Arama

Mecaz Anlam, Gerçek Anlam ve Yan Anlam - Sayfa 2

Güncelleme: 17 Ekim 2016 Gösterim: 441.127 Cevap: 10
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
20 Aralık 2014       Mesaj #11
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

Kelimelerin gerçek ve mecaz anlamlarının cümle içinde kullanımı.



Sponsorlu Bağlantılar
İNCE
Gerçek Anlam; “İnce bir sopa aldım.” cümlesinde “ince” sözcüğü “kendi cinsinden olanlara göre, dar ve uzun olan, kalınlığı az olan” anlamında kullanılmıştır.
Mecaz Anlam; “İnce bir davranışta bulundu.” cümlesinde “ince” sözcüğü “düşünce duygu ve davranış bakımından insanın sevgi ve saygısını kazanan” anlamında kullanılmıştır.

TEMİZ
Gerçek Anlam;“Bu kentin suları temizdir.” cümlesinde “temiz” sözcüğü “kirli, lekeli, pis, bulaşık olmayan pak” anlamında kullanılmıştır.
Mecaz Anlam;“Bir tepsi baklavayı temizledim.” cümlesinde “temizlemek” sözcüğü “bitirmek, tüketmek” anlamında söylenmiştir.

ALAN
Gerçek Anlam;“Geniş bir alandan geçtikten sonra okulu buldum.” cümlesinde “alan” sözcüğü “düz, açık ve geniş yer, meydan, saha” anlamlarında kullanılmıştır.
Mecaz Anlam;“Sanat, kapalı bir alan değildir.” cümlesinde “alan” sözcüğü “bir konu veya çalışma çevresi” anlamında kullanılmıştır.

BABA
Gerçek Anlam;“Baba olmuşsun, kutlarım.” cümlesinde “baba” sözcüğü “çocuğu olan erkek” anlamında kullanılmıştır.
Mecaz Anlam;“Herodotes tarihin babasıdır.” cümlesinde “baba” sözcüğü “yaratıcı, kurucu kimse” anlamında kullanılmıştır.

PİŞMEK
Gerçek Anlam;“Yemek pişti, buyurun.” cümlesinde “pişmek’ sözcüğü, “ateşte, fırında, kaynar suda, veya yağda ısı etkisi ile yenilebilir duruma gelmek” anlamlarında kullanılmıştır.
Mecaz Anlam;“Ticarette başarılı olmak için küçükten pişmek gerekir.” cümlesinde “pişmek” sözcüğü “işe alışıp beceri ve ustalık kazanmak anlamında” kullanılmıştır.

KIRILMAK
Gerçek Anlam;“Odunları, kırılması için istif etmişler.” cümlesinde “kırılmak” sözcüğü “kırmak işine konu olmak, bir veya birçok parçaya ayrılmak” anlamında kullanılmıştır.
Mecaz Anlam;“Cesaretin kırılmasın!.” cümlesinde de “kırılmasın” sözcüğü “azalmak, yok olmak” anlamlarında kullanılmıştır.


Gerçek Anlam;“Açları doyurmak için onlara iş bulmak gerekir.” cümlesinde “aç” sözcüğü “yemek, yeme ihtiyacı olan veya yemesi gereken” anlamındadır.
Mecaz Anlam;“Ne aç adam, bir türlü gözü doymuyor.” cümlesinde “aç” sözcüğü “gözü doymaz, haris” anlamında kullanılmıştır.

ACI
Gerçek Anlam;“Acı kebabı severim.” cümlesinde “acı” sözcüğü “tat alma organında bazı maddelerin bıraktığı yakıcı durum, tatlı karşıtı” anlamında kullanılmıştır.
Mecaz Anlam;“Acı poyraz kuvvetle esiyor.” cümlesinde “acı” sözcüğü “keskin, hoşa gitmeyen, şiddetli” anlamında söylenmiştir.

BAĞ
Gerçek Anlam;“Ayakkabımın bağı çözüldü.” cümlesinde “bağ” sözcüğü “bir şeyi başka bir şeye veya birçok şeyi topluca birbirine tutturmak için kullanılan ip, sicim, şerit, tel gibi düğümlenebilir nesne” anlamındadır.
Mecaz Anlam;“Ahlâkla hukuk arasında sıkı bir bağ vardır.” cümlesinde “bağ” sözcüğü “ilgi, ilişki, rabıta” anlamlarında kullanılmıştır.

YÜREK
Gerçek Anlam;“Yüreği rahatsız, ameliyat oldu” cümlesinde “yürek” sözcüğü “Göğüs boşluğunda, vücudun her yanından gelen kirli kanı akciğerlere ve oradan gelen temiz kanı da vücuda dağıtan organ, kalp” anlamında kullanılmıştır.
Mecaz Anlam;“Bu tür olayları benim yüreğim götürmez.” cümlesinde “yürek” sözcüğü “acıma duygusu” anlamında kullanılmıştır.

nkfu.com

Son düzenleyen Safi; 20 Kasım 2016 18:40
🌘 🚀

Benzer Konular

1 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
15 Ekim 2016 / By_Dark Edebiyat
6 Aralık 2011 / Misafir Cevaplanmış
26 Kasım 2014 / Firuze Cevaplanmış