Arama

Nepal ve Nepal Tarihi

Güncelleme: 15 Ekim 2013 Gösterim: 25.382 Cevap: 5
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
27 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Nepal
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

300px Flag of Nepalsvg

Nepal Orta Asya’da Hindistan ile Çin arasında kalan 22 milyon nüfuslu dünyanın tek Hindu devleti. Hinduların nüfusa oranı %94. Başkent Kathmandu’da 200 bin Müslüman yaşıyor. Önemli şehirleri Kathmandu ve Pokara. Ülkenin geçim kaynakları turizm ve tarım.

Nepal bir tapınaklar ülkesi. Budizm – Hinduluk ve Himalayalar’ın yüzyıllardır koruduğu mistik yaşam biçimlerinin merkezi. Dünyanın zirvesi Everest Tepesi’ne buradan çıkılıyor. Dünyanın en büyük 10 tepesinden 4’ü Nepal’de bulunuyor. Nepal, diğer ülkelere göre çok geri kalmış, insanları çok fakir. Ülkede yüzlerce dini inanç, yüzlerce tanrı var. Her şeyin bir tanrısı var . Paranın ayrı, suyun, havanın, bereketin, ticaretin vs… her şeyin… Ülkede kast sistemi halen devam ediyor. 20 yıl öncesine kadar kız çocuklarının diri diri gömüldüğü, kocası ölen kadınların kendi istekleriyle diri diri yakıldığı söyleniyor. Hem de ailenin en küçük ferdi tarafından… Bu dini bir gelenek.

Nepal’de kast sisteminin devam etmesi insanları bulundukları konuma razı etmiş. Nepal insanlarının sanki sinirleri alınmış. O kadar hoşgörülü ve anlayışlılar ki bu halleriyle dünyaya en iyi örnek olabilecek toplumlardan biri. Kavga, hır-gür olmuyor. Herkes hakkına razı.

Nepal’in geçim kaynağı turizm olduğu için trekking, rafting, safari ve Everest Tepesi’ne tırmanma önemli bir sektör. Nepal’i dünyaya tanıtan Avrupa’nın Hippileri olmuş. Yani Hippilerin haç merkezi. Durbar Meydanı’nda Hippilerin tapınağı var. Etrafında miskinlik ediyorlar. Devlet sonraki yıllarda Hippilerin ülkeye girişini yasaklamış.

Nepal’e giriş için hangi tür pasaportunuz olursa olsun havaalanında vize için35 dolar ödemek zorundasınız. Ve vize süresi 6 ay. Bu süre sonunda ülkeyi terk etmeniz gerekiyor.

Yemek konusu Nepal’de bizim gibi insanlar için büyük sorun. Geleneksel yemekleri çok baharatlı. Açıkçası yemek biraz cesaret istiyor. Kathmandu’da Müslüman restorantları da var.

Nepal, Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar ucuz bir ülke. 20 – 30 dolara kalabileceğiniz temiz oteller bulabilirsiniz.

Nepal bir tanrılar ülkesi olduğu için zengin insanlar tanrılarının resimlerini evlerinin giriş kapılarına ahşaptan oyma şeklinde yaptırıyorlar. Bunu yaptıramayanlar tanrılarının resimlerini evlerine asıyorlar. Kathmandu’nun Tamel semtinin birçok cadde ve sokağında sadece tanrı resimleri ve kabartmalarının satıldığı yüzlerce dükkan bulabilirsiniz. Bunlarla beraber değerli taşlar, tütsüler, kokulu mumlar, ipek kumaşlar ve yünlü paşmınalar bulabilirsiniz. Pazarlık etmeniz uygun olacaktır.

Nepal’e Ulaşım
Ulaşım Türkiye’den 2 türlüdür:
1- THY ile Yeni Delhi üzerinden Kathmandu’ya uçacaksınız. Ama pahalı bir tercih.
2- İstanbul – Bahreyn, Bahreyn’de 1 gün konaklıyosunuz. Ertesi gün Bahreyn – Abudabi , Abudabi’den Kathmandu’ya uçuyorsunuz. Uçak bileti ve Bahreyn’de konaklama ücreti 530 dolar.
Nepal’de ulaşım daha çok kara yoluyla sağlanıyor. Halen traleybus görmeniz mümkün. Bisiklet tarzı rişkalar ve motosiklet tarzı tuktuklar kullanılıyor. Nepal’de korna çalmak o kadar yaygın ki alışmanız zaman alıyor.

Kırmızı, Nepal’de en çok sevilen renklerden biri. Bundan sonra sarı renk geliyor. Bir nevi kutsal renkler. Baktapur ve Patan Kathmandu’ya yakın yerler. Baktapur’a girmek için 10 dolar ödemeniz gerekiyor. Tamel Kathmadu’da turizmin merkezi. Hediyelik eşya, dağcılık malzemeleri arayanlar için doğru adres. Fakat hediyelik eşyalar şehrin ara sokaklarında ki dükkanlara göre pahalı.

Kathmandu’da görülmesi gereken yerlerin başında Durbar Meydanı gelir. Girişi ücretli ve Sütupa ve saray yapıları var. Monkey temple Swayambhunath önemli yerlerden.

Pashapatinath ölü yakma yeri. Kenarından Hintlilerin kutsal saydığı Ganj Nehri geçiyor. Ölüsünü yakmak isteyen insanların cesetleriyle beraber sıra beklediklerine şahit olacaksınız. Hindular cesetlerinin yanmasıyla günahlarının affolunduğuna inanıyorlar ve küllerini Ganj Nehri’ne savuruyorlar. Cesetler yanarken çok ağır bir kokunun etrafı sardığını görürsünüz. Ölü yakma yerleri bile Kast sistemine göre ayarlanmış. Üst kastlar bir yerde, orta kastlar bir yerde yakılıyor.
  • Para Birimi: Nepal Rupisi
  • Konuşulan Diller: Resmi dil Nepalce'dir. Hemen hemen herkesin İngilizce konuşabildiği bu ülkede Almanca ve Fransızca da yaygındır.
  • Uçuş Süresi: Dubai, Delhi, Varanasi aktarmalı 15 saat.
  • Saat Farkı: 3 saat 45 dakika ileri.
  • İklim-Sıcaklık: Yüksek tepelerdeki sonsuz kardan, daha aşağıda kalan bölgelerdeki ılıman hava ile Nepal de ılık bir iklime sahiptir. Havanın soğuk olduğu ekimden kasıma kadar, ülke ziyaret için en uygun zamandır. Gecenin dondurucu soğuğu, güneşin parlamaya başladığı zaman 10-25 C º arası değişebiliyor.
  • Sağlık ile ilgili detaylar: Genel bir sağlık problemi yoktur.
  • Giyim: Kış ayları oldukça soğuk olduğundan kışlık giysiler alınması tavsiye edilir. Ancak gündüzleri ve ülkenin güney bölümü için rahat ve pamuklu giysiler de bulundurmak gerekir.
  • Ülke Kodu: 977
  • Türkiye'ye Telefon Nasıl Açılır?: 00+90+alan kodu+telefon numarası
  • Cep telefonlar çalışmaktadır.
  • Bankalar: Pazartesi-perşembe 10.00- 19.00; cuma 10:00-12:00. Müzeler: Cuma hariç her gün 09:00-14:00.
  • Dükkanlar: Pazartesi-cuma 10:00-19:00; (Bazı mağazalar cumartesi günleri açıktır).
  • Voltaj Düzeyi: 220 Volt.
  • KDV: Vergi iadesi yoktur.
  • Bahşiş: % 10 Bahşiş normaldir.
Everest

Mount Everest from Rombok Gompa2C Tibet
  • Koordinatlar: 27° 59' 16″ Kuzey86° 56' 40″ Doğu
  • Sıradağ: Himalaya
  • Yükseklik: 8,883 m Çıkıntı
  • İlk Çıkış: 29 Mayıs 1953, Edmund Hillary ve Tenzing Norgay

Son düzenleyen Mira; 5 Ekim 2013 23:38 Sebep: Sayfa düzeni yenilendi.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
7 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Nepal
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

nepalxq4

NEPAL, doğal yapısı yüzünden dünyanın en zor ulaşılan ülkelerinden biridir. Hindistan'ın kuzeydoğu sınırı ile Çin'in Tibet bölgesi arasına sıkışmış olan Nepal, güneydoğudan kuzeybatıya yaklaşık 800 km uzunluğundadır; kuzeyden güneye genişliğiyse ortalama 185 kilometredir.
  • YÜZÖLÇÜMÜ: 147.181 km2.
  • NÜFUS: 18.452.000 (1989).
  • YÖNETİM: Cumhuriyet
  • BAŞKENT: Katmandu.
  • DOĞAL YAPI: Ülkenin güneyi bataklıklar ve sık yağmur ormanlarıyla kaplıdır. Kuzeyinde, Everest (8.848 metre), Kançencanga (8.600 metre), Makalu (8.463 metre) ve Dhaulagiri (8.167 metre) gibi dünyanın en yüksek dağlarının bulunduğu Himalayalar yer alır.
  • BAŞLICA ÜRÜNLER: Pirinç, tahıl, kereste, jüt, yağlı tohumlar, patates, şifalı bitkiler, hayvan derisi, sığır.
  • EĞİTİM: ilköğretim parasızdır.
Nepal'in büyük bir bölümü dağlıktır. Ku­zey sınırı boyunca Everest ve Kançencanga gibi dünyanın en yüksek dağları uzanır . Ülkenin Hindistan sını­rına yakın olan güney kesimi tarat adıyla bilinir. Himalayalar'ın alçak tepelerinin ete­ğinde bulunan bu bölge daha çok bataklıklar ve yağmur ormanlarıyla örtülüdür. Nepal'de yağmur mevsimi hazirandan ekime kadar sürer. Bunu serin bir kış izler. Tarai bölgesin­de kaplan, pars, fil, soyu çok azalmış olan Hindistan gergedanı, değişik geyik türleri ve maymunlar yaşar. Yüksek bölgelerde ise tav­şan ve antilop görülür. Nepal'de yetişen en değerli ağaçlardan biri, kerestesinden demir­yolu traversi yapılan salağacıdır.

Nepal halkını değişik diller konuşan çeşitli etnik topluluklar oluşturur. Yüksek yaylalar­da Tibet'ten geldikleri sanılan Bhutlar, orta kesimde ve batıda Nevarlar ve Gurkhalar yaşar. Dağlarda yaşayan Şerpalar genellikle uluslararası dağcılık seferlerine rehberlik eder. Şerpalar'dan Tenzing Norgay, Yeni Zelandalı Edmund Hillary ile birlikte 1953'te Everest Dağı'nın doruğuna ulaşmayı başar­mıştı. Gurkhalar ise gözü pek savaşçılar olarak tanınır. İngiliz ve Hint ordularında eskiden beri Gurkha alayları vardır . Nepal halkının büyük çoğunluğu ve Gurkhalar Hindu'dur, ayrıca Budacılık ve Müslümanlık da yaygın­dır. Ülkenin resmi dili Sanskrit dilinden türemiş olan Nepal dilidir. Tuğla evlerin arasındaki dar sokakları, ince bir işçilikle yapılmış tapınaklarıyla etkileyici bir görünü­mü olan başkent Katmandu'nun nüfusu 235.160'tır (1981). Ülkenin tek üniversitesi 1959'da başkentte kurulmuştur.

Vadilerde ve alçak yamaçlarda pirinç, buğ­day, mısır, şekerkamışı ve sebze yetiştirilir. Nepal'de kömür, bakır, çinko ve kurşun gibi madenler bulunmasına karşılık, maden ocağı ve fabrika sayısı çok azdır. Ülkedeki en önemli işkolları kerestecilik ve turizmdir. Pirinç ve jüt başlıca dış ticaret ürünleridir. Denize kıyısı olmayan Nepal'e sınırlı geçiş hakkı tanıyan Hindistan, ülkenin dış ticareti­nin büyük bir bölümünü elinde tutar. Kat­mandu yakınlarında başlayan bir karayolu iki ülkeyi birleştirir. Nepal'de Hindistan, Çin ve ABD'nin yardımıyla yeni yollar yapılmıştır. Ülkede ayrıca bir de havayolu işletmesi var­dır. Gene de halkın büyük çoğunluğu doğal engeller yüzünden çevreden kopuk yaşar.

Nepal'in tarihöncesine ilişkin, Budacı efsa­nelerden başka kaynak yoktur. 4.-5. yüzyıl­larda Himalayalar'daki geçitlerin açılmasıyla bir kültür odağı haline gelen Nepal. Tibet'te doğan güçlü bir krallığın merkezi oldu. 1768'de Hindistan'dan gelen Gurkhalar'ın ül­keyi ele geçirmesiyle birlikte bugünkü Ne­pal'in tarihi başladı. 19. yüzyılda İngilizler'in Hindistan'ı sömürgeleştirdiği sırada Nepalli yöneticiler bağımsızlıklarını koruyabilmek için İngilizler'e bazı ayrıcalıklar tanımak zo­runda kaldılar. 1947'de Hindistan bağımsızlı­ğını kazandıktan sonra Nepal Krallığı Hindis­tan hükümetinden destek aldı. 1959'da yapı­lan anayasa değişikliğiyle bir parlamento ku­ruldu. Ama sonraki yıl parlamento ve partiler kapatıldı. Baş gösteren tepkiler üzerine 1980'de sınırlı bir demokratikleşme süreci başlatıldıysa da bugün otoriter bir yönetim vardır. Nepal dünyanın en yoksul ve az gelişmiş ülkelerinden biridir.

Son düzenleyen Mira; 5 Ekim 2013 23:10 Sebep: Yönetim biçimi güncellendi: krallık > cumhuriyet
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Kasım 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
NEPAL
MsXLabs.org & Temel Britannica
  • RESMİ ADI: Nepal Krallığı
  • YÖNETİM BİÇİMİ: Cumhuriyet
  • YÜZÖLÇÜMÜ: 147.181 km2.
  • NÜFUS (1992): 19.795.000.
  • BAŞKENT: Katmandu.
BAŞLICA KENTLER VE NÜFUSLARI
  • (1981)
    • Katmandu (235.160)
    • Biratnagar (93.544)
    • Lalitpur (79.875)
    • Bhaktapur (48.472)
Hindistan'ın gölgesinden kurtulmaya çalışan Nepal 1989'da güçlü komşusunun ticari abluka­sıyla karşı karşıya geldi. Bu arada Kral Birend-ra'nın otoriter yönetimine karşı gelişen demok­rasi hareketi Nisan 1990'da muhalefet önderi Krişna Prasad Bhattarai'nin başbakanlığına ge­tirilmesini sağladı. Çok partili demokrasiyi ve insan haklarını güvence altına alan yeni anaya­sa Kasım 1990'da kral tarafından onaylandı. Yeni hükümet Hindistan'la ilişkileri yumuşat­ma yönünde bir tutum izledi. Mayıs 1991 'deki seçimler Nepal Kongre Partisi'nin üstünlüğüyle sonuçlandı. Girija Prasud Koiraka'nın kurduğu hükümet geniş kapsamlı bir reform programı açıkladı. ABD ekonomide liberalleşmeyi hız­landırmak amacıyla Nepal'e yaptığı yardımı ar­tırdı. Muhalefette güçlü bir konumda bulunan komünistlerin Nisan 1992'de başkent Katman­du'da hükümete karşı düzenlediği gösteri polis­çe kanlı bir biçimde bastırıldı.
Son düzenleyen Mira; 5 Ekim 2013 22:59 Sebep: Yönetim biçimi güncellendi: krallık > cumhuriyet
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
m.g%u00F6kce - avatarı
m.g%u00F6kce
Ziyaretçi
5 Ekim 2013       Mesaj #4
m.g%u00F6kce - avatarı
Ziyaretçi
Nepal tarihi ile ilgili asla asla deme'nin yazdigi iki makale de düzeltilmeli çünkü iki makalede de YöNETIM ve digerinde YöNETIM BiçiMi için de krallik yazmis oysa 28/05/2008'den itibaren cumhuriyet olmustur.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
5 Ekim 2013       Mesaj #5
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
m.g%u00F6kce adlı kullanıcıdan alıntı

Nepal tarihi ile ilgili asla asla deme'nin yazdigi iki makale de düzeltilmeli çünkü iki makalede de YöNETIM ve digerinde YöNETIM BiçiMi için de krallik yazmis oysa 28/05/2008'den itibaren cumhuriyet olmustur.

Düzeltildi, teşekkür ederiz.
theMira
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
15 Ekim 2013       Mesaj #6
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Nepal
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
(Fr.: Népal, İng.: Nepal), Asya'da Himalaya Dağları bölgesinde devlet.
Kuzeyde Tibet ile güneyde Hindistan arasında kalır. Yüzölçümü 147.181 km2, başlıca kentleri Bhadgaon, Patan ve Biratnagar'dır. Resmî dili Nepalce, halkının çoğunluğu Hinduizm dinindendir. Ayrıca Budist ve Müslüman azınlıklar vardır. Oldukça kalabalık olan nüfus, kuzeyde Himalayalar ile güneyde Sivelik Dağları arasında kalan vadiler ve havzalarda toplanmıştır. Ekonomi bakımından oldukça iyi durumda bir ülkedir.
Başlıca ürünleri, pirinç, jüt, şekerkamışı, buğday, baharat, çeşitli sebze ve meyvelerdir. Ayrıca hayvancılık yapılır ve başta tereyağı olmak üzere, hayvan ürünleri satılır. Yeraltı kaynakları (demir, bakır gibi), dış ülkelerle bağlantı güçlüğü nedeniyle işletilememektedir. Bununla birlikte bazı endüstri kuruluşlarına da sahiptir (kimyasal maddeler, seramik, jütlü dokumalar, şeker, çimento gibi).
5.000 km. uzunluktaki karayoluyla Tibet ve Hindistan'a bağlanır ve dış ticaretini bu ülkelerle yapar. Ayrıca birkaç havalimanı Nepal'i dış ülkelere bağlar. Çok eski tarihlerden beri yerleşilmiş bir ülke olan Nepal, 14.-18. yüzyıllarda Budist Malka sülâlesi tarafından yönetildi. Halk, Moğollar ile, güneyden gelen Hintlilerin karışımıdır. 1768'de, bir Hindu sülâlesi Nepal'e egemen oldu. 1792'de Çin'in baskısı üzerine İngiltere'ye yaklaştı. Bu yaklaşma, sonraki yüzyılda sıkı bir işbirliği hâline geldi. 1923'te bağımsız bir devlet oldu. 1950'de baş gösteren bir halk ayaklanmasından sonra, 1951'de meşruti krallık hâline geldi. 1955'te Bandung Konferansı'na katıldı ve Birleşmiş Milletler'e girdi. İngiltere ve Hindistan ile yakın ilişkilerini korumasına ve Çin ile Hindistan arasında denge politikası izlemesine karşın, içte bu iki komşusuna yakınlık duyan siyasî güçleri baskı altına aldı. 1960'ta Kral Mahendra Bir Bikram Şah bir hükümet darbesiyle parlamento rejimine son verdi, anayasayı kaldırdı. 1962'de kabul edilen anayasa uyarınca yürütme yetkileri kralın elinde toplanmıştı. Birçok devletin yardımıyla uygulanan kalkınma plânı ülkeningelişmesine katkıda bulundu. Kral Mahendra, 1972'de öldü. Yerine geçen oğlu, Birendra Bir Bikram, rejimde bir değişiklik yapmadı. Baskı rejiminin sürmesi 1972'de karışıklıkların çıkmasına yol açtı. Dışta ise Hindistan'a bağımlı ekonomik durum ve dış politikanın bağımsızlaştırılması çalışmaları bütün bu yıllar boyunca süregeldi. Birendra Nisan 1980'de demokratikleşme sürecini başlattı. Ancak yapılan halkoylamasında halk, mevcut sistemden yana oy kullandı (% 55). Kral, Aralık'ta sınırlı bir demokratikleşme getiren bir anayasa reformu yaptı, ama partiler üzerindeki yasağı kaldırmadı. 1990 yılına kadar yapılan yoğun protesto gösterileri karşısında Kral Birendra geri adım atarak siyasî partilerin yeniden etkinlik göstermesine izin verileceğini açıklaması ülkede bayram havası yarattı. Şubat 1990'da demokrasinin ülkeye yerleşmesi için muhalefet partileri programlarını hazırlamaya başladılar.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL Ekonomi
15 Kasım 2006 / kompetankedi Taslak Konular
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık