Türkçe Rap Haber, Tanıtım ve Röportajları Üye Ol (Üye olduğunuzda tüm reklamlar gizlenecektir) Soru/Cevap
Geri Dön   MsXLabs MK > :: LEGEND Forumları :: > Türkçe RAP/Hip-Hop Underground
Facebook Hesabınızla Bağlanın (Connect with Facebook)
Konu Kapalı Yeni Konu Aç
Eski 30-06-2006   #11 (mesaj-linki)
SailorGirl
Understation'un Büyük Hatası..!

Understation'un Büyük Hatası..!

29 Haziran Gece saat 01:00 understation adındaki sözde rap radyosunda sanatcılardan izin alınmaksızın yeni çıkan kafile albümünün tanıtım adı altında yayını yapılmıştır.Şimdi amaç nedir?
amaç bizce tanıtım değildir.

Koleradan açıklama:
dün akşam understation hiçbir izin almadan kafile albümünü 01:00dan sabaha kadar çalmıştır,bu bir arsızlık,bu bir ********liktir,bu asla bir tanıtım değildir,bunu yapan kişileri şiddetle kınıyorum.Bu ayıp kendilerinindir,insan bir sorar biz ulaşılamayan insanlar değiliz,budenli baltalama politikalarını tanıtım diye jelatinlemek çok çocukça işte bu kadar...
--
Kimse çıkıpta rap için yapıldı demesin yapan kişi belli yaptıran kişi belli yapan kişinin önceden yaptıkları ve stratejisi belli,sözde dj vasfı taşıyan kişiliksizlere mail atıp yayını durdurun dediğimizde kimse kale almadı hiç bir şey karşılıksız kalmaz kalmayacaktır.

Son Düzenleyen GusinapsE; 30-06-2006 @ 23:23.
  Bu Mesajı Yetkililere Rapor Et
Eski 30-06-2006   #12 (mesaj-linki)
GusinapsE - avatarı
Mozole ve Sitem Kafile Albümü Öncesi Kuvvet Miradan Ayrıldı !

Kolera'dan Açıklama

Hepinize merhaba, gerçekten şuan çok bedbahtım,elbet net üzerinde forumlarda konuşamasanızda bir çoğunuzun kulağına Kafile den Sago'nun solosu olan ''Baytar'' ulaştı.Ve bir seferberliktir ki,bunu yapan şahıs bulundu.Neyseki bilgisayar ortamı karışık ve bu karışıklığı çözebilecek kadar yetenekli insanlar var Türkiye'de.

Sonuç olarak bu parçayı nete yayan Kodes nickli bir şahıs çıktı.Kim mi bu Kodes?Mozole ve Sitem'in en yakın arkadaşı....Ben Mozu ve Sitem'i kardeşim gibi sevdim keza Sago da öyle ve gerçekten hayatımızı böyle yaşıyorduk.Biz bir savaş veriyoruz.Biz Türkçe Rap'in emekçileriyiz,sizlerinde seyrettiği gibi yoktan bir Türkçe Rap var ettik,buna gönül koyduk,,bu yolda ağrı çektik,bu yolda strese girdik ve nihayetinde kendi tırnaklarımızla kazıya kazıya bir şirket kurduk ve istedik ki biz yeni yeteneklere bu karışık piyasa da güven verelim.Şunu inkar edemeyiz ki artık birçok kişi Türkiye de rap yapıyor ama iyi ama kötü,yalnız şöyle bir fark var ki kendi başına internete bir parça servis etmekle Kuvvetmira ismi altında bir iş çıkarmak arasında büyük uçurumlar var. Biz bu albümü bizim hakkımızı yiyecek bir müzik şirketinden çıkarmıyoruz ki,bu kendi emeğimiz baştan ayağa,bunu görmek çok mu zor?Değil! belki sizler için zor ama birebir bu koşturmalara bu sıkıntılara tanık olan dostlarımıza güvenemedikten sonra artık kime güvenebileceğimi kestiremiyorum.Zaten güven olgusu benim ve Sago için çok güç kazanılan bir hadise hal böyleyken en yakınlarının senin ekmeğini yerken senin ekmeğinle oynuyor olması çok ama çok üzücü...Ben herşeyi geçtim kendi koşturmam,stresim,bazı şeylerden bu albüm adına vazgeçişim,kendimden feragat edişim,yeri geldiğinde başımı 2 elim arasına alıp öylece duruşum,bunları geçtim,şuan gözümün önünde kilitlenmiş ve orada öylece kalmış duran bir SAGOPA KAJMER,bir YUNUS ÖZYAVUZ sureti var...öyle bir suretti ki bu, geride kalan tüm suretleri o an için yok kıldı.Gerçekten o görüntüyü görmek gözlerimi yaşartıyor,o bir bakış belki o bir anlık duruş....Bunu hiçe saymak gözümden düşüp bitiş.

Sago asker artık bunu söylemenin anlamı var mı bilemiyorum ama bir insanın askerdeyken,bir albüm var ediyor olması gerçekten takdire şayan bir olay,tüm kuvvetmiraya ayrı ayrı zaman ayırmak hepsinin en kısa vokaliyle bile ayrı ayrı uğraşmak,diğer özel mevzuları hiç saymıyorum bile,bu bana düpedüz hainlik olarak geliyor ve bir daha şahit oldum ki sevgi ve nefret çok ince bir çizgi üzerinde dans ediyormuş....

Gelelim sizleri ilgilendiren kısıma,Kafile albümü herşeyiyle,gerek sözleri,gerek,tüm parçaları gerekse de notalarıyla şuan Kültür Bakanlığında olan henüz piyasaya arzedilmemiş bir albüm,bu nedenle bu çıkmamış albümden bir parçanın linkinin verilmesi direk suç.Bu parça net üzerinden sizlere yayılıyor buna engel olamayız lakin bu parçanın herhangi bir internet sitesinde alenice linkinin verilmesi halinde,site sahibi hakkında gereken hukuki işlem başlatılacaktır.Avukatımıza bu konu intikal etti ve her site şuan takibe alınmış durumda,olayın bu boyutunu bilin ve bir parça için kendinizi mahkeme kapılarında bulmayın.Zaten Kodes isminin ortaya çıkması da hukuki konuşmalar neticesinde oldu. Dün itibariyle Mozole Mirach ve Sitem Depresif kuvvetmiradan çıkarılmıştır,18 Haziranda yapılacak olan konserlerde de yeralmayacaklardır.Melankolia yeni ve gerçekten büyük zorluklarla kurulmuş bir şirket buna rağmen dostlarımızın böyle bir hainlik yapmalarına yine hamdetmekten başka çare yok.Sonradan çıkacağına önceden çıksın çürük yemeğin kokusu diyor,takdiri sizlere bırakıyorum...

Her kuş kendi türünden kuşlarla uçar güvercin güvercinle,doğan doğanla.......

...kolera
Eski 30-06-2006   #13 (mesaj-linki)
GusinapsE - avatarı
Sean Paul Türkiye'de Ilk Konserinde Türk Mc'lerle

Dünyanın En Ünlü Hip Hop-Reggae Dans Müziği Ustası Sean Paul, BKM Organizasyonuyla Temmuz'da Iki Konserle Türkiye'de! Organizasyonda Sean Paul'den Önce Sahneyi Türkçerapin En Önemli Isimlerinden İstanbul Attack, Ceza ve Fresh B Sallayacak... Bu Etkinlikte Oturma Planı Yoktur. Tüm Biletler Ayakta ve Numarasizdir. 18 Yas Siniri Vardir. 18 Yasindan Küçükler Etkinlige Ebeveynleri İle Katilabilirler...

Etkinlik İNfo

Tarih: 9 TemmuzPazar

Mekan: Kuruçeşme Arena İstanbul

Saat: 15:00(Kapı Açılışı) 16:30 (Ön Gruplar)

23:00 ( Sean Paul)

Eski 01-07-2006   #14 (mesaj-linki)
SailorGirl
Cvp: Türk Rap Haber, Tanıtım Ve röportajlar

Bektaş ve SIRTLAN Röpörtajı.

AHKER - Öncelikle Hoşgeldiniz.Sizi çoğu kişi tanıyor fakat tanımayanlar için kendinizi biraz tanıtır mısınız ?
BEKTAŞ - 1975 Yozgat Doğumluyum.1,5 Yaşında Almanya´ya gittim.İlkokul , lise , üniversiteye Almanyada bitirdim. 1983 - 84 de HİP-HOP ile tanıştım.O sıralar breakdance yaptık 1-2 sene kadar.Sonra 88-89 yıllarında Grafiiti yapmaya başladım. 90-91 de RAP müziğe Amerikadaki rapcilerin sözlerini ezberleyerek başladım. O zamanlar ICECUBE vardı DA LENCH MOB vardı .1,5 seneye yakın İngilizce yazıp okudum ama ifade etme sorunu vardı o yüzden 93-94 de Almanca olarak devam ettim. 95 yılında CARTEL ´in çıkışıyla TÜRKÇE yılı oldu.İlk solo albümüm WAS LOUS’N adında ve Almanca oldu.Ondan sonra " ALIS IM WUNDERLAND " ( HARİKALAR DİYARINDAKİ ALİLER ) isimli bir projeye başladım fakat şirket iflas edince bu proje olmadı.Bunların dışında 50 den fazla Featuring çalışmam oldu ve bunların içinde en ünlüleri MYSTİKAL ve WU-TANG CLAN den RZA.Ayrıca Peter Maffay ile birlikte CARTEL MAFFAY adlı bir albüm çıkardık.Çok başarılı olduk ve 500.000 (Beş Yüz Bin ) in üzerinde bir satış grafiği yakalandı.PLATINIUM PLAK ÖDÜLÜ aldık.Onun dışında Türkiyeden ve Dünyanın dört bir yanından sanatçılarla beraber çalışmalarımız oldu ve en son SIRTLAN ile birlikte SATIRLARIMIZA BAŞLAMADAN isimli albümü yaptık.Bunların haricinde Almanca 2. solo albümü hazırlıyoruz.Birde KARİKATÜR RAP dediğim bir olay var onuda kaydettim.Sonra Hamburgdan B-LOW ( BÜLENT ) ile birlikte Aksağanlı Almanca albümü yapıyoruz.
SIRTLAN - 1981 Berlin doğumluyum
AHKER - Stress Sırtlan bitti mi ?
SIRTLAN - Stres bitti evet stresten uzağız artık.Okul eğitimini Almanyada aldım. 3-6 Yaş arası İzmir´de yaşadık.Raple 95 yılında tanıştım daha doğrusu ben direk TÜRKÇE RAP dinlemeye başladım.CARTEL den rap sözleri falan yazmaya başladık o zamanlar arkdaşlarla birlikte bi grubumuz vardı onlar bıraktı ama ben devam ettim ve 2000 yılında profesyonel anlamda bu işe başladım.O zamanlar Killa Hakan ile tanışmıştım.2002 senesindede BEKTAŞ ile tanıştım ve olaylar böyle gelişti ve en son olarak SATIRLARIMIZA BAŞLAMADAN albümünü yaptık.

AHKER - Röportaj yapmadan önce sitemizin forumlarında üyelerinde sizin hakkınızda merak ettiklerini öğrenebilmeleri için bi konu açmıştık ve orada sorulan sorulardan başlıyorum. 1.Eğlenceli parçalarında hep parti gibi kelimeler kullanıyorsunuz illa buna benzer terimler kullanmalı mısınız ? (Dr.Fuchs Stil )
SIRTLAN - Eğlenceli parça yapıyorsanız ve konusuda partiyle ilgiliyse tabii ki parti kelimesini kullanacaksınız.Partideyken düğün salonundayız diyemezsiniz ki.Biz bunda bir sakınca görmüyoruz.Dans nasıl yapılır? Sonuçta eller havaya yaparsınız kalçaları sallarsınız filan.
AHKER - Ticari kaygılarınız var mı ? (Dr.Fuchs stil )
BEKTAŞ - Bizce değil.Çünkü rapin çok geniş bir yelpazesi var.Farklı farklı tarzlar ve olaylar var.Biz rapciyiz.Belirli konularla kısıtlamamak lazım .
AHKER - Stillerini neden bu kadar değiştirdiler ? ( atesboran )
BEKTAŞ - Zaman geçtikce gelişme olması lazım.Dünyadaki rap gelişiyor ve değişiyor.Şimdi 85 deki RUN DMC gibi rap yaparsanız o uymaz gayet normal ve gayet doğal birşey bu .Aslında stil altyapıya ve parçanın konusuna göre değişebiliyor.Sırf diss rap yada parti rap diye birşey yok
AHKER - Sırltan dine nasıl bakıyor ? ( EagleMC )
SIRTLAN - Ne alaka yaa ? Ben Müslümanım .Elhamdülillah Müslümanım .
AHKER - Eski Sırtlan geri dönecek mi ?
SIRTLAN - Şimdi bu arkadaşa sormak lazım acaba neden eski Sırtlanı geri istiyor diye ? Herhalde evde edemediği küfürleri ben mi ediyordum ? Bunun için mi acaba ? yok eski sırtlan diye birşey yok Şimdiye kadar yaptığım en iyi iş SATIRLARIMIZA BAŞLAMADAN diyebilirim .O yüzden buna ayak uydurmaya çalışşınlar ve dinlesinler . Biz sürekli gelişmeye açık insanlarız ve ileri adım atmak istiyoruz sadece belirli birkaç kişiyi tatmin edebilmek için sürekli o eski diye tabir ettikleri şarkıları yapamayız .
AHKER - Albümün prodüktörlüğünü AKŞİT UĞURLU yapmış. Daha önce duymadığımız bir isim.Biraz bahseder misiniz ?
BEKTAŞ - Akşit Uğurlu Berlin´den bir prodüktör arkadaşımız Kendisi rap yapmıyor zaten prodüktör . Benim solo albümümde beraber çalışmıştık.Ayrıca KOOL SAVAŞ ve EKO FRESH ile beraber çalışmalarıda var.Özellikle hip-hop prodüksiyonlarla ilgileniyor
AHKER - Albümün çıkış parçası AĞLARIM .Bu parçaya birde klip çektiniz.Klip biraz sade gibi geldi bana
SIRLTAN - Aslında sade değil biz bu klipte bütün detayları işledik.Şarkıda anlatılan herşey var klipte.
AHKER - Neden bu parçayı çıkış parçası olarak seçtiniz ?
BEKTAŞ - Her parça bizim için çıkış parçası.Hepsinin ayrı özelliği var ama sonuçta biz duygusal bir milletiz.O yüzden en duygusal şarkıda bu olduğu için buna karar verdik.
AHKER - Albümde bir tane bonus track var 7. parça - Alayı İşinde .Bu parça neden bonus track ?
SIRTLAN - Aslında onun ilginç bir hikayesi var en son buraya geldiğimizde yazdığımız bir parçaydı.Tamamen İSTANBUL u anlatan bir şarkı .Burada yaşadıklarımızı ve gördüklerimizi anlattık.
AHKER - Elveda isimli bir parçanız var.Burda eski dosta yapılan bir vedadan bahsediyorsunuz .Bu parça DİSS mi ?
SIRTLAN - O parçada bir kişiye hitap etmek değilde insan hayatı boyunca yaşadığı olayları anlatmaya çalıştık.Direk bir kişiye yazılmış birşey değil bu bir birikim . Hiçkimsenin ismide geçmiyor zaten .
AHKER - O zaman bu parça diss değil ... Benim en çok sevdiğim parçalardan bir tanesi " TOMAR BEY " albümünüzü dinleyenler anlamıştır ama dinlemeyenler için bu parçadan biraz bahseder misiniz ? Neden böyle bir parça yapma ihtiyacı duydunuz.
BEKTAŞ - Müziği meslek haline getirdiyseniz şirketlerle muhattap olmak zorunda kalıyorsunuz ve bu tür kişilerle karşılaşabilirsiniz .Gerçekte olan şeyleri biraz daha abartarak yani daha eğlenceli bir hale getirerek yazdık.Zaman zaman buna benzer şeyler yaşıyorsunuz ama bu kadar kötüsü denk gelmedi .
SIRTLAN - Burda tabii 70 li yılların filmleride büyük bir faktör oldu.Unkapanında gördüklerimizi biraz daha eğlenceli hale getirerek
BEKTAŞ - Bunun ikinci bölümüde olabilir.Çok fazla malzeme var bu konuda Tomar Bey 2

AHKER - Basın bülteninizde bir cümle vardı " Elinize geçen son mektubu hatırlıyor musunuz ? " İnternet yaygınlaştığından beri mektuplar rafa kalktı .Albümünüzün baştan sona kadar mektup formatında olmasının sebebi var mı ?
BEKTAŞ - Bu daha önce yapılmamış bir konsept çalışma. Mektupla rapin çok benzerlikleri var Eskiden telefon bile yokken iletişim mektup yoluyla sağlanıyordu ve özel bir olaydı bu insanlar için .Mesela cep telefonumuzda geçen seneden kalma kaç tane SMS var ? ama elimizde eskiden kalma deste deste mektuplar var .Mektup kalıcı ve çok büyük özelliği var .
SIRTLAN - Özen gösterilerek yazılır çünkü .Tamamen duygu yüklü olur mektuplar . Bizim bunu yaşatabilmemiz ve tekrardan gündeme getirebildiysek eğer getirebildiysek ne mutlu bize .Bundan sonra inşallah biraz daha PTT ´ yi gazlandırırız .
AHKER - Peki PTT ´ den size doğrudan veya dolaylı olarak teşekkür geldi mi ?
SIRLTAN - Hayır ama aslında bizim onlara teşekkür etmemiz lazım çünkü Sirkecideki tarihi postahanede bizim fotoğraf çekimlerimize izin verdiler .Normalde hiçkimseye izin vermiyorlarmış.Bizim onlara teşekkür borcumuz var ve teşekkürlerimizi ilettik .
AHKER - Albümde Tuğba Barsu , Jale Gül gibi bayan vokaller var fakat neden hiç rap featuring yok ?
SIRTLAN - Biz zaten birbirimizi tamamlıyoruz yani konsept albüm sonuçta buraya bir featurıng almanın ne kadar doğru olduğu tartışılır sonuçta Bektaşın sesi farklı benim sesim farklı tamamen birbirini tamamlıyordu öyle yani featurınge falan ihtiyaç duymadık bayan vokaller daha büyük bi renk kattı diye düşünüyoruz biz belki bir featurıng olsaydı o kadar renkli olmazdı sonuçta featurıng yapıcak insana konuyu anlatmanız gerekiyor çünkü yazması gereken şeyleri anlatmanız gerekiyor sonuçta stüdyoya girip kayıt yaptığınız zaman sizin anlatıklarınızla alakası olamayan şeyleri çekiyor orda zorluk yaşıyoruz biz böyle yaptık ve çok daha iyi oldu böyle featurıng alsaydık ne bileyim belki renk uyumsuzluğu falan olabilirdi.
AHKER - Nakaratlarda bayan vokallerin sötlediği yerlerde daha çok şarkıyı arabesk tarza getiriyor gibi siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ?
SIRLTAN - Arabesk bize uzak bir müzik tarzı değil ki türkçe zaten .Türk insanı arabesk insanıdır hani arabesk olmuş falan tabi medya tarafından arabeskçilere o kadar kötü bir imaj verilmişki artık insanlar arabeske yakın birşey duydukları zaman arabesk değil falan diyorlar işte bu nasıl olmuş falan gibilerinden ama öyle değil yani arabesk müziğinde de çok büyük ustalar var Orhan Gencebay gibi bu yadırganmaması gereken bir durum .
BEKTAŞ - Kullandığımız Türkiyeye özel zaten daha öncede kullanıyorduk ben almanca albümlerimde de yani altyapılarımda oryantal kullanıyordum sonuçta biz Türküz oda bizim kültürümüzün bir bölümü bir parçası bizim kulağımıza daha hoş geliyor bence o ritimler . Şarkıların hepside arabesk tarzda değil
SIRTLAN - Bakın 50 cent bile albümlerinde bazı nakaratlarında dinlediğinizde tamamen arabeske kaçan bir tatla söylüyor Eminemin bazı nakaratlarında öyle şeyler var Jay-z tamamen arabesk Halitden aldığı bir sample ile " bıg pımpın " diye bir şarkı yapıyor bu milyonlar satıyor aynı olmasa bile ona yakın vuruşlar var bunlar tamamen arabeske kaçmış şeyler biz yapınca neden bu kadar göze batıyor onu anlamıyorum
BEKTAŞ - Sonuçta kaliteli birşey çıktıysa ortaya arabesk midir klask midir ne bileyim farketmiyor

AHKER - " Son uyarı " adında bir şarkınız var burda neyi anlatmak istiyorsunuz ?
SIRTLAN - Son uyarı aslında haykırış gibi bir şarkı oldu .Son uyarıda bize gelen borç mektuplarından uyarı mektuplarından ihtar mektuplarından bahsediyoruz.Hayatın zorluklarından ve aslında onlara daha fazla kin kusuyoruz hani artık şikayetçiyiz yollamayın gibilerinden .
Hepimizin de büyük veya küçük bir şekilde yaşadığı olaylar kararıszlık olayları ekonomik zorluklar yani bunlar herkese yansıdığı gibi bizede yansıyor .
AHKER - Sony müziğin türkiyede çıkardığı " ilk türkçe rap albümü " peki bunun için çok uğraştınız mı ? mesela ben Mayıs 2004 te konuşmuştum sizinle o zaman albüm hemen hemen bitmişti 2005 in sonunda yani ortalama 1,5 yıl geçti .
SIRTLAN - Burda siz zaten sony muzikten bahsediyorsunuz daha fazla birşey söylemede gerekte yok .Sony çok büyük bir marka buralara gelebilmek o kadar kolay değil kolay olmadı tabi . Burda karar verilmesi gereken şeyler var , burda ciddi bir iş yapılıyor heryere elini kolunu sallaya sallaya giremiyorsun .Bu konuda bize Tunç "Turbo " Dindaş çok yardımcı oldu bizim en büyük destekçimiz bu konuda yani bizi buralara getiren adamdır kendisi .
BEKTAŞ - Sony müziğin bir rap projesine inanıpta çalışma başlatması bizim için çok gurur verici birşey
AHKER - Bu ilk rap albümünüz değil .Daha öncede çok çalışmalarınız oldu.Sizce Türkiyedeki ve Almanyadaki Türkçe rapin durumu nasıl .İlk başladığınız zamanlara göre şimdi değişme gelişme var mı ?
BEKTAŞ - Cartelin çıkışından sonra bayağı bir gelişti yani merak saldı tabi gençlerde rape başladı ama maınstream dediğimiz olaya yani müzik piyasasında kalıcı bir şekilde seviyesi yok şu an için .Gelişiyor belirli kitleler tarafından benimseniyor destekleniyor büyük kitlelere ulaşacak kalitede değil daha şu an .
AHKER - Bu allbüm bitti .Şimdi promosyon çalışmaları için Türkiye ye geldiniz ve basın tarafından yoğun ilgi gösteriliyor.Promosyon çalışmaları bittikten ikinci projeniz birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı olacak ?
SIRTLAN - Bektaş & Sırtlan olarak devam edeceğiz .İkinci proje için herhangi bir fikir oluşturmadık henüz .Ama bir kaç ipucu verelim featler falan olabilir ama onları zaten zamanla aktarıcaz size ...
AHKER - Basının size ilgisi gerçekten çok fazla .Son günlerde nerelerde tanıtım yada röportaj yaptınız .
SIRTLAN - Atv ´de "Dansa Var Mısın " ,Beyoğlu gazetesi ,Sabah , Mix dergisi , Onyedi , Bluejean , Popup , Kral dergisinde kapak olacak.Bluejean in bu ayki sayısında poster var Popup da haftanın albümü oldu .Cosmopolitan , Elele .Önceden Türkce Rapi nerede duysak heyecanlanıyorduk şimdi biz büyük bir yol açıyoruz herkesin ulaşabileceği yerler değil . Bizim için daha önceden açılmayan yolları biz şu an açıyoruz .
AHKER - Albümün kartonet kapak tasarımını Tunç " Turbo " Dindaş yaptı .Yıllardır destek veriyor Türkçe Rapi en çok destekleyen adam odur yani daha kimse yokken ilk kez basın olarak Bluejean dergisinde yazıları vardı .
SIRTLAN - Tunç bizim destekçimizden ziyade benim en samimi arkadaşım büyük destekçim abim kardeşim arkadaşım kankam herşeyim herşeyimiz aynı zamanda bizim en büyük destekçimiz ." Satırlarımıza Başlamadan " ın olmasında belki bir kaç basamak daha yukarı çıkıcak olmasında Tunç “ Turbo ” Dindaş ´ ın büyük bir emeği vardır kendisine sonsuz saygılar .
BEKTAŞ - Ayrıca oldskool dur kendisi bu işi başlıca yapan bir adamdır ve çok bilinçli yapan bir adamdır yani 15-16 yaşında yeni gören değil .

AHKER - Tunç 1987 yılında " HEY " dergisinde hiphop la ilgili yazısı yayınlanmış düşünün artık .
BEKTAŞ - Almanya genelinde bile " turbo " dediğin zaman aaa tunç falan diyorlar herkes tarafından biliniyor ve sayılıyor
SIRTLAN - Tunç rap için çok büyük bi kazanç ,zaten şu anda Tunç un olduğu bulunduğu mevki de hiç hafife falan alınmasın yani çünkü o medyalara rapleri falan sokmak her babayiğidin harcı değil ama o bunu başarıyor .
AHKER - Albümünüzde bazı şarkılarda " vatana hasret " teması var .Sizce Almanyada yaşamak nasıl Türkiyeye gelmeyi düşünüyormusunuz
SIRTLAN - Şu an için öyle bir düşüncemiz yok ama inşallah şartlar elverişli olduğu zaman gelmeyi düşünüyoruz .
AHKER - A´dan Z´ye isimli bir şarkınız var burada bütün şehirlere armağan olsun gibi birşey diyosunuz
BEKTAŞ - Bazı insanlar şey diyor adamlar diyor bir şarkı yapmış Türkiyenin şehirlerini sayıyor diyor yani şimdi Türkiyede yaşayan bir insan için yabancı gelebilir ama biz almanyada yaşıyoruz ve hasret var bir özlem var türkiyeye
SIRLTAN - Bu bir aşk mektubu aslında Türkiyeye yazmış olduğumuz bir aşk mektubu o yüzden bütün şehirleri sayıyoruz
AHKER - Özür dileriz adlı şarkıda anne ve babanıza mı hitap ediyorsunuz ?
SIRLTAN - Ailelerin çocuklarından beklentileri oluyor şunu yap büyünce de doktor ol gibi veya mühendis ola gibilerinden eliniz kalem tutsun falan .Bizde sonuçta onların dediğini yaptık. her insanın yaşadığı olaylar var bizimde yaşadığımız olaylar var bizde bu şekilde özür dilemek istedik sizin istekleriniz doğrultusunda pek haraket edemedik ama bunları yapabildik gibisinden ve içimizdeydi zaten bunlar dışarı vurduk özür dileriz şarkısını yaptık
BEKTAŞ - " Teşekkürler "de aynı aşağı yukarı .Bizim en özel en şahsi parçalarımız diyebiliriz
AHKER - Turbo sen albüm hakkında ne düşünüyorsun ?
TUNÇ - Benim tafasız konuşmam biraz zor çünkü yani albümün yapım aşamasından beri içinde olduğum için sürekli dinledim albümü ama daha öncede başka yerlerde yazdığım gibi Cartelden sonra bence konseptli tek albüm diyebilirim Türkçe belirli konular olan gereksiz şeyler bulunmayan sayılı albümlerden bir tanesi gerek sound olarak çok farklı Bektaş la Sırtlanı zaten biliyorsunuz yani onun için kaliteli bir albüm .

Eski 01-07-2006   #15 (mesaj-linki)
SailorGirl
Cvp: Türkçe Rap Haber, Tanıtım ve Röportajları

Nostalji Röpörtaj

Selamlar Mic Check. Albümün için seni tebrik ediyorum. Sorularım şöyle;

1- Tüm türkçerap camiası çok iyi biliyor ama bilmeyenler için silahsız kuvveti biraz anlatırmısın?

Silahsiz kuvvet tek kisilik bir rap grubu.her sey bana ait.vokaller,back vokaller ve altyapilar,dj lik.akliniza gelebilecek muzik ve yapi anlaminda hersey.buna mixaj ve aranjeler dahil.98 senesinde istanbulda kurdum silahsiz kuvveti.3 senelik bir gecmise sahip.en onemlisi diger gruplardan ayrilan farki;ben istemeden dagilmamasi.ben hissettigimi ve istedigimi yapmakta ozgurum .en sevdigim yonu de bu zaten.
2- Üstüne neden bu kadar çok geliniyo mic check? bunları hakettiğine
inanıyomusun?

hiphop camiasi cok karisik.bilirsiniz iste album cikarmak icin ugrasan kisiler albumlerini oyle yada boyle cikariyorlar.fakat camianin destegi lazim.beni desteklemek o kadar da zor degil.bunu hakettigime inaniyorum.cunku emek veriyorum.insanlarin mic check soyle kuvvet boyle demelerine elbetteki birsey diyemiyorum.tek yapabildigim onlari uzaktan izlemek.izlerken de uretirim yine bos durmam ben.insanlarin uzerime gelmesi diye birsey yok.onlar iclerindeki kiskanclik egosunu tatmin ediyorlar sadece olay bundan ibaret.ama pek taktigim soylenemez.bir rapcinin dilinin kemigi olmaz.bu yuzden olacaklara hazir olmasi gerekir.ben dogrulari soyledigim icin bu sekilde tepkiler aliyorum.umrumda degil.hepsi birgun havlamayi kesecek

3- Gurbetteki rap hakkındaki düşüncelerin?

gurbet te yapilan rap aslinda biraz farkli.bunu diger bir rap-ortajimda anlatmistim,fakat yanlis anlasildim.bir kac 17 lik velet yalan yanlis basliklar yazarak farkli lanse ettiler insanlara.ama en sonunda biraz olsun duzeltebildik herseyi.aslina bakarsan yanlis aktarmalari duzeltmek icin caba sarfetmemem gerek fakat insanlarin beni yanlis tanimalarini istemedigim icin cogu zaman onlarla direkt olarak diyaloga bile girdim.gelelim gurbete; gurbette bir cok tanidigim rapper var.FUAT bunlarin en onemlisi ve bence en iyisi.bu benim kendi fikrim.insanin rapper olmasi farkli turk rap yapmasi daha farkli.ben rapper olandan yanayim.yoksa bircok turkcerap yapan kisi var ve cogu rapper degil.neyse bu konuda yanlis anlasilmadan kapatalim kisacasi gurbet ile alip veremedigim hicbirsey yok.ben herkesi dinlerim.begenirim begenmem o bana kalmis birsey.sadece tek istegim gurbette yasayan rapperlarin orada burada ´´turkiyede hiphop 3 sene sonra ancak gurbettekine yaklasir´´ dememeleri.cunku biliyorumki bu saygisizligin en buyugu olur.ayrica;cartel ile herhangi bir sorunum yoktur.ben sadece hala cartelle yasayanlara karsiyim.acsinlar gozlerini ve turk rapine baksinlar .en azindan bu memlekette artik hiphop yapiliyor.cartel atilimi yapti ama kizdigim taraf geri cekilmeleri oldu.yani hic bir sorunum yok.gurbetteki turkce rap ile sorunum hala yok neden olsun ki? hepimiz ayni seyi yapiyoruz.aramizdaki tek fark turkcemiz daha duzgun ve araya almanca 4 lukler koymuyoruz.gurbetteki rapi seviyorum yeterki iyi yapilsin.fuat,crack,kool savas,no remorze,ses,dj mahmut,boulevard bou.bunlar rapper nitelikte olanlar

4- Ailenin almanyada olduğu doğrumu?

aileminin yuzde ellisi yurtdisinda.annem babam ve kardesim samsundalar.geri kalanlar berlin de ve avustralyadalar.hersene kuzenlerim almanyadan gelir ve bana oradaki hiphopu ve yasanan olaylari anlatirlar.en azindan bir fikrim olur.cunku bilirim abarti yoktur.

5- Bi çok ziyaretci defterinin kapandığını biliyoruz. bunu SANAL ALEM DELİKANLILARI yaptı bunuda biliyoruz. ama iki taraf vardı mic check´ciler ve turbo´cular. turboyla senin aranda tam olarak ne geçtiğini anlatırmısın?

turbocular ve mic check ciler diye bir ayrim yapilmasi gibi bir konu yok bence. su var tunc isini yapiyor yaziyor,ben de isimi yapip hem yaziyor hemde soyluyorum.ikimiz ayni yolda ilerliyoruz.fakat ilerlerken farkli sekilde bir yol cizdik.bazen ona cok kiziyorum.su aralar albumumun tanitimi ile ilgili hicbir sey yapmadigi ve salladigi icin ona biraz fazla kirginim sadece bu.ben isimi cok iyi yapiyorum.hem de cok.belki bilmiyorsunuz ama ben varimi yogumu hiphopa yatiriyorum.ve yaptigimin karsiligini almak isterim.bu karsiligi ilk vermesi gereken tuncdur.cunku insanlar onu hiphopa en buyuk katkisi olan kisi olarak taniyor.ben haric.NO TEKELIZM AND NO JUSTICE NO PEACE.
ayni zamanda diger sitelerde de albumumun tanitilmamasi yada tek bir cumle ile gecistirilmesini suna bagliyorum:1-o site sahipler tuncun yandaslari 2-bu insanlar rapi tekelcilige vurmaktalar 3-belki bir cekememezlik olabilir cunku onlar daha 1 sarki yapmadan ben iki album yapabiliyorum.cunku hiphop benim hayatim. kisacasi tuncla veya bir baskasiyla sorunum yok.sadece tarafli davranmasinlar.ben NTV de cumartesi yayinlanacak olan raportajimda yeralti operasyonu 2 yi bile tanittim bundan pisman da degilim ama tunc bir albumu bile tanitmiyor.karari size birakiyorum.sunu da hemen soyleyeyim ben,ceza,duman,nefret,sozlu taarruz gibi tayfalar buradayken hickimse kral zannetmesin kendini.rap carpar

6- suikast.de nin ziyaretci defterinde senin hakkında yazılan bi yazıda "biz onun uzun saçlı elinde gitarı taksimde çaldığı rocker halinide biliriz" deniyo. bunun aslı varmı?

rockerlik metal trash death yahu siz nesiniz? yada muzik size gore nedir? sizmi androidsiniz ben mi ? alakasiz ve sacma sapan abuk subuk tartismalari ne tarafinizdan icad edersiniz bilmem.cok komik bir durum bu.ben sacimi uzattim tabii,gitarda caldim hala calarim.cunku ben bir muzik adamiyim,gitarin yanisira piyano,bateri gibi bir cok enstrumani da calarim.ayrica breakin disinda da flamenco bossonova jazz bale gibi danslari da yaparim .simdi bana flamenco cu mu diyeceksiniz

taximde elime gitarimla yurumedim ama yurumek isterdim cunku bu bir kisinin muzisyen ruhunu anlatir.ben her tarz muzikte yer aldim jazz dan ,klasik muzige klasikten funka funktan house,trance,drum and basse.ben bir muzisyenim hatta ben o uzun sacli halimle istanbulun en onemli partilerinden birinde break yaptim southside rockers ile.ama o zaman herkes saclarima hayrandi birakin bu isleri.ugrasacak baska seyinizmi yok.tuvalete gidin kitap okuyun.yada benim yaptiklarimdan feyz alin.yoksa rap carpar

7- On kurşun ne zaman bitecek mic check? 10 kurşunu biraz anlatabilirmisin .

sagopa kajmer:=) waooow bazen ben bile bu adamdan korkuyorum.onun dilinin kemigi yok.her an herseyi bekleyin ondan.no borderline,no respects no peace but only real peace.bilmem anlatabildim mi? ilk album pesimist ti.ve yeni bir tarzin baslangiciydi.herkes pesimistil i tanidi.simdi bu stil gelisti.saha kalkti.2.sagopa kajmer albumunde nasipten yararlananlar icimizdeki kisiler.ama surpriz olsun bence cok guzel oldu.fazlasiyla begeni toplayacagina inaniyorum.su anda 8 kursun finito.ve hemen web masterimi arayip sagopanin bu yeni albumunu online vermesini isteyecegim.geri kalan 2 kursunu zaman gosterecek.sagopa=pesimist=gercek rap=kajmer=mic check

8- Elinde geniş imkanların olsaydı kiminle feat. yapmak isterdin?

genis imkan olmayacak cunku dolara zam geldi isin esprisi bir yana featuring yapmak istedigim ozellikle CHUCK D var public enemy den.o adamla kafalarimiz ayni KRS ONE,ELIGH,JEDI MIND TRICKS,WILDCHILD RICKS,NON PHIXION,M.O.P,THE ROOTS,MARIAH CAREY,MICHAEL JACKSON,JAMES BROWN. ben bunlari tercih ederim ha bide METALLICA,HAGARD,THERION,DREAM THEATER,CANNIBAL CORPSE,VE DEATH harbi haaaa ne guzel seyler yaratirdik.son zamanlarda OKAY TEMIZ,HASAN CIHAT ORTER,DOGAN CANKU,ORHAN GENCEBAY,MAZHAR ALANSON,ZULFU LIVANELI gibi harbi devlerle calismak istiyorum.yapacagim gorun de bakin

9- Şarkılarında anlattıklarını (mafya, çete, vb..) hiç yaşadınmı?

muzigimde anlattiklarimin cogu onceden basimdan gecen hadiseleri de icinde barindirir.onceleri bayaga saldirgandim.kavgalara girerdim,psikopatlikta yaptim haracta aldim mafyadan bir takim kisilerle zaten karadenizli olupta ugrasmamak ne mumkun saka bir yana anlattiklarimin yasanmasi da bence gerekmiyor,haberleri acin izleyin sizde yazabilirsiniz.bazen gormek yasamanin yarisi oluyor.ben wack **** lere karsiyom.fake olmamali.hersey gercek oldugu icin sozler ilgi cekiyor.yani sozlerim silahim diye bosuna demem.ben rapperim.shut the real 2 ya face like boomin

10-Bugüne kadar sadece YERALTI OPERASYONU projesne katıldın başka bi projeye katılmayı düşünmüyomusun?

projeler tukenmez,projeler gelir gecer yenisi gelir.yeralti operasyonu dilimin yandigi bir proje oldu.hala yaniyor.kimileri kuytu koseler sarkimi sahiplendi.hatta bazi gruplar kimileri tarafindan sarkisinin toplatilmasi tehditleriyle korkutuldu.adam akilli,profesyonelce dusunulen bir proje olursa ben de varim derim.ama su ana kadar gelen projeler dutturu dunya projeleriydi.yeralti operasyonu projesine onumuzdeki hayatinda basarilar diliyorum umarim artik turbo isini daha profesyonel yapar.birde su var soylemeden gecemeyecegim.herkes siz yeralti operasyonuyla dogdunuz diyor.UNUTMAYIN YERALTI OPERASYONUNU BIZ DUNYAYA GETIRDIK.NEFRET VE SILAHSIZ KUVVET OLMASAYDI O ALBUMUN 10 SARKISI DA OLMAZDI.zaten album kac sarkiydi ki? iyi dusunun arkadaslar.artik gercekleri gorun cunku rotalarim sasti

projeler dedigim gibi gelir gecer. umarim adam gibi bir proje yapilabilir

neyse benden bu kadar.silahsiz kuvvete destek olan herkese cok cok cok cok tesekkur ederim.turkce rapi biz buyutecegiz el ele.peace

DJ MIC CHECK

Son Düzenleyen GusinapsE; 02-07-2006 @ 17:05.
Eski 01-07-2006   #16 (mesaj-linki)
SailorGirl

Nostalji Röpörtaj - 2

1- Nefret´i zaten tanıyoruz. Nefret ekibinin üyelerini ayrı ayrı tanıyabilirmiyiz?

DR FUCHS:
SENE 1978 DE REGENSBURGDA DOGDUM SEKIZ DOKUZ SENE ALMANYADA KALDIKTAN SONRA TURKIYEYE KESIN DONUS YAPAN AGLEMLE BERABER TURKIYEYE YERLESTIK TURKCEYI BU ULKEDE OGRENDIM TUM OGRENIMIMI BU ULKEDE TAMAMLADIM SU AN ICIN LISE MEZUNUYUM ALMANYADAKI DOSTLARIMLA BAGLANTILARI KESMEDIGIM ICIN ALMANCAYIDA UNUTMADIM HAYATIMI BU ULKEDE VEYA DUNYADA BANA GORE YAPILAN YANLISLARI OYNANAN OYUNLARI SIRA SIRA SAYDIRILAN YALANLARI POLITIK VEYA SIYASI KONULARDA OLABILIR BUNLARI TURKCE RAPLE PROTESTO ETMEYE BAS KOYDUM

CEZA:
1977 istanbulda doğdum. lise mezunuyum. elektrik teknisyeni(işçi) olarak çalışmaktayım. rap müzik hayatımın en önemli parçası...

2- Size Nefret niye dağıldı falan demicem bu olayın aslını artık herkes biliyo. Nefret dağılmadı. Sizlere ayrı ayrı sorum olacak;
CEZA: ASYA SENTEZ´den biraz bahsedermisin.
DR FUCHS: Sende İSTANBUL ATTACK´dan bahsedermisin.

DR FUCHS:
BENIM SENELERDIR BIR HAYALIM VARDI BU HAYALIMI GERCEKLESTIRMEK ISTIYORUM BU TEK ALBUMLUK BIR PROJEYDI FAKAT BIR GRUP HAVASINA BOGULDU ISTANBULDA KENDI YAGLARIYLA KAVRULMAYA CALISAN KALITELI MCLERI BIR GRUPTA TOLAYIP ONLARADA SANS TANIMAKTI AMAC BU GURUBUN ISMINDEN COK YANI ISTANBUL ATTACK ISMINDEN COK BIREYLERIN KENDI ISIMLERI ON PILANA KOYMAKTI YANI BU GRUPTA HANGI GRUPTAN GELIRSE GELSIN RAP SOYLEYEN BENDE OLSAM NEFRETTEN DR FUCHS OLARAK DEGIL SACENE DR FUCHS OLARAK ANILACAK YANI GRUPTA SOZLU TARRUZUN ELEMENLARIDA YER ALIYOR FAKAT ONLARDA BU GRUPTA KENDI ISIMLERIYLE ANILACAKLAR

CEZA:
ASYA SENTEZ 2000 yılında kurulan MİC CHECK (silahsız kuvvet) ve ben (CEZA) den oluşan bir türkçe rap grubu. asya sentez in "TOPLAMA KAMPI" adlı albümünü bu sene içinde piyasaya çıkaracağız. tarz olarak silahsız kuvvet ten ve nefretten oldukça farklı.... daha underground sound lar içermekte.... oldukça sağlam feat. ler var. bunlar "deir el bahri(paris)" "dumanyak(izmir)" - dr. fuchs - ayben - roka va bazı sürpriz isimler..... konular aynen yumruk gibi insanların suratına çarpacak tarzda bekleyin yakında geliyor....

3- Gurbetteki ve yurttaki rap hakkında düşüncelerniz nelerdir?

DR.FUCHS:
GURBETTE RAP MUZIKLE UGRASAN ARKADASLARA BASTA BUYUK SAYGIM VAR FAKAT TURKIYEDE NEKADAR SU AN ICIN RAP ZAYIF GORUNSEDE YER ALTI KAYNAMAKTA YER USTUNE CIKABILMELERI ICINSE BIZIM VEYA BIZIM GIBI GRUPLARIN ALBUM SAYISINI COGALMALIKI PLAK SIRKETLERI RAP MUZIGE DESTEK VERSIN ALAMANYADAKI RAP MUZIKLE UGRASAN INSANLARIN MADDI DURUMLARI VE IMKANLARI COK DAHA IYI TURKIYEYE NAZARAN BU EN BUYUK ETKEN BENCE SU AN ICIN NEFRETIN BILE KENDINE AIT BIR STUDYOSU YOK ALLAH TANKI YOK OLSA NELER OLUR DUSUNEMIYORUM BILE BIRDE BENIM GURBET VE TURKIYE ARASINDA GORDUGUM BIR OLAYSA BURADA TURKIYEDE EGER GURBETTEN GELIP ALBUM SATMAYI DUSUNEN GURUPLAR VARSA BENCE TURKCELERINI BIRAZ DAHA DUZELTMELILER BURADA YAPILAN YENI RAPLERDE KELIME OYUNLAR COK ETKILI BIR DONEME GIRMEKTE BELKI BIZIM GURBETE YOLAYACAGIMIZ RAPLERI GURBETTEKI RAPPER LAR ANLAYAMAYA BILIR BILE AMA EN BUYUK SELAMIMI GENE ONLARA GONDERIYORUM CUNKI BU ISI YA! NI TURKCE RAPI ILK ONCE BASLATAN ONLAR DIR AKSINI SOYLEYECEK VARSAKI SANMIYORUM VARSADA YALAN SOYLEMEKTEDIR

CEZA:
yurt dışında rap yapanlara baktığımızda konular genelde gurbette yaşanan dertler hakkında. rap in özünde bulunan başkaldırı bu müzisyenlerimizin parçalarında yoğun olarak gözükmekte birde vatan hasreti. tabi bu konuların dışında şeylerden bahsedenlerde var tabi. türkiyede rap olayı bir kaç sene içinde çok yol kat etti son zamanlarda çıkan albümler bunun bir göstergesidir. ama burada o kadar çok rap grubu oluştu ki her gün bir yenisi çıkıyor diyebilirim. ama elle tutulur şeyler yapan az.. bazı partilerde dinleyiciden çok grubun sahne aldığına bile şahit olduk. türkiyede artık dünya çapında çok kaliteli rap yapılmakta amaç sesimizi duyurabilmek için en kalitelisini yapmak.... tek gereken şey destek ve saygı. ama bunlar şu anda yeterli derecede yüksek tutulan manevi değerler arasında değil ne yazıkki.. ayrıca gurbet ve tü! rkiye ayrımı yapanlarada bir sözüm katkınız yok bari zararınız olmasın

4- Bize "EN" leri söylermisiniz? (En iyi en kötü hesabı

DR.FUCHS:
GURBETTE BANA GORE SU AN ICIN EN IYI MC KONUMUNDA 2 KISI TANIRIM BIRI COK SEVDIGIM VE SAYGI DUYDUGUM BEKTAS´TIR DAHA SONRA GURBETCI DEMEYE BIN TANE SAHIT LAZIM OLAN FUAT DIYEBILIRIM BEN SENE 95 TE ALMANYADA SERT MUSLUMANLARI DINLEMISTIM BEGENDIGIM PARCALARI VAR FAKAT ONLARA SOYLEMEK ISTEDIGIM BIR SEY VAR 95 DEN BERI AYNI PARCALARI MIXLEYIP DURUYORLAR TURKIYEDE HER SENE AYNI ALBUMU FARKLI ALT YAPILARLA GENE CIKARTIYORLAR BENCE BU ARKADASLARIM YENI PARCALAR YAPARSA TURKIYEDE ETKILI OLABILECEK GRUPLARDAN BIRISIDIR TURKIYEDE ISE EN IYILERDEN RAPI VE MUZIK KULTURUYLE SU AN ICIN NARKOTIKTEN SIT HOT KARDESIM

CEZA:
bence dj olarak en iyi gördüklerim dj.mic check ve dj.mahmut. mc lik konusuna gelince sirhot - mic check - dumanyak - bektaş - fuat derim.
prodüksiyon dalında bence çok iyi şeyler yapabilecek isimler gene sirhot birde dj. walkie d.

5- Mic Check´in albümünü nasıl buldunuz? (Lütfen ayrı ayrı yorum rica ediyorum)

DR.FUCHS:
BILDIGINIZ GIBI MIC CHECK LE BENİM ARAM HIC YOKTUR AMA ALBUMUNDE BENCE KENDINI BULDUGU PARCA DIYEBILECEGIM YORUMUYLA KONUSU VE ALT YAPISIYLA COK BEGENDIGIM 17. PARCA TEK BASINA DIMDIREK YASA. ALBUME ISE 10 UZERINDEN 4 VERDIM

CEZA:
bence sözlerim silahım adlı albüm oldukça seviyeli düzeyli ve gayet sağlam iddialı bir türkçe rap albüm.çok fazla emek gösterilmiş saygı duyulması gereken bir prodüksiyon. rap dinleyen herkesin arşivinde bulunması gerek bence. 19 track lik bir rap ziyafeti.ellerine sağlık mic check.....

6- Fresh B. hakkında ne düşünüyosunuz?

DR FUCHS:
TURKIYEDE NEKADAR RAP YAPMIYOR O DESELERDE VE BEN NEKADAR ASK SARKILARINI DINLEMESEMDE BU FRESHLE ALAKALI BIRSEY DEYIL BEN NORMALDE ASK SARKISI DINLEMEM BU ARKADASIMIZA COK BUYUK SAYGI DUYUYORUM CUNKU ODA TURKIYEDE RAPIN IYI YERLERE GELMESI ICIN HIC OLMASA BIR ALBUMLE DESTEK OLMUSTUR CENESINI BOSA CALISTIRAN INSAN OTESI VARLIKLARADA SOYLENECEK ASLINDA COK SEY VAR AMA ZAMANIMI BOSA HARCAMAMAK EN DOGRUSU

CEZA:
eğer bir ülkede rap yapılıyorsa çeşit olmalı sadece nefret tarzı yada fresh b tarzı olsa insanlar sıkılır. bence fresh b hardcore rap ten hoşlanmayan insanların tarzında rap yapıyor, saygı duyuyorum. ayrıca sürekli görüştüğümüz bir arkadaş. kişilik olarakta iyi insan.....

7- Yeni albümde hangi parçaya klip çekilecek? klip gene cdnin içinde olacakmı?

DR FUCHS:
ALBUMDE BU SEFER DAHA FAZLA PARCAMIZA KLIP CEKMEYI PLANLIYORUZ FAKAT ILK KLIP PARCAMIZ TURKIYE GUNDEMINI ISGAL EDEN SOSYETE ENFLASYON VE BUNA BENZER OLAYLARI ELESTIRIYI ESPIRILI BIR SEKILDE ANLATTIĞIMIZ "ANAHTAR" PARCAYI DUSUNMEKTEYIZ BUSEFER CDYE KOYMAK AKLIMIZDA YOK CUNKU BOYLE OLAYLAR BIZE GECEN ALBUMUMUZDE COK VAKIT KAYBETTIRDI.

CEZA:
fuchs un da bahsettiği gibi anahtar adlı parçaya klip çekmeyi düşünüyoruz. albümde çok sağlam feat.ler var. tam bir nefret tarzı oldu. hiç kimse hayal kırıklığına uğramayacak.

8- Kimlerle feat. yapmak isterdiniz? (ayrı ayrı yada grup olarak)

DR.FUCHS:
OYLE COK ONEM VERDIGIM BIR DURUM DEGIL AMA BOYLE BIR SORU YONELTIGINE GORE SU AN DMX DIYEBILIRIM CUNKU RAPE YEPYENI BIR BOYUT GETIRDI RAKIM DE OLABILIR RAP MUZIK USTUNDEKI HAKIMIYETI HERSEYIN USTUNDEDIR ZATEN BU SAYDIKLARIM SU AN ICIN BENCE DUNYANIN EN IYI MC LERIDIR.

CEZA:
eskiden fransız bir kaç isimle feat. yapmak isterdim. ama son olaylar bana bu konuya biraz soğuk baktırdı. ama amerikalılar dan mos def - sticky fingaz - das efx gibi isimlerle feat yapmak isterdim...

9- Son olarak sizin eklemek istediğiniz bişey varmı?

DR.FUCHS:
EVET TURKIYE VE GURBET ARASINDA BIR DEĞİL COK DAHA FAZLA KOPRU KURMALIYIZ KI HEM DOSTLUKLAR PEKISSIN HEMDE TURKCE RAPI RENKLENDIRELIM BIZE TURKCE RAPE SAYGI GÖSTEREN HERKESE EN BUYUK SELAMIMI GONDERIYORUM KORKMANA HIC GEREK YOK YENI ALBUM BENCE DUNYADA CIKMIS EN KALITELI RAP ALBUM OLACAK NEFRET ISINI BILIR SAYGILAR

CEZA:
türkçe rap i üreten destekleyen dürüst insanlara saygı ve sevgilerimi sunarım. ayrıca röportaj için tüm suikast ailesine teşekkürler...... HİPHOP 1 BOMBA!!!!!

Son Düzenleyen GusinapsE; 02-07-2006 @ 17:05.
Eski 02-07-2006   #17 (mesaj-linki)
SailorGirl

Dikkat Sago Konusuyor..!

NİHAYET FIRTINAM DİNDİ

Herkese selam, ve nihayet psikolojik firtinalarim dindi. 12 aylik vatani gorevimi bitirdim.Inanin uzerimden tir gecmis gibi hehehe.size sunu soyleyebilirim gercekten 12 aylik enteresan bir disiplin deneyimledim.acikcasi zor bir seneydi.surekli dusundum,surekli planlar yaptim.sadece dusundum,inanin hep dusundum.O psikolojide gununuzu degil ileride yasamak istediklerinizi dusunuyorsunuz,hep bir umut oluyor o cok heyecan veriyor.Benim hayatimdaki en buyuk donum noktasi,bir anlamda kirilma noktasi astegmen kurrasinda istanbula dusmemdi.2 kisiydik farscaci olarak ve ilk ben kurrayi cektim ve ben 3 sn de cektigim kurrada istanbulu cekmistim diger arkadasimaysa geride kalan secenek olan hakkari yuksekova cikmisti.bu hayatimdaki en sihirli seydi.Inanin kurra gunune kadar hic rahat uyuyamamistim,her an dualar eder haldeydim.herkes de oyle.Allah'in beni gercekten sevdigine herseyimle inandim ve son 1 sene icindeki hergunumde o yasadigim ani dusunerek sessiz kaldim.Cevremde cok kisi tanidim;yaradanin varligina inanmayan,ona buna suna inanan,dogaya,tabiata inanan bircok garip,bana gore cok sacma inancla yolunda ilerleyen ...cok kisi tanidim ahalim,kendimi hep kendimden sorumlu tuttum,baskalari beni ilgilendirmezdi.Ama sunu bilinki ben neyin bu bedeni ve tum evreni kontrol ettigini anlatamayacagim kadar derinden hissettim.beni anlayanlariniz vardir mutlaka) anlatmak istedigimi aslinda anlatamadim ama neyse.Paylasmak istedim. Ve 1 senenin sonunda yepyeni dusuncelerle,planlarla gayet ferah bir sekilde geri geldim.Vatani gorevim boyunca hergun rutbeli askeri personele farsca dersi verdim.ogretmenligi tattim.enteresandi,hergunum kelimelerle gecti.surekli okudum.Turkce ve farscanin yapilariyla hasir nesir oldum.Yeni bilgiler kattim hafizama.

Ama inanin o kadar yoruldum ki.Istanbulda olmak en guzel kismiydi.Nobetlerim harici hergun evime geldim,muzik odamda vakit gecirebildim.sevdiklerimi gordum.Hersey yolunda gibi gorunuyor degil mi)))) ama hayir en onemlisi psikolojik rahatlama.Bunu cok iyi anladim.Kendimi hur hissedemedim.Siz hep ertesi gunu dusunmek stresiyle ve baskisiyla yasamanin agirligini belki tadamadiniz.Yasamak lazim,anlatamam ki... hersey psikolojim acisindan sifirin altindaydi ,hayatimin en pesimist donemiydi. Surekli yazdim,hep yazdim.hep hep hep yazdim.50-60 bilemedim 90 sarkilik inanilmaz seyler yazdim.o nedenle bir sonraki solo sagopa kajmer albumunu de tamamen yasamis oldugum seylerle doldurdum.Tum album icin sozlerim hazir.Bence cok hos seyler yazdim.bazen yazdiklarimi okuyorum...onlari seviyorum.Onlari okudukca her turlu duygu yogunluguna kapiliyorum.Simdiden surprizini vereyim bir sonraki solo sagopa kajmer albumu muhtesem olacak.Ve hayatimin en onemli albumu olacak.O albumde kendimle paylastiklarim,tamamen ben olacagim.Sizin adiniza cok seviniyorum. EEEEE gelelim gundeme)) Uzun zamandidr beklenen albumu nihayet cd calarinizla bulusturduk.Mp3 demiyorum cunku ele alip kapagini gormedikce album oldugunu anlamaniz zor.Hersey butundur.Biz bir emek sarfettik ve butunuyle bir karenin icine topladik o emekleri.Hakkini vereceginizden suphem yok.Bugune kadar da olmadi. Mp3 olayina sicak bakmadigimi sanmayin.ben de mp3 dinliyorum,herkes dinliyor.Beni ve arkadaslarimi sevmeyen bir kisim kitle kafile albumunu ari gibi calisarak nete yukluyor.Onlarca link var elimizde.Bu gercekten guzel.En azindan su saatten sonra guzel.ama album cikmadan nete vereni unuttum sanmayin aslinda mp3 yayilimi hem iyi hem de kotu.Bir taraftan belese reklam oluyor diger yandan emektar sensen emeklerin bir anlamda heba oluyor.Garip bir durum.acaba kafile albumunun ya da her hangi bir albumumun bu kadar ilgi cekmesine sevinmelimiyim ? yoksa uzulmelimiyim? muamma..

Herkesi insafiyla basbasa birakiyorum.Benim yapacak o kadar cok onemli isim var ki hepsi benim oldugu kadar sizin icin de onemli seyler.Bu seyleri beraber koruyalim,hep aramizdan bir oyun bozan mutlaka cikacaktir ama bunlarin en aza inmesi onemli.neyse kafileyi IMM dagitimdan ulastiriyoruz.Su an tum turkiyeye dagitiliyor ve 2-3 gun icinde heryerde olacak.Yurtdisindakiler uzulmesin haftaya belcika,hollanda,amerika,almanya,fransa,ingiltere de de bulabileceksiniz. Ilk basim 24 saatte bitti,yeni basimlar yolda.Hersey sizlerin ve bizlerin bekledigi sekilde ilerliyor.Oncelikle hepinize cok tesekkur ederiz.Bu alakayi daimi tutmak adina son gayret cabaya devam edecegiz.Ben tum kuvvetmira ailesi olarak bunlari soylemek istiyorum. Albumun cd si uzerinde sadece logomuz var.yani melankolia muzik logosu .uzerinde isim yazmamasi sizi sasirtmasin bunu bilincli yaptik.hata yok yani her zaman isim yazmak gereksiz bence kapak konusunda elestiriler tabiiki olacaktir.karakalem oldugu icin biraz mat olabilir tabiiki.Benim icin cafcafli,rengarenk tasarimlar ya da ne bileyim olaganustu seyler cok da gerekli degil.Kanimca gayet teknik,gayet manali bir kapak.bu arada o resimdeki teknik ayrintilara ve perspektife dikkatli bakin.Kapagi begenmeyenlere de saygi duyuyorum,birseyi herkes begenemez malum. Kafile biraz gecikmesine ragmen,nette; cikmadan once enteresan bir sekilde yayilmasina ragmen istedigimiz sekilde sizlere ulasti ve istedigimiz sonuca vardi.Ilginiz alakaniz icin cok tesekkur ederim.Bir sonraki projemize basladik bile sagopa kajmer & kolera duet albumune gectik.beatler bitti simdi rap yapma zamani.cok guzel bir album sizleri bekliyor.Meraklanin ben gider adim kalir... sagopa kajmer mahlas kafkef

Eski 04-07-2006   #18 (mesaj-linki)
SailorGirl

GameDogg Türkçerap´e veda ediyor. Yaptığı açıklamada çıkaracağı “Berterin” albümüyle Rap hayatına nokta koyacağını belirten GameDogg, bu konu hakkında bir açıklama yaptı. Yazısında Türkçe Rap için yaptıklarından da bahseden Game Dogg, sahip olduğu şirketleri de kapatacağını bildirdi...Bir açıklama yapmanın zamanı geldi diye düşünüyorum.
Türkçe Hiphop da çok kişi ile tanıştım ama çok kişi ile…

Belki bilenler var belki yok ama yeniden açıklamam lazım. Ben hayatımın 23 senesini hiphop ile geçirdim. Battle yaptım, çok kişilerle tanıştım ve bu ortamda gerçek dost çok az kişi gördüm. Çoğu isini görsün diye merdiven olarak kullanan insanlardı. Bu yazıları okuyan çok kişi dünyada yoktu ben hiphop için koşarken. Hatta emekliyordu veya altına yapıyordu veya şişesi elinde anne diye ağlıyordu. Şimdiye kadar hiç kimseden yardım beklemedim veya almadım. Çok kişi tutunduğu tanınmış mc’leri merdiven olarak kullanırken ben tırnaklarım ile tırmandım tek başıma kimseden bir destek almadan.

Destek alanlar da kendilerini bir şey zannediyor ama hiç biri bir şey değil gözümde. İlk önce Underground’u öğrensinler. Bence Underground’da onlardan daha başarılı rapçiler var. İyi rapçi olmak için iyi rapçi ile feat yapmak yeterli değildir. Ya iyisin ya da kötüsün. Bunu çoğu kişi bilmediği için fark edemiyor. Ama elbette bir gün gelecek ve insanlar Hiphop’dan anlamaya başladığı zaman onun bunun gölgesi altında yürüyenleri ayıklayacaktır hiç gözünün yaşına bakmadan.

Almanya’nın en iyi konserlerini düzenledim ve Türkiye’deki gençler ile Almanya’daki gençleri bir arada görmek istedim. Ama yüzüme kapılar kapandı. Türkiye’de Türkçe bilmeyen bir Almancı olarak dışlandım. Almanya’da da bir “pislik olarak çalışan isçi Türk” olarak kaybettim. Aslında babam bana o toprakların benim vatanım olduğunu anlatırdı ve benim de bunlarla gurur duymamı isterdi. Ben hep gurur duydum, daha da duymaktayım. Ama çok kişi beni orada kabul etmedi. Özür dilerim baba. Dediğin gibi değilmiş anlattıkların. Cebimde taşıdığım pasodaki “Ay Yıldız” ve o vatandaki Hiphop aleminin bizden nefret ettiğini gördüm. Bu yetmiyormuş gibi Türkçemizin zayıf ve basit oluşu. Bu satırlarımı acısız yazıyorum. Ama ben yinede Türkiye’deki herkesi seviyorum, beni sevmeseler bile.

Türkçe Rap Almanya’da icat edildi bu bir gerçek! Bunu da bulan Karakan’dır 1983’de ilk Türkçe Rap’i yapan Almancılardır. Biz bunu vatana getirdik ve istedik ki herkes öğrensin. Ve çok kişi öğrendi. Ayrıca çok başarılılar ama bizden öğrendikleri gibi yapmadılar. Herkes nankörlük ediyor ve Türkçe Rap’i kendilerinin icat ettiğini zannediyor. Veya Rapçi’nin biri herkesin onun taklitçisi olduğunu söylüyor. Ama unutmasın ki bunu biz icat ettik ve sanatın taklidi olmaz. bir sanat ilerler ama gerilemez. Şu an gerilemede ve ilk çıktığı gibi satılmadığını herkes biliyor. Türkçe Rap 476 000 sattı Cartel zamanında. Şu an bunun çeyreğine erişemediler. Şirketler için de satılan rakam önemli. Yapılan rap değil bunu da bilin!

Şirketlerinde Hiphop’dan anlamadığı gibi, hepsi zarar ediyor. Nedeni de şimdiye kadar 1000 adet satamayan adamların yine şirket bulmasıdır. Ve böyle adamlar yüzündende piyasa ölüyor, şirketler inanmıyor Hiphop’ın kalitesine. Underground’da o kadar kaliteli eleman var ki, kimse onları almıyor veya Şirket sahiplerine anlattıkları palavralar ile aldırmıyorlar.
Sebebi ne biliyor musunuz? Dinleyicileri iyi şeylerden mahrum etmek istiyorlar. Bunu da başarıyorlar şu an.

Ben bu işi para için yapmadım. Sevdiğim için yaptım. Ben ekmeğimi paylaşmasını seven biriyim ve hiç bir kompleksim olmadan herkes ile bunu paylaştım. Bazıları kendisini Allah ilan edip, site açıp, herkesin 18 yaşındaki olan şahsa itaat etmesini istiyor. Ben çocukların arkasını yalamam bunu da bildirmek isterim. Ben fanım olsun diye Rap yapmıyorum, Hiphop ile uğraşmıyorum. Ben bu işi sevdiğim, bu işe müptela olduğum için bir sürü uğraşlar verdim. Biraz şöhret yaptıysam da kendi emeklerim ile yaptım. Ama ben bunu şöhret için yapmadım.

Diyeceksiniz ki Ozan o kadar Hiphop yaptın da ne aldın? Açıkçası bir teşekkür bile almadım. Yaptığım işlerden dolayı çok basına çıktım, TV’lere çıktım, bilmem nerelere çıktım. Hiç umurumda olmayan yerlerde yer aldım ama kimse yapmak istediğim şeyi anlamadı.

Plak şirketim var, konser organize şirketim var. Artık hiç biri olmayacak. Münih’de kurduğum şeyleri yıkıyorum. Hatta Almanya’da benim haricimde birinin Türkçe Rap için Almanya’da bir şey yapacağına inanmıyorum.

Su çok konuşan Türkçe Hiphop Prof.leri var. Kendileri çok iyi olduğunu sanan ve 1000 adet CD satamayan, şirketi bile olmayan, çok yazan ve konuşanlar… Onlar yapsınlar. Zaten başta onlar olduğu için de hiç ilerleme yapmıyor. Bu söylediklerimi de unutmayın. Ne zaman bunlar gider o zaman Hiphop Underground’dan adamlarla ilerler buna inanın.

Her neyse bunlar önemli değil artık. Çok konuşulacak şeyler var aslında. Ama yoruldum artık ve tiksindim her şeyden. Türk Hiphop uğruna hayatimi verdim senelerimi verdim. Tek gayem Almanya’da Türkçe Rap için bir şeyler yapmaktı.Tabiki sanatçı idim ama bunun yanında çok faaliyetler yaptım ki Underground’a destek çıkabilmek için çok yamuk insanlarla tanıştım ve son noktayı koydum.........

Berterin albümü en son albümüm benim. Bebeğim, gönlümden bir parça, en son gözyaşım…
Bu albümden sonra hiç bir şekilde Türkçe Hiphop namına bir şey yapmıyorum. Konserlere çıkacağım bu sene büyük ihtimal. Ama bunlar son konserlerim. Berterin albümünü çıkardıktan sonra kaybolacağım. Game Dogg olarak birisini öldü kabul edin.

Şunu da bildirme mecburiyeti duyuyorum. Ben artık, bu son albümde Münih için Rap yapmıyorum. Ben artık Elsenfeld için Rap yapıyorum, doğduğum Erlenbach ** Main için, şehrim Miltenberg için yapıyorum.

Münih’de 11 senedir oturuyorum doğru. Ama ben Münihli değilim ve hiç bir zaman içinde olmayacağım. Nerde oturursam oturayım ben Münih için değil, tüm Türk mahalleleri için Rap yaptım. Onların dili oldum ve kalbi.

Türkçe Rap’de çok iyi anılarım olduğu gibi çok kötü anılarım da oldu. Buradan herkesle barış ilan ediyorum ve bu işten çekiliyorum.

Game Dogg
Eski 13-07-2006   #19 (mesaj-linki)
GusinapsE - avatarı
Ceza Sabah Gazetesi Eki Günaydın'da Kısa Bİr SÖleşi

Türkiye rap'i onun sesinden tanıdı. Ama öfkeli şarkıların arkasındaki duygulu adam Ceza yeterince tanınmadı..

"Duygusal bir insanım, ani bir tepki verdim. Kıraç'a küfür etmem anlık bir şey, oysa haset daha zararlı." "Beni hayatta en çok isyan ettiren şeyler, haksızlık, yanlış anlaşılmak ve önyargılı insanlar."

'Küfür anlık bir şey haset daha kötü'

'Almancı' çocukların kırık Türkçesi ile tanıdık rap'i. Sonra Ceza lakaplı genç bir adamın güzel Türkçesi ile daha da sevdik. Rap onunla reklamlardan pop müzik albümlerine kadar her yere girdi. Ceza bize rap'i tanıttı. Peki biz onu gerçekten tanıdık mı?.

Ondan önce de rap yapanlar olmuştu ama Türkiye bu türü onunla tanıdı demek yanlış olmaz. Ceza, rap'i herkese dinletti; rap, onun sesinden reklamlardan pop müzik şarkıcılarının albümlerine kadar her yere girdi, kulağımıza yerleşti, hayatımızın bir parçası oldu. Onun, her yaştan insanın katılabilmesi için epeyce erken saatlerde gerçekleşen konserlerine gelen, çoğu ortaokul, lise çağındaki gençler gözlerini bile kırpmadan izliyorlar onu ve büyük bir hızla, teklemeden, dili sürçmeden, şaşırmadan birbiri ardına sıraladığı kelimeleri onunla birlikte tekrar ediyorlar. Onun, sözün ve ritmin gücüyle yarattığı sihir hepsini sarmalıyor; Ceza'nın dilinden dökülen, değme şairleri kıskandıracak imgelerle yüklü şarkı sözleri her birinin öfkesini, isyanını ve neşesini ifade ediyor. İşte rap! Rap âleminde Ceza lakabını kullanan Bilgin Özçalkan, yarattığı izlenimin aksine, hani efendi derler ya, öyle bir çocuk. Müziği öfke ve isyan yüklü olsa bile kendisi sakin, düşünceli, dahası düşünmeden kolay kolay karar vermeyen, doğduğu zaman ona verilen ada yakışır biçimde, bilgeleşmeye çalışan bir genç adam. Onunla, müzik, geçmiş ve önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak olan Yerli Plaka adlı albümünün ilk single'ı Feyz Al üzerine konuştuk.

-Babanızı İstanbul Hatırası filminde seyrettik. Eski rocker'lardanmış. Epeyce müzik dinlenen bir ailede büyüdüğünüz anlaşılıyor. Neler dinlenirdi sizin evde?
-Evet, babam '48 doğumlu, o dönemin müzikleri, Jimmy Hendrix'ten Rolling Stones'a kadar her şey, hatta Bonney M dinlenirdi. Benim için Erkin Koray özellikle önemliydi. Tabii Sezen Aksu bir de.

-Sezen Aksu'yu beğeniyor musunuz?
-Çok beğenirim onu. Zaten Sezen Aksu'yu herkes beğenir. Yeni albüm için onunla bir düet yaptık.

-Siz neler dinliyorsunuz şimdi?
- Ben her tarz müzik dinliyorum. Rashit'i beğeniyorum, Mor ve Ötesi, Duman ve Manga son zamanlarda beğenerek dinlediğim gruplar arasında.

-Siz de daha çok rock dinliyorsunuz, öyle mi?
-Evet ama sadece rock değil, klasik müzik de dinlerim, new age de.

'GENÇLERDE BİR KİN VAR'

-Diğer rapper'larla aranız nasıl?
-Özellikle gençlerle çok iyi. Onlara bir şeyler öğretmeye çalışıyorum.

-Yani rakiplerinizle değil de talebelerinizle daha iyi aranız.
-Evet, doğru ama genellikle öyle oluyor zaten.

-Şarkılarınızda dünyanın halini eleştiriyorsunuz.
- Dünyaya baktığımda çok da beyaz bir görüntü görmüyorum. Çok karanlık dünya.

-Nasıl düzelir dünyanın hali?
-Herkes eğitim alabilmeli, paralı eğitim olmamalı. Şu anda müthiş bir kin var gençlerde, birbirlerini öldürüyorlar, böyle giderse kendilerini yok edecekler. Ben onları daha iyi şeyler için motive etmeye çalışıyorum. Herkesin kendine göre dertleri var hayatta. Herkesin hayatı zor.

'ANNEME ÇOK ÜZÜLDÜM'

-Sizi en fazla olgunlaştıran ne oldu hayatınızda?
-Annemi kaybetmek. 2004 yılında, 26 yaşındayken kaybettim annemi. Kanserdi, gözümün önünde eridiğini gördüm. Bu benim için çok büyük bir acı oldu ve beni olgunlaştırdı.

-Müziğinizde isyan var, sizi hayatta en çok isyan ettiren nedir?
-Haksızlık, anlaşılamamak, yüzeysellik, başkalarının peşin fikirli yaklaşımları, önyargı.

-Geçen yaz Kıraç'la olan atışmanızla çok tepki topladınız.
-Duygusal bir insanım ben. O olayda da duygusal bir tepki verdim. Aslında öyle yapmamam gerekiyordu, hata yaptım, bu hayatta kalp kırmak iyi bir şey değil. Şu dünyada bir defa yaşama hakkımız var, onu da iyi bir insan olarak yaşamak gerek. Ama şunu da söyleyeyim, küfür bir anlık bir şey oysa, haset ve kin öyle değil, çok daha zararlı.

-Kızlarla aranız nasıl?
-Fena değil. Benim lise hayatım boyunca hiç kız arkadaşım olmadı ve şimdi gördüğüm ilgi şaşırtıyor beni.

-Şimdi kız arkadaşınız var mı?
-Evet, var.

-Eyvah, hayranınız olan kızlar üzülecek. Başka kızlarla da ilgileniyor musunuz?
-Yok öyle hovarda biri değilim.

'Ben dünyaya aitim ama bu ükeye sahip çıkarım'

Rap yapanlar genellikle Almanya'da büyüyenler oldu. Galiba ilk sizsiniz burada büyüyüp de rap yapan.
-Evet ama aslında bu o kadar önemli değil. Rap'te önemli olan dile hâkim olmak ve ritm. Biz Almanya'da konser verdiğimizde bize gelip 'Keşke Türkçe bilseydim ve dediklerinizi anlasaydım,' diyenler oluyor.

-Bu yeni çalışmanızda Doğulu müzikal temalar var.
-Daha önce de kullanıyorduk böyle şeyler. Aslında bizim yaptığımız müziğin de kökleri var burada. Anadolu'da bin yıl önce Kalenderi dervişleri varmış ve onlar vurmalı çalgılarla köy köy dolaşıp düzeni eleştirirlermiş. Ve biz bunu yabancı tarihçilerden okuyoruz ancak. Vurmalı çalgılar çok daha önce kullanılmış burada, hatta ilk sazı taşlamışlar, içinde şeytan var diye.

-Siz nereye ait hissediyorsunuz kendinizi?
-Ben dünyaya ait hissediyorum kendimi. Ama sahip çıkmamız gereken yer burasıdır, buranın halkıdır.

-Son albümünüzde ekşi sözlük'ü de epeyce eleştiriyorsunuz. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?
- Bence kesinlikle olması gereken, çok akıllıca bir fikir ürünü. Ama maalesef bazı yazarlarının kişiliksizlik boyutuna gelen karalamaları ve bazılarının şahsi kin ve kıskançlıklarının da görüldüğü bir yer. Benim kesinlikle ekşi sözlük'le ve orada seviyeli bir şekilde, iyi ya da kötü eleştiri yapan hiç kimseyle bir problemim yok, hatta çok saygım var. Ben sadece her şeyi bildiğini zanneden ukala insanlara tahammül edemiyorum. Kendimle ve daha bir çok şeyle ilgili gördüğüm asılsız iftira ve seviyesiz yorumları yapan ve öyle bir yerde yazmayı hak etmeyen boş insanlara cevap verdim.

'Kimisinin mutluluğu bir resim, kimisininki dört mevsim'

Çok fazla kitap okuduğumu söyleyemem. Belgesel izlerim, bir de gezerek çok şey öğreniyor insan. Bunun dışında çok ansiklopedi okurum ben. Ayrıca bilmediğim bir kelimeyle karşılaştığım zaman Türkçe sözlüğü açar bakarım.

Bu sözler Ceza'nın parçalarından birinden alınma. Onun, şarkı sözü yazmanın ötesinde İstanbul'un yetiştirdiği en iyi şairlerden biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ceza'yla görüşmek için onun çalıştığı stüdyoda buluştuk. O kayıt yaparken dinledim, şarkının içinde 'gıybet', 'vesvese' gibi gündelik hayatımızda sık sık kulağımıza çalınmayan kelimeler geçiyor. Ceza, belki de Türkçe'nin hakkını en fazla veren müzisyenlerden biri.

-Çok zengin bir kelime dağarcığınız var, sizin kuşağınızdan birçok kişinin bilmediği kelimeleri kullanıyorsunuz parçalarınızda.
-Evet, yeni kelimeler öğrenmeye çalışıyorum. Türkçe sözlüğe bakıyorum, yeni bir kelime duyduğumda sözlüğe bakarım.

-Neler okursunuz?
-Çok kitap okuduğumu söyleyemem. Daha çok belgesel izlerim, ansiklopedi okurum. Bir de gezerek çok şey öğreniyor insan. Ben büyürken okulu hiç sevemedim ama yine de liseyi bitirdim, elektrik teknisyeni oldum. Uzun zaman da teknisyenlik yaptım. Ama hep yeni şeyler öğrenmeye çalıştımn.

BİRBİRİNE BAĞLI BİR AİLE

-Üsküdar'da büyümüşsünüz. Aileniz halen orada yaşıyor değil mi?
-Evet.

-Siz ailenizle mi oturuyorsunuz?
-Yok ben Sarıyer'de oturuyorum artık. İstanbul'un göbeğinden İstanbul'un dışına düştük. Müzik yaptığım için yalnız kalma ihtiyacı duyuyorum. Çalışmak için bir mekâna ihtiyacım var. Ailemle ilişkilerim çok iyi, sık sık gidiyorum, onları ziyaret ediyorum.

-Kız kardeşiniz Ayben de çok iyi rap yapıyor. O hâlâ babanızla mı yaşıyor?
-Evet, babamla o. Ama sık sık görüşüyoruz, hep birlikteyiz. Ben de çok beğeniyorum Ayben'i. Onun iyi bir rapper olmasını istiyorum ve benim gölgemde kalmaması için çabalıyorum. '

AYŞE DÜZKAN (Sabah Cumartesi Eki 20 Mayıs)

Hayatı Türkçe rap müziğin tarihi olan Üsküdarlı elektrikçi

Ceza'nın 28 yıllık hayatı adeta Türkiye'de rap müziğin tarihi. Bu müziğe ilgisi ilkokul yıllarında sıra arkadaşından ödünç aldığı kasetlerle başlamıştı. Biraz daha büyüyünce kendisi de rap söylemeye girişti. O sıralarda meslek lisesinde okuyordu. Malum, bu tarzda müzisyenlerin bir lakabı oluyor, o da Fatalrhymer demiş kendine. Ama daha sonra, katıldığı hiphop partilerinde ve freestyle rap yarışmalarında hep birinci olunca diğer yarışmacılar ondan 'Cezamız' diye bahsetmeye başladı; o da lakabını Ceza olarak değiştirdi. 1998 yılında Dr. Fuchs ile bir araya gelerek Nefret'i kurdu. Türkiye'de rap'in tarihinde dönüm noktası olan bir toplama albüm var; Yeraltı Operasyonu. Nefret o albümde yer aldı ve Türkiye'nin sayılı 'indie' şirketlerinden Hammer Müzik'le anlaşarak Meclis-i Ala İstanbul'u çıkarttı. Albümün hit parçası İstanbul için çekilen video klip birçok yerel ve ulusal televizyon kanalında yayınlandı. Albüm sonrası Türk ve yabancı basından olumlu eleştiriler alan Nefret; H2000, J&B Dance Festivali ve Avrupa Müzik Festivali gibi organizasyonlarda sahne aldı. Meclis-i Ala İstanbul Türkiye ile aynı anda Avrupa'da da piyasaya sürülmüştü. Albüm, özellikle Türkçe rap'in büyük ilgi gördüğü Almanya'da şaşırtıcı satış rakamlarına ulaştı. Bu arada hatırlatalım, Nefret zamanı başlayan işbirliği hâlâ sürüyor, Ceza hâlâ Hammer Müzik'le çalışıyor. Nefret'in ikinci albümü Anahtar 2001'de yayınlandı. O sırada Dr. Fuchs askere gitmişti, ekonomik kriz patlamıştı, doğru dürüst bir tanıtım yapılamadı ama yine de albüm iyi bir satış rakamına ulaştı. Maya tutmuş, Türkiye rap dinlemeye başlamıştı. Nefret ise Türkiye'nin en çok satan ve dünyada en çok tanınan Türkçe rap grubuydu artık. Ceza bu arada tabii liseyi bitirmişti, elektrik teknisyeni olarak çalışıyordu. Partneri Dr. Fuchs'un askere gitmesi üzerine, tek başına ilk solo albümü Med Cezir'i çıkarttı.

Ceza; Türkçe rap'in yıldızı ilk solo albümü Med Cezir'i çıkarttı.

Bu arada Türkiye'de konserler vermeye başlayan Ceza, 2002'de ilk yurtdışı konserini İsveç'te gerçekleştirdi. İsveç seyahatinde bu ülkenin en önemli hiphop gruplarından Fjarde Varlden ile birlikte bir parça da kaydetti. Bu parça Fjarde Varlden'in Tamam adlı single'ında yer aldı ve İsveç'te CD ve LP olarak piyasaya çıktı. Med Cezir'in aynı yıl piyasaya çıkmasından sonra Ceza basından ilgi görmeye başladı. Türkiye'nin dört bir yanında ve Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Belçika gibi ülkelerde konserler verdi, H2000, RockIstanbul gibi organizasyonlarda sahne aldı. 2004'te ise Rapstar adlı albümü çıkardı. Bu albümde kız kardeşi Ayben, Fjarde Varlden, Dr. Fuchs, Sagopa Kajmer, Sahtiyan, Fuat gibi birçok rap'çiyle düet yapıyordu. Daha sonra Candan Erçetin, Mercan Dede ve Burcu Güneş'le çok konuşulan düetler kaydetti. Ceza kısa bir süre içinde üçüncü solo albümü Yerli Plaka'yı çıkartacak. Albümün beş şarkı içeren single'ı Feyz Al geçtiğimiz günlerde piyasaya çıktı. Ceza bu single'da bir başka rap'çi Killa Hakan'la düet yapıyor.

Takmamayı öğrendim!

'Medcezir' ve 'Rapstar' albümleriyle hayran kitlesinigenişleten Ceza: "İnsanlar sadece eleştirmeyi biliyor, iş yapmayı bilmiyor! Bu durumsinirlerimi çok bozuyor. Beni rahatbıraksınlar da işime bakayım".

Türkiye'de rap müziğin yer altından çıkıp kitlelere ulaşmasında etkin rol oynayan Ceza; Sezen Aksu'yla düet yaptığı üçüncü solo albümü 'Yerli Plaka'yı piyasaya çıkarmak üzere. Müzikteki yükselişini "yükselen ben değilim alçalan duvarlar" şeklinde tanımlayan 'rapstar'; hakkında merak edilenleri Rolling Stone dergisinin temmuz sayısına anlattı:

'YOL GÖSTEREN BİRİ ÇIKMADI'
* Problemli bir okul hayatım oldu. Asosyaldim. Dersleri hiç anlamadım, okulu hiç sevemedim. Kafam farklı çalışıyordu. Herkesin sevdiği şeyleri sevmiyordum.

* Çok küçükken başladım müzik dinlemeye. Babamın rock ağırlıklı bir plak arşivi vardı. Hiç ayrım yapmadan dinledim ama en çok rap'i sevdim. TRT'de izlediğim breakdance'lı gençlik filmlerinden çok etkilenirdim. Ama bu işi tek başıma nasıl yapacağımı bilmiyordum.

* 90'ların başında söz yazmaya başladım. Zaman içinde yeni insanlarla tanıştım. Bu işi bize öğreten, yol gösteren biri çıkmadı. Kendi kendimize başladık, kendimiz yarattık.

'MADDİYATI DÜŞÜNMEDİM'
* Diplomamla yapamayacağım şeylerin hayalini kuruyordum. Dünyanın farklı yerlerini dolaşmak, farklı insanların önüne çıkıp bir şeyler anlatabilmek istiyordum. Müziğimle bunu yapabileceğimi gördüm.

* Ailem müzik olayına pek sıcak bakmıyordu, bir geleceği olduğuna inanmıyorlardı. Bense işin maddi kısmını ve geleceğini düşünmek istemiyordum. Rap benim hayatta kendi başıma yapabildiğim, kimsenin karışmadığı tek şeydi!

* 97'de Dr.Fuchs ile kurduğumuz 'Nefret'in ilk albümü 'Meclis-i Ala' tahminlerin çok üstünde sattı. İkinci albüm 'Anahtar' ise ilkinden daha çok ses getirdi. Yurt dışından konser teklifleri almaya başladık.

'İNATLA BİLDİĞİMİ OKUDUM'
* 'Türkiye'de müzikten para kazanmak zaten zor, sen bir de rap yapıyorsun. Nasıl olacak bu iş?" dediler. Ama ben bunları hiç düşünmüyordum. İnatla bildiğimi okumaya devam ediyordum.

* 98'de annem kansere yakalanınca, her anlamda sıfırın altına düşmüştüm. 'Rapstar'ı da bu şekilde yazdım. Düet teklifleri de böyle bir dönemde gelmeye başladı.

* Arabeskçilerden, popçulardan hatta türkücülerden bile teklif geldi. Kendime bir çizgi tutturmaya çalışıyordum. Reklam teklifini kabul ettiğimde tepki gördüm. Duygusal bir insanım ama hakkımda söylenenleri takmamayı yavaş yavaş öğreniyorum.

Hâlâ kirada oturuyorum

* Para kazanınca yaşam standardımı pek fazla değiştirmedim. Sadece bir araba aldım. Hâlâ kirada oturuyorum ve ara sıra hâlâ parasız kalabiliyorum. Ünlü olduğum için dışardan bakınca çok zengin falan olduğumu düşünüyorlar.

* Benim sorumlu olduğum insanlar, bir ailem var. Onlara bakıyorum ben... Kendim için pek fazla da bir şey yaptığımı söyleyemem. Gece hayatım yok, hovardalık yapmam. Evde takılmak, kayıt yapmak, söz yazmak beni daha çok mutlu ediyor.

Son Düzenleyen GusinapsE; 13-07-2006 @ 03:11.
Eski 13-07-2006   #20 (mesaj-linki)
GusinapsE - avatarı
Ceza , Ankara Incity Dergisinin Konuğu Oldu....

Öncelikle herkesin merak ettiği bir konuyla başlayalım; yeni albüm ne zaman çıkacak? Yeni albümden biraz bahsedebilir misiniz; diğer albümlerden farklı olarak neler bulacağız bu albümde?

Bu albüm için uzun zamandır oldukça titiz çalışıymaktayız.Bu yüzden diğer albümlere göre her yönüyle uzun sürede oluşan bir produksiyon olmakta. Dinlendiğinde diğer albümlere göre farklılığı hem duyacak hemde hissedeceksiniz.

Sezen Aksu ismini duyduk albümde, sizi çok sevdiğini biliyoruz zaten, nasıl biraraya geldiniz?

Bir rüyayı yaşamış gibiyim. Sokaklardan geldim şan dersi almadım nota bilgim yok müzik okullarına gitmedim sadece gönülle koştum. O da bunu hissetti. O nun hakkında kelimelerle anlatılacak şeyler çok az. Kısaca o SEZEN AKSU. Şimdilik pek fazla bir şey söylemek istemiyorum. Albüm çıktığında "gelsin hayat bildiği gibi" adlı parçaya dikkat edin.

Plak şirketiniz DVD'nizin çıkacağını açıklamış Bu fikir nasıl doğdu ve neler bulacak insanlar DVD'de?

Dünyanın heryerinde birçok grup ve müzisyenin hatta her dalda iş yapan insanların kendilerine ait dvdleri yapılıyor. Bu da o insanları seven ve daha iyi tanımak isteyenler için oldukça güzel birşey. Ülkemizde bu tarz işler pek yapılmadığı için hem bu işi başlatmak hemde geriye kalıcı görsel bir şeyler bırakmak amaçlı olarak bu işi yaptık. Dvd de yurtiçi ve yurtdışında sahne aldığım konser ve festival görüntüleri, canlı performanslar, roprtajlar, özel görüntüler, videoklipler ve daha birçok şeyi bulabilirsiniz.

Ceza piyasaya çıkmadan önce Türkiye'de böyle bir müzik de yapılmıyordu, yapılıyorsa da fazla dinlenmiyordu, şimdiki durumu kıyasladığımızda Ceza birilerinin önünü açtı diyebilir miyiz?

Kesinlikle diyebiliriz, denmeli çünkü bu bir gerçek. Ama benimde bunu başarmamın nedeni beni dinleyen, destekleyen ve seven insanlar yani asıl kahramanlar. Biz onlarla birlikte bir tarih yazıyoruz, buna isteyen katılır isteyen katılmaz.

Son dönemlerde gerçekten eline mikrofonu alan rap yapmaya başladı& Bu sizce olumlu mu?

Maalesef değil neredeyse çoğu özenti ve taklit. İşi beceremeyip bir şeyler elde edemedikleri zamanda aşşağılıklaşıyorlar. Bunun nedenide ailelerinden aldıkları terbiye, cahillik ve kişiliklerindeki bozukluk. O kadar heyecanlılarki neye saldıracaklarını bilemiyorlar. Bilinçli yapılan iş çok az. Bir parça yada albüm yapan iki konser veren hemen havalara giriyor. Kendini istediği herkesle bir tutuyor. Bölünüp kavga etmeye hazırlar ama bu tarz insanlar çok geçmeden mikrofonu yere bırakıp dönüp gidecekler, er yada geç.

Peki son dönem mc'lerinin içinde dinlemeyi sevdiğiniz birileri var mı?

Ayben , sahtiyan , alaturka mavzer , önder , emre , killa hakan , mode xl , sessiz apo , sansar , bitirim altın parmak ve aklıma gelmeyen bu işi hakkıyla yapan bir çok kardeşim....

Ekranda sizi görmek neredeyse imkansız; programlara katılmıyorsunuz, bir yerlerde magazincilere yakalanmıyorsunuz ve hatta fazla klip bile çekmiyorsunuz... Ekrandan uzak durarak bu kadar çok hayran kitlesine ulaşmayı nasıl başardınız?

Buna rağmen eleştiriliyorum. Piyasadaki farklı müzisyenlerden biri olduğum için senede birde televizyona çıksam bu çok göze batıyor. Ama sizin gibi gönülden bakmayı beceren insanlar beni sürekli göz önünde televizyonda görmek istiyorlar. Ben bu ikisini ince bir çizgide tutmaya çalışıyorum. Durmadan program teklifleri geliyor. Eğer bazılarının zannettiği gibi olsaydı hergün tv ye çıkmak iş değildi benim için. Kliplerim hiçbir zaman büyük kanallarda yayınlanmadı belkide yayınlanmayacak ama benim medyatik olmak gibi bir kaygım yok. Ama şöylede bir gerçek varki eğer albüm çıkarıyorsanız artık underground değilsiniz demektir ve plak şirketiniz için hayranlarınız için sorumlu olduğunuz ve bakmakla yükümlü olduğunuz insanlar için bazı şeylere katlanmak zorunda oluyorsunuz maalesef. Ayrıca ben tek bir şarkı yada albümle insanlara ulaşmadım arkama dönüp baktığımda bana yetersiz gelsede birçok güzel işler yaptığım açık ve net görünüyor.

Forumlardan ve birkaç siteden takip ettiğim kadarıyla, sizi sevmeyenler de var aslında ve bunların çoğunluğu meslektaşlarınız Rapçiler arasında diss dediğimiz bir olay var ve siz bu konuda bana göre bir numarasınız. Sizi sevmeyen mc'ler olmasa diss de olmayacak. O zaman sizi sevmeyenler ekmeğinize biraz da olsa yağ sürüyor diyebilir miyiz?

Eğer çok iyiyseniz onların asla yapamayacağı şeyler yapıyorsanız ve bunu onlarda biliyorsa maalesef size saldırmaktan başka çareleri kalmıyor. Ayrıca diss yapmayıda beceremiyorlar. Aileye va namusa küfür etmek diss yaptığınız kişi hakkında bildiğiniz özel konulara girmek hiciv den yoksunluk, zavallılık ve acizliğin göstergesidir. Bazıları gazetelere sağa sola insanlara sizin hakkınızda yalan dolu yazılar laflar iftiralar yazabiliyorlar. İnsanları kışkırtıp kandırabiliyorlar. Kısacası dillerinin yetmediği yerde her türlü namussuzluk ********liğe başvuruyorlar. Bu sadece onları yerin dibine sokar, dışarıdan bakanlar için kötü izlenimler oluşturur ama oldukları yerde sayıp dururlar. Ben öyle olmadığım için burdayım. En basitiyle "sadece meyva veren ağaç taşlanır" ben bunu asla yapmadım....

Ekranda az, sahnede çok görünüyorsunuz& sık sık da yurt dışına çıkıyorsunuz. Yurt dışında nasıl bir hayran kitleniz var?

Gittiğim her ülkede türk ve yabancı seyirci birarada oluyor. Müziğimi herkes için yapıyorum. Bir çok ülkede yabancı hayranlarım var. Mailler alıyorum. Konser sonrası insanlar "ilk defa türkçe bilmediğim için pişman oluyorum" diyorlar. Müziğimin sınırı yok sağlık ve ömür el verdikçe her yerede taşıyacağım.

Ankara seyircisi sizce nasıl bir seyirci?

En sağlam kitlelerden. Ankara anadolu daki rap in kalelerinden biri. Seyirci katılımcı ve çok sıcak.

Hiç konser sırasında bir şarkınızın sözünü unuttuğunuz oluyor mu?

Tabiiki oluyor insanlık hali. tek bir şarkımın sözü bir popçunun albümünün sözlerinin toplamından fazla. Ama unuttuğum yerde doğaçlama yapabiliyorum. ayrıca seyirci benimle birlikte söylediği için de pek sorun olmuyor.

Şarkılarınızda kızgınlıklarınızı çok iyi yansıtıyorsunuz& Memleket meseleleri gibi& Böylelikle sizi dinleyenlerin de gözlerini açıyorsunuz. Şarkılarınızı yazarken dinleyenlerinizi de düşünüyor musunuz, böyle bir misyon taşıyor olabilir misiniz?

Elbetteki yazarken her şeyi bir çok açıdan düşünüyorum. Düzen değiştirmek gibi bir hayalim olmadı ama en azından gençlerin bazı şeyleri görebilmeleri ve kendilerini gösterebilmeleri için ilham ve gaz verdiğime inanıyorum. 96 da bu ülkedede herşeye rağmen bu işin yapılabileceğine inanıyordum belki 10 sene sonra oldu ama oldu. Yolun başındayız ve inşallah herşey daha da güzel olacak.

Kardeşiniz de sizin yolunuzda ilerliyor. Ancak herkes Ceza gibi bir ağabeye sahip değil. Bu işi yapmak isteyenlere neler önerirsiniz?

Ayben çok iyi rap yapan tek kız. Gençlere önerim İnsanca yaşayıp insanca yazsınlar. Okusunlar çalışsınlar ve iyi dinlesinler. Her türlü illegal olgudan uzak dursunlar ve sabretsinler. Hayat çok kısa kalp kırmak en kolayı.

Teşekkürler

Konu Kapalı Yeni Konu Aç

Etiketler
haber, rap, röportajları, tanıtım, türkçe
Türkçe Rap Haber, Tanıtım ve Röportajları Konusuna Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
İllerimizin Tanıtım Belgeselleri nünü Türkiye'nin İlleri 5 06-10-2009 17:43
Cash Fiesta Tanıtım vkat Ücretsiz-Beta Yazılımlar 2 05-02-2009 00:18
81 İlin Tanıtım Videoları / Türkiye İlleri Tanıtım Filmleri Blue Blood Resimlerle/Fotoğraflarla Türkiye 0 23-10-2008 14:56
Ürün Tanıtım Videoları AngelFRANTIX Bilgisayar Bileşenleri (Hardware) 1 16-10-2008 00:35
Oscar Röportajları (Konya - Dublaj) P.u.S.u YouTube'dan Seçmeler 0 30-05-2007 21:01