| | #26 (mesaj-linki) |
Diss Rap'in Asıl Kısmı Değil (Genç Nesil) Merhaba Prayna. Öncelikle “İrem Records” etiketiyle çıkaracağınız “Adımız MC” adlı albümünüz için şimdiden tebrikler. 22 tane şarkı olacakmış duyduğumuz kadarıyla, üstelik düetler de öyle yabana atılacak türden değil. Bu işin duayenleriyle birlikte görüyoruz sizi ? MAC PRAYNA: Evet, albüm “İrem Records”tan çıkacak inşallah. 21 ya da 22 şarkı olacak. Biri kesin değil, ona Aykut Gürel karar verecek. Ayrıca senin de zikrettiğin gibi düetlerde “Fuat” , “Sagopa Kajmer”, “Erci E”, “Azra” var, hayırlısı bakacağız. Ceza da varmış aslında? MAC PRAYNA: Ceza zaten ilk düet yaptığımız dostumuzdu, ama protokolden geçiremedik, şirketsel nedenler. O “Hammer Müzik”te da , biz “İrem Records”tayız. Çok da üzüldük ama kader böyleyse biz de çekeriz. Fakat ileride ne olur kimse bilemez… Son olarak Ceza, “Feyz Al” adlı “single”ını yayımladı. Ne düşünüyorsun, dinleyebildin mi anlatır mısın? MAC PRAYNA: İlk gün İstanbul’dan istettim ve hala dinliyorum. Ceza zaten açık ara öncü bu işte. Aslında ben insanları anlamıyorum. Yani önüne bakarak koşan çok az. Herkes koştuğu yolda sağına soluna, tekme, tokat, diss, yumruk, atmadan bu işin olmayacağını sanıyor. Bu anlamda Rap midemi bulandırıyor açıkçası… Yani şunu söylemek istiyorum; Ceza gibi ciddi anlamda bir Rap starını karşısına alıp akıl vermeye talip olan psikolojik manyaklar var bu memlekette. Daha ne denir ki? Bana söz düşseydi bu konuda şöyle derdim... Ceza en iyisi kardeşim herkes evine dağılsın. İsteyen alır dinler istemeyen de Ceza dinleme ayrıcalığına ermiş insanları kıskanıp kahrından geberir gider..Herkes Rap yapar ama Ceza ufuk açar... Rap eskiden yürekten bir tarz gibi duruyordu beleklerimizde... Ama şimdi sanki MC’ler stil peşinde koşuyor gibi. Yani o gerçekçilik bitti sanki. Gerçi sizi dinleyince biraz daha umutlandım. Böyle olmadığına inandığım bir kaç MC daha var ama genele bakınca Rap’te son durum ipin ucunu kaçtı gibi. Sence nedir, piyasa mı olacak rap, yani gerçekçilik bitiyor mu? MAC PRAYNA: İşte bu çok yerinde bir soru. Bu bir arz - talep meselesi… Yani siz ne yaparsanız onu talep edenlerle karşı karşıyasınızdır.. Rap’i bir yana bırakıp daha objektif bir cevap verelim..Türkiye’de bir Erkan Bal gerçeği var… ve bunu kimse bilmiyor... İsmini söylesen çoğu müzik adamı tıkanıp kalır.. İşte böyle birisi. Ama şu sanat piyasası demeyeceğim artık, bu “Seksapel Zanaat Piyasası” yüzünden kimsenin kendisini dinlemesini, tanımasını istemiyor bile. Sebebi de şu; piyasada gerçekçi müzik yapıldığına inanmıyor ve bu gidişle de ölüp gidecek. Onu dinleme ayrıcalığına ulaşmış birkaç bin kişiden biri olarak ben, onu kimseyle paylaşamayacağım... Müzik bilgime güvenirim ve Erkan Bal şu an yaşayan birkaç efsaneden biridir. O, Türkiye’nin Santana’sı...O, Türkiye’nin Jimmy Hendrix’i...O Türkiye’nin Led Zeplin’i... O varken Duman kim, Kurban kim, Mor ve Ötesi kim, Teoman kim, 84 kim, 95 kim?... Ama girmiyor işte girmiyor. Sebebini de öyle şaşalı anlatmıyor, tek kelimeyle şöyle ifade ediyor: “Benim limanım burası değil. Bu olmamalı.. Yazık o mikrofonu sanat adına tutanlara. Ben sanatımı paylaşırım, parayla pazarlayamam.” İşte bu kadar da tevazu ediyor. Ama olsun...Onu sadece ben ve birkaç bin kişi dinliyoruz. Yavuz Çetin’i bilenler Erkan Bal’ı da bilir. O hüzünlü şarkı söyleyip karşısındakini ağlatırken gülümseyebilen tek sanatçı... O tam bir duygu adamı. Ama bakıyorsunuz göğüsleri şişkin, tipi yerinde, kulak zedeleyen, iğrenç negatif elektrikli bir “mikrofonist manken”, utanmadan insanların gözünün içine bakarak ben de sanatçıyım deyip şirretçe şarkı söyleyebiliyor. Sözlerse içler acısı...”Al beni ye beni, ateşim var söndürür müsün, yatağımda yangın var itfaiyem ol...” O yüzden bu yozlaşma sadece Rap’te değil, tüm müzik camiasında ipin ucunu kaçırdı. İnsanlar sadece göbek atmak, birkaç duble alkol almak için müzik derlerse karşılarında sanatçıyım diye bulacakları isimler belli… O efsane adamın da adresini izninizle buradan vereyim.. :::... erkanbal.com ...::: girin görün o bizden biri. Gösteriş yok, bire bir işinin adamı. İcraat var, boş laf yok. Amatör kaydı alınmış şarkıları kesin vardır, indirip dinleyin.. Kim bu erken bal, merak ettim gerçekten.... MAC PRAYNA: Sitesine gir, dinle o şarkıları. Anlarsın ne demek istediğimi...Sanatçı aslında onlar.. Erkan Bal, Mazhar Alanson, Sezen Aksu, Zerrin Özer, Orhan Gencebay, Zara, İbrahim Tatlıses, Şebnem Ferah, Nev, Yavuz Çetin… Haklısın Prayna 95’li yıllarda yayımlanan “Yeraltı Operasyonu 2” adlı toplama albümde siz de varsınız “Deprem” adlı şarkınızla. 10 yıl gibi bir süre. Yeni değilsiniz yani ? MAC PRAYNA: Hatta daha eski. 93 ve 2006 yani 13 yıl, az bir zaman değil bu... Peki neden bu kadar beklediniz ya da nasıl başardınız? Çünkü ben dinledim ve gerçekten taş çıkaracak türden Rap yapıyorsunuz. MAC PRAYNA: Hayır, kesinlikle beklemek değil bu. Biz hep içindeydik. Şu an kaydı bitmiş 180 şarkı var, 300 de beat. Sadece bizim bir albümümüz olsun gibi bir kaygımız yoktu, hatta bu albüm de IQ fanlarının baskısıyla oldu desem yeridir. Evet, bu albüm IQ fanlarının Rap camiasına hediyesidir. Prayna, Dr. Hiphop’a Türkiye’nin “Nate Dogg”u diyebilir miyiz ne dersin? MAC PRAYNA: Hehehe... Bence az bile olur. Onun öyle bir stili var ki dile kolay. Yani sen getiriyorsun beati Dr. Hiphop’a, beğenirse fazla değil 2 defa dinleyip bir nakarat okuyor ve şarkı kopup gidiyor. Ondan sonra 12’den “bam”... O tam bir duygu adamı, Rap’le sınırlı değil o. Biraz da kendini anlatır mısın bize? Prayna kimdir, nedir, rap dışında ne yapar, zevkleri nedir, gerçek ismi nedir? MAC PRAYNA: Prayna haddini bilen bir hiçtir..Kamu yönetimini okuyan, aynı zaman da tekstil firması sahibi, normal bir insan. Zevk olarak; Bustha Rhymes, Rah Digga, Mobb Deep, DMX dinler. Macerayı çok sever, bildik yaşar, dostuna dost, düşmanına kaktüs gibidir. Gerçek isimi de Yılmaz. İsmimi çok severim mesela ben. Gerçekten de bir işe baş koydum mu yılmam. Ama fazla naz aşık usandırır. Buna da inanırım. Beni usandıran da gözlerimin önünde can verse yüzüne bakmam. Başka bir röportajında Fuat’ı bayağı bir ihya etmişsin. Bir sebebi var mı? MAC PRAYNA: Sebepsiz düşüncem yoktur. Öncelikle şunu ekleyeyim, Fuat’ın benim övgüme ihtiyacı yok. O ihyanın sebebi; Fuat abi benim rap camiasında tanıdığım en karakterli nadide insanlardan bir tanesi. Hatta benim dünyamda en önde gideni. Ayrıca onun Rap’ini dinlediğim an ayrı bir haz alıyorum. Hatta dur karmaşık bir cümle kurayım: “Rapim benim her şeyim, Fuat da Türkiye’de Rap’in herşeyi. Bu aralar Fuat’a diss atıldı. Ne diyorsun? MAC PRAYNA: Ben böyle sorulara cevap vermiyorum. Bir şeyler yaşanmıştır yaşanmamıştır. Onu bilmem. Ama şunu diyebilirim; (Zina cahilliktir ama olur. Fakat anaya bacıya olmaz) ayıp oluyor bence.. Fuat abiyle beraber, Ceza’ya ya da Sagopa’ya ya da başka eskilere atılan hiç bir diss kimseyi bir yere ulaştırmaz. Tam tersine yaptığı işin kalitesini alır, aşağı çeker. Gençler iyi okusun. Bu saydığım isimler size çok iyi ortam hazırladı rap anlamında. Derdiniz varsa Rap yapın veya her neyse işte. Ama diss Rap’in asil kısmı değil. Saygılı olun, ayık olun. “Her arz kendi talebini yaratır...” Fuat ile Emre arasındaki durum? MAC PRAYNA: İkili ilişkilere saygı duyuyorum. Olmuştur bir şeyler. Her zaman bir haklı bir de haksız vardır. Olaydan haberim yok. Emre’nin dissini gördüm nette ama Fuat’a olduğu için dinlemedim. Peki Sagopa, Ayben, Kolera, Erci E, Azra ya da Underground hakkında neler dersin? MAC PRAYNA: Sagopa Kajmer Türk Rap’in evliyasıdır. Ona da bunu bizzat söylemiştim zaten. Ayben şu an Türkiye’deki en sağlam bayan MC..Onun sözlerine bayılıyorum. Kolera önce değil ama son Sagopa Kajmer’le çalışmaya başladığından beri bayağı bir kaliteye bindi. Yani Kolera da iyi, zevkle dinliyorum. Ama Ayben şu an en iyisi. Erci E’nin kalitesi tartışılmaz, onun Rap’i biraz farklı. Çok elit Rap yapıyor. Herşey bir yana, ben şu aralar en çok “Dünya Dönüyor” adlı albümü dinliyorum. Orada Eko da iyi ama ben Azra (Ali ) abiye takıldım kaldım. Bir de Karargah’la yaptığı düet elime geçti. Orada resmen Azra abimiz “Rap yapmamış ağlamış”. Diline sağlık Azra Abi. Underground’ta Rapozof çok sağlam adımlarla geliyor, ona dikkat. Mirza çok iyi, çok duygulu rap yapıyor. Anlatabiliyor en azından. Azap’sa en iyisi olacak inşallah. O şu anda gangsta tarzın temellerini atmakla meşgul. Bekleyin, görün… Kendine özgü bir felsefen var mı Prayna ? Kelimelerle ifade edebileceğin? MAC PRAYNA: Kimseye nokta koyacak kadar değer vermem. Ben sadece virgül atarım. Bırakırım herkes kendi noktasını kendisi atsın. Üzülen ben olmam, kendini sorgulayan da. Gideni tutmam, bırakırım gitsin. Gelene kucak açıp samimi olurum, menfaat aramam. Şunu hiç unutmam: “Kimse kör değil ama herkes konuşmaz.” Bilip öyle yaşarım ya da “bir defa ölürüm bir daha doğmam..” No peace.. Peki Prayna, sana çok teşekkür ederim. Seni bulduğuma deydi. Benim uzun zamandır yaptığım en anlamlı, en bilgilendirici ve belkide en unutamayacağım röportaj oldu. Seni tanımak çok güzel. İyiki varsın ve bence senin gibi olmak gerek aslında. Kendini hiç kaybetmemiş aksine koruyabilmişsin de...Albümünüze tepkilerin pozitif olacağında da hiç şüphem yok. Çünkü ben de gördüm ki, sizin ticari bir kaygınız yok. Okurlar da bunu anlayacaktır. Rap için oturduk ama buradan çok güzel fikirlerle kalkıyoruz. Zaten eleştirisiz olmaz … MAC PRAYNA: Çok seviniriz, olsun zaten eleştiri.. Öyle daha anlamlı olur. Evet...Eleştiri bitmez de zaten. En iyisi olsanız bile… Ben kendi adıma albümünüz hayırlı olsun diyorum. Hem Dr. Hiphop hem de sen Mac Prayna, çok başarılısınız Rap’te. Dinledim gördüm. Senin de söylemek istediklerin varsa alayım son olarak… MAC PRAYNA: Diyeceğim şu ki; Rap yapın, Rap takılın, ortam oluşturun, gruplar kurun, şarkılar besteleyin… İyi olmak gibi bir kaygı da beslemeyin. Elbette iyi olacaksınız ama sunu unutmayın: “Haddini bilmek her yiğidin harcı değil ama siz yiğit olun haddinizi bilin” Önce kardeş olmayı öğrenirsek bu yanlış anlaşılmalar, dissler de son bulur biter...Hepinizi çok seviyorum “Rap Ahalisi”. Sana da ben teşekkür ederim ayrıca ilginden dolayı...Başarılarınızı diliyorum… Merhaba Prayna. Öncelikle “İrem Records” etiketiyle çıkaracağınız “Adımız MC” adlı albümünüz için şimdiden tebrikler. 22 tane şarkı olacakmış duyduğumuz kadarıyla, üstelik düetler de öyle yabana atılacak türden değil. Bu işin duayenleriyle birlikte görüyoruz sizi ? MAC PRAYNA: Evet, albüm “İrem Records”tan çıkacak inşallah. 21 ya da 22 şarkı olacak. Biri kesin değil, ona Aykut Gürel karar verecek. Ayrıca senin de zikrettiğin gibi düetlerde “Fuat” , “Sagopa Kajmer”, “Erci E”, “Azra” var, hayırlısı bakacağız. Ceza da varmış aslında? MAC PRAYNA: Ceza zaten ilk düet yaptığımız dostumuzdu, ama protokolden geçiremedik, şirketsel nedenler. O “Hammer Müzik”te da , biz “İrem Records”tayız. Çok da üzüldük ama kader böyleyse biz de çekeriz. Fakat ileride ne olur kimse bilemez… Son olarak Ceza, “Feyz Al” adlı “single”ını yayımladı. Ne düşünüyorsun, dinleyebildin mi anlatır mısın? MAC PRAYNA: İlk gün İstanbul’dan istettim ve hala dinliyorum. Ceza zaten açık ara öncü bu işte. Aslında ben insanları anlamıyorum. Yani önüne bakarak koşan çok az. Herkes koştuğu yolda sağına soluna, tekme, tokat, diss, yumruk, atmadan bu işin olmayacağını sanıyor. Bu anlamda Rap midemi bulandırıyor açıkçası… Yani şunu söylemek istiyorum; Ceza gibi ciddi anlamda bir Rap starını karşısına alıp akıl vermeye talip olan psikolojik manyaklar var bu memlekette. Daha ne denir ki? Bana söz düşseydi bu konuda şöyle derdim... Ceza en iyisi kardeşim herkes evine dağılsın. İsteyen alır dinler istemeyen de Ceza dinleme ayrıcalığına ermiş insanları kıskanıp kahrından geberir gider..Herkes Rap yapar ama Ceza ufuk açar... Rap eskiden yürekten bir tarz gibi duruyordu beleklerimizde... Ama şimdi sanki MC’ler stil peşinde koşuyor gibi. Yani o gerçekçilik bitti sanki. Gerçi sizi dinleyince biraz daha umutlandım. Böyle olmadığına inandığım bir kaç MC daha var ama genele bakınca Rap’te son durum ipin ucunu kaçtı gibi. Sence nedir, piyasa mı olacak rap, yani gerçekçilik bitiyor mu? MAC PRAYNA: İşte bu çok yerinde bir soru. Bu bir arz - talep meselesi… Yani siz ne yaparsanız onu talep edenlerle karşı karşıyasınızdır.. Rap’i bir yana bırakıp daha objektif bir cevap verelim..Türkiye’de bir Erkan Bal gerçeği var… ve bunu kimse bilmiyor... İsmini söylesen çoğu müzik adamı tıkanıp kalır.. İşte böyle birisi. Ama şu sanat piyasası demeyeceğim artık, bu “Seksapel Zanaat Piyasası” yüzünden kimsenin kendisini dinlemesini, tanımasını istemiyor bile. Sebebi de şu; piyasada gerçekçi müzik yapıldığına inanmıyor ve bu gidişle de ölüp gidecek. Onu dinleme ayrıcalığına ulaşmış birkaç bin kişiden biri olarak ben, onu kimseyle paylaşamayacağım... Müzik bilgime güvenirim ve Erkan Bal şu an yaşayan birkaç efsaneden biridir. O, Türkiye’nin Santana’sı...O, Türkiye’nin Jimmy Hendrix’i...O Türkiye’nin Led Zeplin’i... O varken Duman kim, Kurban kim, Mor ve Ötesi kim, Teoman kim, 84 kim, 95 kim?... Ama girmiyor işte girmiyor. Sebebini de öyle şaşalı anlatmıyor, tek kelimeyle şöyle ifade ediyor: “Benim limanım burası değil. Bu olmamalı.. Yazık o mikrofonu sanat adına tutanlara. Ben sanatımı paylaşırım, parayla pazarlayamam.” İşte bu kadar da tevazu ediyor. Ama olsun...Onu sadece ben ve birkaç bin kişi dinliyoruz. Yavuz Çetin’i bilenler Erkan Bal’ı da bilir. O hüzünlü şarkı söyleyip karşısındakini ağlatırken gülümseyebilen tek sanatçı... O tam bir duygu adamı. Ama bakıyorsunuz göğüsleri şişkin, tipi yerinde, kulak zedeleyen, iğrenç negatif elektrikli bir “mikrofonist manken”, utanmadan insanların gözünün içine bakarak ben de sanatçıyım deyip şirretçe şarkı söyleyebiliyor. Sözlerse içler acısı...”Al beni ye beni, ateşim var söndürür müsün, yatağımda yangın var itfaiyem ol...” O yüzden bu yozlaşma sadece Rap’te değil, tüm müzik camiasında ipin ucunu kaçırdı. İnsanlar sadece göbek atmak, birkaç duble alkol almak için müzik derlerse karşılarında sanatçıyım diye bulacakları isimler belli… O efsane adamın da adresini izninizle buradan vereyim.. :::... erkanbal.com ...::: girin görün o bizden biri. Gösteriş yok, bire bir işinin adamı. İcraat var, boş laf yok. Amatör kaydı alınmış şarkıları kesin vardır, indirip dinleyin.. Kim bu erken bal, merak ettim gerçekten.... MAC PRAYNA: Sitesine gir, dinle o şarkıları. Anlarsın ne demek istediğimi...Sanatçı aslında onlar.. Erkan Bal, Mazhar Alanson, Sezen Aksu, Zerrin Özer, Orhan Gencebay, Zara, İbrahim Tatlıses, Şebnem Ferah, Nev, Yavuz Çetin… Haklısın Prayna 95’li yıllarda yayımlanan “Yeraltı Operasyonu 2” adlı toplama albümde siz de varsınız “Deprem” adlı şarkınızla. 10 yıl gibi bir süre. Yeni değilsiniz yani ? MAC PRAYNA: Hatta daha eski. 93 ve 2006 yani 13 yıl, az bir zaman değil bu... Peki neden bu kadar beklediniz ya da nasıl başardınız? Çünkü ben dinledim ve gerçekten taş çıkaracak türden Rap yapıyorsunuz. MAC PRAYNA: Hayır, kesinlikle beklemek değil bu. Biz hep içindeydik. Şu an kaydı bitmiş 180 şarkı var, 300 de beat. Sadece bizim bir albümümüz olsun gibi bir kaygımız yoktu, hatta bu albüm de IQ fanlarının baskısıyla oldu desem yeridir. Evet, bu albüm IQ fanlarının Rap camiasına hediyesidir. Prayna, Dr. Hiphop’a Türkiye’nin “Nate Dogg”u diyebilir miyiz ne dersin? MAC PRAYNA: Hehehe... Bence az bile olur. Onun öyle bir stili var ki dile kolay. Yani sen getiriyorsun beati Dr. Hiphop’a, beğenirse fazla değil 2 defa dinleyip bir nakarat okuyor ve şarkı kopup gidiyor. Ondan sonra 12’den “bam”... O tam bir duygu adamı, Rap’le sınırlı değil o. Biraz da kendini anlatır mısın bize? Prayna kimdir, nedir, rap dışında ne yapar, zevkleri nedir, gerçek ismi nedir? MAC PRAYNA: Prayna haddini bilen bir hiçtir..Kamu yönetimini okuyan, aynı zaman da tekstil firması sahibi, normal bir insan. Zevk olarak; Bustha Rhymes, Rah Digga, Mobb Deep, DMX dinler. Macerayı çok sever, bildik yaşar, dostuna dost, düşmanına kaktüs gibidir. Gerçek isimi de Yılmaz. İsmimi çok severim mesela ben. Gerçekten de bir işe baş koydum mu yılmam. Ama fazla naz aşık usandırır. Buna da inanırım. Beni usandıran da gözlerimin önünde can verse yüzüne bakmam. Başka bir röportajında Fuat’ı bayağı bir ihya etmişsin. Bir sebebi var mı? MAC PRAYNA: Sebepsiz düşüncem yoktur. Öncelikle şunu ekleyeyim, Fuat’ın benim övgüme ihtiyacı yok. O ihyanın sebebi; Fuat abi benim rap camiasında tanıdığım en karakterli nadide insanlardan bir tanesi. Hatta benim dünyamda en önde gideni. Ayrıca onun Rap’ini dinlediğim an ayrı bir haz alıyorum. Hatta dur karmaşık bir cümle kurayım: “Rapim benim her şeyim, Fuat da Türkiye’de Rap’in herşeyi. Bu aralar Fuat’a diss atıldı. Ne diyorsun? MAC PRAYNA: Ben böyle sorulara cevap vermiyorum. Bir şeyler yaşanmıştır yaşanmamıştır. Onu bilmem. Ama şunu diyebilirim; (Zina cahilliktir ama olur. Fakat anaya bacıya olmaz) ayıp oluyor bence.. Fuat abiyle beraber, Ceza’ya ya da Sagopa’ya ya da başka eskilere atılan hiç bir diss kimseyi bir yere ulaştırmaz. Tam tersine yaptığı işin kalitesini alır, aşağı çeker. Gençler iyi okusun. Bu saydığım isimler size çok iyi ortam hazırladı rap anlamında. Derdiniz varsa Rap yapın veya her neyse işte. Ama diss Rap’in asil kısmı değil. Saygılı olun, ayık olun. “Her arz kendi talebini yaratır...” Fuat ile Emre arasındaki durum? MAC PRAYNA: İkili ilişkilere saygı duyuyorum. Olmuştur bir şeyler. Her zaman bir haklı bir de haksız vardır. Olaydan haberim yok. Emre’nin dissini gördüm nette ama Fuat’a olduğu için dinlemedim. Peki Sagopa, Ayben, Kolera, Erci E, Azra ya da Underground hakkında neler dersin? MAC PRAYNA: Sagopa Kajmer Türk Rap’in evliyasıdır. Ona da bunu bizzat söylemiştim zaten. Ayben şu an Türkiye’deki en sağlam bayan MC..Onun sözlerine bayılıyorum. Kolera önce değil ama son Sagopa Kajmer’le çalışmaya başladığından beri bayağı bir kaliteye bindi. Yani Kolera da iyi, zevkle dinliyorum. Ama Ayben şu an en iyisi. Erci E’nin kalitesi tartışılmaz, onun Rap’i biraz farklı. Çok elit Rap yapıyor. Herşey bir yana, ben şu aralar en çok “Dünya Dönüyor” adlı albümü dinliyorum. Orada Eko da iyi ama ben Azra (Ali ) abiye takıldım kaldım. Bir de Karargah’la yaptığı düet elime geçti. Orada resmen Azra abimiz “Rap yapmamış ağlamış”. Diline sağlık Azra Abi. Underground’ta Rapozof çok sağlam adımlarla geliyor, ona dikkat. Mirza çok iyi, çok duygulu rap yapıyor. Anlatabiliyor en azından. Azap’sa en iyisi olacak inşallah. O şu anda gangsta tarzın temellerini atmakla meşgul. Bekleyin, görün… Kendine özgü bir felsefen var mı Prayna ? Kelimelerle ifade edebileceğin? MAC PRAYNA: Kimseye nokta koyacak kadar değer vermem. Ben sadece virgül atarım. Bırakırım herkes kendi noktasını kendisi atsın. Üzülen ben olmam, kendini sorgulayan da. Gideni tutmam, bırakırım gitsin. Gelene kucak açıp samimi olurum, menfaat aramam. Şunu hiç unutmam: “Kimse kör değil ama herkes konuşmaz.” Bilip öyle yaşarım ya da “bir defa ölürüm bir daha doğmam..” No peace.. Peki Prayna, sana çok teşekkür ederim. Seni bulduğuma deydi. Benim uzun zamandır yaptığım en anlamlı, en bilgilendirici ve belkide en unutamayacağım röportaj oldu. Seni tanımak çok güzel. İyiki varsın ve bence senin gibi olmak gerek aslında. Kendini hiç kaybetmemiş aksine koruyabilmişsin de...Albümünüze tepkilerin pozitif olacağında da hiç şüphem yok. Çünkü ben de gördüm ki, sizin ticari bir kaygınız yok. Okurlar da bunu anlayacaktır. Rap için oturduk ama buradan çok güzel fikirlerle kalkıyoruz. Zaten eleştirisiz olmaz … MAC PRAYNA: Çok seviniriz, olsun zaten eleştiri.. Öyle daha anlamlı olur. Evet...Eleştiri bitmez de zaten. En iyisi olsanız bile… Ben kendi adıma albümünüz hayırlı olsun diyorum. Hem Dr. Hiphop hem de sen Mac Prayna, çok başarılısınız Rap’te. Dinledim gördüm. Senin de söylemek istediklerin varsa alayım son olarak… MAC PRAYNA: Diyeceğim şu ki; Rap yapın, Rap takılın, ortam oluşturun, gruplar kurun, şarkılar besteleyin… İyi olmak gibi bir kaygı da beslemeyin. Elbette iyi olacaksınız ama sunu unutmayın: “Haddini bilmek her yiğidin harcı değil ama siz yiğit olun haddinizi bilin” Önce kardeş olmayı öğrenirsek bu yanlış anlaşılmalar, dissler de son bulur biter...Hepinizi çok seviyorum “Rap Ahalisi”. Sana da ben teşekkür ederim ayrıca ilginden dolayı...Başarılarınızı diliyorum… ![]() | |
|
| | #27 (mesaj-linki) |
Starlık Bana Göre Değil (Aktüel) Starlık Bana Göre Değil (Aktüel) Hani adam gibi adam diye bir deyim var ya, işte öyle biri Fuat Ergin. İçten, samimi ve düşündüklerini dobra dobra söyleyen biri.Geçen yıl “Her Ayın Elemanı” adını verdiği albümünü piyasaya çıkaran rap üstadı Fuat’la albümünü, dününü, bugünü ve yarınını konuştuk. Bu albümün küfürlü olmaması müziğine bir kısıtlama getirmez mi? Tabii getirir ama artık çantamda CD satmak istemiyorum. İnsanlara nasıl satarım düşüncesi yok artık. Artık konserden sonra kaçan biri değilim. Kuliste biri yanıma geldiğinde sorularını yanıtlarım, onlarla kucaklaşırım. Fotoğraf çektiririm, muhabbet ederiz. Star düşüncesi bana göre değil. Komplekssiz biriyim ben. Benim annem, babam yok. Ailem, beni sevenler. Onların sevgisine ihtiyacım var. İkinci albümünü ekimde çıkarmak istediğini duydum. Hazırlıklar nasıl gidiyor? İlk albümümü çıkaran İrem Records’tan ayrıldım. Kendi prodüksiyon şirketimi kurdum. Doğrusunu söylemek gerekirse albüm çıkmadan 2-3 hafta önce stüdyoya girerim, şarkılarımı orada yapar çıkarım. “Her Ayın Elemanı” albümünde 14 şarkı var. Her gün bir şarkı yaparak iki haftada bitirdim işi. Yine öyle olacak. Ekim ayında stüdyoda yapacağım. Önceden söz yazmıyorum. 30 Ekim’de doğum günüm. Kendime hediye vereceğim bu albümle. Biraz kendinden bahseder misin? 1972 Almanya doğumluyum. 1984’te ailemle Türkiye’ye geldim. Daha sonra annemle babam vefat etti. İşçi bir ailenin çocuğu olarak büyüdüm. Ben de bir süre fabrikalarda işçi olarak çalıştım. Uzun yıllardır rap’in içindesin. Hatta yasal olmayan altı albümün de var. Seni bu müziğe yönelten esas şey neydi? Rap ile tanışmam Türkiye’de oldu. 1988’de Almanya’da çok daha fazla yoğunlaştı bu olayç Ailem ölünce yalnız kaldığım için kendi kendime “*** yoluna düşmeden efendi ol” dedim. Birçok arkadaşımın hayatı söndü uyuşturucudan- gasptan. Ben de fabrikada üç vardiya çalışmak istemiyordum. Bu dünyaya bir kere geliyoruz, niye istemediğimiz şeyi yapmayalım değil mi? Bu albümden önce altı tane daha yapmıştın ama sadece “Her Ayın Elemanı” albümünün bandrolü var… Onlar underground kaldılar. Ama onların hiçbir anlamı yok. Sonuçta profesyonelce düşünmeyen herkes undergroundum diyor. Başarılı olamayınca bunun arkasına saklanıyorlar. Önceki albümlere bandrol alamayışımın nedeniyse küfürlü olmalarıydı. “Her Ayın Elemanı” güzel dokundurmalar yapan bir albüm olmuş… Bu albüm benim için çok önemli. Kabuğumu kırdığım ve tüm benliğimi yansıttığım bir albüm oldu. Altı albümdür söyleyemediğim şeyleri bu albüme aktardım. Albümde Sagopa’ya diss yapıyorsun… Evet. Sagopa konserlerde playback yapıyor. Eğer konserde canlı okumayacaksan, sen stüdyo sanatçısısın demektir. Sadece stüdyoda okumakla bu iş olmaz. Diss neden yapıyorum peki? Çünkü ondan cevap bekliyorum ki daha sonra ona bir cevap yazabileyim. Ayrıca bu albümde Ali Atıf Bir’e de laf atıyorum Tembel şarkısında. Pamela ile bir reklam filminde oynamıştım. Bize *** atıyor. Rapçilerin gereksiz olduğunu söylüyor. Tabii rahatsız etti beni bu durum. Ülkemizdeki hip hop ortamında diss atmak doğru karşılanmıyor. Sen neler söylemek istersin bu konuda? Aslında diss bir hesaplaşmadır. Keşke insanlar mikrofonlarını ellerine kozlarını sadece ve sadece sahnede paylaşsalar. Birbirimizi bıçaklayacağımıza diss atalım değil mi ama. Yalnız dediğin gibi bu bizim ülkemizin felsefesine uygun bir şey değil. Yeteri kadar uygun ve hazır değiliz buna. İnşallah ileride aşarız. Son zamanlarda neler dinliyorsun? Beş yıldır müzik dinlemiyorum neredeyse çünkü birincisi dinleyebileceğim bir müzik yok, ikincisi etki altında kalmak istemiyorum. Röportaj: Edip Ozan Üçok | |
|
| | #28 (mesaj-linki) |
DJ FunKy C Biyografi ![]() Namı diğer Cem Nadiran, ya da tanınan adıyla 'Funky c'. Power FM'in 13 senelik DJ'i. Radyoya 1993'de Power Fm'in DJ yarışmasında şampiyon seçilerek başlamış. 29 yaşında olmasına rağmen, 14 yıldır klüplerde DJ'lik yapıyor. Rayodan dans ve undergound müziklerini tanıtmaya dikkat ediyor. Dinleyici profilini. "Gece dışarı çıkmayı seven.Haftasonu partilere giden, 16 ile 35 yaş arası insanlar" olarak tanımlıyor. Spor yapmak ve köpeğiyle koşmak en büyük zevleri arasında. Funky C gece hayatındanuzak duruyor. Bu arada Funky.Akordeon,piyano ve keman çalıyor yani nota okumasını bilen bi dj. Türkiye'nin en iyi dj'yi olan Funky C.Bir süre sonra da bir albüm çıkartmayı planlıyor. Power eFm'de türkiyenin en iyi ve tek r&b hiphop kültürünü yaşatan programını yapan Cem Nadiran, bizim ülkemizde de giderek yayılanhiphop kültürüyle; insanlar yeni albümleri, remixleri, haberleri öğrenebilmek için bir arayışa giriyorlar. Bu noktada en başarılı hatta tek radyo programını yapan Dj Funky C, Cuma ve Cumartesi akşamlar Hot Mix programındaki "sıcak" mixleri dinleyenlere zevkli dakikalar geçirtirken zengin plak arşiviyle de dikkat çekiyor. Ayrıca Funky C Pikaplarını aynı zamanda enstrüman olarak da kullanan bir DJ. Ayrıca 18 yıl Amerikada yaşayan Funky C Sagopa Kajmer,Fuchs,Ceza ve Fuat gibi rap camiasının önde gelen isimleriyle birlikte çalışıyor. Hem müziğiyle hemde kişiliğiyle öne çıkan Dj Funky C, Türkiyede hiphop adına bişeyler yapan en önemli kişilerden. Pek çok türkçe rap albümünde yer alna Funky C, Ferhan Şensoy'un "Pardon" adlı flim müziğinde prodüktörlüğünü yaptı. Ayrıca Ceza,Fuat ve Dj Funky C beraber bir reklam filmi için kolları sıvadılar. Türkiye'de rapi en iyi şekilde tanıtan Dj Funky C yeni albümünde Yonca Evcimik, Işın karaca gibi ünlülerin yanı sıra Türkçe Rap Camiasının yakından tanıdığı Sagopa Kajmer,Fuchs,Ceza ve Fuat gibi isimlerle çalışıyordu. Bi zamanlar... | |
|
| | #29 (mesaj-linki) |
Nefret BİOGRAFİSİ Nefret Biografi Genel Nefret, uzun yıllara dayanan bir Türkçe Rap mazisine sahip ve en çok sevilen Türk Rap gruplarından biri. Grup, Ceza aka Fatalrhymer (Keskin Kılıç) ve Fuchs aka Sihirbaz' dan oluşuyor. Bugüne kadar yüzlerce konser ve partide boy göstermiş olan Nefret, iki albüme imza attı. İlk olarak kendilerini Yeraltı Operasyonu 1' de tanıtan grup, daha sonra ilk albümleri Meclis-i Ala İstanbul'u çıkardı. Bu albümün hit şarkısı "İstanbul" a klip çeken grup ilk albümleriyle iyi bir çıkış sergiledi. İkinci albümleri Anahtar'ı daha profesyonel bir çalışmayla ve Erci E, Bektaş, Kader K, Fresh B gibi bir çok ünlü ismin desteğiyle çıkaran Nefret, şarkılarının kalitesini satışlarına da yansıtmayı bildi. Grup üyelerinden Ceza, ayrıca Med Cezir adında bir solo albüm çıkardı. Neden bu isimler? Dr. Fuchs: "Bizim mahallede insanlar doktor der birbirine. Fuchs (tilki) de basket sahasından geliyor. Bizim orada en iyi oynayan biziz, bizimle kimse yarışamaz, kapışamaz. Kan yoksa faul yoktur. Şu anda da kafamda maçtan kalma dört dikiş var zaten." Ceza: "Benim nickname’im (lakap) sahneden geliyor. Bir grup, freestyle (doğaçlama rap) yaparken ben gelince "Eyvah cezamız geldi, Allah cezamızı verdi" derlerdi. Sahnede çok iyi olduğum için bu ismi verdiler." Nasıl iyi oldular? Nefret ismiyle 2 kafadar yola çıktılar bir CEZA aka FATAL RHYMER Altyapı diğeri Dr. Fuchs aka sihirbaz öncelikle şu an için bilgi verelim. İyi şarkılar nefret "İstanbul" adlı şarkılarına klip çektikten sonra ünlü oldu Klip insanlar rapi bir an için unutmuşlardı tekrar hatırlattılar işte Çevre bu yüzden onlara 2. CARTEL deniliyor. En büyük avantajları Reklam klipleri güzel bir şarkıyla da birleşince kalabalığın arasından Tecrübe bir star çıktı gerçi daha önce rapor2'de klip çekmişti fakat şarkı iyi değildi. Özellikle ilk kasetlerinde arkalarına büyük desteği aldılar daha sonra ikinci kasetleri olan "anahtar" la vazgeçilmez olduklarını ilan ettiler ve şu anda Türkçe rap'in ayakta duran en güçlü grubu. İlk kasetleri olan "Meclis-i Ala İstanbul" Turbo & Dj Mahmut'un büyük desteği ile olmuşlardı 2. kasetlerinde kendi altyapılarıyla İsviçre'de kaseti hazırladılar. Türkçe Rap' İn en iyi altyapısına sahipler. Bu grubun çevresi çok geniş reklam gibi sorunları aştılar. | |
|
| | #30 (mesaj-linki) |
Kolera biyografi Esen Güler İstanbul doğumlu, Turizm ve Otel işletmeciliği Yüksek Okul Mezunu, 1998 yılında Yunus Özyavuz (Sagopa Kajmer) ile tanıştı ve rapi fiilen icra etmeye başladı. - İlk kaydını 1998 yılında Kuvvetmira Stüdyosu nda İnkar Boşuna adlı parçaya yaptı. -Aynı sene Silahsız Kuvvet ile Neden Ağlıyorum ve Dünden Kalma Hayaller adlı parçaları kaydetti. -1999 Senesinin sonunda yoğun okul ve iş temposu nedeniyle rape 2 yıl süreyle ara verdi. -2001 senesinde ilk Underground EP sini internet yoluyla dinleyicilere servis etti. *Eksik Eylüllerin Geciken Yağmurları *Psikolog *Komada Martı -2004 yılında Sagopa Kajmer'in ''Bir Pesimistin Gözyaşları'' adlı albümünde sanatçıya ,Kalp Atışlarım 78 BPM adlı parçada eşlik etti. -Aynı sene Sagopa Kajmer düetleri, Günlerim Ağlak(Di*****ilik) ve Aklımın Odaları adlı 2 parçayı internet yoluyla servis etti. -2005 yılı başında Sagopa Kajmer Pessimist EP 3 te Süper Sperm adlı parçaya eşlik etti. -Aynı sene,Sagopa Kajmer'in ''Romantizma'' albümünde, Sago Vs Kolera adlı parçaya eşlik etti. -24.09.2005 te prodüktörlüğünü Sagopa Kajmer'in yaptığı ilk solo albümü ,Karantina Embryo'yu İrem Records etiketiyle dinleyenleriyle buluşturdu. -Yine 2005 yılında Kuvvetmira Disstortion EP.de 2 düet parça ile hazır bulundu. -Aynı sene,kendi albümlerini çıkarmak ve yeni yeteneklere daha geniş imkanlar sunarak,kapılar açmak üzere Sagopa Kajmer ile 11.08.2005 te kendi plak şirketleri ''Melankolia Records''ı resmen kurdular BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ? Kolera'nın; 1-)Bir Pesimistin Gözyaşları albüm kapağındaki,yüzü kapalı,elinde yüzük olan kişi olduğunu, 2-)Örümcek fobisi olduğunu, 3-)Marka bağımlısı olmadığı halde,koyu bir adidas aşığı olduğunu. 4-)Kentucky Fried Chicken a bayıldığını, 5-)En sevdiği filmlerin: * Jeux De Fants(Çocuk Oyunları) * Les Triplettes De Belville(Belville Üçüzleri) * Leon * (Stephan King's) Misery ve * Lordz Of The Rings serisi olduğunu, 6-)Türk Kahvesi düşkünlüğü olduğunu, 7-)Mevlana nın eteğinden tuttuğunu, Tahmin edilenin aksine,Wu Tang,2Pac gibi rapin çoksevilen isimlerinden hiç de hoşlanmadığını, 9-)Aesop Rock,EL-P,Sole,Slug,Dose One,İllogic,Roots Manuva,Eligh,Anticon Camp,Sixtoo gibi Underground MC leri ve grupları,sevdiğini, 10-)1960 ların ve 70 lerin Türkçe Pop Müziğine hayran olduğunu, 11-)En sevdiği Türkçe Pop Albümü nün Nur Yoldaş'ın Sultan-ı Yegah'ı olduğunu, 12-)Barış Manço,Sezen Aksu ve Erkin Koray ın müzikteki gücüne inandığın,ı 13-)Pink Floyd'un babayadigarı olduğunu ve çok sevdiğini, 14-)Kendi kayıtlarını,Sago evde yokken kendi başına yaptığını, 15-)Tamamiyle tüm sözlerini kendi yazdığını ve kesinlikle başka kişilerden etkilenmediğini,filozofiye ilgi duymadığını,kendisine diss atan hemcinsleriyle daha önce hiç karşılaşmadığını, 16-)Stajlarından birini de Swissotel mutfaklarında yaptığını,her çeşit yemeği ustaca icra ettiğini,Osmanlı Yemek ve tatlılarını özellikle iyi yaptığını, 17-)Baba kökeninin Bulgaristan,anne kökeninin Yugoslav ve arap olduğunu, 1 Atatürk e hayran olduğunu,19-)5 Vakit ibadet ettiğini 20-)Müzikte neşeden tiksindiğini,melankoli ve coşkudan yana olduğunu, 21-)Çok parfüm sıkan kadınlardan ve moda diye giydikleri rüküş kıyafetlerden bunaldığını, 22-)Bir tane dünya şirinesi dişi terriere i ve bir tane de gayet ciddi, katil bir Bull Terrier inin olduğunu,kızdığı zaman düşmanlarının üstüne saldığını ve adını 13.Cuma nın sakin katili Jason dan aldığını ![]() 23-)En sevdiği PS oyunlarının, *Crush Bandicoot ''Twin Sanity'' *Def Jam Vandetta New York Underground *Crazy Taxi *Virtual Fighters *Kya *Power of Juju *Grand Thieft Auto *Tekken *K 1 Proffessıonal *Winning Eleven (Türkiye Ligi hariç) 24-)Lindt in hindistancevizli beyaz çikolatasını bir kere yediğini ve bir daha bulamadığı için hala marketlerde bu çikolatanın sohbetini açtığını 25-)Geleneksel Erkek Tavlasında çok başarılı olduğunu,Çin Damasında olağanüstü olduğunu, 26-)Boş vakitlerinde amatörce scratch yaptığını,bazen kendini bu işe çok kaptırdığını,odasında 2turntable 1Mixer olduğu halde Sago nun Vestax larına gözünü diktiğini,scratch yaparken hep aynı hataları yaptığı için kendine sinir olduğunu. 27-)Normal insanın 5 katı fazlası su içtiğini, 2 Çok neşeli muhabbeti olmasına karşın,sinirliykenyanına yaklaşılmaz olduğunu, 29-)Küçükken lakabının denizkızı olduğunu,çok iyi yüzdüğünü, 30-)Gayet amatör, tual üzerine yağlı boya çalışmaları olduğunu, 31-)Lise ve Üniversite deki bölümü nedeniyle,İstanbul un tarihi mekanlarını iyi bildiğini(Ayasofya Camii nin kubbesinin çapından,Yerebatan Sarnıcı Direklerinin uzunluğununa kadar)Türkiyenin Turistik Yöreleri Bilgisinin de küçümsenmeyecek derecede olduğunu. 32-)Hastalık derecede olmamakla birlikte,temizlik konusunda gayet hassas olduğunu, 33-)Yüksekokulu 1.lik derecesiyle bitirdiğini, 34-)Sitesine gelen Demo ve Lyrickleri titizlikle takip ettiğini, 35-)Darwin Teorisine gıcık olduğunu, 36-)Türk Televizyonu programlarından hiç hoşnut olmadığını bu nedenle hayli çok film izlediğini,çok fazla film satınaldığı için,filmlerin ilk 10-20 dakikasına şans tanıdığını,beğenmezse hemen idam ettiğini. 37-)Sago nun kendisinden yapmayı öğrendiği Türk Kahvesini,artık daha köpüklü ve kıvamlı yapmasından dolayı bozulduğunu (formülü çok soğuk su ve kısık ateşmiş,birde suyla şekeri evvela karıştırmak ![]() 3 Vücudunda dövme olmadığını,39-)2001 de diline piercing yaptırdığını ve kayıtta çıkardığı çıt çıt sesi yüzünden 1 haftada çıkardığını,şuan bu tarz olaylardan nefret ettiğini, 40-)Yabancı Rap ten ziyade Türkçe Rap müziğini duyduğunda mutlu olduğunu ve Türk Rap Müziği ne gönül verdiğin, | |
|
![]() |
| En popüler 10 etiket
Bu Konunun Etiketleri
|
| ep3 mzik dinle, grup sabi, grup sabi dinle, grup sabi sonunda yalnız kaldım, grup sabi sonunda yalnız kaldım sözleri, grup sabi sonunda yalnız kaldım şarkı sözleri, grup sabi sonunda yalnız kaldım şarkı sözü, grup sabi şarkı sözleri, gurup ep3 şarkıları, power efm, |
Türkçe Rap Haber, Tanıtım ve Röportajları Konusuna Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevap | Son Mesaj |
| 81 İlin Tanıtım Videoları / Türkiye İlleri Tanıtım Filmleri | Camilla | Resimlerle/Fotoğraflarla Türkiye | 0 | 23-10-2008 14:56 |
| Ürün Tanıtım Videoları | AngelFRANTIX | Bilgisayar Bileşenleri (Hardware) | 1 | 16-10-2008 00:35 |
| İllerimizin Tanıtım Belgeselleri | nünü | Türkiye'nin İlleri | 4 | 01-09-2008 03:17 |
| Cash Fiesta tanıtım | vkat | Ücretsiz-Beta Yazılımlar | 0 | 06-07-2008 00:14 |
| Oscar Röportajları (Konya - Dublaj) | P.u.S.u | YouTube'dan Seçmeler | 0 | 30-05-2007 21:01 |
| |||||
| MsXLabs® MK - Copyright ©2005 - 2008 | MsXLabs® ve Mavi Karanlık® tescilli markalardır. Başka adreslerde içeriğimizi paylaştığınızda lütfen kaynak belirtmeyi unutmayınız, duyarlılığınız için teşekkürler. Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşmak için tıklayınız. If you OWN the copyrights to any content we publish or offer for download & you want them to be REMOVED from our web site, please contact us with some proof of ownership of copyright and they will be removed immediately. | |||||