Arama

Mara Despina

Güncelleme: 7 Eylül 2014 Gösterim: 3.650 Cevap: 1
Adanalı - avatarı
Adanalı
Ziyaretçi
7 Eylül 2014       Mesaj #1
Adanalı - avatarı
Ziyaretçi
Mara Despina

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org
Mara Despina
Yeni Osmanlıcı zihniyet Fatih Sultan Mehmet'in annesi Mara Despina'yı neden hazmedemez?

İkinci Murat’ın Osmanlı tahtına oturduğu sırada Sırbistan Kralı da Curac Brankoviç'tir. Osmanlı’ya bağlı Curac Brankovic, 2.Murat’ın dostluğundan emin olabilmek için bir zamanlar Stefan Lazereviç’in kız kardeşini Yıldırım Bayezid’e gönderdiği gibi henüz, 14 yaşındaki güzel kızı Mara Despina’yı Osmanlı sarayına gönderiyordu.
Mara Despina, 2. Murat’tan hamile kalacak ve ondan sonra tahta çıkacak olan Fatih Sultan Mehmet’in annesi olacaktır.

Fatih’in annesinin kimliği günümüzde bile Osmanlıcı-İslamcı zihniyet için büyük bir sorundur. Bu zihniyet ısrarla Fatih’in annesinin İsfendiyar Bey’in kızı Alime Hatun olduğunu söyler. Hoca Saadettin Efendi de aynı şeyi söylese de dönemin Osmanlı kaynakları dahi buna itibar etmemiştir.

Bakınız Osmanlı kaynakları İsfendiyar Beyin kızı ve oğlu meselesine nasıl açıklık getirmektedir.

Aşıkpaşazade: “İsfendiyar Kızından olan küçük bir kardeşi vardı onu da menziline eriştirdi (yani boğdurarak öldürttü)” diyerek konuya açıklık getirmektedir. Bostancızade Yahya da: “Sultan Mehmet’in yalnız İsfendiyar kızından doğan Sultan Ahmet adlı küçük kardeşi…” der ve Aşıkpaşazade’yi doğrular.

Tarihçi Hammer bu konuya şöyle açıklık getirmektedir: “Sultan Murat Sinop hakimi İsfendiyar Beyi kızı ile izdivacından henüz memede bir erkek evlat bırakmıştı. Yeni padişah kendi bir cariyeden doğduğu için, biraderinin meşru bir zevceden doğmasından dolayı şehzadenin saltanat iddiasında bulunma ihtimaline karşı Şehzade Ahmet’i öldürttü.” (Mufassal tarih sayfa: 388)

Görüldüğü gibi Alime Hatun, Fatih’in değil, onun henüz 18 aylıkken boğdurttuğu kardeşi Şehzade Ahmet’in annesidir. Osmanlıcı-İslamcı zihniyet tarihi göz göre göre çarpıtmaktadır.

Fatih tahta çıktıktan sonra memleketi Sırbistan’a dönmek isteyen annesi Mara Despina’yı hediyelerle ve babası 2. Murat’ın zapt ettiği Sırbistan’ın Toblica ve Glubotçitsa bölgelerini, dedesi Curac Brankoviç’e geri verdiğini bildiren bir fermanla Sırbistan’a gönderir.

Dedesi Brankoviç’in ölmesi üzerine 2. Mehmet annesi Mara Despina’yı Osmanlı Ülkesine geri getirir ve Selanik’teki Küçük Ayasofya manastırı ile çevresindeki geniş bir araziyi bir fermanla annesine tahsis eder.

Aslı bugün Topkapı arşivinde bulunan bu tarihi belgede Fatih kısaca şöyle demektedir: “Bu devrin Hristiyan kadınlarının en yücelerinden olan anam Despina Hatun, Selanik’te Küçük Ayasofya adıyla ünlü manastırı şeriat kurallarına göre satın almış.

Gerekli belgesi de varmış. Durumu bana ilettiler. Ben de uygun bulup bu fermanı verdim ki bu manastıra sahip olsun. Dilerse satsın, dilerse bağışlasın. Hiç kimse engel olmasın, bozmasın, değiştirmesin, İçindekilerden vergi alınmasın, hiç kimse tedirgin etmesin. Bu fermanı görenler gerçek olduğuna inansın.”

Bu ferman Fatih Sultan Mehmet’in annesinin kimliği hakkında en sağlam tarihi kanıttır. İslamcı-Osmanlıcı zihniyet reddedemediği bu ferman karşısına siz ona bakmayın Despina aslında onun üvey annesidir dese de bundan daha güçlü bir kanıt ta bu güne kadar ortaya koyamamıştır.

Fatihin bizzat fermanla açıkladığı ve kendisine dert etmediği annesinin kimliği günümüz İslamcı-Osmanlıcı zihniyetinin en büyük derdidir. Çünkü bu zihniyet için İstanbul’u fetih ederek Peygamberimizin övgüsüne layık olan ve bir İslam Önderi olarak gösterdikleri Fatih’in annesinin Hristiyan bir Sırp olması asla izah edemeyecekleri bir durumdur.

İşte asla tasvip etmediğim ve reddettiğim Şovenist milliyetçilik ve dini bağnazlık öylesine bir hastalıktır ki kendi tarihinizi bile çarpıtacak ve inkâr edecek hale gelirsiniz.

Mara Despina oğlu Fatih Sultan Mehmet’in kendisine tahsis ettiği Manastırda ömrünün sonuna kadar bir rahibe hayatı yaşamış ve 1487 yılında Ortodoks bir Hristiyan olarak ölmüştür.


AHMET ELDEN

Biyografi Konusu: Mara Despina nereli hayatı kimdir.
Adanalı - avatarı
Adanalı
Ziyaretçi
7 Eylül 2014       Mesaj #2
Adanalı - avatarı
Ziyaretçi
FATİH SULTAN MEHMET'İN ANNESİ KİMDİ?
1376407545 1376407420 mahidevran gc3bclbahar sultan
Sponsorlu Bağlantılar
Yüzyıllardan beri Fatih Sultan Mehmet'in annesinin kim olduğu tartışılmıştır. İddiaların coğu tutarsızdır. Özellikle Avrupalı tarihçiler, Fatih'in annesinin Sırp prensi Maria veya Stella adlı İtalyan kızı yahut bir Fransız prensesi olduğuna ilişkin asılsız söylentileri taşıdı kitaplarına.

Fatih gibi olağanüstü birini illa ki kendilerine yaslayabilmek, 'Bizden gitme, kökü bizde.' diyebilmek için özellikle uydurdular bunları. Hristiyanlık adına bu büyük insandan pay kapabilmek için ısrar ettiler bu yolda, kafaları karıştırdılar. Oysa Fatih'in annesi Hüma Hatun özbe öz Türk ve Müslümandı.

Bursa'da Hatuniye Türbesi'ne bakanlar, Fatih'in bir Hırıstiyan anneden doğmadığını hemen anlayacaktır.

En güvenilir tarihi kaynak olan ve padişahların bile müdahale edemediği Bursa mahkeme sicillerinin 31, 201 ve 370 sayılı defterlerinin 34 ,64 ve 40. sayfalarındaki tarihi kayıtlar, Fatih'in annesinin kimliğini Hüma Hatun olarak açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Daha başka tarihi belgeler de bu bilgiyi destekliyor zaten.


Yazar: Ayşegül



Benzer Konular

8 Haziran 2016 / KisukE UraharA Müzik ww
24 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
24 Kasım 2015 / Jumong Sinema ww
30 Ağustos 2015 / Jumong Coğrafya