Arama

Kaz Otu Yetiştiriciliği

Güncelleme: 23 Mart 2010 Gösterim: 4.767 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kaz Otu Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
ArabisAlpina040411

  • Bilimsel Sınıflandırma
    • Alem: Plantae
      • Bölüm: Magnoliophyta
        • Sınıf: Magnoliopsida
          • Takım: Papaverales
            • Familya: Cruciferae
              • Cins: Arabis sp.

Kaz Otu Yetiştiriciliği

Genel Özellikleri
Arabistan orijinli bir bitki olduğu düşünülmektedir. Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika’da 100 kadar türü vardır. Ülkemizde 17 kadar türü doğal yetişmektedir. Çok yıllık bir bitkidir. Çiçekleri salkım diziliştedir. Çiçeklerin rengi beyaz, kırmızı ya da sarı olabilmektedir. Erken ilkbaharda çiçeklenir. Yapraklar dip kısımlarda rozet şeklindedir. Yayılıcı bir bitkidir. Yabani otların arasında rahatlıkla yetişebilmektedir.

Üretimi
Tohum ve kökten ayırma yöntemi ile üretilmektedir. Yaprakları alaca olanların sadece tohumdan üretilmesi gerekir. Tohumlar ilkbaharda ekilir. Fide dikim zamanı ağustos – kasım aylarıdır. Fideler 25 – 30 cm aralıkla dikilir. Eğer eylül ayında tohum atılırsa ekim sonu kasım başı gibi fideler yerlerine dikilir ve nisan ayında çiçek açarlar. Çiçeklenme bittikten sonra uzun sürgünler dipten kesilerek budanır.

Kaz Otu Yetiştiriciliği

Ekolojik İstekleri
Hafif topraklardan hoşlanır. Her toprakta rahatlıkla yetişir. Fakir topraklarda bile gelişimini sürdürürler. Bol güneşli yerleri sever.

whole

Peyzajda Kullanımı

Bahçede gruplar hâlinde, bordür kenarlarında ve kaya bahçelerinde kullanılır. İlkbaharda açan soğanlı bitkilerle uyum içindedirler. Hızlı gelişim gösterdiklerinden kapatılması düşünülen yerler için uygundur.

Önemli Türleri
Arabis albida
Kaz Otu Yetiştiriciliği

V4 1

Kafkasya, Küçük Asya ve Yunanistan’da doğal olarak bulunur. Ülkemizde Bursa, Amasya ve Kastamonu taraflarında doğal olarak görülmektedir. Alpina’ya benzer. Fakat daha alçak boyludur. 10 – 15 cm boy yapar ve daha sık yapılıdır. Toprak üzerinde bir halı konumundadır. Tek bir bitki kısa zamanda 45 cm çapında bir alanı kapatabilir.
Gümüşi gri yapraklı, yaprak kenarları ve uç kısımlara doğru büyük dişli veya parçalıdır. Çiçekleri beyaz, küçük ve sürgün ucunda salkım formundadır. Mart – nisan arasında açar. Bol ışıkta, kuru derince toprakta rahatlıkla yetişmektedir. Dikim aralığı olarak 15 – 20 cm olarak tavsiye edilir. Soğuk iklim bölgelerinde kış aylarında bitkinin toprak üstü kısmı ölür. Üretimleri çok basit olarak yaşlı bitkilerin ayrılması ile veya çelikle yapılabilir. Tohumla da üretilebilir.

Arabis alpina
Kaz Otu Yetiştiriciliği


Arabis alpina cauc
Avrupa’da ve Kuzey Asya’da doğal olarak bulunur. 15 – 25 cm boylanır. Çiçekleri nisan – mayıs arasında açar. Çiçekler beyaz renkli, küçük ve salkım diziliştedir. Yaprakları gri ve tüylüdür. Yaprakların kenarları dişlidir. Bol güneşli yerlerde, kuru ve hafif kumlu bahçe toprağında iyi yetişir.

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Önemli bir hastalık ve zararlı problemi yoktur.



Benzer Konular

16 Eylül 2008 / GÜLGECELER Ziraat
1 Eylül 2011 / _Yağmur_ Ziraat
11 Haziran 2011 / Misafir Ziraat
14 Nisan 2010 / Misafir Ziraat
25 Ocak 2013 / _Yağmur_ Ziraat