Arama

Kardiyoloji (Kalp ve Dolaşım Sistemi Hastalıkları Bilim Dalı)

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 90.932 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Eylül 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kardiyoloji

Sponsorlu Bağlantılar
Kardiyoloji, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır.Kardiyoloji önceleri iç hastalıklarının (dahiliye) bir alt dalı iken günümüzde ayrı bir anabilim dalı olarak çalışmaktadır. Yapılan araştırmalar ile biriken bilgi birikimi ve gelişen yeni teknolojiler, diğer araştırmalı ve/veya uygulamalı bilim dallarında olduğu gibi, kardiyoloji alanında da büyük gelişmeler olmasını ve alt bilim dallarının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kardiyoloji son 30-40 yıl içersinde tahminlerin ötesinde bir gelişme kaydetmiştir ve bu gelişmeler artarak devam etmektedir. Bu gelişmelerle birlikte, kardiyoloji içerisinde oluşmuş kimi alt dallar şunlardır:

* Girişimsel kardiyoloji
* Kalp elektrofizyolojisi

Tabii, alt dalların ortaya çıkması ve bunların üzerinde özelleşen doktorların ve araştırmacıların çalışması da yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine imkan sağlamaktadır.

Kardiyoliji biliminin tanı ve sağaltımını (tedavi) sağlamak için çalıştığı hastalıklar arasında, günümüzün en önemli sağlık sorunları arasında yer alan bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıkların birkaçı şöyle sıralanabilir:

* Hipertansiyon
* Aterosklerotik kalp hastalıkları (koroner arter hastalığı gibi)
* Kalp ritmi bozuklukları (aritmiler)
* Doğuştan kalp hastalıkları

Nefroloji, endokrinoloji gibi dalların da ilgi alanına giren yüksek tansiyon, çeşitli hastalıklara bağlı olarak gelişen kalp yetmezliği, doğuştan ya da çeşitli hastalıklara bağlı olarak gelişen kalp kapak hastalıkları ve benzeri pek çok hastalık da kardiyolojinin tanı ve sağaltımı için uğraştığı hastalıklardandır.

Kardiyolijinin kullandığı tanı araçlarından bazıları şunlardır:

* Ekokardiyografi
* Elektrokardiyografi (EKG) ve ilgili tanı yöntemleri:

* Kalp stres testi ("efor testi" ya da "eforlu EKG" olarak da bilinir)
* Taşınabilir EKG aygıtı ("Holter monitörü" olarak da bilinir)

* Kandaki kalp enzimlerinin düzeyleri
* Koroner anjiyografi

Kardiyolojide, yataklı tedavi verdiği hastaları genel servis ve Koroner yoğun Bakım ünitelerinde(KYBÜ) yatırarak tedavi etmektedir. KYBÜ'ler genel durumu ağır açil müdahale gerekebileçek hayati tehlikesi söz konusu olan(Kalp Krizi geçirenler gibi) hastaların takipedildiği birimlerdir. KYBÜ kabul edilen hastaların Kalp Ritimleri, Tansiyonları, Nabız sayıları, Kan oksijen miktarları tüm hastaların bağlı olduğu merkezi bir monitörle takipedilmekte olup bu monitörler tesitedilen değerlerde bir anormallik olduğunda görevli personeli alarm vererek uyarmaktadır. Genel durumu düzelen hayati tehlikesi ortadan kalkan hastalarda tetkik ve tedavisine devam etmek üzere genel servislere alınarak takip edilmektedir. Günümüzde artan ihtiyaçlar doğrultusunda Kalp Damar Hastalıkları alanında profösyonelleşmiş hastaneler kurulmaktadır. Türkiye'deki bu tip hastanelerden bazıları Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Siyami Ersek ve Koşuyolu Kalp Damar Hastalıkları Hastanesidir.


Son düzenleyen nötrino; 20 Kasım 2015 10:40 Sebep: Kaynak bilgisi eklendi!
sehrazat2415 - avatarı
sehrazat2415
Ziyaretçi
21 Ocak 2007       Mesaj #2
sehrazat2415 - avatarı
Ziyaretçi
Kalp Hastaları, Sise Dikkat!

Sponsorlu Bağlantılar
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihangir Uyan, sisli havaların kalp hastalarında ölüm korkusu yaşattığını söyledi.

Normal sağlıklı insanları karamsarlığa iten sisli ve kapalı havaların, kalp hastalarının ölüm korkusu yaşamalarına neden olduğunu belirten Prof.Dr. Uyan, “Sisli havalar, kalp hastalarının sıkıntılarının artmasına neden olur. Kalp hastalarında sisli havaların oluşturduğu ölüm korkusu vücutta adrenalin artımına, bu da nabzın ve tansiyonun artmasına neden olur” dedi.

Prof.Dr. Uyan nabız artışının kalbin oksijen ihtiyacının artmasına, tansiyonun yükselmesinin de kalbin önüne ciddi bir engel olarak çıktığını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Sisli ve soğuk havalar kalp hastalarında göğüs ağrısı, kalp yetmezliği problemi, akciğer ödemi ve kalp krizi oluşumuna neden olabiliyor. Bu nedenle kalp hastalarımız, mecbur kalmadıkça sisli ve soğuk havalarda kesinlikle dışarıya çıkmasınlar.”

Sisli havaların neden olduğu karamsarlık ve görüş açısının çok az olmasının, kalp hastalarının yanısıra normal sağlıklı insanların da sıkıntıya girmelerine neden olacağını açıklayan Prof.Dr. Uyan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kalp hastalarımız, sisli ve görüş mesafesi çok az olan ortamlarda araç sürmekten kaçınmalıdırlar. Kalp hastaları, sisli ortamlarda araçlarını bir tesise çekerek sisin açılmasını beklemelidirler. Sisli ve görüş mesafesinin çok az olduğu ortamlar, sağlıklı sürücülerde ani heyecan sonucu tansiyon yükselmesine neden olur. Ani tansiyon yükselişi de, beyin kanamasına yol açar."

Son düzenleyen nötrino; 20 Kasım 2015 10:34 Sebep: Kırık görsel kaldırıldı!
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
8 Mayıs 2009       Mesaj #3
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Perikardiyum, kalbin etrafını saran ve kalp ile birlikte ana damarların (aort, vena kava vs.) kökünü kapsayan çift duvarlı kese.

Yapısı

Perikardiyal keseyi iki tabaka, fibröz perikardiyum ve seröz perikardiyumdur ki seröz perikardiyum kendi içinde de iki tabakaya ayrılır: pariyetal perikardiyum ve viseral perikardiyum. Fibröz (sert, kemiksi) perikardiyum kalbi dış organlardan korur; seröz perikardiyumun pariyetal perikardiyum tabakası da fibröz ve ince bir tabakadır ve fibröz perikardiyumla ayrılamaz bir biçimde kaynaşıktır. Viseral perikardiyum ise, kalp kasının (yani miyokardiyumun) hemen sonrasındaki tabaka olan epikardiyumun bir parçasıdır.
Pariyetal perikardiyum ve viseral perikardiyum katmanları arasında perikardiyal boşluk olarak anılan bir boşluk bulunmaktadır. Bu bölgede normal şartlarda genellikle 15 ml seviyesindeki bir perikardiyal sıvı ile kaygandır. Bölgedeki bu sıvı eğer çok fazla birikme yaparsa perikardiyal tamponad olarak adlandırılan bir duruma yol açarki bu durumda kalp perikardiyal kese içerisinde sıkışır (intraperikardiyal basınç artar), kalp debisi düşer. Bu durumda fazla sıvının perikardiyosentez işlemi ile invaziv olarak emilmesi gerekir.

250px Gray489

Son düzenleyen nötrino; 20 Kasım 2015 10:46 Sebep: Kaynak bilgisi eklendi!
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Temmuz 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
KALPTE NORMAL İLETİ SİSTEMİ

Normalde kalp atımı sağ kulakçıktan başlar.Sağ kulakçıkta elektrik uyaranlar çıkaran sinüs düğümü adı verilen özel hücre grupları vardır(Doğal kalp pili).
Uyaran kulakçıktan atriventriküler düğüme gelir. Atrioventriküler Düğüm, uyaranı karıncıklara taşıyan yollarla(Sağ Dal,Sol Dal) bağlantılıdır.Uyaranın bu yollar aracılığı ile bütün kalpte dolaşması sonunda önce kulakçıklar kasılarak kan karıncıklara pompalanır. Saniyeden kısa bir süre içinde kasılan karıncıklar yardımıyla kan tüm vücuda dağıtılır.

Bu işlem normalde dakikada 60-100 kez tekrarlanır.

Gerek uyaranın sinüs düğümünden başka yerlerden çıkması, gerek iletim yollarındaki aksaklıklar (blok), gerekse sinüs düğümünün anormal çalışması bu normal süreci bozar ve aritmi denilen kalp atım bozukluklarına neden olur.Kalp atımlarının düzeninin değişmesine aritmi denir.Atımlar arasındaki aralıkların kısalıp uzaması ve atım sayısının anormal ölçüde artmış( takikardi ) veya azalmış ( bradikardi ) olması halidir.

Değişik kalp hastalıkları(Koroner kalp hastalıkları, Kalp kası hipertrofisi,Kalp kasının iltihabi hastalıkları, Kapakçık hastalıkları, Elektrofizyolojik anormallikler aritmiye neden olur.Bunun dışında metabolik bozukluklar, elektrolit denge bozuklukları,tütün, alkol, stres,cafein, diyet ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları da aritmi nedeni olabilir.

Aritmiler, kalp atımına neden olan elektriksel odağın bulunduğu kalp bölgesine göre;

Atrium(Kulakcık) kökenli aritmiler,

Ventriküler(karıncık kökenli) aritmiler olarak ikiye ayrılır.

Atrium(Kulakcık) kökenli aritmiler
Sinüs aritmisi : Solunuma bağlı olarak kalb hızındaki değişmedir.

Sinüs takikardisi: Sinüs düğümü alışılmıştan hızlı eletriksel uyaran çıkartır ve kalp hızı artar.

Prematüre supraventriküler kontraksiyon(Zamanından önce ortaya çıkan karıncık üzeri bölge kökenli kalp kasılması )veya Prematüre atrial kontraksiyon(Zamanından önce ortaya çıkan kulakçık kökenli kalp kasılması).

Supraventriküler takikardi(karıncık üzeri bölgeden köken alan kalp hızı artması) ve paroksismal atrial takikardi(nöbetler halinde gelen kulakçık kökenli kalp hızı artması).

Ventriküler(karıncık kökenli) aritmiler
Prematüre ventriküler kompleks(Zamanından önce ortaya çıkan karıncık kökenli elektiriksel uyarana bağlı, karıncık kasılması).

Ventriküler takikardi:Karıncık kökenli elekriksel uyaranlara bağlı kalp hızı artmasıdır. Hastada çarpıntı, göğüs ağrısı, solunum güçlüğü, hırıltılı solunum yakınmaları ortaya çıkar.Tansiyon düşüktür.Komaya kadar gidebilen şuur bozuklukları olur.Hastanın en kısa zamanda hastaneye yetiştirilmesi gerekir.

Ventriküler fibrilasyon:Karıncığın kontrolsuz ve çok hızlı kasılmalarıdır. Bu durum kanın pompalanmasından ziyade karıncığın titremesine sebeb olur. Nabızsız aritmi adı da verilir. Kalbin pompalama yeteneğinin kaybı ile ani ölüme neden olur.

Kalp bloğu
Elektriksel uyaranın normal yollardan karıncıklara geçememesidir.

Uyaranların tamamı gecikerek geçer.

Uyaranların bir kısmı gecikerek geçer.

Uyaranların hiçbiri geçemez.(Kalp atımları karıncıklardan köken alır,kalp hızı çok yavaştır)

Sadece Sağ Dal'da iletim bozulmuştur (Sağ Dal Bloğu).

Sadece Sol Dal'da iletim bozulmuştur(Sol Dal Bloğu).

Aritmi tanısındaki testler
Elektrokardiyografi(EKG):Kalbin elektriksel aktivitelerinin kaydedilmesidir. Göğsün üstüne,el ve ayak bileklerine çeşitli diskler yerleştirilir ve kaydedici cihaza kablolarla bağlanır. Kalbin elektriksel sinyalleri bir kağıda yazdırılır. Doktor kalbin ritminde değişiklik olup olmadığını kontrol eder.

-İstirahat EKG si: Hasta ekg çekilirken hareketsiz olarak birkaç dakika yatar.
-Egzersiz EKG si: Hasta EKG ye bağlı iken bisiklet ve koşu bandında efor yapar.Bu test,egzersizin aritmiye neden olup olmadığını veya aritmileri artırıp artırmadığını,veya kalp kaslarına kan akımının bozulduğuna dair bir belirti çıkıp çıkmadığını (İskemi) gösterir.

-HOLTER testi (24 saatlik EKG takibi): Hastanın günlük hayatı sırasındaki EKG değişiklliklerini kaydeden bir cihazdır. Bu test sayesinde diğer EKG testlerinde görülemeyen ritm bozuklukları veya iskemik bulgular saptanır.

-Transtelefonik İzleme:Hasta kaydedici cihazı, 24 saatten daha uzun süre taşır. Aritmi hissedince bu bilgiyi, izleme istasyonuna ya anında , ya da kaydederek daha sonra telefon yardımıyla iletir. Bu test daha çok nadir gelen aritmileri saptamakta yararlıdır.

Elektrofizyolojik çalışma (EPS):Genellikle kasık toplar damarından girilerek, ince ve esnek bir tüp (katater) yardımıyla sağ kulakçık ve karıncığa ulaşılır. Kalbin elektriksel aktivitesi izlenir. Bu test, doktorların aritminin tipini ve tedaviye nasıl cevap verdiğini saptamalarına yardım eder.

Aritmiler Nasıl tedavi edilir ?

İlaçlar: Dikkatli seçilmelidir. Yan etkileri fazladır. Aritmiyi artırabilir. Dozun tesbitinde sürekli doktor kontrolu ve EKG testleri kullanılmalıdır.

Kardiyoversion:Kalbi normal ritmine döndürmek için acil durumlarda, doktorlar tarafından göğüs duvarına uygulanan elektirik şokudur.

Kalp içi defibrilatör(ICD): Ani ölümlere sebeb olacak ciddi ventriküler aritmiler (ventriküler fibrilasyon öyküsü, sık tekrarlayan ventriküler takikardi atakları) söz konusu olan vakalarda kullanılır.Cihazın gövdesi göğüs kasının içinde oluşturulan yuvaya, elektrotları kalp içine yerleştirilir. Bu cihaz, kalp ritmini izler. Önemli ve tehlikeli aritmileri ayırt eder. Gerektiğinde elektirik şoku vererek ölümcül aritmileri düzeltir. Kalp hızının yavaşlamasına bağlı ölüm riski taşıyan hastalarda ayrıca pacemaker fonksiyonundan da yararlanılmaktadır.

Kalp pili (Pacemaker): Sinus düğümünün düzgün çalışmadığı durumlarda veya kalp içi elektriksel iletim yollarında blok varsa, bu cihaz elektiriksel uyaranlar göndererek kalbin düzgün çalışmasını sağlar.Elektrofizyolojik araştırma ile aritmiye sebeb olan odak bulunabildiği taktirde bu odağın radyo-frekans dalgaları yardımıyla susturulması yöntemi de kullanılmaktadır.


Son düzenleyen nötrino; 20 Kasım 2015 10:57 Sebep: Kaynak bilgisi eklendi!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
3 Ağustos 2012       Mesaj #5
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kardiyoloji
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Kalp ve damar sisteminin yapısı, hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalı. 17. yüzyılda kalp fizyolojisi konusunda ilk temel buluşlarla kuramsal olarak ortaya çıkan kardiyoloji, kalp anatomisi ve patolojisiyle birlikte kısa sürede gelişti. Elektrokardiyografi, fonokardiyografi, anjiyokardiyografi gibi modern yöntemler, kardiyolojinin bir tıp dalı olmasında önemli rol oynamışlardır.
In science we trust.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Mart 2018       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Tıp Dalları / Kardiyoloji!


Tıbbın özellikle kalp, genellikle dolaşım sistemi hastalıkları ile uğraşan bir dalıdır. Bugün tıp, bütün kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını tedavi edebilecek imkanlara sahiptir.

Uzman, son derece üstün bir araştırma sistemiyle bütün kalp hastalıklarını teşhis edebilmektedir. Bu araştırma sistemleri içinde en çok tanınanı, kalbin çalışmasını elektrikle otomatik olarak bir kağıt üzerine kaydeden elektrokardiyograf adlı araçtır.

Kaynak: AnaBritannica

Benzer Konular

21 Şubat 2012 / Gfbist1907 Soru-Cevap
11 Mayıs 2016 / CrasHofCinneT Tıp Bilimleri
25 Şubat 2016 / Gabriella Tıp Bilimleri
13 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
19 Haziran 2011 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri