Arama

Sağlık Sektörü Hakkında Önemli Bilgiler

Güncelleme: 12 Aralık 2011 Gösterim: 11.966 Cevap: 1
DiLaHaNıM - avatarı
DiLaHaNıM
Ziyaretçi
12 Aralık 2011       Mesaj #1
DiLaHaNıM - avatarı
Ziyaretçi

SGK’nın bütçe açığını kapatmak için hastaya yeni katılım payı gelecek

Sponsorlu Bağlantılar
Tasarıya göre vatandaşın faturası, hekimin yazdığı üç ilaçtan sonra her kutuda 1 lira eklenerek artacak. Yatarak tedavide bedelin yüzde 1'ine kadar katılım payı alınabilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı yasa tasarısı, ilaç reçeteleri için ödenen katılım payını da artıracak. Habertürk'ün haberine göre, hastalar, üç ilaca kadar yazılan reçeteler için 3 lira, sonraki her kutu için de birer lira ödeyecek. "Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", TBMM'ye sunuldu. Genel Sağlık Sigortası (GSS) Müdürlüğü'nden bir yetkili tasarının, bütçe açığını kapatmak için hazırlandığını belirtti. Aile hekimlerinin, reçetelerin yüzde 46'sını yazdığına dikkat çeken yetkili, bu nedenle aile hekimine gidenlerin de bu payı ödeyeceğini ifade etti. Hali hazırda ilaçta emeklilerden alınan yüzde 10 ve çalışanlardan alınan yüzde 20'lik katılım payları da sürecek.

1 MİLYARLIK TASARRUF
GSS yetkilisi, tasarı yasalaşırsa hastanın üç ilaca kadar 3 lira ödeyeceği reçeteye yazılan her kutu ilaç için 1 lira daha alınacağını belirtti. Yani bir, iki ve üç ilaç için 3 lira ödeyecek hasta, beş ilaç için 5 lira; reçeteye sekiz ilaç yazılmışsa 8 lira ödeyecek. Enjeksiyonların buna dahil olmadığını ifade eden GSS yetkilisi, uygulamayla 1 milyar 180 milyon liralık tasarruf beklendiğini söyledi.

REÇETE SAYISI HER YIL ARTIYOR
İlaca erişimin kolaylaşması, SGK'nın bütçesini de altüst ediyor. 2011 için 15.7 milyar lira olarak belirlenen bütçenin, üçüncü çeyrekte çoktan aşıldığı belirtiliyor. İlaç şirketlerine yapılan kamu iskontolarıyla da açığı kapatamayan kurum, tüketimi azaltmaya çalışıyor. Reçete sayısı her yıl artıyor

KATILIM PAYINDA SGK'NİN YETKİSİ ARTIRILACAK
Tasarı yasalaşırsa SGK, tedavilerde de katılım payını artırıp azaltabilecek. Yatarak tedavilerde finansmanı kurum tarafından karşılanan sağlık hizmetlerinde, bedelin yüzde 1'ine kadar katılım payı alınabilecek. SGK, bu payı almamaya, yarıya indirmeye ya da iki kat artırmaya da yetkili olacak. Ayaktan tedavi ve diş hekimi muayenelerinde hasta, 2 lira katılım payı ödeyecek. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, ilaç sanayicileri ile eczacılardan iskontoyla istenen fedakârlığın üzerine, şimdi de vatandaşa ek yük getirildiğini kaydetti.

"İSKONTO NEDENİYLE HASTA 300 KALEM İLACI BULAMIYOR"
SGK tarafından yapılan son kamu iskontoları nedeniyle hastalar, eczanelerde ilaç bulmakta zorlanıyor. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, aralarında diyabet, kanser ve tetkiklerde kullanılan ilaçların da bulunduğu 300 civarındaki ilaca hastaların erişemediğini dile getirdi. Sanayicinin ilacı iskontolu satmak istemediğini ifade eden Güngör, şöyle devam etti: "SGK iskonto yapacağını açıklar açıklamaz Medula'da fiyatlar düşüyor. Dolayısıyla eczacı, elindeki ilacı aldığı fiyatın altında satmak zorunda kalıyor. Ancak şu anda sanayici, 'Kurum, her zaman iskontoda benimle mutabakata varıyordu; bu sefer tek taraflı hazırladı; dolayısıyla ilacı ucuza vermem' diyor. Eczacının da bu fiyattan ilaç alması mümkün değil. Bu nedenle SGK'ya ihtar çektik. Dava açmak için de gelecek cevabı bekliyoruz. Anlaşmazlık sürerse bulunamayan ilaçların sayısı da artacak."

DiLaHaNıM - avatarı
DiLaHaNıM
Ziyaretçi
12 Aralık 2011       Mesaj #2
DiLaHaNıM - avatarı
Ziyaretçi

İlaç katılım payı hangi ilaçlardan alınmaz:
Sponsorlu Bağlantılar

1)
İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına tutulan sigortalıdan, bu durumları nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri için SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerde tanımlanan katılım payları alınmaz.

2)
Askerî tatbikat ve manevralarda sağlanan sağlık hizmetleri için SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerde tanımlanan katılım payları alınmaz.

3)
Kurumca finansmanı sağlanan kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri için SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.

4)
Tetkik ve tahliller ile diğer tanı yöntemlerinde kullanılan ilaçlardan, yatarak tedavilerde kullanılan ilaçlardan, sağlık raporu ile belgelendirilmek şartıyla SUT eki “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi” nde (EK-2) yer alan ilaçlardan SUT’un 3.2.2 numaralı maddesinde tanımlanan katılım payı alınmaz.

5)
Sağlık raporu ile belgelendirilmek şartıyla; organ, doku ve kök hücre nakline ilişkin sağlık hizmetleri için SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.

6)
1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler ile bunların eşlerinden, SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 ve 3.2.4 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.

7)
3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.

8)
2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden SUT’un 3.2.1, 3.2.2, 3.2.3 ve 3.2.4 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.

9)
2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişilerden SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.

10)
Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan SUT’un 3.2.1, 3.2.2, 3.2.3 ve 3.2.4 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.

11)
Vazife malûllerinden SUT’un 3.2.1, 3.2.2, 3.2.3 ve 3.2.4 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.

12)
Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrencilerden SUT’un 3.2.1, 3.2.2 ve 3.2.3 numaralı maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz.


Benzer Konular

6 Kasım 2012 / recruit87 Sağlıklı Yaşam
5 Ocak 2014 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
10 Mayıs 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
9 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
8 Aralık 2009 / Misafir Soru-Cevap