Arama

Kokulu Bezelye Yetiştiriciliği

Güncelleme: 18 Haziran 2012 Gösterim: 3.637 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Haziran 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kokulu Bezelye Çiçeği (Lathyrus odoratus)
  • Alem: Plantae
    • Bölüm: Kapalı Tohumlu
      • Sınıf: Çift Çenekli
        • Takım:Fabales
          • Familya: Fabaceae
            • Cins: Lathyrus
              • Tür: Lathyrus odoratus L.
                • Türkçe isimleri:Itırşahi, Kokulu bezelye. Nazende çiçeği, İstanbul nazendesi
642px Lathyrus odoratus Painted Lady
Sponsorlu Bağlantılar

Bu narin çiçekler genellikle küçük kelebekleri andırır, ve çok güzel kokuludur. Latince adı Lathyrus Odoratus’dur. Kırmızı, pembe, mavi, beyaz ve lavanta gibi renklerde çeşitli çiçek kümeleri taşıyan yıllık bitkilerdir. Görünümleri ile kelebeği andırırlar. Bu çiçeğin her rengi ayrı ayrı güzel kokuludur.. Tam güneş ister. ki yıllık tırmanıcı çok dallı otsu bir bitkidir. yapraklar çift tüysü almaçlı dizilişte tabanda birleşik paralel damarlı ve açık yeşil renktedir Yazlık bahçenize romantik bir hava katarken mis gibi kokus ile bahçenize renk verir. Çiçekleri kesmekten kaçınılmalı uzun süre çiçekli kalmaları sağlanmalıdır. zararlılara karşı düzenli olarak ilaçlanmalı bulundukları toprak organik madde bakımından her zaman zengin tutulmalıdır. Çiçeklenme döneminde bol su verilmelidir. Çimlenme ile üretilir. Çimlemeye yardımcı olmak için, tohumları birkaç saat suda bırakılmalıdır. Çok ıslak olmayan zeminde açık havada çimlendirilir



640px Sweet pea flower

Hoş bir renk yelpazesine sahip, her sapta beş adet olmak üzere büyük çiçekleri vardır. Tek yıllık bir bitkidir.

Tohum ekimi Mart - Nisan aylarında dış ortamda yapılabilir. Güneşli ortamı sever. Tutkunları fazladır. Fan kulüpleri bulunmaktadır.

Çoğaltma
Tohumla yapılır. Batı ve güney bölgelerinde tohum ekimi sonbaharda yapılabileceği gibi ilkbaharda don riski geçtikten sonra da bahçeye direk ekimi yapılabilir. Tohumlar çimlenmenin hızlandırılması için bir gün boyunca su içinde bekletilmelidir. Tohumlar 15-20° de 7-15 günde çimlenirler. Tohumların üzeri toprakla veya vermukilit ile örtülmelidir. Yeterince büyümüş fideler aralarında 15-20 cm. kalacak şekilde dikilmelidir.
Yüksek performanslı ve her sezon tohum almanıza izin veren bitki, özellikle sonbahar ekimlerinde daha güçlü bitkiler yetiştirebileceğiniz, çiçeklerinden daha uzun süre keyif alabileceğiniz bir tür.

lathyrus odoratus2870

Bakım:
Kolay. Serin alan bitkisi, kıyı güney ve batı bölgelerde öğlen doğrudan güneş almamalıdır. Sabah ve akşam güneşi çiçeklenmesi için yeterlidir. Serin yaz ve soğuk bölgelerde tüm gün güneş alan yerde yüksek kaliteli çiçekleneme yapar. Tek yıllık olan varyete yaz aylarıyla birlikte geçer ve tohum verir.

Ekim: İdeal sonbahar ayları boyunca en geç aralık ayının onbeşinde. Baharda Şubat ortasından itibaren ekime başlanabilir. Bahar sonu ve yaz ekimi için uygun değildir.

Geniş ve uzun saksılara sıralı ekimi yapılabilir. Yukarı doğru sarılmasına izin verin ve imkan yaratın. Ortalama 50-60 cm ancak boylanır ve sürgünler verir. Birbirine yakın ekilen bitkiler kolaylıkla birbrlerinden destek alırlar ve çiçeklenirler. Gerekirse destek çubukları dikilebilir.

Çiçek: Çiçekler tek tek veya yan durumlu salkım, uzun saplı, çanak yaprak şişkindir.

Çiçeklenme Zamanı:
Bahar Sonu (Mayıs)
Yaz Başı (Haziran)
Yaz (Temmuz)
Organik madde ile fosfat, potasyum gibi mineral maddelerce zengin, nemli, iyi havalandırılmış, derin ve gevşek bahçe toprakları yetiştirmek için idealdir.
Kelebekleri ve arıları çeker.
Kokulu Bezelye Çiçeği, özellikle Girit'ten Sicilya'ya uzanan Akdeniz kıyı şeridinde
karşımıza çıkar. İki metreye erişen, tırmanıcı özelliğiyle bu bitki türü, çit veya duvar gibi yerlerde yükselme eğilimi gösterir. Bitkinin özgün rengi mor olsa da, günümüz botanikbiliminde yeni renklerin de ortaya çıkarıldığı görülebilir. Bitki, ismini yaşadığı bölgeye yaydığı hoş kokudan ve seracıların buna verdiği isimden almıştır. Genellikle Mart ayında tomurcuklanan Kokulu Bezelye Çiçeği, en verimli dönemini karanlık ve serin, gözden uzak bölgelerde yaşar.

fnam3578

120-180 cm. boyunda, pembe, beyaz, mavi ve mor renklerde çiçekleri bulunan, otsu, tek yıllık bir sarmaşık türüdür. Yaprakları karşılıklıdır ve aynı zamanda tırmanmaya yardım eder. Yaprakları dışında tırmanıcı dallar üreten nazende bunların yardımı ile daha sıkı olarak tutunur. Hoş kokulu, kolay yetişen ve aynı zamanda tırmanıcı bir bitkidir. Birbirinden güzel, rengârenk çiçekleri bahçenizde ya da vazoda kesme çiçek olarak kullanabilirsiniz. Çiçeklenme döneminde çiçeklenmenin arttırılması için solmuş
çiçekler düzenli olarak toplanmalıdır.

Tohum oluşturmaya başlayan bitki çiçeklenmeyi kesecektir. Güneş sever. Bahçenizde bol ışık alan bir yeri ona ayırın. Dikim için ilk aşamada bahçenizde 50 santimetre derinliğinde çukurlar açın. Buralara gübre karışımı toprak ekledikten sonra fideleri yerleştirebilirsiniz. Bir çukurun içine üç fide yerleştirerek çok daha dolgun bir görüntü elde edersiniz. Dikimin ardından toprağı bastırarak, sıkıştırın. İlkbahar döneminde uzayan fidelerinize bir çubukla destek yapabilirsiniz. 1-2 metre boylanma yapar. Bildiğiniz bezelyenin aksine bu çiçeğin tohumları içeriğindeki neurotoxin nedeniyle zehirlidir. Bu nedenle yenmemelidir. Solmuş çiçekleri düzenli temizlemeyiyse ihmal etmeyin; böylece daha uzun süre çiçeklenme devam eder. Çiçeklenme döneminde bol sulama yapmayı unutmayın. Toprağın devamlı nemli olmasını ister. Toprağın kurumasına karşı tamamen dayanıksızdır. Düzenli olarak sulanmalıdır. Sümüklüböcek ve yaprak bitine karşı çok hassastır. Gerekli durumlarda ilaçlama yapılmalıdır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

4 Eylül 2008 / H€L€N Ziraat
13 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap
9 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri