Arama

Türk Boyları - Halaçlar

Güncelleme: 20 Ağustos 2012 Gösterim: 3.582 Cevap: 0
[WoL]bL - avatarı
[WoL]bL
VIP -Dream is Destiny-
20 Ağustos 2012       Mesaj #1
[WoL]bL - avatarı
VIP -Dream is Destiny-
Halaçlar
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Halaçlar (Farsça: خلج, Khalaj; Azerice: Xələc), İran'da yaşayan bir Türk boyunun adıdır. Lehçelerinin yazı dili yoktur. Ancak Göktürkçeye benzerliğiyle dikkat çeker. Dinleri Şii mezhebinden müslümandır. Zamanında Selçuklu egemenliğinde oldukları biliniyor. Türkçenin d'li lehçesini konuştukları için ana Türkçeye yakınlıkları göz ardı edilemeyecek bir durumdur.

İsim Kökeni
Divânu Lügati't-Türk’de boy ismi şöyle anlatılır;
..... Yirmi ikiler onlara Türkçe kal aç derler, “aç kal” demektir. Sonradan bunlara “Xalaç” denilmiştir; asılları budur."

Oğuzlar ve Kıpçaklar x yı k ya çeviriler. Bunlar “Xalaçlar”dan bir bölüktür. Bunlar Türklerin “kızım” dediği yerde “xızım” derler. Ve yine öbür Türklerin “kande erdinğ” dediği yerde bunlar “xanda erdinğ” derler ki, “nerede idin” demektir.”.
Oğuz Destanında da kalaç kelimesinin bir Türk boyunun ismi olarak görülür ve “aç kalmak” söyleminden türediği belirtilmiştir

Yaşam Alanları
Halaçlara ilk değinenler Ortaçağ İslam coğrafyacıları olmuştur. 9. ve 10. yüzyıl kaynaklarına göre Halaçlar Seyhun'un yakasında, Afganistan'da yaşayan göçebe halklardandır. Muhammad ibn Mūsā al-Khwārizmī, Mafātīh al-‘Ulūm ismindeki eserinde Halaç ve Kancina Türkleri Eftalitlerden arta kalan boylar olarak gösterir.

Türkiye'de
1932 yılında yayınlanan Köylerimiz ismindeki kitapta, o dönem Türkiye'de, Halaç, Halaçlar ya da Halaçlı isimlerinde on altı köy listelenmiştir. Bunlar şu illerdedir: Antalya, Afyon, Niğde, Kütahya, Bolu, Balıkesir, Aydın, Çankırı, Kastamonu, Zonguldak, Yozgat, Ankara, Tokat, Giresun, Kırşehir ve İstanbul. Gününümüz de ise, Ağrı ili Doğubayazıt ilçesine, Niğde ili Bor ilçesine ve Sakarya ili Hendek ilçesine bağlı Halaç isminde üç köy, Bolu ili Gerede ilçesine ve Uşak ili Banaz ilçesine bağlı Halaçlar isminde iki köy bulunur bu köyde sektekler tepesi vardır kore gazisi ismail gündüz'ün bu tepede karakol misali evinin önündeki direkte türk bayrağı dalgalanmaktadır. aynı zamanda yine halaçlar köyü sektekler mahalesinden ismail uygur ünlü şahsiyet olarak (sektekler's) olarak hizmet vermektedir . Ayrıca, Çankırı ili Kızılırmak ilçesine, Giresun ili Tirebolu ilçesine, İstanbul ili Çatalca ilçesine, Kastamonu ili merkeze, Kırşehir ili Çiçekdağı ilçesine, Tokat ili Reşadiye ilçesine, Yozgat ili Şefaatli ilçesine bağlı Halaçlı isminde yedi köy bulunur.Ayrıca Aksaray da ve bazı ilçelerinde halaçlar vardır.

Türmenistan'da
Türkmenistanın Lebap vilayetinde nüfusu yaklaşık 150 bin olan Halaç ilçesi (Halaç etrafi) bulunmaktadır. Ilçede yaşıyanlar Selçuklu hanedanının ait olduğu Kınıklardan geldiği sanılan Ersarı türkmenleridir.

İran ve Yakın Doğu'da
Halaçlar, 11. yüzyılda Büyük Selçuklular ile başlayan göçlerle, İran ve Yakın Doğu içine taşınmışlardır. Günümüz İran'da Huzistan ve Kerman Eyaletinde yaşamaktadır. Ayrıca Halaçlardan büyük bir toplulukta Orta İran'da Fars Eyaletinde yaşamaktadır, ama onların tam olarak ne zaman geldikleri bilinmemektedir. Halaçlardan büyük bir başka toplulukta, Merkezi Eyaletinde Save şehrinin güneybatısında alçak dağlık bölgede yerleşiktir ve pek çoğu bu gün dahi kendi kimliklerini korumuştur. Hatta, bu alanda Ḵalajestān denilen bir yöre vardır. İraj Afşar-Sistani'nin yakın tarihli bir çalışmasında, "Bu boyun insanları Aştiyan ve Tafreş çevresinde oturduklarını ve geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu" yazar.
O. Garrod, Dehbid yaylasında (kuzey Şiraz) birçok köy'de Halaç Türklerinin yaşadığını iddia eder. Son olarak, Luristan Eyaletinde Halaj-Darra, Halaj-e ʿOlya ve Halaj-e Sofla köyleri ve Horasan Eyaletinde Halaç isminde üç köy bulunur. M. F. Köprülü, Kırım'da Halaç adında bir köy olduğunu ve Vladimir Feodoroviç Minorsky ise, güney Rusya'da Don Nehrindeki Kalach kenti adını, bu boydan aldığını düşünmektedir.

Dilleri
Ana madde: Halaçça
Halaçların dillerinden ilk söz eden Kaşgarlı Mahmud'dur. Divânu Lügati't-Türk'te dillerinden örnekler vermiştir. İkinci olarak Rus doğubilimci Vladimir Feodoroviç Minorsky, Halaçların dilleri ile ilgili bilgiler toplamıştır. Bu bilgilerini ise ancak 1940 yılında yayımlayabilmiştir.
Araştırmacılardan Alman bilimadamı Gerhard Doerfer Halaçlarla ilgili araştırmalar yapmıştır. G. Doerfer ve S. Tezcan'ın çalışmaları ile Halaççanın ses ve sözvarlığı açısından yaşayan en eskicil Türk dilleri arasında yer aldığı ortaya konmuştur. Halaçça'nın Türk dilleri arasındaki yeri konusunda en belirleyici yönü, Ana Altayca p sesinin devamı sayılan Ana Türkçe varsayımsal h sesini yaşatıyor olmasıdır.



She's remembered everything and now i am dead..

Benzer Konular

21 Aralık 2016 / CrasHofCinneT Türk ve İslam Dünyası
3 Ocak 2010 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
2 Eylül 2012 / [WoL]bL Türk ve İslam Dünyası
14 Ağustos 2012 / buz perisi Türk ve İslam Dünyası
3 Ağustos 2012 / buz perisi Türk ve İslam Dünyası