktür. Bu kategorilerde topun çevresi 54-56 cm, ağırlığı ise 324-400 gramdır.

Açık alanlardaki hentbol karşılaşmaların­da oyun alanının uzunluğu 90-110 metre, ge­nişliği 55-65 metredir. Kalelerin yüksekliği 2,44 metre, genişliğiyse 7,32 metredir. Kale alanı çizgisi kaleden 13 metre uzaklıkta yer alır.
Hentbol oyununda amaç rakip kaleye gol atmaktır.' Gol olması için topun tümünün kaleye girmesi gerekir. Hentbol karşılaşmala­rı erkeklerde 30'ar, bayanlarda 25'er dakika­lık iki devre olarak yapılır. Devrelerin arasın­da 10 dakikalık bir dinlenme süresi vardır. Oyun gerekli durumlarda hakem kararıyla, en fazla iki kez 10'ar dakika olarak uzatılabilir ve ara verilmez. Salon hentbolünde takımlar 12'şer oyuncudan oluşur. Bu oyuncuların biri kaleci olmak üzere yedi tanesi oyun alanı için­de bulunur. Geri kalan beş oyuncu gerek­tiğinde değişiklik yapılmak üzere kenarda bekler; oyun süresince oyuncu değişimine sınır konmamıştır. Bir hakemin yönettiği kar­şılaşma iki kale hakemi tarafından denet­lenir.

Topa, ayaklar ve bacakların dizden aşağı bölümü dışında vücudun her yeriyle dokunu-labilir. Kaleci bu kısıtlamanın dışındadır ve top kaleye geldiğinde ayakla vurabilir. Kurala göre, kaleci kale alanının dışına top ile çıkamaz. Oyuncular topu yere vurarak sürer. Her üç adımda topu yere vurmak zorundadır ya da attığı ikinci adımdan sonra pas ver­melidir. Oyuncu durduğunda topu üç sa­niye içinde elinden çıkartmalıdır. Top, eller açık olarak, vurmadan ve zorlamadan rakip oyuncudan alınır. Rakibi bedeniyle engel­lemek serbesttir; ama asılma, çekme, yük­lenme yasaktır. Hatalar serbest atış, penal­tı atışı, köşe atışı ve hakem atışıyla cezalandı­rılır.

Topu yere vurmadan üç adımdan fazla atmak gibi oyun kurallarına uymamaktan doğan serbest atışlarda karşı takım oyunu ya hatanın yapıldığı yerden ya da serbest atış çizgisinden başlatır. Atış sırasında karşı takı­mın oyuncuları atışın yapıldığı yerden üç metre uzakta durmak zorundadırlar. Rakip oyuncuya yapılan sertlik gibi hatalar ise yedi metre atışıyla cezalandırılır. Yedi metre atışı bu adı taşıyan çizgiden yapılır. Yedi metre atışı koşarak yapılamaz. Atışı yapan oyuncu ancak bir ayağını yerden kaldırabilir. Köşe atışı, topun kale çizgisini geçtiği yandan, kale çizgisiyle yan çizginin kesiştiği köşeden ger­çekleştirilir. Birkaç oyuncunun aynı anda hata yapması ya da yönetmelikte belirtilme­yen çeşitli nedenler için hakem atışı yapılır. Hakem oyunun durduğu yerde topu havaya atar, bu sırada oyuncular hakemden üç metre uzakta dururlar. Bir oyuncu önce iki dakika, sonra beş dakika ya da tümüyle oyundan çıkarılabilir. Oyundan çıkarılan oyuncunun yerine başka oyuncu giremez. Top oyun alanının dışına arka çizgiden, bir savunma oyuncusuna çarparak çıkarsa, hücum eden takım köşe atışı kullanır. Topun yan çizgiler­den dışarı çıkması durumunda ise topa son değen takımın rakibi olan takım oyunu yan­dan atışla başlatır.

MsXLabs & TemelBritannica

Son düzenleyen Baturalp; 8 Kasım 2016 02:27 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Haziran 2006       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Hentbol ve Hentbol'ün Tarihçesi?


MsXLabs.org
Ad:  Hentbol-8.jpg
Gösterim: 2698
Boyut:  15.6 KB
Hentbol, her yaş ve cinsiyete hitap edebilen nadir spor dallarından biridir. Bununla birlikte hentbol, sporun genel özelliklerden olan kuvvet, dayanıklılık, sürat ve esneklik gibi kazanımlara olan katkısının yanısıra, bağımsız hareket etme, kollektif düşünebilme, irade gücü, cesaret, azim, iyi karakter ve dürüstlük gibi özelliklerin kazanılmasına da büyük katkıda bulunur.

Hentbol'ün kısa tarihçesi


Hentbol, tarihi çok eskilere dayanan bir spor dalıdır. Antik Yunan ozanlarından Homeros bu oyuna oldukça benzer bir oyunun oynandığını yazmaktadır. Milattan önce 600 yıllarında geçtiği tahmin edilen bu sporda, atletlerin bir duvara topu vurduktan sonra kapma çalışmaları ve bu süreç içinde yaptıkları mücadeleyi anlatır. Yine bizanslıların "harpaston" adı verdikleri oyunsa neredeyse günümüz hentbolunun temelini oluşturmaktadır. Ortaçağda Alman ozan Walter ise "top yakalama" adında hentbole oldukça benzer bir oyundan bahseder. Ancak Hentbol, gerçek şeklini 19. yüzyılda Danimarka' da almıştır. Hentbolun kökeni Danimarka'da oynanan 'Haandboll' denen bir oyundan gelmektedir. Hentbol oyununun gelişimi diğer Avrupa ülkelerinde de görülmüştür ama bu sporun Avrupa'ya ve dünyaya yayılmasını Berlin'deki Alman Yüksek Beden Eğitimi Okulu sağlamıştır. 1848 yılında yaygınlaşan bu oyunu Alman Cimnastikçi Konrad Koch 1897' de Almanya'ya taşıdı ve adı raffbol olarak değişti. Hentbol, adını ilk olarak 1910 yılnda İsveç'te aldı. 1925 yılında Almanya ve Avusturya arasında yapılan ilk uluslararası hentbol maçıdır. Fakat o dönemlerde hentbol hala 11 oyuncu ile futbol sahalarında oynanmaktaydı. Hentbol 4 Ağustos 1928 tarihinde Amsterdam'da yapılan Uluslararası Amatör Hentbol Federasyonu kuruluş kongresinden sonra ayrı bir federasyon tarafından yürütülmeye başlanmıştır. 1936 Berlin Olimpiyatlarında ilk olimpiyat spor dalı olarak 11'er kişilik futbol sahasında oynanmıştır. Önceleri sadece açık havada oynanan hentbol, 1934 yılında Kopenhag'da İsveç ve Danimarka arasında yapılan bir müsabaka ile ilk defa salonda oynanmıştır. Bu tarih aynı zamanda salon hentbolünün de başlangıç tarihidir. İkinci dünya savaşından sonra, batı avrupada hentbol çok popüler rekreatif bir spor dalı halini almıştır. Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) 1946 yılında kurulmuştur. Şimdiki 7 kişiyle oynanan salon sporu şeklini, 1960'larda aldı ve ilk olarak, 1972 Munih Olimpiyatlarında ise 7' şer kişiyle salonlarda oynandı. İlk Hentbol erkekler dünya şampiyonası 1938 de, ilk hentbol bayanlar dünya şampiyonası ise, 1949 yılında oynanmıştır.. Günümüzde hentbol 150 ülkede oynanmakta ve bu oyunu oynayan lisanslı 8 milyona yakın sporcu bulunmaktadır.
Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Haziran 2016 23:16
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
2 Temmuz 2006       Mesaj #4
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi

HENTBOLUN DOGUŞU


MsXLabs.org

Ad:  Hentbol-9.jpg
Gösterim: 1656
Boyut:  16.0 KB
Hentbol, tarihi cok eskilere dayanan bir spor dalidir. Antik Yunan ozanlarindan Homeros bu oyuna oldukca benzer bir oyunun oynandigini yazmaktadir. Milattan once 600 yillarinda gectigi tahmin edilen bu sporda, atletlerin bir duvara topu vurduktan sonra kapma calismalari ve bu surec icinde yaptiklari mucadeleyi anlatir. Yine bizanslilarin "harpaston" adi verdikleri oyunsa neredeyse gunumuz hentbolunun temelini olusturmaktadir. Ortacagda Alman ozan Walter ise "top yakalama" adinda hentbole oldukca benzer bir oyundan bahseder. Ancak Hentbol, gercek seklini 19. yuzyilda Danimarka' da almistir. Hentbolun kokeni Danimarka'da oynanan 'Haandboll' denen bir oyundan gelmektedir. Hentbol oyununun gelisimi diger Avrupa ulkelerinde de gorulmustur ama bu sporun Avrupa'ya ve dunyaya yayilmasini Berlin'deki Alman Yuksek Beden Egitimi Okulu saglamistir. 1848 yilinda yayginlasan bu oyunu Alman Cimnastikci Konrad Koch 1897' de Almanya'ya tasidi ve adi raffbol olarak degisti. Hentbol, adini ilk olarak 1910 yilnda Isvec'te aldi. 1925 yilinda Almanya ve Avusturya arasinda yapilan ilk uluslararasi hentbol macidir. Fakat o donemlerde hentbol hala 11 oyuncu ile futbol sahalarinda oynanmaktaydi. Hentbol 4 Agustos 1928 tarihinde Amsterdam'da yapilan Uluslararasi Amator Hentbol Federasyonu kurulus kongresinden sonra ayri bir federasyon tarafindan yurutulmeye baslanmistir. 1936 Berlin Olimpiyatlarinda ilk olimpiyat spor dali olarak 11'er kisilik futbol sahasinda oynanmistir. Onceleri sadece acik havada oynanan hentbol, 1934 yilinda Kopenhag'da Isvec ve Danimarka arasinda yapilan bir musabaka ile ilk defa salonda oynanmistir. Bu tarih ayni zamanda salon hentbolunun de baslangic tarihidir. Ikinci dunya savasindan sonra, bati avrupada hentbol cok populer rekreatif bir spor dali halini almistir. Uluslararasi Hentbol Federasyonu (IHF) 1946 yilinda kurulmustur. Simdiki 7 kisiyle oynanan salon sporu seklini, 1960'larda aldi ve ilk olarak, 1972 Munih Olimpiyatlarinda ise 7' ser kisiyle salonlarda oynandi. Ilk Hentbol erkekler dunya sampiyonasi 1938 de, ilk hentbol bayanlar dunya sampiyonasi ise, 1949 yilinda oynanmistir.. Gunumuzde hentbol 150 ulkede oynanmakta ve bu oyunu oynayan lisansli 8 milyona yakin sporcu bulunmaktadir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Haziran 2016 23:17 Sebep: sayfa düzeni
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
10 Temmuz 2006       Mesaj #5
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
HENTBOLDE TEMEL TEKNİK BECERİLER
MsXLabs.org

Hentbolun temel teknik becerilerini öğrenmek, karmaşık ve zor değildir. Çünkü topu yakalamak, pas atmak ve topu sürmek, herkesin çocukluğundan beri rahatlıkla yaptığı temel hareketlerdir. Devamlı ve bilinçli çalışmalarla hentbol teknik becerileri öğrenilebilir ve oyunun temelinde bulunan dayanıklılık, sürat, beceri, esneklik, sıçrama gibi motorik özelliklerde buna paralel kazanılabilir. Motorik özelliklerin kazanılması, organizmanın kuvvetlendirilmesi, duruş bozukluklarının önüne geçme, kollektif düşünme ve birlikte hareket edebilme alışkanlıklarının geliştirilmesinde, hentbol en uygun spor türlerinin başında gelmektedir.

TOP TUTMA VE PASLAŞMA
Hentbolde temel teknik beceriler top tutma ve paslaşmayla başlar. Çünkü oyunun gelişebilmesi bu becerilerin iyi kazanılmasına bağlıdır. Kural gereği, bir elle pas atabilmeli ve iki elle top tutabilmek gerekir.

TEMEL PAS (ELÜSTÜ PAS)
Henbolun en önemli ve güvenle yapılabilen pas şeklidir. Bu paslaşmada top iki elle hemen hemen omuz seviyesinde tutulur. Top parmaklarla kavranarak atış eline alınır . Bu durumda atış eli dirseklerden 90 derece geri bükülüdür. Sağ elini kullanan oyuncunun sol ayağı yere destek olarak öne alınır. Ağırlık arka bacaktadır. Atış sırasında sağ ayak öne hareket ettirilerek vücut topun gidiş yönüne doğru hareket ettirilerek top elden çıkarılır. Atış eli topu takip eder. Temel atış destek ayaklı veya destek ayağı olmaksızın yapılabilir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Haziran 2016 23:18
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008       Mesaj #6
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Hentbol nedir?


Hentbol hızlı , fiziksel güce dayanan ve atışların neredeyse 100km/saate ulaştığı bir spordur. Hentbolün ne denli heyecanlı bir spor olduğuna dair bir örnek. 1996 yılı Atlanta Olimpiyatlarında Danimarka ve Güney Kore berabere kalmıştı. Güney Kore bir penaltı kazandı. Korenin hızlı golcüsü, Danimarkalıların en güçlü oyuncusuna karşıydı ve Danimarka penaltıyı kurtardı ve kalan vakitte Güney Koreyi yenmeyi başardı. Hentbol olimpiyatlara 1972 Münih Olimpiyatlarında girmiştir ve bayanlar dalı ise 1976 yılında eklenmiştir. Şu anda hentbol olimpiyatlarda en fazla ilgi çeken sporlardan biridir.

İki takım arasında uygulanan bir takım oyunudur. Her takım sahaya 10u saha oyuncusu, 2si kaleci olmak üzere 12 oyuncu ile çıkar. Maç başlarken bunlardan 6sı oyuncu, biri kaleci olmak üzere toplam 7si sahada bulunurken; 5i yedek bankında oturur. Oyun süresi içerisinde çizgi ile belirlenen bölümde, kendi aralarında her an istedikleri kadar değiştirilebilirler.

Oyunda amaç, rakip kaleye gol atmaktır. Eğer bir oyuncu topu kapıp kaleye atar veya sokabilirse bu gol olarak kabul edilir. Takımlar, birbirlerinin kalelerine topu atıp gole çevirmeye çalışırken, gol olmaması için de savunma ile kendi kalelerini korurlar. Top sadece elle oynanır ancak, kaleci kalesini vücudunun tümüyle koruyabilir. Oyuncu, topu elinde en sazla 3 saniye tutabilir ve topla sadece 3 adım atabilir. Oyunun her devresi 30ar dakikadan iki devre olarak oynanır. İki devre sonunda en çok gol kaydeden takım galip gelir. Gol sayıları eşitse karşılaşma beraberlikle son bulur. Galibiyette 2 puan, beraberlikte 1 puan alınırken, yenilgide puan alınmaz.

Modern Hentbol kuralları 1917 yılında belirlendiğinde hentbol tesadüfen ortaya çıkmış bir spor görünümünde idi. Kurucuları arasında Carl Anton Hirchmann vardı. Hinchman 1912 yılında devre arasında futbol oyuncularına hentbol oynamalarını tavsiye eden kişiydi. Hentbol günümüzde futbola kıyasla oldukça farklılıklar göstermektedir. Daha süratli ve elle
Son düzenleyen Baturalp; 8 Kasım 2016 02:37
Quo vadis?
rengarenk - avatarı
rengarenk
Ziyaretçi
5 Ocak 2009       Mesaj #7
rengarenk - avatarı
Ziyaretçi

Hentbol Nedir?


Hentbol, bir takımın 6’sı saha, 1’i kalede olmak üzere 7’şer oyuncu ile iki takım halinde oynadığı bir spor oyunudur. Çok eski yıllarda, domuzların sidik torbalarının şişirilerek top olarak kullanıldığı belirtilmektedir. Tarih öncesi zamanlarda bugünkü kurallarla olmasa da iki takım halinde oynandığı bilinmektedir.

Hentbol maçı büyük bayanlar ve erkeklerde 30’ar dakikalık 2 devre halinde oynanır. Arada 10 dk süren bir mola verilir. İkinci devrede takımlar sahalarını değişirler. Hentbol oyun sahası 20 x 40 m ölçülerinde, bir çizgi ile ortadan ikiye ayrılmış ve atışın yapılabilmesinin 6 metrelik birer çeyrek yarım dairenin önünden gerçekleştiği kale sahalarından oluşur. Serbest atışlar için kale çizgisinde 9 m uzaklıkta 15’er cm’lik aralıklı çizgilerden oluşmuş serbest atış çizgisi bulunur. Ceza atışlarının yapıldığı yer ise kaleden 7 m uzaklıktaki ve boyu 1 m olan yedi metre çizgisidir. Bir takım 12 oyuncu ile sahaya çıkabilmektedir. Son yıllarda 14 oyuncunun sahaya çıkmasına izin verilmektedir. Oyuncular forma şort giyerek ve üzerlerinde forma numarası taşıyarak oynarlar. Forma numaraları 1’den 100’e kadar olabilmektedir. Eskiden 1, 12 ve 16 nolu formaları yalnızca kaleciler kullanabilirdi. Şimdi bu zorunluluk kalkmıştır. Maç esnasında oyuncularla kalecilerin forma renklerinin farklı olmak zorundadır.

Hentbol maçları, iki saha ve iki masa hakemi tarafından yönetilir. Saha hakemleri maç esnasında oyun ve kale sahası hakemi olarak eşit koşullarda görev yaparlar. Hakemler maç esnasında bu pozisyonları değişirler. Maç esnasında her takımda kaleci dahil 7 oyuncu bulunur. Kenardaki değişme bankında toplam 5 adet oyuncu bekler. Bu oyuncular hakeme haber vermeden, oyun sahasındaki oyuncu değişme koridorundan serbestçe oyun sahasına girip çıkabilirler. Ancak bu değişme için önce oyun sahası içerisindeki oyuncunun dışarıya çıkması gerekir.
Son düzenleyen Baturalp; 8 Kasım 2016 02:35 Sebep: Kırık link temizlendi başlık ve sayfa düzeni
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
21 Haziran 2012       Mesaj #8
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi

Hentbol


Yedişer kişilik iki takım arasında elle oynanan, topun kaleye atılması temeline dayanan bir top oyunu. Eltopu da denir. İlk kez I. Dünya Savaşı sırasında Almanya'da oynanmaya başlandı. Başlangıçta on bir oyuncudan oluşan takımlar daha sonra yedi kişiye indirildi. Top, elden ele verilen paslarla rakip kaleye sokulmaya çalışılır. Yalnızca kaleci ayaklarını kullanabilir. Her oyun 25 ya da 30'ar dakikalık iki devreden oluşur. Oyuncular, basketbolda olduğu gibi, topu yere vurarak elleriyle sürerler. Futbolda olduğu gibi, korner, penaltı, şut gibi terimler kullanılır. 1970'ten beri dört yılda bir dünya hentbol şampiyonası yapılmaktadır. 1972'de de olimpiyat oyunları arasına alındı.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Haziran 2016 23:18
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
15 Temmuz 2012       Mesaj #9
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi

Hentbol


MsXLabs.org

Hentbol, bir takımın 6’sı saha, 1’i kalede olmak üzere 7’şer oyuncu ile iki takım halinde oynadığı bir spor oyunudur. Oyun süresi 30'ar dakikalık iki devreden oluşur. İlk yıllarında büyük stadyumlarda 11 kişilik takımlar halinde oynanan hentbol, 1950'lerden sonra bir salon sporu olmuş ve açık alan hentbol giderek popülaritesini yitirerek kaybolmuştur.

Hentbol


Yedişer kişilik iki takımın topu elden ele geçirerek veya sürerek gol atmaları esasına dayanan bir spor türü, el topu.

İki takım arasında topla oynanan oyun. Takımlar yedi veya on bir kişiliktir. Oyunda hedef futbolda olduğu gibi topu rakip kaleye sokmak, rakip takımın da gol atmasını engellemektir. Hentbolde top elle atılır, yakalanır, yumruklanır veya vücûdun dizden yukarıdaki herhangi bir bölümüyle vurulur. Kaleci dışındaki oyuncuların topa ayak vurması yasaktır.

Karşılaşmalar 30’ar dakikalık iki devre hâlinde oynanır. Devreler arasında bir mola süresi vardır. Oyuncuların, top ellerindeyken üç adımdan fazla koşması ve topu elinde üç sâniyeden fazla tutması yasaktır. Hücum oyuncuları rakip kaleye atışlarını, rakip kalenin kale alanı çizgisinin dışından yapmak mecburiyetindedirler.

Takımların oyuncu sayısının ve saha ebatlarının farklı olduğu başlıca iki hentbol türü vardır. Her ikisinde de topun çevresi 58-60 cm, ağırlığı 425-475 gramdır. Bayanlar ve gençler karşılaşmalarında biraz daha küçük top kullanılır. Takımlarda yedişer oyuncunun yeraldığı ve genellikle kapalı salonda oynanan karşılaşmalarda sahanın uzunluğu 38-45, genişliği ise 18-22 metredir. Kale 2 m yüksekliğinde ve 3 m genişliğindedir. Takımlarda 11’er oyuncunun yer aldığı ve genellikle açık alanda oynanan karşılaşmalarda sahanın uzunluğu 90-110 m, genişliği ise 55-65 metredir. Açık kalenin yüksekliği 2,44, genişliği 7,32 m olur.

Günümüzde oynandığı şekliyle hentbol 1920’lerde Almanya, Danimarka ve İsveç’te oynanan benzer oyunlardan geliştirildi. 1936 ve 1952 Olimpiyatlarında gösteri niteliğinde yer aldıktan sonra, 1972’de olimpiyat karşılaşmalarına alındı. Uluslararası Hentbol Federasyonu (FIH), hentbolün dünyâ çapındaki kuruluşudur.

Türkiye’de hentbol 1930’larda açık alan sporu olarak başladı. 1942-43’de ilk defâ İstanbul Hentbol Ligi düzenlendi. Türkiye çapında ilk hentbol şampiyonası 1945’te dört takım arasında düzenlendi. 1950’lerden sonra gözden düşen hentbol, 4 Şubat 1976’da Hentbol Federasyonu kurulunca yeniden gündeme geldi ve bu târihten îtibâren Türkiye Hentbol Ligi kuruldu. Hentbol liginde şampiyon olan takımlar şunlardır:

Ankara MTA (1976-77, 1977-78), Yenişehir Meysu (1978-79), Beşiktaş (1979-80, 1980-81), Yenişehir İstanbul Bankası (1981-82, 1982-83), Yenişehir Hortaş (1983-84, 1984-85), Tarsus İdman Yurdu Erkutspor (1985-86), Ankara Halk Bankası (1986-87, 1987-88), Arçelik (1988-89), Eti Bisküvileri (1989-90).

Günümüzde Hentbol, özellikle Avrupa kıtasında büyük ilgi çekmektedir. İspanya'da ASOBAL Liga, Almanya'da Handball Bundesliga, İsveç'te Handbol ElitSerien, Danimarka'da TDC Ligaen sporun en üst düzeyde oynandığı yerel ligler olarak nitelendirilmektedir.

Modern hentbolda dünya ve olimpiyat şampiyonluğunu Avrupa Kıtası dışına çıkarabilen tek takım Kore olmuştur. Hem erkeklerde, hem de bayanlarda Asya kıtasının en iyisi olan Koreliler, Avrupa'nın devleri İsveç, Almanya, İspanya, Rusya, Danimarka, Norveç ve Fransa'ya kafa tutma başarısı göstermiştir.

Afrika'da futboldan sonra en çok ilgi çeken ikinci takım sporu olan hentbol, son yıllarda Kara Kıta'da büyük atılım yapmıştır. Mısır'da 1999'da düzenlenen Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası'nda ev sahibi ülke 4. olurken, 2005'te de Tunus kendi ülkesindeki şampiyonada ilk dörde girme başarısı göstermiştir.

Oyun Sahası


Tam boyutlu hentbol sahası, uzun kenarı 40 metre, kısa kenarı 20 metre uzunluğunda olan bir dikdörtgen biçimindedir. Uzun kenarlar hentbol sahasının kenar çizgilerini, kısa kenarlar ise kale çizgisini oluşturur.

Hentbol sahası, kale çizgilerine paralel bir orta çizgi ile ikiye bölünen bir oyun sahasından ve iki kale sahasından oluşur. Saha ölçüleri ve zemin bir takımın üstünlüğüne yol açacak bir şekilde değiştirilemez.

Emniyet alanı, kenar çizgileri dışından en az 1 metre, kale çizgisi dışından ise en az 2 metre uzaktadır.

Kale :üzerinde bulunduğu kale çizgisinin tam ortasına yerleştirilmiştir. İçten içe 2 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğindedir. Bir üst direkle birbirine bağlanan kale yan direkleri, yere sağlamca tutturulmuştur. Kale direklerinin arka kenarı, kale çizgisinin dış kenarıyla aynı çizgidedir. Yan direkler ve üst direk 8 cm x 8 cm boyutlarında ve aynı maddeden yapılır. Yan direklerin ve üst direğin dört yanı, arka planda da belli olacak şekilde birbirini takip eden iki ayrı renkteki şeritlerle boyanır. Yan direklerle üst direğin birleştikleri yerdeki şeritler aynı renkte ve bitişik olup, her ikisi de 28 cm uzunluğundadır. Diğer şeritler ise 20 cm uzunluğundadır. Kale, topun geriye dönmesini engelleyecek şekilde bir ağ ile donatılmıştır.

9 metre olan serbest atış çizgisi, çizgilerin arasındaki boşlukları 10 cm olan kale sahası(6 metre) çizgisine 1 metre uzakta ve paralel olan kesik bir çizgidir.

7 metre çizgisi; 1 metre uzunluğunda olup, kenar çizgilerinin arasında, tam orta yerde bulunur ve kale çizgisinin arka yüzünden uzaklığı 3 metredir. Bu çizgi, kale çizgisine paraleldir. Kalecinin sınır çizgisi 18 cm uzunluğunda olup, kenar çizgilerinin arasında tam orta yerinde bulunur. Kale çizgisinin arka yüzünden uzaklığı 4 metredir ve kale çizgisine paraleldir.

Orta çizgi, iki kenar çizgisinin orta noktasını birleştiren ve sahayı ikiye bölen çizgidir. Orta çizginin her iki yanında 19 cm uzunluğunda, orta çizgiden 5.9 metre uzaklıkta ve her iki takım oyuncularının giriş, çıkışları için düzenlenmiş olan kenar çizgiye paralel çizgilere, değişme çizgileri adı verilir. Hentbol sahasındaki tüm çizgiler sınırladıkları sahayı içine alırlar. Çizgiler çok belirgin biçimde çizilmiş olup 9 cm genişliğindedir. İç kale çizgilerinin kalınlığı, kale direkleri kalınlığında, uygun olarak çizilip 4 cm dir.

Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Haziran 2016 23:19 Sebep: sayfa düzeni
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Haziran 2016       Mesaj #10
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Hentbol Nedir?

Ad:  Hentbol.jpg
Gösterim: 2252
Boyut:  43.5 KB

Hentbol, bir takımın 6’sı saha, 1’i kalede olmak üzere 7’şer oyuncu ile iki takım halinde oynadığı bir spor oyunudur. Oyun süresi 30'ar dakikalık iki devreden oluşur. İlk yıllarında büyük stadyumlarda 11 kişilik takımlar halinde oynanan hentbol, 1950'lerden sonra bir salon sporu olmuş ve açık alan hentbol giderek popülaritesini yitirerek kaybolmuştur.

Günümüzde Hentbol, özellikle Avrupa kıtasında büyük ilgi çekmektedir. İspanya'da ASOBAL Liga, Almanya'da Handball Bundesliga, İsveç'te Handbol ElitSerien, Danimarka'da TDC Ligaen sporun en üst düzeyde oynandığı yerel ligler olarak nitelendirilmektedir.

Modern hentbolda dünya ve olimpiyat şampiyonluğunu Avrupa Kıtası dışına çıkarabilen tek takım Kore olmuştur. Hem erkeklerde, hem de bayanlarda Asya kıtasının en iyisi olan Koreliler, Avrupa'nın devleri İsveç, Almanya, İspanya, Rusya, Danimarka, Norveç ve Fransa'ya kafa tutma başarısı göstermiştir.

Afrika'da futboldan sonra en çok ilgi çeken ikinci takım sporu olan hentbol, son yıllarda Kara Kıta'da büyük atılım yapmıştır. Mısır'da 1999'da düzenlenen Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası'nda ev sahibi ülke 4. olurken, 2005'te de Tunus kendi ülkesindeki şampiyonada ilk dörde girme başarısı göstermiştir.

Oyunda amaç, rakip kaleye gol atmaktır. Eğer bir oyuncu topu kapıp kaleye atar veya sokabilirse bu ‘gol’ olarak kabul edilir. Takımlar, birbirlerinin kalelerine topu atıp gole çevirmeye çalışırken, gol olmaması için de savunma ile kendi kalelerini korurlar. Top sadece elle oynanır ancak, kaleci kalesini vücudunun tümüyle koruyabilir. Oyuncu, topu elinde en sazla 3 saniye tutabilir ve topla sadece 3 adım atabilir. Oyunun her devresi 30’ar Dakikadan iki devre olarak oynanır. İki devre sonunda en çok gol kaydeden takım galip gelir. Gol sayıları eşitse karşılaşma beraberlikle son bulur. Galibiyette 2 puan, beraberlikte 1 puan alınırken, yenilgide puan alınmaz.

Oyuncular..
Ad:  Hentbol-2.jpg
Gösterim: 2848
Boyut:  21.0 KB

Hentbol oldukça hızlı oynanan bir spor dalıdır.Her takım bir kaleci ve 6 oyuncu olmak üzere yedi oyuncu ile sahaya çıkar. Bir takım en fazla oniki oyuncudan teşekkül etmiştir. Takımlar kurallara uygun olduğu müddetçe sınırsız oyuncu değiştirme hakkına sahiptir. Oyuncular sahanın istedikleri yerinde oynama hakkına sahiptir. Gol sahası içinde oynama hakkı sadece kaleciye verilmiştir.


Hakemler
Karşılaşma iki hakemle yönetilir. Hakemler sahada biri kale sahası gerisinde, diğeri ise orta sahaya yakın ve eşinin çaprazında durur. Bu hakemler genellikle aralarında belirledikleri zaman aralıklarında, serbest atış,yedi metre yada gol sonrasında pozisyonlarını değiştirirler. Hakem bir oyuncuya en fazla üç kez 2 dakika zaman cezası verebilir. Bu üçüncü kez verilen iki dakikayı oyun gereği diskalifiye izler. Oyun kurallarının belirlediği biçimlerde yapılan hatalar sonucu bu cezaları doğruda diskalifiye ve ihraç olarak da verebilir.Oyuncular bu sürede yedek bankına çıkarak bu sürenin geçmesini bekler ve takım bu esnada eksik oynamaya devam eder.

İhraç edilen oyuncunun yerine kimse giremez.

Hentbolun Tarihçesi

Ad:  Hentbol-3.jpg
Gösterim: 1702
Boyut:  17.2 KB

Hentbol, tarihi çok eskilere dayanan bir spor dalıdır. Antik Yunan ozanlarından Homeros bu oyuna oldukça benzer bir oyunun oynandığını yazmaktadır. Milattan önce 600 yıllarında geçtiği tahmin edilen bu sporda, atletlerin bir duvara topu vurduktan sonra kapma çalışmaları ve bu süreç içinde yaptıkları mücadeleyi anlatır. Yine bizanslıların "harpaston" adı verdikleri oyunsa neredeyse günümüz hentbolunun temelini oluşturmaktadır. Ortaçağda Alman ozan Walter ise "top yakalama" adında hentbole oldukça benzer bir oyundan bahseder. Ancak Hentbol, gerçek şeklini 19. yüzyılda Danimarka' da almıştır. Hentbolun kökeni Danimarka'da oynanan 'Haandboll' denen bir oyundan gelmektedir. Hentbol oyununun gelişimi diğer Avrupa ülkelerinde de görülmüştür ama bu sporun Avrupa'ya ve dünyaya yayılmasını Berlin'deki Alman Yüksek Beden Eğitimi Okulu sağlamıştır. 1848 yılında yaygınlaşan bu oyunu Alman Cimnastikçi Konrad Koch 1897' de Almanya'ya taşıdı ve adı raffbol olarak değişti. Hentbol, adını ilk olarak 1910 yılnda İsveç'te aldı. 1925 yılında Almanya ve Avusturya arasında yapılan ilk uluslararası hentbol maçıdır. Fakat o dönemlerde hentbol hala 11 oyuncu ile futbol sahalarında oynanmaktaydı. Hentbol 4 Ağustos 1928 tarihinde Amsterdam'da yapılan Uluslararası Amatör Hentbol Federasyonu kuruluş kongresinden sonra ayrı bir federasyon tarafından yürütülmeye başlanmıştır. 1936 Berlin Olimpiyatlarında ilk olimpiyat spor dalı olarak 11'er kişilik futbol sahasında oynanmıştır. Önceleri sadece açık havada oynanan hentbol, 1934 yılında Kopenhag'da İsveç ve Danimarka arasında yapılan bir müsabaka ile ilk defa salonda oynanmıştır. Bu tarih aynı zamanda salon hentbolünün de başlangıç tarihidir. İkinci dünya savaşından sonra, batı avrupada hentbol çok popüler rekreatif bir spor dalı halini almıştır. Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) 1946 yılında kurulmuştur. Şimdiki 7 kişiyle oynanan salon sporu şeklini, 1960'larda aldı ve ilk olarak, 1972 Munih Olimpiyatlarında ise 7' şer kişiyle salonlarda oynandı. İlk Hentbol erkekler dünya şampiyonası 1938 de, ilk hentbol bayanlar dünya şampiyonası ise, 1949 yılında oynanmıştır.. Günümüzde hentbol 150 ülkede oynanmakta ve bu oyunu oynayan lisanslı 8 milyona yakın sporcu bulunmaktadır.

NASIL OYNANIR?


Ad:  Hentbol-4.jpg
Gösterim: 2661
Boyut:  18.3 KB
Hentbol oyundaki takım hücum eden takımı ceza sahasına yakınlaştırmamaya çalışır. Oyundaki amaç her zaman rakip kaleye gol atmaktır. Oyuncuların D şeklindeki 6 m uzaklıktaki ceza sahasına yalnız kaleci dışındakilerin hepsi girmesi yasaktır. Rakip oyunculara defanstaki oyuncular tema içerisinde olabilirler. Bu aşırı derecede ki yakınlaşmalarda oyundaki iki dakikalık oyundan çıkma cezası ile cezalandırılır aynı zamanda bu ceza alan oyuncunun yerine maça hiçbir şekilde oyuncu giremez bu oyunun temel kuralıdır. Yalnız cezası bittiği an isteğe bağlı başka oyuncu girebilir. Hentbolun oynama alanı 40 m uzunluğunda ve 20 m genişliğinde dikdörtgen bir alandan oluşturulmaktadır. Kalede bulunan kesik çizgiler serbest atış çizgileri olarak bilinir oyundaki yapılması gereken serbest atışlar oralardan yapılır. Kenarda her zaman için yedi oyuncu bulunmaktadır. Oyuncular kendi aralarında oyun süresince belirlenen bölümde istedikleri kadar oyuncu değiştirebilirler. Oyuncu topu elinde en fazla 3 saniye tutabilir. Oyun sonunda gol sayılar eşitse o oyun beraberlikle sonuçlandırılır.

Hentbol Kuralları:

Ad:  Hentbol-6.jpg
Gösterim: 1791
Boyut:  27.1 KB
  • Erkeklerde 30’ar, bayanlarda 25’er dakikalık iki devreden oluşur.
  • 6 metre uzunluğundaki ceza sahasına kaleci dışında herhangi bir oyuncunun girmesi yasaktır.
  • Amaç rakip kaleye gol atmaktır.
  • Hentbol sahası 40 metre boyunda ve 20 metre genişliğinde olmalıdır.
  • Takımlar sahaya 10 saha oyuncusu ve 2 kaleci olmak üzere 12 kişilik kadroları ile çıkarlar.
  • Sahada 6 oyuncu, bir kaleci yer alır.
  • Oyun süresince istenildiği kadar oyuncu değiştirilebilir.
  • Oyun iki hakemle yönetilir.
  • Top oyuncular tarafından sadece elle oynanır ancak kaleci için böyle bir sınırlama yoktur.
  • Hentbolcu topu elinde en fazla 3 saniye tutabilir ve topla birlikte üç adım atabilir.
  • İki devre sonunda en çok gol atan takım galip gelir ve 2 puanı hanesine yazdırır. Beraberlikte ise her iki takım da 1 puan alır.
  • Oyun hava atışı ile başlar ve topu tutabilen oyuncunun atış yapılan yere 3 metre uzaklıkta olması gerekir.
  • Topun çapı bayanlar karşılaşmalarında 54-56 cm iken erkeklerde 58-60 cm dir.
  • Topun ağırlığı erkeklerde 425 ile 475 gr bayanlarda ise 325 ile 400 gram arasında değişir.
  • Defans yapan takım rakibini ceza alanına yaklaştırmamaya çalışır.
  • Savunma sırasında belli ölçüde temas halinde bulunulabilir.
  • Faul yapıldığında oyuncu iki dakikalığına oyundan çıkarılır ve yerine herhangi bir oyuncu giremez.
  • Kaleye 9 cm uzaklıkta kesik çizgilerle belirlenmiş ceza sahasında yapılan fauller penaltı olarak değerlendirilir. Penaltı atışları kalenin 7 metre uzağından yapılır.

Hentbol liginde şampiyon olan takımlar

  • Ankara mta (1976-77, 1977-78),
  • Yenişehir Meysu (1978-79),
  • Beşiktaş (1979-80, 1980-81),
  • Yenişehir İstanbul Bankası (1981-82, 1982-83),
  • Yenişehir Hortaş (1983-84, 1984-85),
  • Tarsus İdman Yurdu Erkutspor (1985-86),
  • Ankara Halk Bankası (1986-87, 1987-88),
  • Arçelik (1988-89), Eti Bisküvileri (1989-90).
  • [1990 sonrası şampiyon içerikleri eklenmeli]
MsXLabs.org
-derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Kasım 2016 10:11
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

8 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
9 Ocak 2013 / YELİZzzz Cevaplanmış
8 Kasım 2016 / rengarenk Cevaplanmış
27 Mart 2013 / excalibur47 Cevaplanmış