Arama

Papaya Yetiştiriciliği

Güncelleme: 26 Mart 2016 Gösterim: 5.414 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
10 Mart 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Papaya Yetiştiriciliği
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  papaya.jpg
Gösterim: 1308
Boyut:  395.8 KB

Papaya Bitkisi Nedir?
Papaya, aslen bir tropikal Amerika bitkisidir ve Güney Asyadaki birçok ülkeninde en önemli mahsüllerindendir ayrıca büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir.

Bütün yıl yapraklarını dökmeyen Papaya bitkisi, tropikal bölgelerde yetişen büyük bir çalı veya küçük bir ağaçtır. Meyveleri kavuna benzediği için ona kavun ağacı da denir. Güneşli, sıcak, humuslu ve bol sulu topraklarda yetişir. Dişi ve erkek papaya bitkileri ayrı ayrı olup (nadiren birlikte); meyve üretmek için her ikisine de ihtiyaç vardır. Meyveleri yaz aylarında iyice olgunlaştıktan sonra toplanır. Bitkinin boyu türlerine göre 1,2 – 3,6 m. arasında olabilir. Olgunlaşmamış papaya meyveleri; bazı ülkelerde (Güney Amerika) sebze olarak pişirilmekte veya salatası yapılmaktadır.

Papaya meyvesi; demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ile A, B1, B2, C vitaminleri ve karoten (carotene – kansere karşı koruyucu bir madde) açısından oldukça zengindir. Fakat modern kullanımı, içerdiği bu vitamin ve minerallerin yanı sıra, meyvelerinde bulunan bol miktardaki proteolitik enzimlerden (Proteinleri eriten ve sindiren enzimler: Papain, Papaya peptidase-A ) kaynaklanmaktadır. Bu doğal enzimlerden en etkilisi olan papain’dir. Papain’ e, mide tarafından salgılanan ve proteinleri sindiren-parçalayan enzim olan pepsin’ e benzerliği nedeniyle “Bitkisel Pepsin” adı da verilir.

Papaya’nin cekirdekleri ve meyvesinde, proteinlerin eritiminde yardimci olan ve sindirimi kolaylastiran papain vardir. Rejim yapanlar icin tavsiye edilen Papaya meyvesi vücuttaki yağların erimesinde büyük bir rol oynar. Ayrıca Papaya meyvesinin kabukları etlerin yumuşak bir kıvama gelmesini sağlar. Bunun icin Pisireceginiz veya kizartacaginiz etleri Papaya meyvesinin kabuğuna sarıp bir kac saat beklettin. Meyvenin kendisi hafif tatlı bir tada sahiptir yenirken bir kaç damla limon suyu, şeker ilavesi ile tadı değişip farklı bir Aroma ortaya çıkar. Papaya Meyvesinin 100 gr’ında 13 kcal vardır. Ayrıca meyve, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ile A, B1, B2, C vitaminleri ve karoten’e sahiptir. Papaya meyvesi içinde bulunan maddelerden ve Papainden dolayi vücudtaki yağlari eritir ve hazmı kolaylaştırır.Meyvenin icinde ufak ufak siyah çekirdekleri vardir. Diğer bildiğimiz meyvelerden farklı olan bir yönü de bu çekirdeklerin de yenilebilmesidir. çekirdeklerin tadı Tere ile aynıdır. Salataların içine konarak yenilen çekirdekler Terenin verdiği tadı vermiş olur.

Papayanın Faydaları ve Kullanım Alanları

Ham papayalar sebze haşlamalarında,salatalarda ve turşularda kullanılabilir.Ayrıca papayalar vücutta protein yıkımını sağlayan papain adlı maddenin üretiminde kullanılır.Papain sıklıkla yemeklerde,eczacılık ve kozmetik sektöründe kullanılır.Papain ayrıca temizleyici losyonlarda,yüz kremlerinde ve diş macunlarında kullanılır.Ayrıca ham papaya çekirdeğinden çıkarılan özel bir bileşik erkeklerde verimliliği arttırır.Ayrıca bazı bilimsel araştırmalar sonucunda papayanın kanseri önleyici özelliği olduğu ortaya çıkmıştır.

Gereken İklim ve Toprak Özellikleri
Papaya en iyi , sıcaklığı 25-30 derece arası olan ve nemli bölgelerde yetişir.Papaya bol güneş ışığı ister rüzgardan korunmalıdır ve geniş aralıklı topraklara uyumludur.En iyi , süzücülüğü iyi ve hafif dokulu toprakta büyür.Süzücülüğünün iyi olması toprağın nemli olması için gerekmektedir.

Papaya Yetiştiriciliği

Fidan Dikimi
En az 3-4 çekirdek kullanılmalıdır ve çekirdekler iyi bir toprakla örtülmelidir bunudan 2 ay sonar bitkiler toprağa ekmek için hazır olacaktır.Ekimden once 45 cm’lik bir çukur kazılmalıdır ve buraya 2,5 cm uzağa bitkinin sarılması için bir kazık çakılmalıdır.

Gübreleme
Gübre uygulamaları toprak analizlerine göre olmalıdır.Aşağıdaki gübreler tavsiye edilmektedir;Azot( N ) Fosfat(P2O5) Potasyum hidrat(K2O) Magnezyum(Mg)

Sulama
Papaya en iyi yıllık yağışı 1200 mm-1500 mm arası olan yerlerde büyür.Papaya normal şartlar altında sulanmaz.Sadece kuraklık zamanı sulanır.Yeni toprağa ekilmiş papayaları büyüyüp yeterli hale gelene kadar sulayınız.Yeni ekilmiş papaya tohumları haftada bir , ürün verecek papayalar da her hafta sulanmalıdır.

Yabani Ot Kontrolü
Bitkilerin etrafındaki toprağın düzgün işlenmesi için topraktaki tüm otlar temizlenmelidir.Otları elle,çapayla ve toprağı yüzeysel olarak işleyerek temizleyebilirsiniz.Toprağı elle temizlemenin ardından yoğun bir bakım gerekebilir çünkü bu ot temizleme işlemi sırasında bitkini toprağın besleyici kısmındaki kökleri zarar görmüş olabilir.Kuraklık boyunca bitkinin etrafını samanla kapatmak bitkinin etrafındaki otların büyümesini kontrol etmeye yarar ve nemi korur.

Zararlıların Kontrolu
Zarar gören ağaçlar ortamdan uzaklaştırılmalıdır ve %10 formalin solüsyonu uygulanmalıdır. Önerilen miktarda mantar ilacı püskürtme makinası ile ağaçlara atılır. Bu uygulama 7-10 gün aralıklarla tekrarlanır.


Son düzenleyen _Yağmur_; 26 Mart 2016 21:14
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

30 Mart 2010 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
16 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
15 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
13 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Botanik