Arama

Beylikler - Germiyanoğulları Beyliği

Güncelleme: 27 Ağustos 2011 Gösterim: 11.791 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ocak 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Germiyanoğulları Beyliği

Sponsorlu Bağlantılar
Batı Anadolu Türkmen hânedanlarından biri (1260-1429). Selçuklu Türkiyesi'nde, Bizans sınırının güney kesiminden sorumlu, büyük uc beyi (emîr-i kebîr = duka) idiler (kuzey kesiminde bu görevi Çobanoğuları yapıyordu). Doğuda Karaman, güneyde Hamîd, kuzeyde Osmanlı, batıda Karasi, Saruhan, Aydın ve Menteşe beylikleri ile çevrili olan Germiyanoğulları, Karaman hariç, bu beyliklerin hepsinin başı idi. 1300'de Osmanoğulları, uc beyliğinden, büyük uc beyliğine yükselip, Germiyan nüfuzundan kurtuldular. Germiyanoğulları'nın, Ege'ye doğru Bizans topraklarını fethetmekle görevlendirdikleri uc beyleri (Karasi, Saruhan, Aydın, Menteşe) de Germiyan nüfuzundan çıktılar. Avşar boyundan olmaları muhtemel ve sünnî-hanefî olan Germiyanoğulları, Aydınoğulları üzerindeki üstünlüklerini 1328'e kadar devam ettirdiler. Bugünkü Kütahya, Uşak, Denizli ve Afyon illeri üzerindeki beylik, 44 000 km2 kadardı. 1360'a doğru 37 000 km2'ye düşmüştü. Taht şehirleri (başkentleri) Kütahya'yı 1378'de Osmanlı'ya verip daha da küçüldüler. Nihayet 1390'da, tamamen bir sancak şeklinde Osmanlı Devletine katıldılar. Ancak 1402'de Ankara bozgunundan sonra, Germiyan beyliği tekrar kuruldu. Taht şehirleri, Kula'dan gene Kütahya'ya getirildi. 1414'te Osmanlı'ya tâbi oldular. Altıncı ve sonuncu Germiyanoğlu II. Yakup Bey (1387-1390 + 1402-1429), 12 yıl Timur'un yanında yaşamıştı. Yıldırım Bayezid'in kayınbiraderi idi. Oğlu olmasına rağmen, ölümünde ülkesini Osmanlı Devletine vasiyet etti. Vasiyeti yerine getirildi. 1429 Şubatında kütahya'ya bir Osmanlı sancak beyi gönderildi. Germiyan tahtı denen Kütahya, 1451'de Ankara yerine büyük Anadolu Eyaletinin merkezi (beylerbeyi tahtı) oldu ve bu durumu XIX. asra kadar devam etti.
Germiyanoğulları zamanında Kütahya sarayı, ünlü şair ve bilginlerin bulunduğu canlı bir kültür merkezi idi (Bahâ Ali, Şeyhoğlu Mustafa, İshak Fakîh, Ahmedî ve kardeşi Hamzevî, Ahmed-i Dâî, Şeyhî vs.). Germiyanoğulları hânedanı, zamanımıza kadar gelmiştir. II. Abdülhamid Han'ın sadrazamlarından Abdurrahman Nureddin Paşa, VI. Mehmed Vahideddin Han'ın bir damadı bu hânedandandır.
Germiyanoğulları'ndan beş bey, 1276-1368 arasında, Kütahya'ya tâbi olarak, DEnizli'de beylik yapmışlardır. Bunlara İnançoğulları veya Denizli Beyleri denir. 1368'de Denizli, asıl Germiyan beyliğine katılmış ve 1390'da bir Osmanlı sancağı olmuştur.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Mayıs 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Germiyanoğulları Beyliği

Sponsorlu Bağlantılar
Anadolu Selçuklularının son zamanlarında Kütahya ve çevresinde kurulan, sonradan bağımsızlığını ilan eden bir Türk beyliği.Germiyan aşireti XII. yüzyılda Malatya dolaylarında yaşıyor, başında da Ali Şiroğlu Muzaffer ed Din bulunuyordu. Kütahya çevresine yerleşme tarihleri ise kesin bilinmemektedir. 1283′ten başlayarak gittikçe güçlenmişler; 1285-1290 yıllan arasında Selçukluları egemenlikleri altına almış bulunan Moğollar ve Selçuklu Sultanı II. Mesut ile aralıklı olarak çekişmişlerdir. XII. yüzyıl ortaları ve sonraki yıllarda Kütahya ve Denizli dolaylarını yurt edinmişler “beylik” kurmuşlardır.
Beyliğin asıl kurucusu Ali Şir’in oğlu I. Yakup’tur.
I. Yakup zamanında beylik hızla gelişmiş, Bizanslılarla yapılacak savaşlarda, Aydınoğlu Mehmet komutasına verilen kuvvetler Ege kıyılarına ulaşarak Burgi ve Ayasulug’u ele geçirmişlerdir. Ayrıca Yakup Bey de Menderes kıyısında Tripolis’i almış. 1309′da kuşatıp çekilmek zorunda kaldığı Akşehir’i de 8 yıl sonra zaptederek buradaki Rumları vergiye bağlamıştır.
Kesin olmamakla birlikte 1320′den sonra öldüğü sanılan Yakup Bey’in yerine, oğlu Mehmet Bey geçmiştir. Aydınoğulları, Yakup Bey’in ölümüyle Germiyanoğullarından ayrılmışlardır.
Mehmet Bey, Bizanslılara geçmiş bulunan Kula ve Simav gölü ve çevresini tekrar beyliğe katmış, Mehmet Bey’den sonra beyliğinin başına geçen Süleyman Şah ise, Karamanlıların baskısı karşısında Osmanlılarla anlaşarak kızını padişahın oğluna vermiştir. Kütahya ile birlikte Simav, Eğrigöz ve Tavşanlı’yı da Osmanlılara bırakıp Kula’ya çekilmiştir. Osmanlılar ise Kütahya’yı 1381 yılında Şehzade Bayezıd’a sancak olarak verilmişlerdir.
1387′de Süleyman Şah’ın ölümüyle üç oğlundan, beyliğin başına geçen II. Yakup, I. Murat’ın Kosova Savaşı’nda şehit düşmesinden yararlanarak, vaktiyle düğün hediyesi anlamında Osmanlılara geçen yerleri geri almak hevesine kapılmış, fakat Rumeli’de durumu kurtaran genç Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid, Kütahya’ya gelerek Yakup Bey’le Subaşı Hisar Bey’i yakalatıp ipsala kalesine hapsettirdikten sonra 1390 yılında Germiyanoğulları ülkesini tümüyle Osmanlı ülkesine katmıştır.
Yakup Bey, 9 yıl bu kalede kaldıktan sonra 1399′da kaçarak Timur’a sığınmıştır. Ankara Savaşı’ndan sonra ise parçalanan Osmanlı Devleti’nin toprakları üstünde bütün öteki beylikler gibi Yakup Bey de kendi yerini almış ve egemenliğini tanıdığı Timur adına para bastırmıştır. 1410-1411 yıllarında Karamanoğullarının üst üste saldırılarına uğramış, 1414′de yeğeni Çelebi Sultan Mehmet’in yardımıyla Beyliği’ne sahip olmuştur. Çelebi Mehmet öldükten sonra, bir ara iki şehzadeden Mustafa Çelebi’yi desteklemek istemişse de Mustafa’nın öldürülmesi üzerine Osmanlılarla dost olma yolunu seçmiştir. Son yıllarında da Edirne’ye kadar gidip, bir veliahda sahip olmadığı gerekçesiyle ülkesini padişaha bıraktığını bildirmiştir (1429).
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2008       Mesaj #3
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Germiyan Oğulları

Bu beylik, Kütahya, Kula, Simav Gölü ve Denizli çevresinde yerleşmiş olan Germiyanlı Türkmen aşiretince 1300'de kuruldu.

Başlangıçta İlhanlıların egemenliğini tanıyan beylik Yakub Bey zamanında bağımsızlığını kazandı. Ardından Bizans'ı da vergiye bağlayan Germiyan oğulları Anadolu'nun en güçlü beyliklerinden biri oldu.


Kayseri yöresindeki Karaman oğulları’nın güçlenmesi üzerine Osmanlılar ile dostluk ilişkilerini güçlendirme yollarını arayan Germiyan oğulları’ndan Süleyman Şah kızını Yıldırım Bayezid ile evlendirdi. Simav, Emet ve Tavşanlı çevresindeki topraklarını da çeyiz olarak Osmanlılara verdi.

Ama Süleyman Şah'tan sonra tahta çıkan II. Yakub Bey bu toprakları geri almak isteyince, 1390'da Germiyan oğulları üzerine yürüyen Yıldırım Bayezid bu beyliği ele geçirdi.

Timur, 1402'deki Ankara Savaşı'ndan sonra Germiyan oğulları'nın topraklarını kendilerine geri verince beylik yeniden toparlanmaya başladı.

Yıldırım Bayezid'in oğulları arasındaki taht kavgasında Çelebi Mehmet'i tutan II. Yakub Bey Osmanlılar ile dostça geçindi ve ölümünden sonra ülkesinin Osmanlı topraklarına katılmasını vasiyet etti.


Böylece, 1429'da bu sultanın ölümü üzerine Germiyan oğullan Beyliği tarihten silinmiş oldu.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Haziran 2010       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Germiyanoğulları:
(1300-1428)
  • Kütahya, Emet, Tavşanlı taraflarında kurulmuştur.
  • Germiyanlar, Karamanlılar'a karşı topraklarının bir kısmını çeyiz olarak Yıldırım Beyazıt'a vermiştir.
  • Germiyanoğulları'ndan Aydın, Saruhan ve Karesi beyler ayrılarak kendi başlarına devlet kurmuşlardır.
  • II. Murat 1428'de bu beyliği Osmanlılar'a kattı.

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
27 Ağustos 2011       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Germiyanoğulları Beyliği

Anadolu'da Kütahya yöresinde Germiyan Aşireti tarafından kurulan Türk beyliği (1298-1429).

Germi-yanoğulları Beyliği'nin kurucusu. I. Yakup Bey'dir. Yakup Bey zamanında Germiyanoğulları Beyliği toprakları, Ege sahillerine kadar genişledi; Anadolu'nun en güçlü beyliklerinden biri oldu. Bu tarihlerde Bizans, Germiyanoğulları Beyliği'ne vergi veriyordu. Yakup Bey'in yerine geçen oğlu Mehmet Bey, Bizans'tan Kula ile Simav ve dolaylarını aldı. Mehmet Bey'in yerine oğlu Süleyman Şah geçti. Zamanında Germiyanoğulları Beyliği üzerinde Osmanlıların etkisi duyulmaya başlandı. Süleyman Şah, Karamanoğullarının baskısına karşı koyabilmek için kızını I. Bayezit ile evlendirdi; Kütahya, Simav, Emet ve Tavşanlı dolaylarını Osmanlılara bıraktı, kendisi de Kula dolaylarına çekildi. Ankara Savaşı'ndan sonra Süleyman Şah'ın oğlu II. Yakup Bey, Osmanlıların eline geçen yerleri de geri alarak beyliği tekrar toparladıysa da, bu geçici oldu. II. Yakup Bey'in ölümüyle beylik kesin olarak ortadan kalktı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Benzer Konular

19 Aralık 2016 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
26 Ağustos 2012 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
17 Haziran 2010 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
14 Eylül 2008 / Misafir Taslak Konular
1 Temmuz 2012 / Misafir Türk ve İslam Dünyası