Arama

Türkiye'nin Ovaları - Konya Ovası

Güncelleme: 17 Eylül 2009 Gösterim: 14.042 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Eylül 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Konya Ovası

Sponsorlu Bağlantılar
konyaw

Konya Ovası, İç Anadolu'nun Konya bölümü içinde yer alan çanak biçimli ovaların en önemlisidir.

Özellikleri:

Konya Ovası Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Bu ova ülkenin tarım alamlarının yüzde 17'sini karşılar. Konya - Karapınar arasında kuzeybatı - güneydoğu, Karapınar - Bor arasında güneybatı - kuzeydoğu doğrultusundadır. Bu iki kesim kısmen volkanik bir eşikle ayrılır. Ovanın alçak kesimleri, yeni alüvyonlar arasında yazın kuruyan bataklıklarla kaplıdır. Yer yer içinde tatlı su gölü kavkıları olan eski alüvyonlara rastlanır. Bunlara göre Dördüncü Zaman 'ın şimdikine göre daha nemli ve serin bir devresinde Konya Ovası'nın geniş bir tatlı su gölüyle kaplı olduğu anlaşılır. Volkanizma etkinlikleri üçüncü zamanda başlar ve hemen hemen günümüze kadar ulaşır. Ancak son yıllarda Konya Ovası kurumaya başlamıştır. Böyle giderse 2009 yılında Konya Ovası tamamen kuruyacağı tahmin edilmektedir.
Konya Ovası, KOP Projesi sayesinde tekrar canlandırılmaya çalışılmaktadır. ETİ'nin sponsor olduğu bu kampanyada ova, %30'luk bir oranla geri kazanılmıştır.Böylece küresel ısınma sebebiyle oluşan kuraklık, ülkemizin verimli toprakları üzerinde etkisini azaltma hedeflenmiştir.

Ekonomi:

Ovada geçim gevşek bir tahıl ekimine ve küçükbaş hayvancılığa (koyun) dayanır. Konya, Çumra, Karman, Ereğli, Bor ve Karapınar gibi başlıca yerleşim merkezleri ovanın kenarında sıralanır.

Kaynak: Vikipedi

imperiaflex020


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Eylül 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Konya Ovası Hakkında bir Yazı:

Sponsorlu Bağlantılar
Konya Ovası Suyla Bölge Gıda Sanayii Merkezi Olacak

Hükümetin yeni önceliği olan Konya Ovası Projesi’nde (KOP) 3 barajın yapım çalışmaları hızlanacak. Proje kapsamında halen yapımı devam eden Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel’in tamamlanması öngörülürken, Avşar ve Bozkır Barajı’nın yapımlarına da başlanması planlanıyor. GAP gibi entegre bir projeye dönüştürülmesi hedeflenen KOP’la Konya ve Karaman’ın gıda sanayi merkezi olması da öngörülüyor.

Yapılan çalışmalara göre Konya Ovası projesi kapsamında öncelik Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel de olacak. Toplam 220 bin hektar alanı sulayacak olan Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel, yatırım programında yer alan bilgilere toplam 211 bin 769 YTL’lik bir yatırım bedeline sahip. Projeye 2008 yılı için 45 bin YTL’lik ödenek aktarıldı. Bu projenin tamamlanmasıyla, karasal iklimin yumuşayacağı ve 2 milyon tonun üzerinde sebze üretimi yapılmasının önünün açılabileceği belirtiliyor. Toplam 17 kilometre uzunluğunda olan Mavi Tünel ise Göksu Irmağı’ndan su getirecek. Yatırım programına göre 1974′te çalışmaları başlayan Konya-Çumra 2. Merhale, 1976′da yatırım programına giren Karaman 1. Merhale ve 1991′de yatırım programına giren Karaman 2. Merhale projeleri de KOP’un öncelikleri arasında yer alacak. Halen yatırım programında bulunmayan Avşar Barajı, Bozkır Barajı ve Hotamış depolaması da KOP’la yaşama geçirilmesi öngörülen projeler arasında bulunuyor.

Entegre proje olacak
Yaşama geçirilecek sulama projeleriyle, bölgede çok azalan yeraltı suları konusunda da rahatlama olanağı sağlanacak. Konya Ovası Projesi için bu yıl öngörülen kaynak, bölgesel kalkınmada öncelikli projeler için ayrılan 1.3 milyar YTL’den finanse edilecek. Ancak bu tutarın ne kadarının KOP’a aktarılacağı henüz bilinmiyor. KOP’un zamanla geliştirilerek GAP gibi entegre bir projeye dönüştürülmesi de hedefleniyor. Projenin sulama ayaklarının tamamlanmasıyla ise, Konya ve Karaman’ın gıda sanayinde önemli birer merkez haline geleceği öngörülüyor.



Kaynak: Mimdap



Benzer Konular

21 Ağustos 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
17 Eylül 2009 / Daisy-BT Taslak Konular
9 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası