Arama

Hıçkırık ve Hıçkırığın Nedenleri

Güncelleme: 4 Kasım 2013 Gösterim: 193.445 Cevap: 8
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Aralık 2007       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Hıçkırık
Solunum kasları ve özellikle diyaframın ortaya çıkar. Tıp dilinde singultus denir. Nedenleri çeşitlidir. Basit hıçkırıklar; çoğunlukla mide gazı, sıcak ve baharatlı yemekler, sinir bozukluğundan kaynaklanır. Ayrıca; bazı kalp, karaciğer, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp veya zatürreede de görülebilir. 2 saatten fazla süren hıçkırıklarda, doktora başvurmak gerekir.
Sponsorlu Bağlantılar

Hıçkırığın Nedenleri ve Tedavisi
Göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında "diyafram" adı veri­len geniş, yayvan ve uzun bir adale mevcuttur.
Bu adalenin irade­miz dışında kasılarak ani biten bir (spazmodik) soluk ahşına se­bep olmasına "hıçkırık" diyoruz. Soluk almamız sırasında (diyaf­ramdaki kasılmadan dolayk) ses tellerimiz kapandığından gırtlakta sert bir ses çıkar.

Hıçkırık göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının birden kasılması sonucunda ses telleri arasindaki açıklığın istemdışı kapanması ile gerçekleşen ani soluk alımı ve bu sırada bir ses dışarı çıkmasıdır. Frenik sinirin uyarılması ile geliştigi bilinmektedir.
Çok fazla yemek
Hazımsızlık
Acı ve baharatlı gıdalar
Çok soğuk ve çok sıcak su içmek
Katılırcasına gülmek
Alkollü ve asitli içkiler
Diyaframda ve diyaframa giden sinirlerde bir rahatsızlık
Nadir olarak ENSEFALİT denilen bir beyin hastalığının bulunması veya kan kimyasının bozulması

Ne Yapmalı?
• Yukarıda saydığımız sebeblerden uzak durunuz veya rahat­sızlığı tedavi ettiriniz.
• Hıçkırık duruncaya kadar ağız ve burun üzerine geçirilmiş bir kese kâğıdı içinde nefes alıp veriniz.
• Derin bir nefes aldıktan sonra, nefesinizi tahammül edebildi­ğiniz kadar tutunuz.
• Nefes tutarken yavaşça bir yudum su içmek de iyi netice ver­mektedir.
• Hıçkıran bir kimseyi birden bire korkuttuğunuz zaman, nefe­sini bir an için tutacağından diyafram kasılmasınm önüne geçmiş olursunuz.
• İki göz küresine parmakla hafifçe bastırmak da hıçkırığı dur­duran tetbirlerdendir.
• Bütün bu saydığımız tedbirlerin fayda vermemesi ve hıçkırı­ğın devam etmesi halinde doktora gitmekten başka çare yoktur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
3 Ocak 2008       Mesaj #2
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
H I Ç K I R I K
Solunum kasları ve özellikle diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkar. Tıp dilinde singultus denir. Nedenleri çeşitlidir. Basit hıçkırıklar; çoğunlukla mide gazı, sıcak ve baharatlı yemekler, sinir bozukluğundan kaynaklanır.
Ayrıca; bazı kalp, karaciğer, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp veya zatürreede de görülebilir.
Sponsorlu Bağlantılar
3 saatten fazla süren hıçkırıklarda, doktora başvurmak gerekir.


serkaut - avatarı
serkaut
Ziyaretçi
17 Temmuz 2008       Mesaj #3
serkaut - avatarı
Ziyaretçi
Neden hıçkırırız?
Akciğerlerimiz kaburgalarımızın içinde birer torba gibi dururlar. Nefes aldığımızda bu torbalar içerlerine alabildikleri kadar hava alarak şişerler. Göğsümüzü karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik büyük bir kas olan diyafram, büzüşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar, nefes almamıza yardımcı olur.
Süratli yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek ile birlikte bir miktar da hava alınır. Hıçkırık, yiyeceğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir. Diyafram süratle büzüşerek, çok ani ve hızlı nefes almamızı sağlar. Bu arada boğazımızın üst tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir an bloke edilir. Bu da 'hıck' şeklinde bir sesin çıkmasına neden olur.
Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine çok yakın hatta iç içe geçmiş olmalarındandır. Bu nedenle en çok yemekten sonra hıckırırız. Sindirim işlemi bittikten sonra hıçkırık olmaz. Hıçkırığı önlemek için çok çeşitli öneriler vardır. Baş aşağı durmak, yavaş yavaş su içmek, kollan yukarıda tutmak, nefesi tutmak, ileride bir noktaya bakarak derin nefes almak, buzlu su içmek, nefesi tutarak üç kere yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su içmek ve korkutmak gibi.
Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla sinir sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini sağlamak ve de kandaki düşük karbondioksit seviyesinin hıçkırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi tutmak en mantıklı önlemlerdir.
Aslında ise bu önlemlerin hiçbirine gerek yoktur. Hıçkırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve genellikle bir dakikadan fazla sürmezler. Siz önlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir. Hıçkırığı kesmek için kabul edilen genel görüş hiçbir önlemin hıçkırığı kesmediğidir. Ancak aylarca süren istisnai durumlarda, muhakkak tıbbi müdahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler üzerinde operasyon yapılması bile gündeme gelebilir.
Çok miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ülser gibi hastalıkların da hıçkırığı meydana getirebilecekleri ileri sürülüyor. Hıçkırık süresince bir şey yememekte ve içmemekte fayda vardır, çünkü bu sırada tekrar fazla hava alınabilir.
Hıçkırığı önlemek için en iyisi yemeği yavaş yiyin, çok miktarda yemeyin, yemek yerken karbonatlı içki içmeyin, yemeğe konsantre olun, çok konuşmayın ve gülmeyin. Yemeğe saygınız ne kadar artarsa, hıçkırık o kadar azalır.


Alıntıdır.
Msn Happy
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
AeraCura - avatarı
AeraCura
Ziyaretçi
17 Temmuz 2009       Mesaj #4
AeraCura - avatarı
Ziyaretçi
Hıçkırık Nasıl geçer?
Halk arasında bilinen yöntemler yanlış çıktı.

İşte hıçkırığı geçirmenin yolu:

Hıçkırığın az anlaşılmış bir fenomen olduğunu söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Şükrü Daloğlu, “Hıçkırığın yararlı fizyolojik bir durumu şimdiye kadar bulunamadı. Herhangi bir hastalığa da tipik olarak eşlik etmez. Ama bazı hastalıklarda daha sık görülmektedir. Özellikle mide asidinin fazla olup yemek borusuna kaçması, beyin içi basıncın artması, üresinin yükselmesi gibi durumlarda ve steroid türü ilaç kullanan kişilerde daha sık görülmektedir. Genellikle solunum kasının ve göğüs kaslarının ani kasılması ve boğazdaki bir kapakçığın hızla kapanması veya sıkışması sonucu oluşabilir. Karın organlarından da oluştuğu görülür. Böyle düşünülmesi daha akılcıdır. Fakat bu gibi hastalıklar olmadan ve hiçbir sebebi olmadan da görülebilir” dedi.
Hıçkırığın sonlandırılması için karbondioksitin arttırılması gerektiğini kaydeden Uzman Dr. Daloğlu, “Kese kağıdına soluyarak karbondioksiti alırız, bu şekilde hıçkırığı azaltabiliriz. Kendi halimizde yapılabilecek tek yöntem budur. Çok fazla ve inatçı bir hıçkırığa yakalanılması durumundaysa hekime başvurulmalıdır. Biz, devamlı ve geçmeyen hıçkırıklarda birkaç farklı ilaç vererek, bunu geçiriyoruz. Yapılan bazı bilindik yöntemleri önermiyoruz. Örneğin, nefes tutmak, soğuk su içmek, ıkınmak, korkmak, dış kulak yolunu tıkamak ve limon içmek yanlış yöntemlerdir ve daha farklı hastalıklara neden olabilir” diye konuştu.

Sürekli Hıçkırık Tutarsa Dikkat!

İnatçı hıçkırık kilo kaybı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle birlikte yemek borusu kanseri belirtisi olabilir
İrlandalı bir bilim adamı, ısrarla geçmeyen hıçkırığın, kilo kaybı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle birlikte yemekborusu kanserinin belirtisi olabileceğini söyledi.
Dublin’deki James Connolly Hastanesi Uzmanı Prof. Dr. Tom Walsh, bir toplantıda yaptığı konuşmada, bazı yemekborusu kanseri hastalarının ”inatçı hıçkırıktan” yakındıklarını bildirdi.
99 kanser hastası üzerinde yapılan bir araştırmada, hastaların yüzde 27’sinin, ”inatçı hıçkırıktan” yakındıkları, yüzde 6’sının ise hıçkırık nedeniyle doktora gittikleri kaydedildi.
Hıçkırmanın bugüne dek kanser belirtisi olarak kabul edilmediğini belirten Dr. Walsh, hastalıkla hıçkırma arasındaki ilişkinin nedeninin tam olarak bilinmediğini ancak kanser hastalarındaki inatçı hıçkırığa diyaframdaki bir sinirin neden olduğunun düşünüldüğünü söyledi.
Dünyada 6. en yaygın kanser türü olan yemekborusu kanseri, her yıl yaklaşık 400 bin kişide saptanıyor. Sigara içmek ve alkol kullanımı, en önemli risk faktörleri arasında sayılıyor.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
kalo_mira - avatarı
kalo_mira
Ziyaretçi
2 Mart 2010       Mesaj #5
kalo_mira - avatarı
Ziyaretçi
hickirik

HIÇKIRIK (Singultus) nedir?

Tıp dilinde singultus denir. Genellikle nedeni belli değildir ve sıklıkla erkeklerde görülür. Hıçkırık göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının birden kasılması sonucunda ses telleri arasındaki açıklığın istem dışı kapanması ile gerçekleşen ani soluk alımı ve bu sırada bir ses dışarı çıkmasıdır. Frenik sinirin uyarılması ile geliştiği bilinmektedir.

Hıçkırığın Nedenleri nelerdir?

1- Akciğerde sıvı toplanması.
2-
Üremi (Kandan ürenin uzaklaştırılamaması).
3- Alkollü ve gazlı içecekler.
4- Hamilelik.
5- Hepatit.
6- Mide gazı.
7- Sıcak ve baharatlı yemekler.
8- Sinir bozuklukları.
9- Mide veya bağırsaklardaki sinirsel bozukluklar.
10- Nadiren ansefalit denen bir tür beyin hastalığı.
11- Ayrıca; bazı kalp, karaciğer, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp veya zatürree de hıçkırığa neden olabilir.


Hıçkırık Nasıl Geçer?

Genellikle oturup geçmesini beklemek gerekir ancak inatcı bir durumla karşı karşıyaysanız bir şeyler yapmak en iyisidir.


Hıçkırığı Geçirme Yöntemleri

a-Kesekağıdına soluk alıp vermek.
b-Sık sık derin nefes alıp sonra tutma ve 3-4 saniye içinde tekrar nefes verme.
c-Hızlıca bir bardak su içme.
d-parçalı buz veya kuru ekmek yeme.
e-Göz yuvarlağına rahatsızlık vermeyecek şekilde bastırma.
f-Bütün bunların işe yamadığı çok uzun zaman devam eden(2 saatten uzun) durumlarda ilaç kullanılması gerekebilir.


Hıçkırığa iyi Gelen
Şifalı Bitkiler
Dereotu tohumu çayı hıçkırığı kısa sürede sona erdirebilen etkili bir ilaçtır. Yarım tatlı kaşığı dereotu tohumu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 2-3 dakika demlendikten sonra süzülür ve tatlandırılmadan yudumlanır.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
19 Haziran 2012       Mesaj #6
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Hıçkırık
İstemsiz bir diyafram kasılmasıyla hava iyice içeri çekilir, yutak dili kapanır. Bunun sonucu ortaya çıkan sese hıçkırık denir. Hızla yenen yemek midede gerilim meydana getirir, gerilim azaldığında uyarılar hafifler, hıçkırık durur. Hatırlandığında veya yeni bir uyarı olduğunda yeniden başlar. Hıçkırık, ani korku ve heyecan sebebiyle de oluşabilir.

Hıçkırık krizlerini durdurmak için, kasılmaları önleyecek tedbirler alınır.

Tedavisi:
  • Soluk tutulur veya soğuk su içilir. Boyundaki diyafram sinirine masaj yapılır.
  • Dil üzerine hardal sürülür. Çiğnenmiş anason yutulur.
  • Küçük acı biber veya zencefil kökü çiğnenir. Karabiber tohumları veya karanfil emilir, nane çayı içilir.
  • Limon suyu içilmesi çocuk hıçkırıklarında yüzde yüz etkilidir. Mama çocukları için bir çay kaşığı limon suyu yeterlidir.
  • Marul veya kıvırcık salata, robotta suyu çıkarıldıktan sonra, sabah, akşam ve yatarken birer fincan içilir.
  • Kesme şekere nane esansı damlatılarak emilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
In science we trust.
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
23 Haziran 2012       Mesaj #7
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hıçkırık

Diyaframın kasılması ve akciğerlerdeki havanın birdenbire ve gürültüyle dışarı atılması biçiminde gerçekleşen irkilme refleksi. Diyaframın birdenbire kasılmasıyla karın ve göğüs sarsılır; bunun sonucunda küçük dil sıkışır, hava hızla geçerken ses tellerini şiddetle titreştirerek hıçkırık sesini oluşturur. Nedenleri çeşitlidir. Sinirsel nedenlerden, hava yutma, fazla yemek yeme yüzünden olabileceği gibi kimi hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkar. Ayrıca meme çağındaki çocuklarda sık görülür.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
adsız - avatarı
adsız
VIP VIP Üye
22 Kasım 2012       Mesaj #8
adsız - avatarı
VIP VIP Üye
Hıçkırık'ın nedenleri

Kişi kaburgalar arasındaki kaslar ve diyaframın kasılıp gevşemesiyle soluk alıp verir. Diyafram; göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran adale yapısındaki kalın zardır. Soluk alınırken kaburgalar arası kaslar gevşer, diyafram da aşağıya doğru iner ve akciğerler hava ile dolup genişler, nefes verirken ise kaburgalar arası kaslar kasılır, diyafram yukarıya doğru çıkar ve akciğerleri sıkıştırarak içindeki havanın boşalması sağlanır. Soluk alırken yemek borusu ile soluk borusunun birleştiği yerde bulununan epiglot denilen kısımda açılır ve hava geçişine müsade eder. Epiglot gıda yutulurken kapanır ve gıdanın soluk borusuna kaçması önlenmiş olur.
Hıçkırık solunum kaslarının ve diyaframın istemsiz olarak spazma uğrayarak kasılması, bu esnada epiglotun da eş zamanlı olarak kapanması ve bunun sonucu olarak tipik bir sesin çıkması durumudur.
Hıçkırık çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kısa süreli olduğunda fizyolojik kabul edilir, 24 veya 48 saati aşan hıçkırıklar ise patolojik kabul edilir. Uzun süren hıçkırık kişiyi yoran ve günlük yaşantısını sürdüremez hale getiren bir hastalıktır. Geçmeyen hıçkırığın altında sıklıkla bir hastalık yatar. İnatçı hıçkırığa yol açabilecek 100’den fazla sebep bildirilmiştir.
Hıçkırığı neyin başlattığı tam olarak bilinmemektedir, genellikle diyaframın tek taraflı biçimde ( sağ yarısı veya sol yarısı şeklinde ) ani kasılması ile başlamaktadır. Bazen görünürde hiçbir neden yokken de hıçkırık başlayabilir. Örneğin bebekler gazları olmasa bile , özellikle beslenmeden sonra hıçkırabilirler. Sıcak ya da soğuk yemekler, içki, baharatlı yiyecekler, çok hızlı ve fazla yemek yemek, hava yutmak, yemekten hemen sonra ağır aktivite, psikolojik nedenler ( heyecan, korku, stres ), toksik ve metabolik nedenler, diabet, barsak ameliyatları, beyine bağlı tümör, travma, menenjit gibi nedenler, reflü hastalığı, mide fıtığı, karaciğer ve dalak büyümesi, safra kesesi hastalıkları, bazı ilaçlar, kulak içinde yabancı cisim (kıl, böcek gibi ) , farenjit, zatürre, astım, bazı tümörler gibi pek çok sebep de hıçkırığı başlatabilir.
Hıçkırık oluştuğunda durdurmak için uygulanacak yöntemler; soluk tutmak, 1-2 dk. için bir kese kağıdına solumak, kesme şeker emmek, yudum yudum soğuk su içmek, korkutmak, limon yalamak gibi yöntemlerdir ve genellikle başarılı olurlar. Bu tip evde uygulanacak yöntemlerle geçmeyen inatçı hıçkırıklarda ise altta yatan ciddi rahatsızlıklar düşünülüp doktora başvurulmalı, asıl rahatsızlık tespit edilip, tedavi edilmelidir. Altta yatan hiçbir sebep bulunamayan inatçı hıçkırıklar da olabilir ( 1 ayı aşan tekrarlayan hıçkırık atakları ), bu tip vakalara “idiopatik kronik hıçkırık” denir. Bu durumlarda ilaç tedavisi,sinir bloğu veya stimülasyonu gibi yöntemler uygulanır.
ömr-ü bahar
EREN - avatarı
EREN
Ziyaretçi
4 Kasım 2013       Mesaj #9
EREN - avatarı
Ziyaretçi
SU İÇERKEN SUYU ALT ÇENEMİZE BOŞALTARAK YUDUMLARIZ. HIÇKIRIĞIN GEÇMESİNİ İSTİYORSANIZ ELİNİZE BİR BARDAK SU ALIN VE DİZİNİZİ KIRMADAN YERE DOĞRU EĞİLİN. BU POZİSYONDA SU İÇMEK İÇİN BARDAĞIN NORMALDE AĞZINIZA GÖTÜRDÜĞÜNÜZ BÖLÜMÜNÜ DEĞİL, TAM KARŞI TARAFINI DUDAĞINIZA DAYAYIN VE SUYU ÜST ÇENENİZE BOŞALTARAK YUDUMLAYIN. 4-5 YUDUM İÇTİKTEN SONRA HIÇKIRIK SORUNUNUZ TAMAMEN ORTADAN KALKAR. EĞER BU AÇIKLAMADAN NASIL İÇECEĞİNİZİ ANLAMADIYSANIZ 2. BİR YOL OLARAK AYNI ŞEKLİDE EĞİLMEK SURETİYLE PİPET VASITASIYLA İÇEBİLİRSİNİZ.
ÖNEMLİ OLAN EN AZ 90 DERECE EĞİLEREK SU İÇEBİLMEK. KÖY ÇEŞMESİNDEN EĞİLİP SU İÇMEK GİBİ. SONUCA SİZ DE ŞAŞIRACAKSINIZ. GEÇMİŞ OLSUN...

Benzer Konular

24 Haziran 2012 / kalo_mira Soru-Cevap
17 Mart 2009 / Yavru_Aslan X-Sözlük
29 Temmuz 2013 / _Yağmur_ Edebiyat