Arama

Yönetmen Koltuğu Sizin

Güncelleme: 28 Nisan 2007 Gösterim: 20.370 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Mayıs 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ticari alternatiflerini aratmayan ücretsiz yazılımlarla video kaydı, dönüştürme ve montaj yapabilir, her biçimdeki video filmini kolayca izleyebilirsiniz. MsXLabs, en kullanışlı ücretsiz video araçlarını sizler için seçti.

Sponsorlu Bağlantılar
yonkolss10as
1- Windows Movie Maker 2
Eğlenceli, ücretsiz video montajı

Microsoft, zengin efekt ve filtre seçenekleriyle şaşırtan, komple bir video düzenleyicisini ücretsiz olarak sunuyor.

Windows Movie Maker 2, yeni başlayanlara yönelik, kullanımı kolay bir program. Tatilde veya verdiğiniz bir partide çektiğiniz videoları hızlı ve kolay bir şekilde montajlamak için bu yazılım fazlasıyla yeterli. Birçok overblending (üzerine bindirme) efektinin yanı sıra, değişik video efektlerinin çokluğu dikkati çekiyor. Mesela video kliplerini daha keskin, daha hızlı, daha yavaş, daha sesli veya değişik renklerle oynatabilirsiniz. Ayrıca basit bir başlık düzenleyicisi (title generator) de kullanıma sunuluyor. Video klipleri bir storyboard üzerinde aranje ediliyor. Bir tıklamayla zaman çizelgesi (timeline) görünümüne geçiyorsunuz, burada videoyu ve sesi istediğiniz gibi kesebiliyorsunuz. Kayıt modülü ise analog ve dijital kaynakları destekliyor. Videolardan hareketsiz görüntü (kare) kaydı da yapılabiliyor. Çıkış (export) olarak Microsoft, kendi Windows Media biçimini kullanıyor. Ancak DV-AVI biçiminde çıkış almak da mümkün. Movie Maker 2 ayrıca Pocket PC’ler için özel olarak bir çıkış filtresi sunuyor. Montaj aracının bu ikinci sürümü maalesef sadece Windows XP yüklü bilgisayarlarda çalışıyor.

yonkolss23mj
2- VirtualDub
Kayıt ve düzenleme profesyoneli


Virtualdub, oldukça kapsamlı bir görüntü yakalama ve video düzenleme programı, hemen her şeyin üstesinden gelebiliyor ve üstelik de bedava.

VirtualDub’ın en önemli ve parlak özelliği kayıt modülü. PC’niz bu sayede tam anlamıyla bir dijital video kaydedicisine dönüşüyor. Windows’ta kurulu tüm video ve ses codec’leri dönüştürme için kullanılabildiğinden, mesela TV görüntülerini gerçek zamanlı olarak DivX biçiminde kaydedebilirsiniz. Hatta bir TV kartının standart olmayan çözünürlüklerinde bile, sürücüler desteklemese de kayıt yapmak mümkün. Ücretsiz yazılımın düzenleme seçenekleri de güçlü. VirtualDub, 4 GB boyuta kadar AVI dosyalarını düzenleyebiliyor, sesi senkronize edebiliyor, aynı zamanda video ve ses verilerini ayrı ayrı işleyebiliyor. Filmleri istediğiniz gibi montajlayabiliyor ve başka biçimlere dönüştürebiliyorsunuz. Filters for Avisynth and VirtualDub adresinde VirtualDub için sayısız ücretsiz video filtresi bulabilirsiniz. Bunlar aynı zamanda profesyonel ihtiyaçlara da cevap verebiliyor.

3- Jashaka
Etkileyici üç boyutlu efektler

Ücretsiz, aşırı kapsamlı ve açık kaynak kodlu çözümlerden Jashaka ile videolarınıza harika 3B efektler ekleyebilirsiniz.

Gerçek zamanlı composing bugüne kadar sadece Adobe’nin After Effects’i gibi pahalı yazılımlarla mümkündü. Jashaka ile artık kendi çektiğiniz filmleri profesyonel efektlerle, animasyonlarla ve overblending’lerle süsleyebilirsiniz. Programın bitmez tükenmez seçeneklerinin olumsuz etkileri de var: Programın kullanımı, video montajına yeni başlayan kullanıcılar için bir hayli zor. Kendine özgü bir arayüze sahip olan Jashaka’ya alışmak bu yüzden uzun sürüyor. Neyse ki, Jashaka’nın web sayfasında (www.jashaka.org) herkese açık bir Wiki formunda oldukça ayrıntılı bir kullanım kılavuzu bulmak mümkün.

Program OpenGL desteği sayesinde etkileyici efektlerle desteklenmiş gerçek zamanlı composing imkanı sunuyor. Aynı zamanda Adobe Premiere için eklentiler (plug-in) de destekleniyor.

4- ZoomPlayer
PC başında sinema keyfi


ZoomPlayer’ın ücretsiz sürümü her şeyi başarabilen araçlardan biri ve her türlü filmi problemsiz bir şekilde oynatabiliyor. Hatta profesyonel kullanıcılar DirectShow desteğinden de faydalanabilirler.

Konforlu oynatma seçenekleri ve zengin ayar olanaklarını bir arada sunan ZoomPlayer, Windows Media Player’a göre daha keyifli bir şekilde film izlemeyi mümkün kılı- yor. Film oynarken bile tüm işlevlere erişmeye devam edebiliyorsunuz ve DirectShow’da neler olacağına kendiniz karar veriyorsunuz. Böylece mesela eski Windows Renderer ile daha iyi VMR9 (VideoMixerRenderer 9) arasında bir seçim yapabiliyorsunuz. ZoomPlayer filmden bir kareyi ekran görüntüsü olarak sadece VMR9 üzerinden ve sadece belirli biçimlerde oluşturabiliyor, çıkış olarak maalesef tüm video biçimleri desteklenmiyor. DVD filmlerin VOB dosyalarından ekran görüntüsü alınamıyor.

“Scene Cut Editor” oldukça faydalı bir düzenleyici. Bu araç sayesinde, kaydettiğiniz televizyon programlarındaki reklam aralarını atlayabilirsiniz. Bunun için sadece bir defa reklam bloklarının başlangıç ve bitiş zamanlarını girmeniz gerekiyor. ZoomPlayer bu değerleri bir CUT dosyasında kaydediyor. “Chapter Editor” de aynı şekilde çalışıyor, bununla bölüm başlıklarını belirleyebiliyorsunuz. Program arayüzünün kullanımı iyi düşünülmüş ve bir zorluk çıkarmıyor, kişisel beğenilere göre özelleştirmek için de birçok seçenek sunuyor. Farenin tekerini belirli işlemler için kullanılmak üzere ayarlayabilirsiniz. Skin üzerindeki tuşlar ve “Control Bar” ise istenildiği gibi tanımlanabiliyor. Tam ekran gösterimde bile açılan bir menü üzerinden tüm işlevlere erişebiliyorsunuz.

yonkolss30lz
5- TMPGENC
Dahiyane MPEG kodlayıcı


TMPGENC, MPEG kodlayıcılar arasında klasikleşmiş bir program, özellikle yüksek kalitesiyle şaşırtıyor. Aynı şekilde zengin işlev kapsamı, performansı ve sayısız ayar seçeneğ iyle beğeni kazanıyor.

TMPGENC ile istediğiniz AVI dosyalarından MPEG1 ve MPEG2 dosyaları (MPEG2’ler sadece bir ay boyunca) oluşturabiliyorsunuz. Ücretsiz program bunun dışında ses ve video stream’lerinin multiplexing ve demultiplexing işlemlerini de destekliyor. Aynı şekilde bir diğer pratik özellikse, birçok videonun bu araçla batch modunda (topluca) bir seferde dönüştürülebilmesi.

TMPGEnc bunların yanında 2 GB üzerindeki WAV dosyalarını da destekliyor. MPEG kodlayıcı tüm bunlar için sayısız ses ve görüntü ayarı seçeneği sunuyor. Yazılım sabit ve değişken bit oranlarını da destekleniyor. Filmler maksimum iki geçişte dönüştürülüyor, bu da mükemmel bir görüntü kalitesi sunuyor. Batch modunda araç bir kerede komple video listelerini dönüştürebiliyor. Programa dâhil edilmiş sihirbaz sayesinde, dönüştürücüyü artık daha kolay bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

6- VideoLAN Client
Her videoyu oynatabiliyor

Linux dünyasından devşirilen VLC, DVD’den streaming biçimlerine kadar her şeyi çalıyor.

VideoLAN Client DVD’leri, Video CD’leri, MPEG dosyalarını, Quicktime ve DivX videolarını sorunsuzca oynatabiliyor. Bunu başarabilmesinin sırrı uygun codec’lerin Video-LAN’da hazır bulunmasında. Fazladan bir özellik olarak, bu oynatıcıda MPEG ve DivX Streaming desteği var; bu sayede videoları download edilirken bile oynatmak mümkün. Böylece, bir filmin sadece başına bakıp indirmeye değip değmeyeceğini kontrol edebilirsiniz.

Tipik bir Linux programının özelliğine uygun olarak, oynatıcıda maalesef kullanıcı dostu bir arayüzden söz etmek mümkün değil. Ekran büyüklüğünü değiştirmek için ayarları kendiniz yapmanız ve yeni değerleri Settings seçeneğinin derinlerine bir yerde gizlenmiş bir menüye girmeniz gerekiyor. Aynı şekilde, programın kullanımı da biraz zahmetli. Dosyaların açılmasında bile Explorer penceresi yerine büyük bir menüyle karşılaşıyorsunuz. Tam ekran modunda programı pratikte sadece sağ fare tuşuyla yönetmek mümkün, zira VideoLAN bu esnada oynatıcının veya bir düğme çubuğunun gösterimine izin vermiyor.

7- Auto Gordian Knot
DivX-DVD kopyalayıcı


DivX ve XviD’in tüm inceliklerini destekleyen bu ücretsiz yazılım sayesinde, konuyla ilgili geniş temel bilgilere sahip olmasanız da film DVD’lerini kaliteli bir şekilde kopyalayabilirsiniz.

Auto Gordian Knot, DivX veya XviD gibi MPEG4 codec’leri için harika bir DVD kopyalama aracı. Düzinelerce araçla boğuşmak istemeyenler, bu araçla “Gordion Düğümü” nü çözebilirler. Araç sadece dört adımda DVD’leri kopyalayan başarılı bir grafik arayüze sahip. Basit tasarlanmış arayüz, kopyalama korumasına sahip olmayan bir DVD’yi başka bir biçime dönüştürmek için gerekli tüm seçenekleri sunuyor. Aracın kullanımı oldukça basit. Auto Gordian Knot fazla uzun filmler için de ideal, zira hazır dönüştürülmüş dosyalar kolayca bir CD boyutuna sığacak şekilde parçalara ayrılabiliyor. Dosya boyutundan bağımsız olarak, her parça için en iyi kaliteyi elde edebiliyorsunuz. Ses alanında da, isterseniz ses verilerinin değişken bit oranlarıyla dönüştürülmesini sağlayabiliyorsunuz.

yonkolss49ht
8-Windows Media Encoder
Lüks video ve ses dönüştürücüsü

Windows Media Encoder, her türlü AVI veya MPG dosyasını ücretsiz olarak yüksek kaliteli Windows Media (WMF) biçimine dönüştürmenizi sağlıyor.

Hazır dönüştürülmüş video tamamen streaming özelliğine sahip oluyor, bu da demek oluyor ki, bir filmi izleyebilmek için tamamen bilgisayarınıza indirilmesini beklemeye gerek yok.

Microsoft, WMF ile video ve ses sıkıştırmasında kendi standardını kabul ettirmeye çalışıyor. Windows Media 9 ile Microsoft, Quicktime, DivX veya RealVideo biçimine eşdeğer bir codec sunuyor. Özellikle değişken bit oranlı iki geçişli (2-pass) kodlama sayesinde, WMF codec’i kalite olarak da beğeni topluyor. Programın kullanımı basit. Bir sihirbaz, kodlama sürecinde kullanıcıyı adım adım yönlendiriyor. Sihirbaz Start menüsü ile etkinleştiriliyor. Windows Media Encoder, web kamerası sayesinde, canlı olayları doğrudan internete de aktarabiliyor; çok kanallı ses ve High-Definition biçimi gibi profesyonel özellikler de destekleniyor.

9- Gspot
Her filmi oynatıyor


Ücretsiz araçlardan Gspot, en önemli oynatma problemlerini çözüyor ve videolar düzgün olarak oynatılamadığında hızlı bir şekilde hata araması yapıyor.

Gspot, AVI biçimindeki video dosyaları için en iyi analiz araçlarından biri. Bu araç, bir filmi oynatmada sorunlar yaşıyorsanız veya film hiç açılmıyorsa, tek kelimeyle vazgeçilmez bir program. Oynatma sorunları çoğunlukla değişik codec sürümlerinden kaynaklanır: Videonun sıkıştırılmasında kullanılan codec, Windows sisteminde kurulu olan codec’lerle uyumlu değildir.

Bu küçük ve ücretsiz araç, AVI dosyalarını hızlı bir şekilde analiz etmekte yardımcı oluyor ve ayrıca filmi düzgün bir şekilde oynatmak için gerekli tüm codec’leri ve Direct- Show filtrelerini listeliyor. Videonun sorunsuzca oynatılabilmesi için eksik olan codec’leri kurmanız yeterli. Bedava olan yazılım, kurulum gerektirmiyor ve doğrudan çalıştırılabiliyor.

10- Scenalyzer
DV videolar için sahne ayırıcı


Bu akıllı freeware, PC’ye aktarılan DV videoları otomatik olarak tek tek sahnelere ayırıyor. Ayrıca ekstra bir kurulum gerektirmiyor.

Scenalyzer, DV videoları ayrı bölümler halinde parçalara ayırmak için ideal bir araç. Tarama bu sırada isteğe bağlı olarak optik veya kayıt tarihine göre gerçekleşiyor. Sahneler istendiğinde tekrar DV video olarak sabit diske yazılabiliyor ve otomatik olarak dönüştürülüyor.

Program, dijital video kameradan kayıt sırasında kaydedilmiş kayıt bilgilerini, yani “datestamp”leri okuyup değerlendirebiliyor. Bunların yardımıyla sahne başlangıçları ve sonları tam olarak tespit edilebiliyor. Seçili sahneleri, taramadan sonra sabit diskinize kaydedebiliyorsunuz. Programın ilginç bir özelliği, videoları teker teker BMP dosyaları olarak kaydedebilmeniz ve klip listelerini indeks halinde yazdırabilmeniz. Böylece mesela 60 dakikalık bir DV bandının içeriğini katalog olarak yazdırmak mümkün.

İpucu: Aynı programcı ekibinin ScenalyzerLive adlı shareware yazılımıyla, dijital video kameradan toplu halde kayıt yapmak da mümkün.

Son düzenleyen Blue Blood; 28 Nisan 2007 11:43

Benzer Konular

28 Ocak 2021 / Misafir Genel Mesajlar
26 Aralık 2013 / fatma nur uygun Cevaplanmış
2 Ekim 2006 / KisukE UraharA Sinema tr
11 Nisan 2016 / onur polat fb X-Sözlük