Arama

Yılbaşı Çiçeği Yetiştiriciliği

Güncelleme: 26 Mart 2016 Gösterim: 69.507 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Şubat 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Yılbaşı Çiçeği (Zygocactus)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Yılbaşı Bitkisi kış aylarının çiçeğidir. Kasım - Aralık – Ocak aylarında çiçeği görülür. Etli, narin yapraklı, göz alıcı sarkık formlu katmerli güzel renkli çiçekleri vardır. Yapraklar yuvarlak dişli testere şeklinde iç içe geçmiş görünümdedir.

Ad:  799px-Zygokaktus_-_kwiat.jpg
Gösterim: 4072
Boyut:  71.8 KB

Çoğu zaman çiçekçiden hevesle alınan Yılbaşı Çiçeği ertesi yıl ne yazık ki açmaz. Kolay yetişen bir çiçek olmakla birlikte bazı istekleri vardır. Dinlenme periyotlarına ihtiyaç duyar. Öncelikle mümkünse yazın dışarı çıkarın, yarı gölge bir yere yerleştirin. Eylül – Ekim aylarında serin bir yere alın ve suyunu iyice azaltın.

Kasım başında asıl yerine alın ve sulamayı artırın. Sulama suyuna az miktarda besin ekleyebilirsiniz. Tomurcuktayken kesinlikle yerinden oynatmayın. Çiçekleri bittikten sonra sulamayı tekrar azaltın. Bu şekilde her yıl bol çiçek açacaktır.

Kökleri ne kadar çoğalmışsa o kadar çiçek açma potansiyeli olur. Yılbaşı kaktüslerinin çoğu cinsinde sonbaharda gündüzler kısalıp serin günler başladığı zaman birkaç hafta içinde tomurcuklar belirmeye başlar. Tomurcuklar belirdikten sonra yılbaşı kaktüsleri normal ev ortamlarına alınabilir. Güneşli bir pencere önüne koymalısınız. Çiçeklenmesi bitince ilkbahara kadar az sulayın, imkanınız varsa nisanda tekrar dışarı çıkarın.

Ad:  Early-Christmas-Cactus.jpg
Gösterim: 4619
Boyut:  80.2 KB

Yılbaşı Bitkisi Bakımı

Epiphytic bitkilerdendir; ana vatanında doğal ortamında orkide gibi ağaç dallarında, kökleri açıkta yaşar. Tropikal ormanların havası aşırı nemli ve ortamı havadardır, esintilidir. Bu yüzden kökleri havalı ortama uyum sağlamıştır. Yılbaşı kaktüsünü saksıda yetiştirmek için orkidelere sağladığınız şartların benzerini sağlamalısınız. Bir farkla: Yılbaşı kaktüsü, çok ince köklere sahiptir; orkideler kadar kökleri besin almada iyi donanımlı değildir onun için saksıda “besince zengin toprak” ister

Toprak İsteği: Yanmış çiftlik gübresi karışık bahçe toprağı, bir miktar killi toprak ve dişli nehir kumu karışımıdır.

Isı: Yılbaşı Çiçeki‘nden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir. (12-15 c.) Oda ısısında tomurcuk sayısı çok az, çiçek ömrü ise kısa olur. (Yılbaşı Çiçekleri‘ni ışık alan, kapalı, fakat ısıtılmayan balkonda tutuyorum. Kasım – Nisan arasında sürekli ve çok bol çiçek açıyorlar. Odaya getirdiğim bitkilerin çiçekleri ise bir hafta içinde sona eriyor.)

Işık:
Direkt güneş görmeyen aydınlık bir yer iyidir.

Sulama: Çiçekteyken ve yazın düzenli sulayın. Dinlenme zamanı suyu iyice azaltın.
Nem: Yapraklarına sık sık su püskürtün. Gerekirse her yıl ilkbaharda saksı değişebilirsiniz. Yapraklarından kolayca yetişir. Bir parça yaprak kesin. Birkaç gün dışarıda soldurduktan sonra dikin.

Gübrelenmesi: 12-2. aylar arasında 15 günde bir kez 1 gr. Kaktüs Gübresi 1 lt. suda eritilerek verilmelidir. Bitkiler pamuklu bitlere karşı hassastırlar. Bunun için belirti görüldüğünde insektisitlerden birisi ile ilaçlanmalıdır.

Çoğaltılması: En iyi zaman mayıs – haziran aylarıdır ki kışın bolca çiçek açabilecek kadar büyüyebilsinler.

Yılbaşı kaktüsünden iki veya üç boğumlu parçalar kullanmalısınız. Kesilen parçalar en az 4 saat en fazla 24 saat açıkta bekletilmeli. Bu süre havanın sıcaklığına göre değişir.
Sonra yukarda anlattığım sevdiği toprak karışımına dikeceksiniz. Direkt güneş almayan çok aydınlık bir yerde tutun. Bir ay içinde hem köklenme hem filizlenme gerçekleşir. Diktiğiniz zaman bir ay süresince, çok fazla pörsüme göstermedikçe normalden biraz daha az sulayın. Bu süreçte esas olan yüksek hava nemliliğidir. Köklenme tamamlanana kadar ilk 4 hafta kapalı şeffaf kaplarda veya üstünü naylonla kapatarak tutmanız daha iyi olabilir.

Ad:  513317271_aa42f4de90.jpg
Gösterim: 4760
Boyut:  194.7 KB

Tohum ile Üretimde, Zygocactus’un (Yılbaşı Çiçeği) tohumları taze iken ekilmelidir. Çimlenme süresini kısaltmak için, iri ve sert kabuklu tohumlar ekimden önce suda ıslatılır veya mekaniksel yollarla aşındırılır. Ekim İlkbaharda (Mart-Nisan aylarında) yapılır. Tohumların çimlendirilmesinde, hacim olarak eşit miktarlarda orman toprağı, turba ve kumun karışımından oluşan harç kullanılabilir. Bu karışıma bir miktar odun kömürü tozu eklenmesi yararlıdır. Tohumlar, yine hacim olarak eşit miktarlarda yaprak çürüntüsü, dişli dere kumu ve odun kömürü karışımına da ekilebilirler. Çimlendirme ortamının yüzeyine 3-4 mm aralıklarla ekilen tohumların üzerleri kendi irilikleri kadar harç tabakası ile örtülür.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 26 Mart 2016 21:28
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

3 Nisan 2011 / _Yağmur_ Ziraat
16 Mayıs 2011 / Misafir Ziraat
29 Haziran 2011 / _Yağmur_ Ziraat
14 Mart 2011 / _Yağmur_ Ziraat
12 Nisan 2011 / ener Ziraat