Arama

Yeniçeri / Janissary

Güncelleme: 4 Nisan 2016 Gösterim: 18.588 Cevap: 1
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2007       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Dünyaca ünlü çizgi roman yayınevi Marvel Comics'in yarattığı Yeniçeri (Janissary) isimli kadın kahraman, irticaya karşı mücadele ediyor. Doğaüstü güçlere sahip Türk kahraman Yeniçeri'yi canlandıran Selma Tolon isimli doktor, irticacı general Anka Kazım'ın yaptığı darbeyi önlüyor.

Sponsorlu Bağlantılar
Yeniçeri'nin de içinde yer aldığı Planet Detective Comics serisi, ABD'de 2000 yılında 8 ayrı derginin yıllığı olarak yayınlandı. 'Ülkede ve tüm dünyada kahramanlık' başlığıyla sunulan dizi, şirketin kadrolu kahramanlarının (Kaptan Amerika, Batman, Superman vb.) Arjantin, Tunus, Yunanistan, İngiltere, Meksika, Türkiye ve Japonya'nın yerel kahramanlarıyla birlikte kötü güçlere karşı savaşını konu alıyor.

Japonya'da Bushido, Yunanistan'da Nemesis, Türkiye'de Yeniçeri ve Tunus'ta Sala gibi ülkelerinin mistik güçlerine sahip kahramanlar, ABD yardımı alarak kötülüklere karşı mücadele ediyor.

Güncel politikadan izler taşıyor

Ancak seride ilgi çekici bir unsur var. Kötülüklere karşı savaşan dünyanın dört köşesinden yerel kahramanlardan biri olan Janissary'nin (Yeniçeri) hikayesi silah arkadaşlarınınkinden daha politik ve daha sofistike. Yeniçeri'nin yaklaşık 5 yıl önce çizilen öyküsü, ABD'nin; Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu politikalarının izlerini taşıyor.

Ayrıca çizgi romandaki karakterlerin özellikleri de şaşırtıcı. Osmanlı tarihinde görülmeyen şekilde Yeniçeri bir kadın. İrtica odağı ise, onunla en çok mücadele eden ordudan üst düzey bir komutan. Olayın geçtiği mekan ise, yayınlandığı tarihlerde Türkiye'nin tüylerini ürperten cinayetleriyle gündeme gelen Hizbullah terör örgütünün merkezi Batman.

Bu politik kurgu ve günümüzle olan benzerlik Türkiye'nin önde gelen 'çizgi' internet sitelerinden cizgiroman.gen.tr 'nin yazarlarından Ümit Kireççi'nin de ilgisini çekmiş. Serinin diğer öykülerinde kurgunun son derece basit ve yüzeysel olduğunu belirten Kireççi, şu görüşleri savunuyor: 'Doğu-Batı arası köprü, irticacı subaylar, Atatürk'ün mirasını yıkmak isteyen aşırı İslamcılar, Balkanlar ve Ortadoğu'ya kadar yayılabilecek bir savaş, gericilik ve kaynayan Güneydoğu. Açıkçası öyküyü parçalara ayırdığımızda karşımıza ABD'nin Türkiye politikasına dair güçlü veriler çıkıyor. Ya da iyi ve yumuşak bir deyişle bizim yaşadıklarımızın çarpıtılmış bir aynası.

Ancak kesin olan Türkiye'nin AB'ye girme sürecinde ABD'nin desteği, aşırı uç İslamcı kesime karşı mücadelesinde yardımları, Apo'nun yakalanması karşımıza çıkıyor.'




ANKA KAZIM ATATÜRK BARAJI'NI YIKACAKTI

Malatya'da adı Anka Kazım olan bir general askeri darbe gerçekleştirip, Türkiye'de irticai temelli bir yönetim kurmak için ayin yapar ve İblis'i yardıma çağırır. İblis onun deyimiyle bir tür şeytan değil, 'Onurlu bir melektir'. İblis Kazım'a bütün dünyayı önerir ve olaylar başlar. Türkiye'nin her yanından Osmanlı askerlerinin zombileri dirilerek saldırıya geçer. Gerici bir zihniyetin açtığı yolda kötülük dirilmiştir.

Yeniçeri olaylara müdahale eder ama tek başınadır. General Anka Kazım'ın televizyon konuşması Batman, Green Lantren, Aquaman ve Wonder Women tarafından dinlenmektedir. Auqaman'ın sorusu üzerine Batman, duruma müdahale etme kararı alır. Ve Batman şu can alıcı sözleri eder: 'Başka çaremiz yok, Osmanlı İmparatorluğu, Balkanlar'dan Ortadoğu'ya ve Kuzey Afrika'ya kadar yayılmıştı. Yani bu sorun Türkiye'yi aşacak kadar büyük.'

'Önce vatan'

Gerici generalin çağırdığı İblis, Atatürk Barajı'nı yıkmak için harekete geçer. Süper kahramanlar, barajı kurtarır ve general safdışı edilir. Aquaman, Yeniçeri'ye süper kahramanların oluşturduğu JLA'nın (Justice League of America- Amerikan Adalet Birliği) üyesi olmayı teklif eder. Ama Yeniçeri, 'önce vatan' diyerek teklifi reddeder.




DOĞU PERİNÇEK: TÜRKİYE'Yİ BÖLECEKLER

'Bugüne kadar hep kahramanları ABD'li yapan şirket, yürüttüğü projede Türkiye'yi piyon olarak gösteren kahramanı yaratmış. ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nde, Türkiye, Ortadoğu ve Doğu'ya karşı müdahale eden güç olarak sürülmek isteniyor. Türkiye, Batı için güvenlik üretecek, jandarmalık yapacak. Tabi bu süreçte Türkiye'yi Osmanlı'ya dönüştürerek etnik gruplar oluşturulacak. ABD emelini bu dergide kademe kademe göstermiş. Darbe yapmak isteyen irticacı general Doğu'da örgütleniyor. Geçmişte de örneği görüldüğü gibi Türkiye'yi darbe ile etnik gruplara bölmek isteyen kişilere o bölgede hep destek olunmuştur.'




SELMA TOLON'UN BENİMLE ALAKASI YOK

Tolon soyadını taşıyan kahramanla ilgili görüşleri sorulan 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon 'Sizin ve özellikle TSK'nın irticaya karşı hassas olduğunuz biliniyor. Acaba bundan yola çıkılarak bu soyad özellikle seçilmiş olabilir mi?' sorusuna 'Selma Tolon diye bir yakınım yok. Bunun tamamen tesadüf olduğunu düşünüyorum. Ayrıca sadece Türk Silahlı Kuvvetleri değil bütün Türkiye irticaya karşı hassas' yanıtını verdi.




AHMET OKTAY: ORTADOĞU PROJESİ İLE İLGİLİ OLABİLİR

Çizgi romanı görmediğim için hangi karakter neyi sembolize ediyor bilemiyorum. 'İblis' her şey, herkes olabilir, İblis Tanrı'nın katında da melektir. Mürteci general, General Anka Kazım da başta Kenan Evren olmak üzere birçok kişi olabilir. Amerikalılar için Türkiye egzotik bir ülke bu nedenle esrarengiz bir kurgu yapmış olabilirler. Çizgiromanda geçen öykü Büyük Ortadoğu Projesi ile ilintili olabilir. Yeni düzende Ortadoğu'nun işlevi Türkiye'nin işlevi ne olacak bu bağlamda bir mesaj veriyor olabilir.

ÇİZGİ DÜNYA'NIN DUAYENİ: MARVEL

X-Men, Hulk, Spiderman, Avengers gibi efsanevi çizgi roman karakterlerinin yaratıcısı olan Marvel Comics, beş binden fazla tescilli karakteri bünyesinde barındırıyor. Eğlence dünyasının karakterlere dayalı şirketleri arasında en büyüklerden biri olan Marvel'ın başlıca faaliyet alanları eğlence, lisans, yayıncılık ve oyuncaklardır. 1930'lu yılların başında Timely Comics olarak kurulan yayınevi, 1939'da yayımladığı Marvel Comics adlı çizgi romanıyla ilk karakterlerini okurlara sundu. II. Dünya Savaşı'nın patlak verdiği 1940'lı yıllardan itibaren de Hitler'e karşı savaşan Kaptan Amerika karakteriyle popülerliğini artırdı. 1950'lerde zor günler yaşayan çizgi roman dünyasındaki olumsuzluklardan etkilenen firma, on sene içinde eski popülerliğine tekrar kavuşarak günümüzde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren dev bir firma haline geldi.

Son düzenleyen NeutralizeR; 4 Nisan 2016 08:15
Biyografi Konusu: Yeniçeri / Janissary nereli hayatı kimdir.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
30 Eylül 2008       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
The Janissary (Yeniçeri)

Sponsorlu Bağlantılar

Selma Tolon adını daha önce duymuş muydunuz? Sizi bilemeyiz ama bu isim Batman, Wonder Woman, Aquaman gibi DC'nin Adalet Divanı üyelerine epey tanıdık gelecektir! DC'nin süper kahraman evrenindeki ve belki de anaakım Amerikan çizgi romanındaki ilk Türkiye'li süper kahramandan söz ediyoruz: Yeniçeri ya da Batman'in diyeceği gibi: "Janissary"

Herkes bir Türk çizgi kahramanın hayalini kurmuştur. Geçmişteki ve günümüzdeki bir takım yerel karakterleri de göz önüne alsak, arzu edilen kahramanın hala bulunamamış olduğu gerçeğiyle karşılaşırız. Maalesef kitleleri peşinden sürükleyecek popstar bir kahramanımız hiç olmamıştır. Evet bir çok kahraman çizildi ve beğensek de beğenmesek de sevgi ve saygıyla anarız onları. Ama kitle imha kahramanımız yok, yok, yok, olmadı....

Bu Türk kahraman özlemimiz hiç tek yönlü olmadı bunu da belirtmek gerekir hemen. Gönlün istediği bizde basılan bir kahramanın öyküleri olduğu gibi dünya çizgi romanında da birilerinin mitolojimizi ve tarihimizi işleyerek kahramansal düzeyde kullanmasıydı. Birileri bizi işleyecek, biz de farkımıza varılmışlığımızın tadını çıkaracaktık.

Sonunda 2000 yılında bu isteğimiz gerçekleşti. Amatör çizerlerimizin Türk bayraklı kahraman tasarımlarına hiç benzemese de bir kahraman Amerikan çizgi romanında yer buldu ve tek sayılık da olsa kendi dergisine kavuştu. DC Comics, Planet DC adıyla çıkardığı seri içerisinde olayın Türkiye, İzmit’te geçtiği ve kahramanının gerçek adıyla Selma Tolon, süper kahraman kod adıyla ise JANISSARY / YENİÇERİ olduğu öyküsünü yayınladı. Bu sayede Türk okuyucularının yıllardır özlemini çektiği bir düşü gerçekleştiren DC, diğer yandan tarihiyle, diniyle, politikasıyla, mitolojisiyle, bayrağıyla Amerikan okuyucusuna hayli doyurucu bir Türkiye öyküsü de sunmuş oldu.İçeriğinde ne bulunursa bulunsun, hayal ettiğimiz olay gerçekleşti. Nihayet bizim, Amerikalıların comics evreninde, ay-yıldızlı bayrağımızı taşıyan bir hero’muz var artık. Hatta bu hero JLA’e davet bile edildi. Hem de bizi görmek istedikleri kriterler ölçüsünde bir temsilci söz konusu. Laik, çağdaş, idealist, modern, inançlı, vatansever ve başarılı...




Son düzenleyen NeutralizeR; 4 Nisan 2016 08:16
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:

Benzer Konular

25 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap
4 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
23 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
2 Ocak 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
26 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular