Cevap Yaz Önceki Konu Sonraki Konu

Çörek Otu Yetiştiriciliği

Gösterim: 10049 | Cevap: 0
  • corek otu nedir
  • corek otu yetistiriciligi
  • corekotu yetistiriciligi
5 Temmuz 2011 16:07   |   Mesaj #1   |   
_Yağmur_ - avatarı
SMD MsXTeam
Ankara

19017
19.365 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 16-04-2010

Çörek Otu - Çörek Otu Nedir - Çörek Otu Yetiştiriciliği

Çörek otu (Nigella sativa) Yetiştiriciliği



Kuzey yarıkürede tropikler dışındaki bölgelerde 2000 kadar türü bulunan çoğu otsu, pek azı odunsu, kara ve su bitkileridir. Yaprakları sermal dizilişli, çoğunda parçalı olup spitula'ları yoktur. Çiçekleri hermafrodit, aktinomorf veya zigomorf, bazıları mahmuzludur.
Çiçek örtüleri basit pergon şeklinde, bazılarında ise kaliks ve korollaya ayrılmıştır. Bazılarının çiçek örtüsü yapraklarında nektarium'lar vardır. Meyva çok tohumlu folikulus veya tek tohumlu nuks tipindedir.

Familyası: Ranunculaceae

Alttür ve varyeteleri: Nigella damascena nigella sativa

Anavatanı: Türkiye, Kuzey Afrika ve Güney Amerika

Morfolojik Özellikleri: Tek yıllık pembe renkte zarif çiçekler açarlar.

Ekolojik İstekleri: Bol güneşli yerlerde ve ılıman sıcak iklimlerde yetişir. Kumlu drenajı iyi verimli toprakları tercih ederler.

Üretim tekniği: Tohumla üretilirler. yer değiştirmeye duyarlı olduklarından doğrudan yerlerine ekilirler. Her sene kendi tohumları dökerek oldukları yerden yeniden çıkarlar.

Bakımı: Orta derecede ve düzenli olarak sulanmalıdır. İlkbaharda bulunduğu toprağa kompoze gübre takviyesi yapılmalıdır.

Yeşil alanlarda kullanımı: Kullanımı çok yaygın olan bir bitki değildir. İlginç çiçekleri ile çiçek parterlerinde yol kenarlarında ve kaya bahçelerinde kullanılmaya uygun bitkilerdir.



Kökeni ve Yayılışı:
Kökeninin Güney Avrupa ve Batı Asya olacağı belirtilmektedir. Ancak bugün çörekotu bir çok ülkede bulunmakta ve tarımı yapılmaktadır.

Botaniği: Tek senelik otsu bir bitki olan çörek otu dikine inen iplik şeklinde bir kök sistemine sahiptir. Az veya çok dallanan gövdesi 20-40 cm arasında olup, az veya çok tüylüdür. Esas yapraklar alternat dizilişte olup, üçlü bir durum gösterirler. Alt yapraklar saplı, üst yapraklar ise sapsız durumdadır. Şekilleri lanzet şeklinde lineale kadar değişir. Renkleri açık yeşildir. Nektarca zengin olan çiçekler teker teker ve sap uçlarında bulunurlar. Çanak yapraklar yuvarlak ve uçları sivrilmiş haldedir. Pe taller 5 adet olup renkleri yeşilimsi veya mavimsidir.

Çörek otu çiçeği potandri gösteririr. Meyvesi çok tohumlu olup 5 fonikulumun tep eye doğru birleşmesinden meydana gelmiş bir kapsül şeklindedir. Mat siyah renkli, 3-4 köşeli tohum, 2.5-4 mm uzunlukta, 1.5-2 mm genişlikte ve 1 mm kalınlıktadır.

İklim ve Toprak İstekleri: Sıcak, besin maddelerince zengin, çok ağır ve çok hafif olmayan topraklar çörekotu için uygundur. Özelikle kumlu-tınlı topraklarda çok iyi yetişir



Tohumluk:
Tohum ortalama 2.5-2.8 mm uzunlukta, 1.2-1.8 mm genişlikte ve kalınlıkta olup, üç keskin köşeli ve yumurta şeklindedir. Hafif yanlardan basık bir görünümü vardır. Sathı siyah olup, çok belirgin bulunmamakla beraber ince damarladır. Ovalandığı zaman keskin kokuludur. Tohumun 1000 dane ağırlığı 1.9-2.6 gr arasında değişir.
Çim yatağına tohumlar konulduktan itibaren 7 gün sonra çimlenme hızı, 15 gün sonrada çimlenme gücü saptanır

Yetiştirme Tekniği: Çörekotu en uygun olarak çapa bitkilerinden sonra gelmelidir. Ekimden önce toprağın çok iyi hazırlanması ve İlkbaharda mümkün olduğu kadar erken ekilmesi gerekir. Mibzerle tarlaya ekimde sıra arası mesafesinin 20 cm olması ve dekara 1.5-2 kg tohumluk kullanılması uygundur. Çörek otu çiftlik gübresine karşı hassastır. Bu nedenle direkt çiftlik otuna verilmemelidir. Ancak kimyasal gübreler verimi arttırdığından orta dozda bir gübreleme yapmalıdır.



Hasat:
Meyve kabuğu siyahlaşmaya başladığı zaman çörekotu hasat edilir. Dane dökülmesi olduğundan hasatta geç kalınmamalı, ayrıca hasat sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Hasat orak, kosa vs. ile yapılabileceği gibi çayır biçme makinası veya biçer bağlarla da yapılabilmektedir. Biçimden sonra gevşek yapılan demetlerin dördü bir arada dik olarak yığınlar yapılarak kurutulur. Kurutmadan sonra harman yapılır. Harmandan sonra tekrar tohumun kurutulması gerekmektedir.



Verim:
Dane verimi literatürde 170-240 kg/da olduğu belirtilmektedir.

Tüketimi
Kullanılan Bitki Kısmı: Semen Nigellae sativae

Etken Maddesi: Çörekotu uçucu yağ, saponin, tanenli maddeler ve acı maddeler içerir.

Kullanılması: Halk tababetinde çörek otu midevi, gaz söktürücü ve diüretik olarak kullanılmaktadır. Ayrıca hoş kokusu nedeniyle bir çok ilaçlara da katılmaktadır. Çörekotu baharat olarak da tüketilmektedir

Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj:
Önceki Konu Sonraki Konu

Çörek Otu Yetiştiriciliği Konusuna Benzer Konular

Kılıç Otu Yetiştiriciliği
Gönderen: pesimist Forum: Tarım
Cevap: 2
Son Mesaj: 11 Kasım 2012 12:46
Yumak Otu Yetiştiriciliği
Gönderen: _Yağmur_ Forum: Tarım
Cevap: 1
Son Mesaj: 25 Aralık 2011 18:11
Mayasıl Otu Yetiştiriciliği
Gönderen: _Yağmur_ Forum: Tarım
Cevap: 2
Son Mesaj: 1 Eylül 2011 22:11
Kum Otu Yetiştiriciliği
Gönderen: Blue Blood Forum: Tarım
Cevap: 0
Son Mesaj: 14 Nisan 2010 09:41
Arı Otu Yetiştiriciliği
Gönderen: Blue Blood Forum: Tarım
Cevap: 0
Son Mesaj: 20 Ocak 2010 17:14
Etiketler:
  • corek otu nedir
  • corek otu yetistiriciligi
  • corekotu yetistiriciligi
Sayfa 0.208 saniyede 9 sorgu ile oluşturuldu