Arama

Acı Fındık Yetiştiriciliği

Güncelleme: 25 Ocak 2013 Gösterim: 3.253 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Ocak 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Acı Fındık Yetiştiriciliği (Güvercin Ağacı)
MsXLabs.org
acifindik1
Sponsorlu Bağlantılar

Acıfındıkgiller familyasındandır. Kökeni Kuzey Amerika ile Japonya olan Hamamelis cinsi, kışın yaprakların döken çalı formundaki bitkilerin, 3 önemli türü ile bunlardan elde edilmiş bazı çeşitleri bulunmaktadır.


Acı fındıklar’ın boyları 4 m’ye kadar uzayabilmektedir. Yaprakları almaşık dizili, yumurta, oval veya yuvarlak biçimli, alt yüzü tüylü, yeşil renkte sonbahara doğru sararıp dökülür. Kış mevsiminin başlarında dökülmüş yapraklarıyla sopa gibi görünen ince dallarının üzerinde sapsız ve genelde dört tanesi bir arada kümeler oluşturarak açan pek ilginç ve gösterişli çiçek açarlar. Hoş kokulu olan bu çiçeklerin uçları kıvrıktır. Taç yaprakları şeride benzeyip sarı, sarı-kırmızı, kırmızı-sarı veya bronz rengindedir. Çiçeklerinin olgunlaşmasıyla meydana gelen meyveleri, içinde iki adet tohum bulunan iki çenetli sert kapsül durumundadır. Acınfındıklar, özellikle kış mevsiminde açan benzersiz çiçekleriyle pek çarpıcı bitkilerdir.Bu nedenle bahçe girişlerine veya çimenlerin ortasına örnek vurgulama bitkisi olarak veya pencere önlerine hoş kokularının duyumsanması için dikilir. Ayrıca koyu renkli fonların önü için uygun bir bitkidir.

acifindik2

Önemli Türleri
H.virginiana (Amerikan acıfındığı): Anavatanı Kuzey Amerika olan bu tür 3 m. kadar boylanabilir. Sarı renkli çiçeklerini, sonbahar döneminin sonları ile kış mevsiminin başı arasında açar. H.japonica (Japon acıfındığı): Anavatanı Japonya olan bu tür, en çok 4 m. kadar boy atabilir. Soluk sarı renkli, hafif kokulu çiçeklerini, kış mevsimi içerisinde arasıda açmaya başlar. H.molis (Çin acıfındığı): Anavatanı Çin olan bu tür 4 m. kadar boylanabilmektedir. Altın sarısı renkli ve çok hoş kokulu çiçeklerini kış mevsiminin ortası ile sonları arasında açar.

İklim İstekleri
Acıfındıklar, iklimi ılıman veya astropikal olan bölgelerin serin bitkisidir. Bol güneşli veya yarıgölge olan ama sert rüzgarlardan korunan yerler hoşuna gider ve iyi yetişir.

acifindik3

Toprak İstekleri
PH’ı düşük ve nötr olan toprakta iyi gelişme gösterir. Bunun haricinde suyu ve nemi iyi tutan tınlı-killi toprakları tercih ederler. Ancak, gene de toprak konusunda çok fazla seçici değillerdir.

Budama
Acı fındıklarda budamanın yapılması için çiçeklenme döneminin bitmesini beklemek gerekir. Bitkinin kurumuş, kırılmış ve görüntüsü bozulmuş dalları budanır. İstenirse acı fındıklara bir ağaçcık haline gelecek biçimde şekil budaması uygulanabilir.

Üretim Tekniği

Acıfındık bitkilerinin üretimi ilkbaharda tohumunun soğuk yastıklara ekilmesi veya sonbaharda alınan 10 cm’lik gövde çeliklerinin gene soğuk yastıklara daldırılmasıyla gerçekleştirilir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

16 Ocak 2016 / Misafir Soru-Cevap
17 Kasım 2007 / H€L€N Ziraat
9 Ağustos 2009 / reyan Ziraat
10 Şubat 2008 / KisukE UraharA Ziraat