Arama

Türkiye'nin Adaları - Gökçeada

Güncelleme: 18 Ekim 2016 Gösterim: 2.969 Cevap: 4
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
1 Aralık 2008       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi

Gökçeada

Ad:  Türkiye'nin Adaları - Gökçeada1.jpg
Gösterim: 2142
Boyut:  55.7 KB

Marmara Bölgesi’nde, Çanakkale iline bağlı ilçe ve ilçe merkezi kasaba. Ege Denizinin kuzeyinde yer alan ve Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada’yı kapsar.
Sponsorlu Bağlantılar

Kıyılarının uzunluğu 92 km, yüzölçümü 279 km2 olan ada, Gelibolu Yarımadasına 18 km uzaklıktadır. Uzunluğu batıdaki Avlaka Burnu ile doğudaki Kefalo Burnu arasında 30 km, genişliği ise 13 km kadardır; 40°07' kuzey enlemi, 25°40' doğu boylamındaki Avlaka Burnu, Türkiye’nin en batı noktasıdır. Yüksekliği İlyastepe’de 672 m’ye ulaşan Gökçeada, yer yer volkanik kayaçların kesintiye uğrattığı Tersiyer (Üçüncü) Döneme (y. 65-2,5 milyon yıl önce) ait tortullardan oluşur. En önemli akarsuyu olan Büyükdere üzerinde sulama ve içme suyu gereksinimini karşılayan Gökçeada Barajı vardır.

Halkın ana geçim kaynağı zeytincilik, bağcılık- balıkçılık, hayvancılık ve süngerciliktir. İmroz (Çınarlı) - Zeytinliköy çizgisinin güneyinde yaygın olan zeytinlikler 1956 ve 1963’te meydana gelen şiddetli don olayı sonucunda büyük ölçüde zarara uğramıştır. Oldukça sık görülen fırtınaların ulaşımı aksatması nedeniyle ada halkının ekmeklik buğday gereksinimini karşılamak amacıyla, Büyükdere ve Güllüce Deresi çevresindeki düzlükler tahıl tarımına ayrılmıştır. Yüzölçümünün dörtte birinden çoğu tarıma elverişli olan adada az miktarda baklagiller ve elma da yetiştirilir.

Gökçeada ülkenin başlıca balıkçılık alanlarından biri olmanın yanı sıra önemli bir koyunculuk merkezidir. 1967’de Gökçeada Devlet Üretme Çiftliği adıyla kurulan Gökçeada Tarım İşletmesinde ve bütün adada, İmroz koyunu adıyla bilinen yüksek nitelikli bir koyun türü yetiştirilir. Ayrıca tavukçuluk ve arıcılık yapılır, mandıralarda kaşarpeyniri üretilir. Eskiden yaygın olan süngercilik ve kilimcilik gerilemiştir. Adadaki yarıaçık cezaevinde kalan hükümlüler çeşitli işlerde çalıştırılır. Pirgos, Kaleköy ve İspilya plajları yaz turizmi bakımından ilgi gören yöreleridir.

Yerleşim tarihine ilişkin kesin bilgiler bulunmayan antik İmbros kenti Kaleköy’dedir. İÖ 6. yüzyılda Atina’ya, İÖ 5. yüzyılda da Delos Birliği’ne bağlanan ada daha sonra Roma ve Bizans yönetiminde kaldı. Uzun yıllar Ceneviz ve Venedik üssü olarak kullanıldıktan sonra, 1479’da Osmanlı topraklarına katıldı. 19. yüzyıl sonlarında Cezair-i Bahr-i Sefid Vilayeti’nin Limni sancağına bağlı bir kazaydı. Balkan Savaşları sırasında Yunanlıların, Çanakkale Savaşları şırasında da burada bir havaalanı yaptıran İngilizlerin eline geçti. Kurtuluş Savaşı sırasında 1922’de gene Yunan işgali altına girdi. Lozan Antlaşmasıyla Türkiye sınırları içinde kaldı.

İlçe merkezi İmroz kasabası, adanın doğu kesiminde 50 m yüksekliğindeki bir tepede antik Panagia yerleşmesinin kalıntıları üzerinde kurulmuştur. Kasabaya 6 km uzaklıktaki Kuzu Limanı ile Kabatepe ve Çanakkale arasında düzenli feribot seferleri yapılır. Kaleköy yakınlarındaki antik İmbros kenti, bugün bir yıkıntı durumundadır. Adada Ceneviz, Venedik, Bizans dönemlerine ait yapı kalıntıları vardır.

İmroz Belediyesi 1902’de kurulmuş, 25 Haziran 1927 tarih ve 1151 sayılı yasayla yeniden düzenlenmiştir. Nüfus (1990) ilçe, 7.948; kasaba, 6.074.

Gökçeada Barajı


Çanakkale’deki Gökçeada’da Büyükdere Çayı üzerinde kurulu toprak dolgu baraj. Sulamada yararlanmak ve içme suyu sağlamak amacıyla yapımına 1977’de başlayan baraj, 1983’te tamamlanarak işletmeye açılmıştır. Temelden yüksekliği 51 m’dir. Normal su düzeyinde 16,8 milyon m3 su depolama hacmine ve 1,35 km2 göl alanına sahiptir. Baraj, çevresine yılda 1 milyon m3 içme suyu sağlamaktadır.

kaynak: Ana Britannica
İnternet sitesi: Gökçeada Belediyesi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 16:09
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Türkiye'nin Adaları - Gökçeada2.jpg
Gösterim: 741
Boyut:  45.3 KB

Gökçeada - Çanakkale


(eski adı İmroz),
Sponsorlu Bağlantılar
Kuzey Ege Denizi'nde ada.


Çanakkale Boğazı'nın Ege ağzının yaklaşık 20 km. kuzeybatısında yer alır (Seddülbahir'le adanın güneydoğu ucunu oluşturan Kefalos Burnu arası 18,5 km.). Yunanistan'ın, kuzeybatıdaki Samothrake ve güneybatısındaki Limni adaları ile arasındaki en kısa uzaklık, birbirine eşit olarak 24 km.dir. Türkiye'nin en büyük adasıdır. Ada ekonomisi, zeytinciliğe (zeytinyağı, sabun), balıkçılığa, küçükbaş hayvancılığa (koyun, keçi), peynir üretimine ve turizme dayanır. Gökçeada yönetim bakımından Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. Yüzölçümü 279,24 km2 dir.
  • İlçe nüfusu: 8.875
  • Yüzölçümü: 286,84 km²
  • Nüfus yoğunluğu: 31/km²
  • Koordinatlar °′K, °′D
Genel bilgiler
  • Ülke: Türkiye
  • Coğrafi Bölge: Ege
  • İl: Çanakkale
  • Plaka: 17
  • Kaymakam: Kamuran Taşbilek
  • Belediye başkanı: Yücel Atalay (AKP)
Gökçeada, Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır. Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km. kıyı şeridine sahiptir. Yıllık yağış miktarı metrekareye 950 - 1050 mm arasında değişmektedir. Adanın batısında yer alan İncirburnu Türkiye'nin de en batı noktasını oluşturmaktadır. 21 Temmuz tarihinden itibaren Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzere haftada 2 kez Gökçeada-İstanbul uçak seferleri başlamıştır.

Merkez / Çınarlı
Eski adı;Panaghia Balomeni. Adanın merkezidir, tarifeli seferler yapılan bir havaalanı mevcuttur. Adaya muhtemel bir Yunan saldırısına karşı silahlandırılmış, "İmroz Öğretmen Okulu" öğrencileri,03.12.1967

Dereköy
Eski adı;Şinudi. Adanın iç batı kesimindedir.Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye'nin en büyük köyü olarak kabul edilmektedir. 1970'li yıllara kadar Gökçeadanın en büyük köyü olma niteliğini korumuştur. Yoğun göç vermesi nedeniyle şu anda terkedilmiş durumdadır. Ancak Meryem Ana bayramında (15 Ağustos) köy hareketlenir.

Kaleköy

Eski adı;Kastro. Adanın kuzeydoğusundadır. Kaleköy iskelesi, 1.Dünya savaşı sırasında Fransız Donanma Kumandanlığı tarafından düzenlenmiş, 1970li yıllarda Kuzulimanı'na yeni iskele yapılıncaya kadar tüm adanın ulaşımını sağlamıştır.Ancak küçük tonajlı gemilerin ve yatların yanaşması için uygundur. Bu yıllara kadar adanın ulaşımı, Ayvalık ve Gemlik adlı yolcu gemileri ile sağlanmıştır. Haftada iki kez (Çarşamba ve Cumartesi) saat 23:00 civarında adaya ulaşan bu gemiler iskeleye yanaşamadıkları için yaklaşık 1,6 km açıkta demirlemek zorunda kalırlardı. Gemiler ile iskele arasında ulaşım balıkçı/süngerci tekneleri ile sağlanırdı. Kaleköy iskelesinin henen sağ tarafında yer alan tepenin üzerinde köye eski ismini veren kale yer almaktadır.

Zeytinli köyü
Eski adı;Aya Teodoroi. Adanın kuzey iç kesimlerinde, Merkez ilçeye çok yakın eski bir Rum köyüdür. Halen küçük bir Rum kökenli nüfus yaşamaktadır. Ayrıca Fener Rum Patriği Bartholomeos'un doğum yeridir.

Tepeköy
Eski adı;Agridya. Adanın kuzeyinde bir Rum köyüdür.

Uğurlu Köyü
Türkiye'nin en batı noktasında yer almaktadır. Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Muğla ve Burdur illerinden 1970'li yıllarda ailelerin yerleştirilmesi ile köy teşekkül etmiştir. İlçe merkezine 25 km uzaklıktadır. Ekonomisi tarım, hayvancılık ve turizme dayalıdır. Ev pansiyonculuğu başlıca gelir kaynalarından olup, çok sayıda pansiyon bulunmaktadır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi bulunmaktadır. Köy içinin yolları taşla kaplıdır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı bulunmakta fakat kullanılmamaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik, sabit telefon ve internet vardır. Uğurlu Köyü denize 100 metre mesafede olmakla birlikte, adanın 2 iskelesinden biri Uğurlu köyünde bulunmaktadır. Limni Adası'na 14 mil mesafede bulunması itibariyle adalar arası turizm, ilerisi için Uğurlu köyünün yeni yüzünü belirleyecektir.

Bademli köyü
Eski adı;Gliki. Adanın kuzeydoğusunda, merkez ilçe ile Kaleköy arasında yer alır.

Yeni Bademli köyü
Yeni kurulan köylerdendir, adanın kuzeydoğusundadır, motel ve pansiyon bölgesidir. Turistlerin uğrak yeridir. Yeşillikler içerisinde doğal bir köy olup denize uzaklığı sadece 500 metredir. harika bir yerdir.

Eşelek
Yeni kurulan köylerdendir, adanın güneydoğusundadır, bir tarım bölgesidir, sebze meyve üretilir.

Şahinkaya köyü
Yeni kurulan köylerdendir, Dereköy civarındadır, adanın iç batı kesimindedir.

Şirinköy
Yeni kurulan köylerdendir, adanın güneybatısındadır.

Yenimahalle
Eski adı Evlampio. Merkez ilçe ile Kuzulimanı arasındaki yol üzerindedir.

Gökçeadanın önemli yerleri
  • Aydıncık / Kefaloz mevkii ve plajı (Kefalos): Adanın güneydoğusunda uzunca bir plajdır, tesisleri mevcuttur, yelken sörfü için idealdir.
  • Kefaloz burnu (Kefalos): Adanın güneydoğusundadır.
  • Kapıkaya mevkii (Stenos): Adanın güneyindedir, tesisi olmayan bir plajı vardır.
  • Kaşkaval burnu / Peynir kayalıkları (Kaskaval): Adanın kuzeydoğusundadır, dalış için idealdir.
  • Kaynarburun (Grarton / Grafton): Ada'nın doğusunda, Kuzulimanı'nın güneyinde burun
  • Kokina mevkii (Kokina)
  • Kömür burnu: İnceburun'un kuzeyinde burun.
  • Kuzulimanı (Aya Kirikas): Adanın doğusundadır, Eceabat-Kabatepe'den ve Çanakkale-Merkez'den feribot seferleri yapılır.
  • Mavikoy / Lacivertkoy: Türkiye'nin ilk ve tek su altı milli parkının bulunduğu yörededir, adanın kuzeydoğusundadır, dalış için idealdir.
  • Lazkoyu: Adanın güneyindedir, tesissiz taşlık bir plajı vardır.
  • Marmaros mevkii: Adanın kuzeybatısındadır, şelalesi ile ünlüdür.
  • Cugura mevkii (Zagura): Adanın iç orta kesimlerindedir.
  • Gizli Liman: Adanın batısındadır, gümrük kurulması durumunda Limni adası ile karşılıklı feribot seferleri başlatılabilecektir, ayrıca tesisi olmayan bakir uzuncana bir plajı vardır.
  • İnceburun / İncir burnu: Türkiye'nin en batı noktasıdır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 16:10
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
29 Ocak 2012       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Gökçeada
1 saat 45 dakikalık bir deniz yolculuğu ile ulaşıyorsunuz adaya. Vapurdan iner inmez kekik kokuları eşliğinde merkeze uğruyorsunuz ilk önce. Toplam 8000 nüfusu var zaten adanın ve herkes neredeyse birbirini tanır, merkezde şöyle bir "Nerede kalabilirim" diye seslenseniz dört koldan sizi bilgilendireceklerdir. Otel, motel, pansiyon vs. her türlü alternatifi bulabilirsiniz. Biraz ada ruhunu hissetmek istiyorsanız, kalın taş duvarlı eski Rum evlerinden birinde kalmalısınız, pek çoğu pansiyon olarak en az bir odalarını açmış durumdalar. Odanıza yerleştikten sonra, akşamüstü Kaleköy sahilinde şöyle bir yürüyüşe çıkın. Denize baktığınızda balıkçıların limana doğru dönmeye başladığını göreceksiniz. Bir balık restoranına girin, taze balıkların tadını ve Türkiye'nin en güzel tatil cennetlerinden birinde olmanın keyfini çıkarın.
  • Bol bol denize girin, güneşlenin: Deniz ve sahilin her türlüsünü bulabileceğiniz bir yerdir Gökçeada. Ada'da olmanın keyfini çıkarın ve 4 tarafınızın denizlerle kaplı olduğunu unutmayın.
  • Tuz Gölü'nde güzellik ve sağlık çamuruna girin: Aydıncık sahilindeki Tuz Gölü'nde yapılan kimyasal analizlere göre göldeki çamur, sedef, romatizma ve kireçlenmeye iyi geliyor.
  • Yukarı Kaleköy'den güneşin batışını ve Semadirek'i izleyin: Adanın kuzeyinde bulunan Yukarı Kaleköy; Semadirek adasına çok yakın. Hatta eskiden insanların bu iki ada arasında sandalla gidip geldiği anlatılıyor. Bir de arkaya güneşin batışını aldığınız zaman manzara gerçekten doyulmaz.
  • Zeytinliköy'de dibek kahvesi için: Zeytinliköy, dibek kahvesi ile meşhur. Köyde biri Rum bir de Türk olmak üzere 2 kahve var ve işin güzel tarafı bunlar yanyana, yıllardır dostluk içinde yaşıyorlar. Birine oturun ve adanın hoşsohbet, güzel yaşlıları ile sohbet edin. Hatta "zeytinyağı ve şarap var mı?" diye de sorabilirsiniz. Köylülerin yaptığı hakiki sızma zeytinyağının tadını hiç unutamayacaksınız
  • Terkedilmiş Dereköy'ü gezin, çamaşırhaneyi ziyaret edin: Bir zamanlar nüfusu ile Türkiye'nin en büyük köyüydü Dereköy. 1923 yılında yapılan mübadelede, yaşayanların ciddi bir kısmı terketti ve sonrasında da bu terkediş sürdü. Şimdi eğer bu köyü ziyaret ederseniz neredeyse tüm köyün bomboş olduğunu göreceksiniz. Kendinizi "hayalet şehir" filminin setinde hissedebilirsiniz. Kapısı açık taş evler, sessiz sokaklar... Köyün merkezindeki kahvede 1-2 yaşlı görebilmeniz mümkün. Yine merkezdeki çamaşırhaneyi de ziyaret etmeden geçmeyin. Kocaman çamaşırhane, sanki bir zamanlar kalabalık köy halkının ispatçısı gibi.
  • Sörf yapın: İkinci bir Alaçatı olabilecek rüzgar ve deniz potansiyeline sahip Aydıncık sahilleri gelecek vaad etmekte. Bu durumu keşfeden Bulgar, Romen ve Türk vatandaşları Gökçeada'ya gelmekte ve dilediği gibi sörf yapabilmektedir.
Biliyor musunuz?
  • Türkiye'de güneşin en son Gökçeada'da battığını,
  • En lezzetli dibek kahvesinin Gökçeada Zeytinli köyünde hazırlandığını,
  • Adada yapılan Efi Badem'in adaya özgü olduğunu,
  • Elektrik enerjisinin deniz altından kablo ile geldiğini,
  • Bozcaada'ya göre daha bakir olduğunu, emlak ve arsa fiyatlarının daha düşük olduğunu,
  • Organik tarım yapıldığını,
  • Kabatepe'ye feribot ile sadece 1 saat 15 dakika uzaklıkta bulunduğunu, kış aylarında günde 2, yaz aylarında 5-6 sefer (karşılıklı) yapıldığını,
  • Deniz otobüsü ile Çanakkale'ye sadece 1 saatte gidildiğini, haftada 4-5 sefer olduğunu,
  • Gökçeada'nın su rezervinin 10 yıllık olduğunu, bu kapsamda kendi kendine yeten sayılı adalardan olduğunu,
  • Eski adının 'Rüzgarlı Ada' olduğunu, rüzgarının adanın bol oksijenli olmasını sağladığını, astıma iyi geldiğini,
  • Osmanlı döneminden kalma çamaşırhanelerin var olduğunu,
  • Gökçeada'da vahşi hayvan bulunmadığını, keklik, tavşan gibi av hayvanlarının bol olduğunu,
  • Kaleköy'de eskiden antik liman bulunduğunu,
  • Beşiktaşlı ünlü eski futbolcu Hristo'nun Gökçeada-Zeytinli köyünde yaşadığını,
  • Gökçeada'nın merkezine 18 km uzaklıkta iki adet kaya mezar bulunduğunu,
  • Çanakkale Muharebeleri'nde İtilaf Devletleri'nce üs olarak kullanıldığını,
  • Osmanlı-Türk esirlerinden bir kısmının Gökçeada'da tutulduğunu,
  • Bu esirlerin mezarlarının olduğu yere (Eşelek köyü yakını) bir şehitlik yapılmasının planlandığını,
Ad:  Türkiye'nin Adaları - Gökçeada3.jpg
Gösterim: 811
Boyut:  126.9 KB
Plajlar/Koylar
  • Gökçeada'da denize girilebilecek, cennet gibi birçok bakir koy bulunuyor. Aydıncık ve Yuvalı plajı dışındakilerde günübirlik tesis bulunmuyor. Adada hakim rüzgar kuzeyden olduğu için, genelde güney kıyıları denize girmek için rüzgarsız ve sakin oluyor. Güney kıyıları boyunca ilerleyen araba yolunda giderken buraları kolayca fark edeceksiniz. Ama toprak yollara girmeden en bakir olanları keşfedemezsiniz. Bakir koylara giderken yanınıza şemsiye ve su almanızda fayda var. Hava lodosa döndüğünde (güneyden estiğinde) ya da rüzgarsız olduğunda kuzey kıyıları denize girmek için ideal oluyor.
  • Aydıncık (Kefaloz) Plajı, Gökçeada'nın günübirlik tesisi olan tek plajı. Plaj 1200 m. uzunluğunda altın rengi kumsaldan oluşuyor. Gökçeada'nın en güzel plajlarından birisi. Hemen yanıbaşındaki Tuz Gölü'nde çamur banyosu yapmak mümkün.
  • Güney kıyısındaki iki güzel koya, Adalet, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarının tesisleri kurulmuş yıllar önce.
  • Laz Koyu, Gökçeada'nın güney kıyısında, ufak bir koy.
  • Uğurlu-Gizli Liman, Uğurlu Balıkçı Limanı'ndan sonra bir sürpriz gibi çıkıyor karşınıza. Adanın batı ucunda gidebileceğiniz en son nokta burası.
  • Yıldızkoy, adanın kuzey kıyılarında Sualtı Milli Parkı içinde yer alıyor. Akvaryum gibi bir deniz sizi bekliyor... Gökçeada'nın en güzel koylarından.
  • Marmaros, adanın kuzey kıyılarında denize girilebilecek iki koydan biri.
  • Ayrıca Kaleköy ve Kuzu Limanı'nda da kumsal mevcut.
Son düzenleyen Safi; 18 Ekim 2016 16:10
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ekim 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GÖKÇEADA
Çanakkale iline bağlı, aynı addaki ada üzerinde ilçe; 7 948 nüf. (1990); 289 km2; 7 köy. Merkezi Çınarlı, 6 074 nüf. (1990). Yarıaçık cezaevi. Tarım işletmesi. Su ürünleri araştırma enstitüsü.
Gökçeada barajı
Çanakkale iline bağlı Gökçeada ilçesinde, Büyükdere suyu üzerinde kurulu baraj. 1983'te işletmeye açıldı. Sulama ve içme suyu sağlama amacıyla yapılan barajın gövdesi toprak dolgu tipinde, su toplama hacmi 16,80 milyon m3, göl alanı 1,35 km2, sulama alanı 600 ha'dır. Barajdan yılda 1 milyon m3 içme suyu sağlanmaktadır.

Gökçeada tarım işletmeel, Kuzey Ege'de Gökçeada'da kurulu devlet çiftliği. Çiftlik, adanın kuzeyindeki Merkez birimi ile güneyindeki Aydıncık (Kefaloz) biriminden oluşmaktadır, işletpne, 1964 -1966 yılları arasında, Tarım bakanlığı'nca Merkez birimindeki topraklar istimlak edilerek 1967'de, Gökçeada devlet üretme çiftliği adıyla kurulmuş, 1971'de Aydıncık'tâki alanın da katılmasıyla çalışmalarını iki birim olarak sürdürmüştür.
Ad:  Türkiye'nin Adaları - Gökçeada4.jpg
Gösterim: 653
Boyut:  87.1 KB
1984'te, Devlet üretme çiftlikleri genel müdürlüğü'nün yerini alan Tarım işletmeleri genel müdürlüğü'ne bağlanarak bugünkü adını almıştır. 13 910 da alanı olan işletmenin başlıca etkinlikleri hayvancılık, tarla tarımı, zeytincilik, sebzecilik ve meyveciliktir. Hayvancılık alanında siyah-beyaz alaca ırkı süt sığırcılığı, İmroz ırkı süt koyunculuğu, tavukçuluk ve arıcılık yapılmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Ekim 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GÖKÇEADA

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

7 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
24 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
21 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Taslak Konular
11 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
1 Aralık 2008 / Pollyanna Türkiye Coğrafyası