Arama

Türkiye'nin Akarsuları - Ayamama Deresi

Güncelleme: 9 Eylül 2009 Gösterim: 7.364 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
9 Eylül 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Ayamama Deresi

Sponsorlu Bağlantılar
ayamamaderesininustuneo

Ayamama Deresi, İstanbul Avrupa yakasında,
Esenler tarafından doğar, İkitelli'den gecip Mahmutbey ve Güneşli'ye varır. Devamında Yenibosna'dan gecerek Ataköy'e ulaşır ve oradan Marmara denizine dökülür.

Önemli bir bölümü Bahçelievler İlçesi'nde bulunan Ayamama Deresi, ıslah edilmekle birlikte çevreye verdiği koku ve zarar devam etmektedir. Ayamama Deresi'nin Ataköy'de kalan bölümünün üzeri, kapatılarak kulanılmaktadır. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi de Ayamama Deresi havzasında kurulmuştur.

Ayamama Deresi, değişik zamanlarda sağanak yağmurda taşan bir deredir. Dere hattının etrafındaki bir çok fabrika ve konutun atık suları buraya salındığı için koyu renk bir suya sahip olup, taşıdığı atıklarla yıllarca Bakırköy sahillerini kirleten. Ataköy Plajı'nın kapanmasına neden olan Ayamama Deresi, 09.09.09 tarihinde yaşanan sağanak yağmurda, can ve mal kaybı ile sonuçlanan önemli bir felakete sebep olmuştur. Plansız kentleşmenin de sonucu olarak doğal afet, plansız yerleşim ve Ayamama Deresi'nin yapılan ıslah çalışmalarının yetersizliği yerine, belki de ıslahında ve planlamada başarılı olunsaydı, pek çok iyi örnekte (Porsuk Çayı'nın son gelişmesi örneği) olduğu gibi, güzel bir gezi alanı ve İstanbul'un nefes aldığı bir bölümü olabilirdi. Planlamayı siyasetçiler değil, planlamacılar yapmalı ve dünyanın en önemli metropollerinden İstanbul bir daha böyle felaketlerle karşılaşmamalıdır. İstanbul'un Nazım Planı'nın tamamlanmasıyla birlikte bu sorunların çözüleceğini umuyoruz.

Kaynak: MsXLabs

ayamama



Benzer Konular

14 Kasım 2016 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
14 Kasım 2016 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
7 Eylül 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
1 Eylül 2013 / Jumong Türkiye Coğrafyası