Arama

Türk Boyları - Kazaklar

Güncelleme: 17 Ağustos 2012 Gösterim: 7.779 Cevap: 0
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Ağustos 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kazaklar
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kazakistan, Özbekistan, Çin ve Moğolistan'da yaşayan Türk boyları. Orta Asya'da Cengiz Han döneminde ortaya çıktılar. "Kazak", Kumık (Kumuk) şivesinde "savaşçı" anlamına gelir. 19. yüzyılda Rus egemenliğini tanıdılar. Kıpçak-Nogay dil grubundan bir Türkçe şivesi konuşurlar. Aralarında Özbekler, Karakalpaklar, Kırgız, Tacik ve Türkmenler vardır. Bir kısmı, Kazakistan'da, Batı Sibirya, Volga, Çin ve Moğolistan'da yaşamaktadır. Güney Rusya Kazakları ile hiçbir ilgileri yoktur. Kazakistan 1925'te özerk cumhuriyet, 1936'da da federe cumhuriyet, 1991'de de bağımsız cumhuriyet oldu.

''Kazaklar, Kazakistan'da yaşayan Türk ırkına mensup Türk halkı. XVI. yy'da Türkistan'daki bazı Türkî boyların ve Moğol kabilelerinin karışımı ile oluşmuş bir halktır. Dilleri Kazakçadır.
Kırgızca, Nogayca, Karakalpakça, Başkurtça ve Tatarca ile akraba olan ve Kıpçak bölümüne giren Kazakça'yı konuşurlar.
Kazaklar Kazakistan, Türkiye, Moğolistan, Özbekistan, Kırgızistan, Afganistan, Çin, Rusya, Türkmenistan ve AB'de de yaşar. Çin'de Kazakların çoğunluğu 1,110,800 Kazak, kuzey Sincan-İli Kazak Özerk İli (Çin'deki en büyük özerk bölge) ve Mori ile Barköl ilçelerinde yaşamaktadır.
Abay Kunanbayoğlu, Muhtar Avezov, Şekerim Kudayberdioğlu, Mağcan Cumabayulı gibi şairler, yazarlar ve düşünürler yetiştirmiştir.

13. yüzyılda Altınorda Hanlığı topraklarının doğu kanadını oluşturan Deşt-i Kıpçak ahalisinde yaşayan ve Moğol istilasından etkilenmiş Türkî boylar bir araya gelerek Kazak Hanlığı etrafında toplandılar. Söz konusu hanlığın yapılanmasında bazı Kırgız boyları ile kadim Kıpçak boylarının ardılları rol oynadı. Bunun yanında bazı Moğol boyları da Kazak ulusuna katıldı.
Kazaklar; Kırgızlar, Kıpçaklar, Nogaylar ve birkaç Türkleşmiş Moğol kabilesinin karışımından ortaya çıkmış Türkî halk olarak 14. yüzyıldan sonra yeni bir boy olarak Orta Asya arenasında yerini almıştır. Orta Asya'da Ruslar ile ilk teması kuran Türkî topluluk Kazaklar olmuştur.
''
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.

Benzer Konular

15 Şubat 2013 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
21 Aralık 2016 / CrasHofCinneT Türk ve İslam Dünyası
12 Temmuz 2012 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
2 Haziran 2015 / Jumong Türk ve İslam Dünyası
14 Ağustos 2012 / buz perisi Türk ve İslam Dünyası