Arama

Türkiye Gezi Rehberi - Taksim Gezi Parkı

Güncelleme: 31 Mayıs 2015 Gösterim: 2.949 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
2 Haziran 2013       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Taksim Gezi Parkı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Taksim Gezi Parkı, İstanbul'un Beyoğlu İlçesi'nde bulunan ve Taksim Meydanı ile Elmadağ semtleri arasında yer alan şehir parkıdır.

yhg9in2w
Taksim Gezi Parkı (Mart 2013)


Geçmişi
Gezi Parkının bulunduğu yerde 1806 yılında Halil Paşa Topçu Kışlası adıyla Osmanlı, Rus ve Hint mimarisinden izler taşıyan büyük ve ihtişamlı bir topçu kışlası yapıldı. Kışla binası pek çok savaş gördü. Özellikle, 31 Mart Olayları'ndan sonra önemli hasarlar aldı ve onarım bekledi. Ancak mimari ve tarihi açıdan önemine rağmen kışla, 1940 yılında dönemin İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tarafından, Henri Prost'un hazırladığı imar planı çerçevesinde yıktırıldı.

Kışla yıkılmadan önceki yıllarında, içindeki alan düzenlenerek Taksim Stadı olarak spora açıldı. Türkiye Milli Futbol Takımı ilk resmi futbol maçını Romanya ile, Gezi Parkı'nın bugün bulunduğu, bu statta 26 Ekim 1923'de oynadı ve maç 2-2 berabere sonuçlandı.
Kışlanının yıkılması sonrası, çevrede yapılan otellere tahsis edilen alanlar ve düzenlemeler ile parkın kapladığı alan zaman içinde küçüldü. Buna rağmen İstanbul'un merkezinde önemli bir dinlenme alanı oldu ve sık sık düzenlemelerle görünümü değişti.

2013 Taksim Gezi Parkı protestoları
28 Mayıs 2013'ün ilk saatlerinde, Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Taksim Gezi Parkı'nın yıkılmaya başlanması üzerine başlayan ve polis tarafından müdahaleye uğrayan protesto gösterileri.
2011 yılında yeniden inşa edilen Divan Oteli Taksim Gezi Parkı'nın Asker Ocağı Caddesi ile kesiştiği noktada yer almaktadır.
mo2g7dwd

754px C4B0stanbul   Taksim Gezi ParkC4B1   Mart 2013   r1




BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
31 Mayıs 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Şehrin kalabalığından kurtulup sırtınızı toprağa ya da bir ağaç gövdesine dayayıp burnunuzda çimen kokusuyla uykuya daldığınız oldu mu?

Sponsorlu Bağlantılar
gezi

Sıcaktan bunaldığınız bir anda sizi gölgesinde serinleten bir ağaç dalı altında soluklandığınız?.. Şehrin rant uğruna giderek betona terk edildiği günümüzde “Siz neden bahsediyorsunuz?” diyebilirsiniz. Ama Gezi Parkı tam da burada ‘ben burdayım’ dercesine sıcaktan bunalan, ‘bir uyku çekeyim doğayla baş başa’ diyenlere ev sahipliği yapıyor. Önceden rezervasyon yaptırmadıysanız öğlen saatlerinde yer bulmanız biraz zor gözüküyor. Gündüz Taksim Beyoğlu yokuşu çıkışında sıcaktan bunalanlar, iş arasında bir soluk almak isteyenler ve turistlerin adeta buluşma noktası Gezi Parkı. Akşamları ise evsizler, yolda kalmışlar için kapılarını açıyor. Kimisi bir battaniye ile kimisi de bulabildiği bir karton parçasında geceyi geçiriyor. Park onlar için adeta bir ev oluyor. Londra’da şehrin tam ortasında, tek başına İstanbul’daki toplam parkların alanı kadar bir alana sahip Hyde Park gibi yerler bizim için ulaşılması imkansız bir hayal artık. Ve galiba park kelimesine sadece AVM isimlerinde rastlayabileceğimiz zamanlar bekliyor bizi. İki yıl önce insanlar Gezi Parkı’na AVM yapılmasına karşı çıkıp günlerce parkta yatıp kalkmıştı. O dönemde sanatçı Mehmet Ali Alabora’nın ‘Mesele sadece Gezi Parkı değil, arkadaş sen hala anlamadın mı’ tweeti Gezi eylemlerinin amacıyla ilgili sorgulamalar yapanlarca sıklıkla gündeme getirilmişti. Aradan iki yıl geçti. Bu fotoğrafların da gösterdiği gibi, ”Mesele gerçekten de Gezi Parkı’ymış arkadaş.”


🌘 🚀

Benzer Konular

4 Aralık 2012 / ThinkerBeLL Turizm
17 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Turizm
28 Ağustos 2011 / Jumong Turizm
18 Haziran 2011 / Jumong Turizm