Arama

Türkiye'nin Akarsuları - Ergene Nehri

Güncelleme: 2 Mart 2018 Gösterim: 8.186 Cevap: 2
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
24 Ağustos 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi

Ergene Irmağı

Ad:  er.JPG
Gösterim: 1086
Boyut:  44.1 KB

Trakya’nın büyük bir kesiminin sularını toplayan akarsu.
Sponsorlu Bağlantılar

Trakya’da bütün çığırı Türkiye sınırlan içinde kalan akarsuların en büyüğüdür. Uzunluğu 281 km’dir. Istranca (Yıldız) Dağlarının güneydoğuya doğru devamını oluşturan ve Saray’ın kuzeydoğusunda bulunan Karatepe’den (473 m) doğar. Bir süre kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda aktıktan sonra Trakya’nın ortasında batı yönünde büyük bir yay çizerek güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda akmaya başlar. En önemli kollarından olan Çorlu Suyuyla Muratlı yakınlarında birleşir. Güneyden (soldan) aldığı öteki önemli sular, Beşiktepe ve Hayrabolu sularıdır. Kuzey ve kuzeydoğudan (sağdan) ise Istrancalar’dan inen Poyralı Deresi, Şeytan Deresi, Kocadere ve Süloğlu Deresi gibi kolları alır. Lüleburgaz’ın güneyine geldiğinde batıya yönelir ve tabanı giderek genişler.

Uzunköprü’ye yaklaşırken yeniden kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunu alır. Uzunköprü’nün yanından geçerken kente adını veren 174 kemerli ve 1.400 m uzunluğundaki köprünün altından akar. Köprünün bazı kemerlerinin alüvyonlu tabana gömülmüş olması, çığırındaki alüvyon yığılmasının hızına tanıklık eder. Sonunda İpsala’nın kuzeyinde, geniş bir alüvyonlu ovanın batısında Meriç’le birleşir. Yakın zamana değin yılın önemli bir bölümünde Meriç ve Ergene’nin taşkın suları yüzünden bataklık durumunda olan ovada setler ve fazla sulan boşaltmaya yönelik kanallar yapılmıştır.

Rejimi düzensiz olan Ergene’nin suları kışın ve ilkbaharda kabarır; yaz sonunda ise cılızlaşır. Istrancalar’ın iç yamaçlarından doğarak Ergene’ye inen bazı suların kaynaklarında sulama barajları yapılmıştır. Sirkeci-Edirne Demiryolu Çerkezköy’den MuratlI’ya kadar Çorlu Suyunu, MuratlI’dan Pehlivanköy’e kadar ise Ergene’yi izler.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 2 Mart 2018 01:23
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
7 Temmuz 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Ergene Nehri
Türkiye'nin Trakya'daki topraklarında bulunan ve Meriç Irmağı'na karışan akarsu. Ergene, Saray ilçesinin kuzeyinde Istrancalar'dan doğar. Çorlu Suyu'nu, Babaeski, Hayrabolu, Poyrazlı, Süloğlu derelerini, Anadere ve Kocadere kollarını alarak İpsala'nın kuzeyinde Meriç'e karışır. Trakya'yı bir eksen şeklinde doğu-batı yönünde keser. Uzunluğu 281 km.dir.
Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Ad:  11.JPG
Gösterim: 1157
Boyut:  31.7 KB

Son düzenleyen Safi; 2 Mart 2018 01:09
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ERGENE ırmağı


antik Erglnes, Trakya kesiminde, bütün çığırı Türkiye topraklarında bulunan en büyük akarsu, 281 km. Yıldız dağlarının G.D. uzantısını oluşturan tepelik alanda doğar, aynî adı taşıyan havzanın eksenini izler ve K. ve G.'dekı dağlık kesimlerden gelen birçok kol alır. Uzunköprü'den sonra G.B.'ya döner ve bataklık bir alüvyal ovada Meriç nehrine kavuşur. Ortalama akımı 27,7 m3/sn olan Ergene'nin rejimi düzensizdir.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

30 Temmuz 2011 / BARIŞ Türkiye Coğrafyası
21 Temmuz 2016 / bi quan Türkiye Coğrafyası
21 Temmuz 2016 / bi quan Türkiye Coğrafyası
19 Temmuz 2016 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
11 Ocak 2013 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası