Arama

Çocuklarda Yüksek Ateş

Güncelleme: 11 Mart 2012 Gösterim: 88.916 Cevap: 6
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Mart 2009       Mesaj #1
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Ateş ve Çocuklar

Sponsorlu Bağlantılar
Yıllar önce, çocuk hekimleri ve anne babalar, ateşi, başlıbaşına bir hastalık olarak ele alırlar, ateşi düşürmek için ellerinden geleni yaparak, bu işlemin sorunu çözeceğini düşünürlerdi. Oysa bugün, çok iyi biliyoruz ki, "ateşi yükseltmek" vücudun enfeksiyonla savaşımı için gerekli bir yoldur.
Günümüzde, artık, normal ateşin ne olduğu konusundaki görüşlerimiz değişmiştir.
Artık ateş, 38 C nin üzeridir. Önceleri sınır, 37 C idi.


Ateş Hakkında Kısa Notlar

Ateş, bir hastalık değildir,
bağışık sistemin enfeksiyonla mücadelesinin bir parçasıdır. Ateş düşürücü verilmesi, bu mücadeleye zarar vermez.Çocuğunuzun genel durumu, ateşinin kaç olduğundan daha önemlidir.Aspirinin virus enfeksiyonu varlığında kullanılması,Reye sendromu adlı çok tehlikeli bir hastalığa neden olabilir.Ateşin başlangıcındaysa, virus enfeksiyonu olup olmadığını bilemezsiniz.Bu nedenle aspirin, riskli bir ateş düşürücüdür.Paracetamol ve 6 aydan büyük çocuklarda ibuprofen grubu ilaçlar tercih edilmelidir.

Şunu hatırlatalım ki, çocuklarda ateş, erişkinlere göre daha yüksek olma eğilimindedir. 39.5-40 C gibi değerler çocuklarda sık sık görülür. Altında yatan etken ne denli ciddi olursa olsun, ateş, kendi başına zarar verici değildir. İnanılanların aksine, 41.2 C ye kadar ateş, çocuklarda beyine zarar verici değildir. Nadir olarak, özellikle ateşin çok hızlı yükseldiği durumlarda, 4 -5 yaş altı çocuklar ateşli havale -febril konvülziyon- geçirebilirler. Ailelere göre ateşli havale bir felakettir, oysa gerçekte çocuğa kalıcı hiç bir zarar vermez. Yine de, özellikle ateşli havale geçiren çocuk ailelerinin, benzer durumda ne yapabilecekleri konusunda önceen doktorlarından görüş almasında ve gerekli durumda soğukkanlılıkla uygulamasında yarar var.
Aşağıdaki bulguların varlığında, zaman geçirmeden doktorunuzu aramalısınız:
  • 3 aylıktan daha küçük bebeklerde 38.3 C yada üzeri ateşin varlığı
  • Parasetamol -Calpol, minoset, termalgine, paranox-S, tylol - yada ibuprofen -İbufen, Pedifen- verilmesine rağmen 4-5 saat içinde düşmeyen 40 C üzeri ateşin varlığı
  • 3 ay- 3 yaş arası çocuklarda 24 saatten uzun süren ateş varlığı
  • Ateşle birlikte solunum /nefes alma problemleri, döküntü, ense sertliği, kusma, dalgınlık, anlamsız konuşmalar görülmesi, halüsinasyon varlığı
  • Dehidratasyon bulgularının varlığı
  • Çocuğun "hasta" görünümlü olması
Bulgular konusunda anne-babada kuşkular olması, ve ne yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olunmaması. Aramaktan ve soru sormaktan çekinmeyin, sıkıntı duymayın, sorunuz size bile aptalca gelse de, sorun. Bir kaç ateşlenme sonrasında, kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz.

kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 18 Haziran 2010 14:55
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Mart 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
ÇOCUKLARDA ATEŞ
Yazan: Uzm. Dr. Faik Kuseyri

Sponsorlu Bağlantılar


bebek


Bebeklik ve çocukluk çağında ateşin varlığı aile ve doktoru en çok telaşlandıran fizik belirtilerdendir. Yaşamın ilk 2 yılında gün içinde vücut ısı değişikliği belirgin bir özellik göstermez. 6 ay ile 2 yaş arasında gün içinde 0.6 C dalgalanma olabilir. 2 yaş ile 6 yaş arasında bu değişkenlik 0.9 C dir. 6 yaşın üstündeki çocuklarda ise 1.1 C fark gözlenir. Çoğunlukla vücut sıcaklığının en yüksek olduğu dönem öğleden sonra veya akşamüstü saatleridir.
Ateş nedeni olarak sayabileceğimiz çok uzun bir liste vardır. Ancak bebeklik ve süt çocuğu ile oyun çocuklarında ateşin en sık nedeni çeşitli sistemleri tutan enfeksiyonlardır.
Solunum sisteminden, mide-barsak sistemine kadar birçok sistem enfeksiyonu, ateşe neden olur. Bunun yanında bağ dokusu hastalıkları, neoplastik hastalıklar (kanser), sıvı kaybı, ilaçlar, aşılar, nörolojik bozuklular, kan hastalıkları, kanamalar, çevre ısısının çok yüksek olması gibi diğer etkenler de ateşe neden olur.
Ateşli olduğunu düşündüğümüz veya ateşini saptadığımız hastaya ilk yapılacak onu çıplak hale getirmektir. Ateş düşürücü ilacını verdikten sonra izleme sırasında hastayı her an ılık duşun altına sokmaya hazır olmalıyız.
Süt çocukları yüksek ateşe daha dayanıklı iken, yaş büyüdükçe ateşe karşı toleransımız azalır. Ateşli bir çocuğu daha da sarıp sarmalarsak havale geçirme riskini kendi elimizle davet etmiş oluruz.
Yüksek ateş havale eşiği dediğimiz tolerans eşiğini düşürünce hastada bilinç kaybı, titremeler, gözlerde kayma, ağızdan salya gelmesi ile seyreden ve bir kaç dakika süren havale gelişir ( febril konvulsiyon).
1-1.5 yaşında 39-40 C ateşle havale geçiren bir çocukta yaş büyüdükçe daha düşük ateşte bile havale geçirme riski vardır. Havale sırasında beynin oksijenlenmesinde azalma olduğundan beyin hücreleri zarar görür. Bu nedenle bir kez ateşli havale geçiren hastada izleme sırasında diğer geçireceği ateşli durumlarda havalenin yinelememesi için tıbbi tedavi uygulamaları vardır.
3 kez ateşli havale geçiren hasta mutlaka Çocuk Nörologu tarafından değerlendirilmeli ve epilepsiye gidiş (sara) yönünden beyin elektrosu (EEG) ile kontrol edilmelidir.Üşüme ve titreme ile eli-ayağı buz gibi olan çocuklarda bilinki kısa sürede ateş yükselecektir.
Vücudun otonom savunma sistemiyle el ve ayaklardaki damarlar büzülerek buradaki kan yaşamsal dokulara gönderilmektedir. Bu büzülmeler nedeniyle el- ayak soğuktur. Ateş yükselince el-ayak tekrar ısınır. Bu nedenle üşüyorum, titriyorum, üstümü ört diyen çocuğunuzu ateşi yükseleceği yönünde ikna ederek tersine üstünü soymaya çalışın.
Çocuğun bulunduğu ortamın ısısı, nem oranı ateşle mücadelede önemlidir. Yaşadığınız ortamın sıcaklığını 24 C nin üzerine çıkarmamaya çalışın. Aynı şekilde nefes olmayı ağırlaştıracak kadar nemli ve buharlı ortamlarda terlemeyi azaltacağı için ateşin düşmesini önler veya geciktirir.
Çocukluk çağı enfeksiyonlarının birçoğunda etken virüstür. Kullanılagelen antibiyotikler ise virüsleri öldürmez, onlar bakteriler içindir. Virüsler için geliştirilen antibiyotikler özeldir ve oldukça pahalıdır ki zaten az sayıdadır.
Çocukluk çağı hastalıkları olarak bilinen kızamık, su çiçeği, kabakulak gibi hastalıkların hepsinin etkenleri virüstür ve hepsi ateşle seyreder ve de hiçbiri için özel ilaç yoktur.
Özellikle döküntülü hastalıklar grubunda yer alan kızamık, kızamıkcık, 5. ve 6. hastalık ateşle başlar ve ateşin yüksek olduğu dönemde döküntüleri olur. Bunlara ezbere verilecek ilaçlar özellikle antibiyotikler klinik tabloyu olumsuz etkileyebilir.
Ateş düşürücü olarak kullanılan ilaçlar ın hiçte masum olmadıklarını bilmeliyiz. Toplumumuzda en sık olarak kullanılan Aspirin in etken maddesinin beyin ve karaciğer yağlanması ile seyreden Reye sendromuna neden olmakla suçlanması ancak bu konuda yeterli bilimsel destek olmaması nedeniyle özellikle ilk 3 yaştaki çocuklarda ve de özellikle grip- nezle gibi virüs enfeksiyonu geçiriyorlarsa aspirinden uzak durmalıyız. 'Banyo yaptırdım, bir bebe aspirini verip yatırdım' diyen anneleri bu konuda uyarmalıyız.
Diğer ateş düşürücü olan paracetamol ve ıbuprofen gruplarının yüksek dozda ve uzun süre gereksiz kullanımları karaciğer zehirlenmesine yol açmaktadır. Sonu -gin ile biten ateş düşürücüler ise tansiyon düşürmekte ve çocuğu sersemletmekte, derin uykuya neden olmaktadır ki bu bağlamda hastanın izlenmesi çok önemlidir.
Sonuç olarak ateşi yükselen çocuğumuzu hemen soymalı, ılık duşa tutmalı, büyük damarların geçtiği koltuk altı, kasıklar gibi bölgelere ıslak kompressler uygulanmalıdır. Bu sırada doktoru ile temasa geçilmeli ve onun önerileri doğrultusunda ilaç tedavisi yapılmalıdır.
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Mart 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Çocuklarda yüksek ateş tehlikesi

Çocuklarda yüksek ateş ve havalenin tehlikeli olabildiğini söyleyen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, "Yüksek ateşi düşürmek için bazı ateş düşürücüler kullanılabilir. Ancak ateşli havale genelde 5-10 saniye sürer ve doktora gelinceye kadar geçer. Ambulans çağırırken çocuğunuzu üzerini soyup ateş düşürücü fitil verebilirsiniz" dedi.
Vücut ısısı 38 derece ise çocuğun ateşli olarak kabul edildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Ebru Gözer, "Çocukluk çağında ateşin en sık sebebi enfeksiyonlardır. Genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonları yanında özellikle küçük bebeklerde ciddi bakteriyel enfeksiyonlar ateşe neden olabilir. Bunun dışında romatizmal hastalıklar, apandis, ilaçlar, sıcak çarpması ve kanser yüksek ateşe neden olabilir. İnsanlarda vücut ısısı, hipotalamusta ısı kontrol merkezinin kontrolünde olup 37 dereceye ayarlıdır. Ateş, genel olarak enfeksiyon (viral-bakteriyel) hastalıkları, vasküler-kollagen hastalıklar ve malign hastalıklarda yükselir. Çocukluk çağında ise genellikle ateş, kısa sürede kendiliğinden iyileşebilen basit viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Ateşli çocukların çok az bir kısmında hayatı tehdit eden veya ileride sağlığı etkileyebilecek olan ciddi bakteriyel enfeksiyonlar söz konusudur" dedi.
Ateşin ilaçlarla büyük oranda kontrol altına alınabildiğini söyleyen Gözer, çocuklarda ateş ölçümünün en sağlıklı olarak koltuk altı, rektal, kulak ve ağız yoluyla yapılabileceğini ifade etti. Gözer, "Koltuk altı vücut ısısının normal değeri 36,5-37 dercedir. Bunun için civalı ve dijital termometreler kullanılmakta olup, rektal ve kulaktan ölçüm için özel yapılmış aletler kullanılmaktadır. Evde çocukların ateşinin ölçümünde en güvenli yöntem koltuk altı ölçümüdür. Bunun için termometrenın metal uç kısmı 3 dakika süreyle koltuk altında tutulur. Ölçülen değer 37,5 C üzerinde ise ateş olarak kabul edilir. Buna karşı vücut ısısını en iyi yansıtan yöntem rektal ölçümdür, ancak ölçüm tekniği açısından ciddi zararlar verebilir ve güvenli değildir. Bebeğinizin ateşi olduğunu fark ettiğinizde mutlaka hemen bir dijital termometre ile koltuk altından ölçün, eğer 38 derece olduysa hemen doktorunuza başvurun. Eğer bebeğiniz 6 ayın üstündeyse ateşi 37,4 ile 38 derece arasındaysa antipiretik vererek ateşini 1-2 saat evde takip edebilirsiniz, ancak hasta görünüyorsa ve diğer hastalık belirtileri varsa mutlaka hemen doktorunuza başvurmalısınız. Evde mutlaka ateş düşürücü fitil veya şurup bulundurmalısınız. İlacı seçerken mutlaka doktora başvurun. Ateşi hızlı düşüren diğer bazı ilaçların ve aspirinin tehlikeli yan etkileri olabilir ve bebeğinize zarar verebilir. Ateşli havale (febril konvülsiyon) 1 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda ateş yükselirken görülür. Genellikle kısa yaklaşık 5-10 saniye sürer. Böyle bir durumda serin kanlılığınızı kaybetmeyin, eşiniz doktorunuzu ararken veya ambulans çağırırken siz de bebeğin üzerini soyup ateş düşürücü fitil verebilirsiniz. Ayrıca hava yolunun açık olduğunu ve soluk alıp verdiğini kontrol edin. Hemen en yakın çocuk doktorunun olduğu bir hastaneye gitmelisiniz. Çocuğu çok soğuk suya sokmak, ayıltmak için sarsmak veya tokatlamak kesinlikle yapılmamalıdır" diye konuştu.
Havalenin çocukta yol açacağı hasarların direkt olarak havalenin sebebine bağlı olduğunu dile getiren Gözer, "Eğer 6 ay-6 yaş arasında gördüğümüz basit ateşli havale ise genellikle tehlikesizdir ve hiçbir hasar bırakmaz. Bu çocuklara ileri tetkik ve tedavi de yapmak gerekmez. Ancak havale ciddi bir enfeksiyona özellikle de menenjit veya ensefalite bağlıysa, daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu gibi durumlar çocukluk çağı basit ateşli havalesi grubuna girmez ve mutlaka yatırılarak tedavileri gereklidir. Bu gibi durumlarda eğer çocuk üst üste havale geçirirse beyin oksijensiz kalabilir ve zarar görebilir. Basit ateşli havaleler genellikle kısa sürelidir, 5-10 dakika sürer ve genelde doktora gelmeden yolda biter. Bu durumda anne- baba çocuğun solunum yolunu açık tutmalı ve sekresyonların veya dilin solunumu kapamadığına dikkat etmelidir. Ateşi düşürmek için de çocuğun üzeri soyularak vücuduna ıslak havlu sarılabilir. Çocukluk döneminde basit havale geçirme sıklığı yüzde 4-5 arasındadır. Havale geçiren çocukların yüzde 25`inde ailede de aynı durum öyküsü vardır. Genellikle bir kez basit ateşli havale geçiren çocuklarda tekrarlama riski olsa da şart değildir" şeklinde bilgi verdi.
İHA
Son düzenleyen asla_asla_deme; 15 Haziran 2010 14:17
Quo vadis?
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
9 Haziran 2009       Mesaj #4
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
ATEŞ NEDİR?

Vücut ısısının normalin üzerine çıkması ateş olarak tanımlanır. Normal vücut ısısına ait sınırları belirlemek zordur. Genel olarak makattan ölçülen normal vücut ısısı 36.1 - 37.8 Cº olarak kabul edilir.

Çocuklarda vücut ısısı, erişkinlerden daha yüksektir ve ateşin gün içinde belli bir ritmi vardır. Akşam üstü saatlerinde,makattan ölçülen ateş, 38.5 dereceye kadar çıkabilmektedir. Çocuklarda en yüksek vücut ısısı saat 17-19 arasında,en düşük ısı ise saat 24- 06 arasında olmaktadır. Gün içinde 1.1 dereceye kadar değişiklik labilir.Yaşlar büyüdükçe vücut ısıları erişkin düzeylere doğru düşer. Vücut ısısı ağızdan, makattan, koltuk altı ya da kulaktan ölçülebilir. Koltuk altı ısısı, gerçek vücut ısısından biraz daha düşüktür. Çocuklarda, ağızdan ölçüm gerçek vücut ısısını yansıtır ancak sıcak veya soğuk gıda yemiş olmasından ya da solunum hızından etkilendiği için pek tercih edilmez.Makattan alınan ölçüm de ağızdan alınandan 1 Fº, koltuk altı ısıdan ise 2.5 Fº daha yüksektir. Küçük çocuklarda ateş, makattan ölçülmelidir.

Neden ateşimiz çıkar?

Kimi bakteri ya da virusların salgıladığı maddeler ya da kendileri, vücudumuzu uyararak endojen pirojen dediğimiz maddelerin artışına yol açar.Bu pirojenler de beyinde hipotalamusta etki ederek önceden ayarlanmış termostat derecesini yükseltirler.Bu da ateşe neden olur.

Ateşin yükselmesi vücutta nelere yol açar?

Ateşin yükselmesi sırasında titreme, perifer damarlardaki geçici daralmaya bağlı olarak eller ve ayaklarda soğuma gibi belirtiler ortaya çıkar. 37 derecenin üzerindeki her 1 derecelik artışta metabolizma hızı %10-12 artar. Buna bağlı olarak kalp atışları hızlanır, sıvı ve kalori ihtiyacı artar.Tüm bunlar da kalp ve solunum sistemine ek yük getirir. 6 ay-6 yaş arası çocuklarda ateşli havaleye yol açabilmekte; ayrıca çocuklarda huzursuzluk, sayıklama, halüsinasyon gibi etkiler yapabilmektedir.

Ateşle nasıl mücadele edebiliriz?

İlaçlar

Soğuk uygulama


Çocuklarda Ateş

Ateşi Nasıl Kontrol Altına Alırız?

Çocuk ve bebeklerde ateş görüldüğünde evde alınabilecek basit ve temel önlemler önemlidir. Ateşin tedavisi yanlızca ateş düşürücü ilaçlarla değil, aynı zamanda uygun yaklaşımlarla desteklenmelidir. Bu destek yaklaşımlar ateş düşürücü kullanmak kadar önemlidir.
Ateşli bebeğin bulunduğu ortamın ısısı 21-22 C arasında tutulmalıdır. Oda ısısının ayarlanması için havalandırmalar ve vantilatörler kullanılabilir, ancak bebeğin direkt olarak hava akımının karşısında olmamasına dikkat etmek gerekir.
  • Çocuğun üzerindeki fazla giysiler çıkartılarak az ve gevşek giysilerle çocuğun ısısının düşürülmesine yardımcı olmalı.
  • Ateşli çocuğun kalori gereksinimi artar, bu nedenle aç kalmamasına dikkat ederek beslenmesi desteklenmeli. Ancak beslenme için aşırı zorlanmamalı.
  • Yüksek ateşi düşürebilmek için ılık su (29-32 °C) ile ıslatılmış bir bezle vücut keseler tarzda silinir.
  • Yüksek ateşte vücudun daha fazla sıvıya ihtiyaç duyması nedeniyle bol miktarda sıvı almasını sağlamalı. Verilecek sıvının çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat etmeli.
  • Doktorun tavsiye ettiği bir ateş düşürücü (antipiretik) kullanarak ateşi kontrol altında tutmalıdır. Ateş düşürücüler çocuğun yaşına ve kilosuna bağlı olarak farklı miktarlarda kullanılırlar; bu nedenle bir hekime danışarak kullanılmalıdır.
  • Banyoya girebilecek konumdaki çocuklar, ılık su ile ve keseler tarzda silinerek duş yaptırılabilir. Saçların çok ıslatılmamasına dikkat edilir.

Ateşli Çocuğa Neler Yapılmamalı?

Ateşi yükselen çocuklarda yapılması gereken bazı basit işlemler ateşi almakta çok yardımcı olurken bazı yanlış uygulamalarda tedavinin uygun olarak yapılmasını engellemektedir.
Bu YANLIŞ UYGULAMALAR kısaca şöyle sıralanabilir :
  • Çok soğuk ve belli bölgelere konup bırakılan bezler titremeye neden olarak ateşin daha da yükselmesine yol açar
  • Alkol ve sirke ile vücudu silmek
  • Üşüyebilir korkusu ile giysilerini çıkartmamak ve daha çok giydirmek
  • Çok sicak veya çok soğuk içecekler vermek
  • Yanlış ateş düşürücü kullanmak
    - Aşırı dozda veya eksik dozda ilaç kullanmak
    - Uygun aralıklarda ateş düşürücü kullanmamak
  • 12 yaş altındaki çocuklarda viral enfeksiyonlar olduğunda doktora danışmadan ilaç kullanmak.

Acil Durumlar

Ateşi yükselen çocuklarda ve özellikle bebeklerde aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçı ateşe eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir doktora gidilmelidir. Çünkü; ciddi bir hastalığın da belirtisi olabilen ateşe aşağıdaki belirtiler de eklenebilir ;
  • Ateş özellikle 2 yaş altındaki bebeklerde görülüyorsa
  • Ateş bebek ve çocuklarda 40 °C’nin üzerinde görülüyorsa
  • Bebek ve çocuklarda ağlama, inleme ve dokunulduğunda huzursuzlanma varsa
  • Ateşin yanında uyku eğilimi varsa
  • Ciltte döküntüler oluşuyorsa
  • Zor nefes alıp verme başlıyorsa
  • Yutkunma güçlüğü çekiliyorsa
  • Daha önce “havale” geçirmiş ise
  • Genel görünümünde kötülük varsa
  • Boyun kısmında sertleşme varsa
  • Devamlı kusma, diyare (ishal) oluyorsa

Diş Çıkarma Dönemleri

Bebek doğana kadar görülmemelerine rağmen dişlerin oluşumu doğumdan önce başlar. İlk dişler ana rahmindeki yaşamın altıncı haftasında ve ikinci dizini de beşinci ayda olmak üzere harekete geçer. İlk dişler yani süt dişleri genellikle 5. ve 10. aylar arasında çıkar ve 30. ayda da sonlanır. Dişlerin oluşumu ve çıkması normal bir süreçtir ve fizyolojik bir olaydır. Ancak diş etinde lokal doku değişikliklerine neden oldukları için bölgesel iritasyona yol açabilmektedirler. Bunun için diş çıkartma dönemlerinde hemen hemen her bebekte görülen başka problemler olmaktadır. Bu dönemde ;
  • Sert nesneleri ısırma isteği olur, diş etleri kaşınan bebekler bunu azaltmak için sert cisimleri çiğnemeye çalışırlar, bu da hassas diş etinin yaralanmasına neden olabildiği gibi o bölgede enfeksiyonlar için zemin hazırlayabilir
  • Acı hissi ve ağrı oluşur.
  • Aşırı tükürük ve salya salgılaması oluşur.
  • Uykusuzluk ve halsizlik olur
  • Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri oluşur
  • Hafif veya orta derecede ateş oluşur. Buna kulak enfeksiyonları eklenebilir.
Bütün bu belirtiler dişlerin çıkmasından sonra kısa sürede biter ancak diş çıkartma dönemleri aileler için oldukça rahatsızlık verici bir süreçtir.

Ağrı ve acı hissini giderici ilaçlar ve bebeğin diş etinde meydana gelebilecek enfeksiyonları önlemek için de antiseptik (mikrop kırıcı) bileşikler faydalı olabilmektedir.
Diş çıkarma döneminde görülebilen ateşin de giderilmesi için güvenilir bir ateş kesici olan parasetamol kullanılabilir.
sanar - avatarı
sanar
Kayıtlı Üye
9 Haziran 2009       Mesaj #5
sanar - avatarı
Kayıtlı Üye
ATEŞ:

Nedenleri:
  • Enfeksiyon hastalıkları,
  • Bazı ilaçlar,
  • Sıcak çarpması ve susuz kalma,
  • Kan nakli (transfüzyonu),
  • Bazı beyin hastalıkları,
  • Uzun süreli yangısal hastalıklar.
Ateşin faydaları nelerdir?

Ateş vücudun mikroplara karşı direncinin bir parçasıdır. Bağışıklık cevabını tetikler, enfeksiyon alanına gereken hücre ve maddelerin gönderilmesini sağlar. Böylece hem enfeksiyonun yayılmasını önler hem de iyileşme sürecini başlatır.
Çocuğumun ateşinin çıktığını nasıl anlarım?
ATES KOLTUK ALTI 2
Vücut ısıları artmaya başladığında çocuklar keyifsizleşirler. Aşağıda bazı belirtiler sayılmıştır fakat her çocuğun farklı olduğu unutulmamalı ve daima ölçerek karar vermelidir (Çocuğunuzun cildine dokunarak ateş olup olmadığına karar vermek yanıltıcı olabilir). Koltuk altı 38 derecenin üzerinde ölçülen sıcaklık ateş olarak kabul edilir.
Hareketleri ve konuşması daha az, iştahsız olabilir, üşür ya da titremeleri olabilir.


Tüm bu belirtiler başka pek çok durumda da olabilir. Lütfen doktorunuza danışınız.
Ateş ne zaman tedavi edilmelidir?

Çocuklarda koltuk altı 38 ve üzerindeki ateşler tedavi edilmelidir. Altı ay ila 5 yaş arasındaki çocuklarda yüksek ateşe bağlı havale görülebilir. Bir kez nöbet geçirmişse tekrar etme riski vardır. Bu nöbetler çocuğunuzun epilepsi hastası olduğu anlamına gelmez, ve genellikle belirli bir yaştan sonra da tekrarlamazlar.
Çocuğunuzun ateşini düşürmek enfeksiyonunun tedavi olmasını sağlamaz, sadece ateşin verdiği huzursuzluğu ortadan kaldırır.

Çocuğumun ateşini nasıl düşürürüm?

  • Ateşle mücadele yöntemi
  • Çocuğunuzun yaşı, genel sağlık durumu,
  • Hastalığının ciddiyeti,
  • Çocuğunuzun ilaçlara duyarlılığı gibi etmenlere göre değişir.
Çocuklarda Yüksek Ateş
  • Parasetamol ya da ibuprofen içeren bir ateş düşürücü kullanın. Çocuğunuza doktorunuz önermedikçe ASPİRİN VERMEYİN. Ayrıca,
  • Üzerine hafif kıyafetler giydirin. Kalın giysiler vücut ısısının artmasına sebep olur,
  • Bol miktarda sıvı almasını sağlayın, meyve suyu, su, süt, ayran gibi.
  • Ilık suyla (soğuk suyla değil) duş yaptırın,
  • Kasıklarına, alnına ve dirsek içlerine soğuk suyla ıslatılmış bezler koyun.
  • Alkol, kolonya kullanmayın.
Ne zaman doktora başvurmalıyım?

Çocuğunuz 2 aydan küçükse aşağıdaki durumlarda mutlaka hemen doktorunuza başvurun:
  • Ateşi 38.3 dereceden yüksekse,
  • Sürekli bağırarak ağlıyorsa,
  • Uyandırmakta zorluk çekiliyorsa,
  • Kasılması oluyorsa,
  • Cildinde koyu renkli morumsu döküntüleri varsa,
  • Nefes almakta güçlük çekiyor ve burnunu temizlemenize karşın rahatlamıyorsa,
  • Yutmakta güçlük çekiyorsa,
  • Çocuğunuz düşkün görünüyorsa.
Çocuğunuz 2ay-4 yaş arasında ise şu durumlarda 24 saat içinde mutlaka doktorunuza başvurun:
  • Ateşi 38-38.3 derece arasında ise (özellikle 2 yaşından küçükse),
  • İdrar yaparken ağrısı oluyor ya da ağlıyorsa,
  • Günde birkaç kere kusuyorsa,
  • Ateşi 24 saatten uzun seyrederse.
Çocuklarda Yüksek Ateş
Termometreyi nasıl kullanmalıyım?

  • Değişik termometre tipleri kullanabilirsiniz. Civalı termometre kullanırken,
  • termometrenin çatlak ya da kırık olmadığından emin olun. Kırıldığında ortaya çıkan civaya kesinlikle dokunmayın ve bebeğinizden hemen uzaklaştırın,
  • alkolle ya da soğuk suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz,
  • termometrenin metal olmayan kısmından tutarak sallayın,
  • göz hizanızda tutun ve ince bir çizgi görünceye kadar hafifçe çevirin,
  • 36 derecenin altında olduğundan emin olun,
  • eğer 36 derecenin üzerindeyse tekrar sallayarak düşürün.
Bebeğimin ateşini nereden ölçmeliyim?

Pek çok doktor bebeklerde ateş ölçümü için termometreyi bebeğin poposuna yerleştirerek makattan (rektal) ısıyı ölçer. Bu bebekler için uygun bir yöntemdir ve çabuk (3 dakikada) sonuç verir.
Bebekte makattan ısı ölçerken:
  • Bebeğinizi karnının üzerine yatağına yatırın. Bebeğinizin poposunu başparmak ve işaret parmaklarınızla ayırın,
  • Diğer elinizle termometreyi 1-2.5 cm kadar ilerletin,
  • Elinizle termometreyi bebeğinizin poposunda tutun, çıkarmasına engel olun,
  • Poposuna rektal termometre koyduğunuz bebeği asla yalnız bırakmayın,
  • En az 2 dakika sonra alın, okuyun ve kaydedin.
  • Termometreyi alkol ya da antiseptik solüsyon kullanarak mutlaka temizleyin.
Koltuk altı ölçümü 2 yaşının üzerindeki çocuklarda tercih edilir. Bunun için derece 5 dakika koltuk altında kalmalıdır.
Kulak içerisine yerleştirilen termometreler yenidoğanlar için çok kullanışlı olmayabilir, çünkü doğru şekilde yerleştirmek zor olabilir.
Cilt üzerine yapıştırılan termometreler bebekler için önerilmemektedir. Bebeğinizin cildine dokunarak ateş olup olmadığını anlayabilir, fakat derecesini tahmin edemezsiniz
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
9 Mayıs 2011       Mesaj #6
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Çocuklarda yüksek ateşin düşürülmesi

Halk arasında yaygınlaşan yanlış sağlık bilgileri çoğu zaman istenilmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Uzmanlar, özellikle yüksek ateşli çocuklara aspirin vermenin doğru bir davranış olmadığı konusunda uyarıyor.
Uzmanlar; yüksek ateşli çocuğun üzerindeki fazla giysileri çıkartarak az ve gevşek giysiler giydirip, ateşinin düşmesine yardımcı olunmasını tavsiye ediyor. Uzmanlar, yüksek ateşte vücudun daha fazla sıvıya ihtiyaç duyması nedeniyle, bol miktarda sıvı verilmesi gerektiğine işaret ediyor.
Gemlik Muammer Ağım Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Artar, yüksek ateş sebebiyle titreyen çocukların üzerinin örtülmesinin yanlış olduğunu söyledi.
Halk arasında yapılan yanlış uygulamaların zaman zaman ölümle sonuçlandığına dikkat çeken Dr. Artar, “Zaten çocuk ateşten titriyor. Anne-babalar da titryen çocukların üzerini örtüyor. Bu son derece yanlış bir yöntem. Çocuklardaki yüksek ateş ılık suyla ( 29-32 derece) duş veya ıslak bezlerle pansuman yapabilirsiniz. Ancak zaten ateşi yüksek olan çocuğun üzerinin örtülmesi havale geçirmesine sebep olabilir. Özellikle 3 ay 5 yaş arası çocuklarda yüksek ateş havaleye sebep olabilir. Yüksek ateşli çocukların üzerinin örtülmesi havale riskini beraberinde getiriyor.” dedi.
Uz. Dr. Artar, yüksek ateşli çocukların tedavisinde yanlış bilinen bir başka uygulamanın ise aspirinle vücudun silinmesi ve aspirin verilmesi olduğunu kaydetti.

Yüksek ateşli çocuklara verilen aspirinlerin Reye sendromuna sebep olduğunu dile getiren Dr. Artar, şöyle devam etti:
“Özellikle viral enfeksiyonlarda yüksek ateşli çocuğu aspirinli suyla silmek, bebek aspirini vermek son derece yanlıştır. Yüksek ateşli çocuklara bilinçsizce aspirini ağızdan vermek veya vücudunu silmek yoluyla vermek yapılan büyük hatadır.
Ateşli çocuklarda yapılan bazı basit işlemler ateşin düşürülmesinde çok yardımcı olurken, bazı yanlış uygulamalar da tedavinin uygun olarak yapılmasını engellemektedir.
Alkol ve sirke ile vücudu silmek, üşüyebilir korkusu ile giysilerini çıkartmamak veya daha çok giydirmek. Çok sıcak veya soğuk içecekler vermek, yanlış ateş düşürücü kullanmak, aşırı dozda veya düşük dozda ilaç kullanmak ve uygun aralıklarda ateş düşürücü kullanmamak gibi davranışlardan kaçınmak gerekiyor.
Ateşli çocuklarda ve özellikle bebeklerde aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçı ateşe eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.”

biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
11 Mart 2012       Mesaj #7
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
Ateş Nedir?
Vücut sıcaklığının yükselmesine ateş denir.
Vücut sıcaklığı bedenin her yerinde aynı değildir.
Örneğin; termometre ağıza konulduğunda görülen ısı, koltuk altına konulduğunda gösterdiği ısıdan 0,5 derece daha düşüktür.
Diğer taraftan, vücut ısısı gün boyunca da 0,5 derece oynar.
Sabahın erken saatlerinde ısı düşük, akşam saatlerinde yüksektir.
Vücut ısısı 36,2 - 37,5 arasında ise normaldir.

Ateşle birlikte; üşütme, titreme, baş ağrısı, bunalma, huzursuzluk, vücut kırgınlığı, iştahsızlık, kabızlık, sayıklama, havale veya koyu renkli idrar çıkarmada görülebilir.

Ateşin nedeni
Genellikle soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı, boğaz ağrısı, bronşit, sinüzit, kulak iltihabı, bağırsak iltihabı veya böbrek hastalıklarından biri olabilir.
Bu nedenle tedaviden önce nedeni tespit etmek gerekir.

Çocuklarda Ateş
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...

Benzer Konular

17 Mayıs 2010 / The Unique Eğitim Bilimleri
6 Mayıs 2013 / Misafir Soru-Cevap
8 Haziran 2009 / ultraslan_merve Soru-Cevap
20 Ağustos 2013 / Jumong Coğrafya