PC Görünümü Üye Ol
Forum Ana Sayfa
Tarım > Çörek Otu Yetiştiriciliği
«Önceki KonuSonraki Konu»
_Yağmur_16:07, 5 Temmuz 2011 
Çörek otu (Nigella sativa) Yetiştiriciliği



Kuzey yarıkürede tropikler dışındaki bölgelerde 2000 kadar türü bulunan çoğu otsu, pek azı odunsu, kara ve su bitkileridir. Yaprakları sermal dizilişli, çoğunda parçalı olup spitula'ları yoktur. Çiçekleri hermafrodit, aktinomorf veya zigomorf, bazıları mahmuzludur.
Çiçek örtüleri basit pergon şeklinde, bazılarında ise kaliks ve korollaya ayrılmıştır. Bazılarının çiçek örtüsü yapraklarında nektarium'lar vardır. Meyva çok tohumlu folikulus veya tek tohumlu nuks tipindedir.

Familyası: Ranunculaceae

Alttür ve varyeteleri: Nigella damascena nigella sativa

Anavatanı: Türkiye, Kuzey Afrika ve Güney Amerika

Morfolojik Özellikleri: Tek yıllık pembe renkte zarif çiçekler açarlar.

Ekolojik İstekleri: Bol güneşli yerlerde ve ılıman sıcak iklimlerde yetişir. Kumlu drenajı iyi verimli toprakları tercih ederler.

Üretim tekniği: Tohumla üretilirler. yer değiştirmeye duyarlı olduklarından doğrudan yerlerine ekilirler. Her sene kendi tohumları dökerek oldukları yerden yeniden çıkarlar.

Bakımı: Orta derecede ve düzenli olarak sulanmalıdır. İlkbaharda bulunduğu toprağa kompoze gübre takviyesi yapılmalıdır.

Yeşil alanlarda kullanımı: Kullanımı çok yaygın olan bir bitki değildir. İlginç çiçekleri ile çiçek parterlerinde yol kenarlarında ve kaya bahçelerinde kullanılmaya uygun bitkilerdir.



Kökeni ve Yayılışı:
Kökeninin Güney Avrupa ve Batı Asya olacağı belirtilmektedir. Ancak bugün çörekotu bir çok ülkede bulunmakta ve tarımı yapılmaktadır.

Botaniği: Tek senelik otsu bir bitki olan çörek otu dikine inen iplik şeklinde bir kök sistemine sahiptir. Az veya çok dallanan gövdesi 20-40 cm arasında olup, az veya çok tüylüdür. Esas yapraklar alternat dizilişte olup, üçlü bir durum gösterirler. Alt yapraklar saplı, üst yapraklar ise sapsız durumdadır. Şekilleri lanzet şeklinde lineale kadar değişir. Renkleri açık yeşildir. Nektarca zengin olan çiçekler teker teker ve sap uçlarında bulunurlar. Çanak yapraklar yuvarlak ve uçları sivrilmiş haldedir. Pe taller 5 adet olup renkleri yeşilimsi veya mavimsidir.

Çörek otu çiçeği potandri gösteririr. Meyvesi çok tohumlu olup 5 fonikulumun tep eye doğru birleşmesinden meydana gelmiş bir kapsül şeklindedir. Mat siyah renkli, 3-4 köşeli tohum, 2.5-4 mm uzunlukta, 1.5-2 mm genişlikte ve 1 mm kalınlıktadır.

İklim ve Toprak İstekleri: Sıcak, besin maddelerince zengin, çok ağır ve çok hafif olmayan topraklar çörekotu için uygundur. Özelikle kumlu-tınlı topraklarda çok iyi yetişir



Tohumluk:
Tohum ortalama 2.5-2.8 mm uzunlukta, 1.2-1.8 mm genişlikte ve kalınlıkta olup, üç keskin köşeli ve yumurta şeklindedir. Hafif yanlardan basık bir görünümü vardır. Sathı siyah olup, çok belirgin bulunmamakla beraber ince damarladır. Ovalandığı zaman keskin kokuludur. Tohumun 1000 dane ağırlığı 1.9-2.6 gr arasında değişir.
Çim yatağına tohumlar konulduktan itibaren 7 gün sonra çimlenme hızı, 15 gün sonrada çimlenme gücü saptanır

Yetiştirme Tekniği: Çörekotu en uygun olarak çapa bitkilerinden sonra gelmelidir. Ekimden önce toprağın çok iyi hazırlanması ve İlkbaharda mümkün olduğu kadar erken ekilmesi gerekir. Mibzerle tarlaya ekimde sıra arası mesafesinin 20 cm olması ve dekara 1.5-2 kg tohumluk kullanılması uygundur. Çörek otu çiftlik gübresine karşı hassastır. Bu nedenle direkt çiftlik otuna verilmemelidir. Ancak kimyasal gübreler verimi arttırdığından orta dozda bir gübreleme yapmalıdır.



Hasat:
Meyve kabuğu siyahlaşmaya başladığı zaman çörekotu hasat edilir. Dane dökülmesi olduğundan hasatta geç kalınmamalı, ayrıca hasat sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Hasat orak, kosa vs. ile yapılabileceği gibi çayır biçme makinası veya biçer bağlarla da yapılabilmektedir. Biçimden sonra gevşek yapılan demetlerin dördü bir arada dik olarak yığınlar yapılarak kurutulur. Kurutmadan sonra harman yapılır. Harmandan sonra tekrar tohumun kurutulması gerekmektedir.



Verim:
Dane verimi literatürde 170-240 kg/da olduğu belirtilmektedir.

Tüketimi
Kullanılan Bitki Kısmı: Semen Nigellae sativae

Etken Maddesi: Çörekotu uçucu yağ, saponin, tanenli maddeler ve acı maddeler içerir.

Kullanılması: Halk tababetinde çörek otu midevi, gaz söktürücü ve diüretik olarak kullanılmaktadır. Ayrıca hoş kokusu nedeniyle bir çok ilaçlara da katılmaktadır. Çörekotu baharat olarak da tüketilmektedir



kaynak
Benzer Konular:
Etiketler:
  • corek otu nedir
  • corek otu yetistiriciligi
  • corekotu yetistiriciligi
Cevap
«Önceki KonuSonraki Konu»
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adınız:
Doğrulama
Mesaj:
Tüm Tarım Konuları
Benzer Konular
Kılıç Otu Yetiştiriciliği
Yumak Otu Yetiştiriciliği
Mayasıl Otu Yetiştiriciliği
Çilek Otu Yetiştiriciliği
Kum Otu Yetiştiriciliği