Arama

Türkiye'nin Akarsuları - Asi Nehri

Güncelleme: 21 Temmuz 2016 Gösterim: 13.846 Cevap: 2
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Asi Nehri

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Orontes olarak da adlandırılan Asi Nehri Lübnan Bekaa Vadisi'nin doğu kısmından doğar ve Türkiye Hatay ilinden Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 450 km olup, nehrin büyük bölümü Suriye toprakları içinde bulunmaktadır.
Antakya ile Akdeniz'e doğal su yolu bağlanmış olan Asi Nehri'nin ortalama su debisi 30 m³/sn dir.
Türkiye'de sadece Asi Nehri ters akar.


wwwharikasozlernet   Hatay Asi Nehri


16oa


asi

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
21 Temmuz 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Asi Nehri



Sponsorlu Bağlantılar
Asi Nehri Akdeniz bölgesinde bir nehir. Lübnan'da Baalbek yakınında El-Bika'dan çıkar. Anti Lübnan dağlarının dar boğazlarından hızla akar. Humus şehri yakınlarında geniş bir göl ve bataklık meydana getirir. Hama Ovasından sonra Türkiye-Suriye sınırı olur ve Türk topraklarına girerek Amik Ovasına gelir. İstikamet değiştirerek önce batıya, sonra geniş bir kavis çizerek güneybatıya doğru akar. Akış hızı azalır ve sulamaya elverişli hale gelir.

Asi Nehri Lübnan Bekaa Vadisi'nin doğu kısmından doğar ve Türkiye Hatay ilinden Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 450 km. olup, nehrin büyük bölümü Suriye toprakları içinde bulunmaktadır.Asi nehri tersine akmaktadır.

Antakya ile Akdeniz'e arasını doğal su yolu bağlanmış olan Asi Nehri'nin ortalama su debisi 30 m³/sn dir.

Efsaneye göre Hz. Musa Kızıl Denizi iki ye böldüğünde yönü değişip ters akmaya başlayan nehirdir.Lübnan'dan samandag'dan akdeniz'e dökülen, dünyanın ters yöne akan tek nehridir. adı da ters yöne aktığı için Asi nehridir. 450 km uzunluğunda, Hatay ilimizin nehridir.NehirLer eğim hangi tarafdaysa o tarafa doğru akarLar.

---Orontes olarak da adlandırılan Asi Nehri Lübnan Bekaa Vadisi'nin doğu kısmından doğar ve Türkiye Hatay ilinden Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 386 km olup, nehrin büyük bölümü Suriye toprakları içinde bulunmaktadır. Türkiye topraklarındaki uzunluğu 88 km'dir. Antakya ile Akdeniz'e doğal su yolu bağlanmış olan Asi Nehri'nin ortalama su debisi 30 m³/sn dir. Kış mevsimi ile ilkbaharda taşkınlar nedeniyle pek çok su baskını yaşanmıştır.

Amik Gölünün sularını boşaltan Karasu (Küçük Asi), Harbiye Çağlayanının suları ile beslenir. Asioğlu Vadisinde akışı tekrar hızlanır. Karasu'ya akan Asi Irmağı, dar bir boğazdan geçerek Antakya'dan geçer. Burada ünlü Harbiye Çağlayanlarını meydana getiren ve gür kaynaklarla beslenen Defne Suyu karışır. Daha sonra genişliği 30-40 metreyi bulur. Samandağ'ın güneyinde Akdeniz'e dökülür. Denize döküldüğü yerde geniş bir delta meydana getirmiştir. Irmağın denize döküldüğü yerde eskiden "Jüverdiye" isimli bir liman şehri vardı. Şimdi bu şehir, kıyıdan içeride kalmıştır.

Asi Nehri ters akmaz. Bu söylentinin ortaya çıkmasına sebep olan şey bir göz yanılgısıdır. Yaz aylarında, aktığı taraftan gelen sürekli ve kuvvetli rüzgar Asi Nehri yüzeyinde ufak dalgaların oluşmasına sebep olur. Zaten iyice azalan suyunun da etkisiyle nehir yavaş akmaktadır. Normalde aktığı taraftan (Samandağ ilçesi) gelen küçük dalgalar nehrin tersine aktığı izlenimini uyandırır.

Asinin geldiği yer olan Amik ovası alçak bir sahayken akımyönü (Samadağ Yönü) yüksektir. Armutlu Mah, Sümerler ve daha ileride Harbiye yüksek bir arazi olduğundan Asi nehrinin alçak olan taraftan yüksek olan tarafa doğru aktığı düşünülür ki doğrudur. Ancak nehrin yüksek arazi içinde açılmış bir boğazdan yani aslında aşağıdan aktığı dikkatten kaçar.

Asi Nehri’nin isim hikayesini ta Efendimiz’in dönemine kadar götüren Evliya Çelebiye göre, Peygamberimiz (s.a.v) zamanında Hama susuz bir şehirdir. Yahudi’nin biri Nil nehrinden su getirerek Hama’nın verimli topraklarını değerlendirmek ister. Nil’den dört şişe su alır, bir efsun okuyarak Hama yolunu tutar. Yahudi tam şehre varmak üzereyken Peygamberimiz bu durumdan haberdar olur ve Hz. Ali’ye “Yetiş ya Ali!” diye seslenir. Hz. Ali Düldül isimli atına binerek Yahudi’nin peşine düşer ve onu öldürür. O sırada bir de bakar ki nehir ters akmakta. “Bütün nehirler hak huzuruna varıp kıbleye doğru akarken sen neden batıya doğru akarsın. Dön geri, asilerden oldun” deyince, nehir Allah’ın izniyle dile gelip şöyle der: “Ya Ali! Allah’ın emriyle Humus, Hama nice şehirleri sulayarak Habib-i Neccar’ı da ziyaret ettikten sonra kıbleye doğru akayım” der. Hz. Ali “Dön geriye ey ‘asi nehir’. Yoksa seni keskin kılıcımla ikiye bölerim” deyince nehir “Eğer bana vurursan, bir parçamdan kan bir parçamdan irin aksın. Ve kıyamet gününe kadar Allah’ın kulları benden fayda ummasın” cevabını verir. Hz. Ali o zaman “Senin adın Asi olsun. Senden içen şifa bulsun” diye dua eder.

-derlemedir-

Avatarı yok
insomnia42
Yasaklı
21 Temmuz 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Asi Nehri

Ad:  asi nehri.jpg
Gösterim: 1318
Boyut:  124.8 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Ekim 2012 / bi quan Türkiye Coğrafyası
21 Temmuz 2016 / bi quan Türkiye Coğrafyası
19 Temmuz 2016 / bi quan Türkiye Coğrafyası
11 Ocak 2013 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
13 Şubat 2016 / _EKSELANS_ Taslak Konular