Arama

Türk Boyları - Kaşkaylar

Güncelleme: 14 Ağustos 2012 Gösterim: 3.684 Cevap: 1
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
10 Ağustos 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kaşkaylar
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Güney İran'da yaşayan yarı göçebe Türk boyları. Oğuz Türklerinden oldukları, Moğol ordularına katılıp Orta Asya'dan batıya göçtükleri sanılmaktadır. 13. yüzyılda Erdebil yöresine, 16. yüzyılda da Şah İsmail'in buyruğuyla bugünkü yurtları olan Fars eyaletine yerleştirilmişlerdir. Kaşkaylar elliden çok boya bölünmüşlerdir. Bu boylardan birçoğu yerleşiktirler. Göçebe Kaşkaylar, kışı İran Körfezi yakınlarında, yazı Isfahan dolaylarında geçirmektedirler. Büyük sürülere, otlak ve tarlalara sahiptirler. At yetiştirme, dokumacılık ve halıcılıkta ileridirler.


In science we trust.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
14 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kaşkaylar
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kaşkay Türkleri, Güneydoğu İran'ın Fars Eyaleti'nde özellikle Şiraz çevresinde yaşayan ve hala ağırlıklı olarak göçebe bir Türk halkıdır. Azeri Türklerinden sonra İran'daki en kalabalık Türk grubudur.
Göç rotaları yazın Şiraz'ın yaylaları (yaylak) ile kışın Basra Körfezi'nin ovaları (kışlak) arasındaki 480 - 1.000 km'lik bir alandır.

Başlıca Kaşkay tayfaları
  • Amele (5.397 aile, 450 yerleşik)
  • Derre Şuri (Tuzlu Vadi)(5.265 aile)
  • Seş Beyli (6 bey) (4.350 aile)
  • Farsimadan (1.505 aile)
  • Keşkölli (5.512 aile): Büyük ve Küçük Keşkölli olarak ikiye ayrılır:
  • Büyük Keşkölli (Keşkuli Bozorg) (4.862 aile, çoğu yerleşik)
  • Küçük Keşkölli (Keşkuli Kuchik) (650 aile)
  • Daha az sayıdaki kabileler:
  • Qaracha (430 aile)
  • Rahimli (370 aile)
  • Safi Khanli (335 aile)
Din
Kaşkaylar Şiilerin 12 İmam inancını benimsemiştir ama genellikle çok muhafazakar değillerdir. Ramazanda oruç tutmak veya namaz gibi dini uygulamalara çok sıkı olarak bağlı olmasalar da evlilikte ve ölümde İslami ritüelleri uygularlar. %6'lık bir bölümü(çoğunlukla kentsel alanlarda) Hristiyandır.

Dil
Konuştukları dil Kaşkayca veya Kaşkay Türkçesi'dir. Konar göçer yaşadıkları için dilleri İran'daki diğer Türkler kadar Farsça'dan etkilenmemiştir. Kendi aralarında Kaşkayca konuşurlar, fakat Farsça eğitim dili olduğu için hemen hemen herkes Farsça da konuşur.

Yerleşim Bölgeleri
Zagros Dağları'nın etekleri boyunca uzanan bölgede yaşarlar. Yerleşik olanlar Şiraz, Firuzabad, Ferreşbend, Kazerun, Abade ve Semirom gibi şehirlerdedir.

Hayat Tarzı
Kaşkay erkekleri at binme ve çobanlık yetenekleriyle bilinirler. Tipik bir şapkaları vardır. Kaşkay kadınları kat kat renkli etekler (üç etek) parlak tunikler ve eşarplar giyerler. Halı dokumadaki ustalıklarıyle bilinirler. Göç yolları üzerindeki doğal bitkilerden ve böceklerden elde ettikleri naturel boyaları ve koyunlarının yününü kullanarak çok renkli ve özgün halılar dokurlar. İran'daki diğer kadınların aksine, konakladıkları yerlerde geleneksel çador giymezler. 1979 devriminden bu yana şehirlere geldiklerinde çador giymek durumundadırlar.

In science we trust.

Benzer Konular

21 Aralık 2016 / CrasHofCinneT Türk ve İslam Dünyası
3 Ocak 2010 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
2 Eylül 2012 / [WoL]bL Türk ve İslam Dünyası
3 Ağustos 2012 / buz perisi Türk ve İslam Dünyası
24 Temmuz 2012 / buz perisi Türk ve İslam Dünyası