Arama

Basra Körfezi'ne Dökülen Akarsular

Güncelleme: 18 Kasım 2008 Gösterim: 15.155 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Basra Körfezi'ne Dökülen Akarsular

Sponsorlu Bağlantılar
Basra Körfezi'ne dökülen akarsularımız Fırat ve Dicle'dir.
Murat ile Karasu gibi iki büyük kolun birleşmesiyle oluşan Fırat, Türkiye'nin en büyük akarsuyudur. Murat Nehri, kaynağını Aladağ’lardan alır. Malazgirt ve Muş ovalarından geçerek batıya yönelir ve Palu yakınlarında Keban Baraj gölüne ula­şır. Erzurum yakınlarındaki dağlardan inen birçok kolun birleşmesiyle oluşan Karasu, Fırat'ın asıl kolu sayılır. Batıya doğru akıp Erzincan Ovası'na giren Karasu, Tunceli çevresindeki derin boğazlardan geçerek, Keban Baraj gölüne dökülür.

Keban Barajı yapılmadan önce Murat ve Karasu, Elazığ'ın kuzeybatısında doğrudan birleşiyordu. Şimdi, her biri baraj gölüne ayrı ayrı dökülmektedir. Türkiye'deki akarsular içinde en fazla suyu Fırat taşır. Fırat, aynı zamanda Türkiye'nin en önemli hidroelektrik enerji üretim kapasitesine sahiptir. Atatürk, Keban ve Karakaya gibi, ülkemizin en büyük barajları ile hidroelektrik santralleri bu akarsuyumuz üzerinde kurulmuştur.
Dicle, kaynağını Güneydoğu Toroslar üzerindeki Hazar Gölü'nden alır. Bu akarsu­yun yaklaşık dörtte biri, Türkiye sınırlan içindedir. En önemli kollan; Batman, Botan, Garzan ve ülkemizden doğup sınırlarımız dışında Dicle ile birleşen Zap suyudur.

Benzer Konular

31 Mart 2016 / Misafir Türkiye Coğrafyası
31 Mart 2016 / Misafir Türkiye Coğrafyası
21 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
22 Mayıs 2011 / Jumong Deniz Bilimleri
14 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap