Arama

Türkiye'nin Akarsuları - Meriç Nehri

Güncelleme: 19 Temmuz 2016 Gösterim: 11.795 Cevap: 2
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
7 Aralık 2008       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Meriç Nehri
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


288px Maritsa

Meriç Nehri'nden görünüm, (Edirne)

Kaynak Rila dağı, Bulgaristan
Ağız
Ege denizi, Dedeağacın 14,5 km doğusu
Havza ülkeleri Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan
Uzunluk 480 km
Kaynak rakımı
2.378 m
Havza alanı 53.000 km²

Meriç Nehri
, Yunanistan ile TürkiyeBulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır. Meriç Irmağı 490 km uzunluğundadır. Türkiye'de kalan bölümü ise 211 km'dir. Meriç nehri Türkiye'nin 10. büyük nehridir. Meriç Nehri Türk sınırları içinde ilk olarak Edirne kuzeyinde Arda ile karışır. Bundan sonra Edirne güneyinde Tunca Nehri Meriç Nehri ile birleşir. Uzun bir süre Türk-Yunan sınırını çizerek akan Meriç Nehri’ne İpsala yakınlarında Balabancık Köyü batı kısmında Ergene Nehri karışır. Meriç Nehri İpsala güneyinde başlıca iki kola ayrılır. Birinci kol Türk sınırını İçterk ederek Yunanistan’a geçer ve Saros Körfezine dökülür. Diğer kol ise bataklıklar oluşturarak Gala gölü gibi göllenmeler yaparak Türk topraklarından Enez yakınlarında Saros Körfezine (EGE DENİZİ) dökülür.
Rumeli'nin en büyük nehirlerinden biri. Rodop dağının kuzey eteği yakınlarından çıkar. Bulgaristan'ın Filibe ovasını, Edirne şehrini, Batı Trakya'yı suladıktan sonra, Ege Denizine dökülür. Uzunluğu 490 kilometredir. Bunun 172 kilometresi Türkiye'dedir. Başlıca kolları Ergene, Arda ve Tunca'dır
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
19 Temmuz 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Meriç Nehri



Sponsorlu Bağlantılar
Bulgaristan’da doğan Meriç Nehri, 480 kilometre uzunluğundadır ve Ege Denizi’ne dökülmektedir. Nehrin üzerinde, mimarisi ve estetiğiyle büyüleyen, Mustafa Paşa Köprüsü bulunmaktadır. Mustafa Paşa Köprüsü, Edirne’de yer almaktadır. Zaten Meriç’in Türkiye’den geçen bölümü, Edirne’de bulunmaktadır. Meriç Nehri’nin Edirne’de geçtiği bölge, nehirden olumlu veya olumsuz olarak etkilenen Meriç semtidir.

Rumeli'nin en büyük nehirlerinden biri. Rodop dağının kuzey eteği yakınlarından çıkar. Bulgaristan'ın Filibe ovasını, Edirne şehrini, Batı Trakya'yı suladıktan sonra, Ege Denizine dökülür. Uzunluğu 490 kilometredir. Bunun 172 kilometresi Türkiye' dedir. Başlıca kolları Ergene, Arda ve Tunca'dır.

Birçok alanı kapsayan Meriç Nehri, Balkanlar'ın en büyük nehirlerinden biridir. Türkiye sınırlarından da geçen nehrin doğduğu yer Bulgaristan'dır.

Bulgaristan'dan doğup, Edirne'ye girip, ardından Ege Denizi'ne ulaşmaktadır. Toplamda 490 kilometre uzunluğunda olup; Arda, Ergene ve Tunca başlıca beslendiği akarsu yataklarıdır.

Özellikle bahar aylarında çiçeklerin sardığı nehir, renklere bürünüyor. Üstelik akşam vakitlerinde güneşin batış anının mükemmel göründüğü Meriç Nehri'ne buranın yerlileri akın etmektedir.


Meriç Nehri’’nin Özellikleri Nelerdir?



Meriç, öncelikle Balkanlar’da doğan en büyük akarsulardan biridir. Ayrıca Türkiye’de bulunan 10. Büyük akarsudur. Meriç, hırçınlığıyla bilinir. Debisi kimi zaman oldukça yükselen ve hatta kıyılarında bulunan yerleşim yerlerine zarar vermektedir. Meriç Nehri üzerinde izlenen gün batımı, büyüleyici bir güzelliktedir. Meriç Nehri’ne ait bir efsane de bulunmaktadır. İki aşığın kavuşamadığı efsanevi bir aşk hikâyesinin bitimine sebep olduğu rivayet edilen nehir, hem heybetiyle, hem de debisiyle masallara konu olmuştur. Meriç Nehri’nin en belirgin özelliklerinden biri de, taşıdığı su miktarıdır. Meriç’in taşıdığı su miktarı mevsime göre değişiklik gösterir. Kış aylarında oldukça yoğun akan nehir, yaz aylarında daha sakin bir seyir izlemektedir. Meriç’in haberlere konu olan debi artışının yanı sıra, Türkiye üzerinden Yunanistan’a gitmek isteyen kaçak mültecilerle de sürekli gündeme gelmektedir. Genellikle kış aylarında, denetimlerin daha az olduğu dönemlerde, Türkiye üzerinden yurtdışına kaçmak isteyenlerin, debi artmasıyla birlikte, olumsuz şeylerle karşılaştığı, çoğu kaçış planının ölümle sonuçlandığı bilinmektedir.
-derlemedir-

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
19 Temmuz 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Meriç Nehri
Ad:  6472_2861765-meric-nehri.jpg
Gösterim: 1941
Boyut:  82.7 KB

Benzer Konular

30 Temmuz 2011 / BARIŞ Türkiye Coğrafyası
26 Ocak 2011 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
2 Mart 2018 / ener Türkiye Coğrafyası
11 Ocak 2013 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
13 Şubat 2016 / _EKSELANS_ Taslak Konular