Arama

Danimarka (Danmark) ve Danimarka Tarihi

Güncelleme: 30 Ocak 2012 Gösterim: 33.987 Cevap: 7
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
28 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Danimarka Krallığı
Kongeriget Danmark
Sponsorlu Bağlantılar

pngam6 pngpm4

Resmi dilDanca¹

BaşkentKopenhag (København)

Devlet başkanı2'inci Margrethe

BaşbakanAnders Fogh Rasmussen

Yüzölçümü
- Toplam
- Su %'siÜlkeler arasında 130'uncu
43.094 km²

1,6%

Nüfus
- Toplam (2004)
- Nüfus yoğunluğuÜlkeler arasında 104'üncü
5.397.640
125/km²

Para birimiDanimarka Kronu (DKK)

Saat dilimi
- yaz saati uygulaması sırasındaCET (UTC+1)

CEST (UTC+2)

Ulusal marşDer er et yndigt land

İnternet alan adı.dk

Uluslararası Arama Kodu45


Elektrik230V, 50 Hz


(¹) Grönland'da Grönland dili, Faroe

Adaları'nda da Faroe dili Danca ile birlikte resmi dillerdir. Almanca ise Danimarka'nın güneyinde resmi olarak tanınan ve korunan bir azınlık dilidir.

Temel bilgiler
  • kara sınırlarının uzunluğu: 67 km (Almanya ile)
  • kıyılarının uzunluğu: 7.314 km
  • başkent: Kopenhag (Danca: København)
  • en uzun ırmak: Gudenåen, 158 km.
  • en yüksek noktası: Yding Skovhøj, 173 m.
  • devlet başkanı: Kraliçe 2'inci Margrethe, 1972'den beri.
  • başbakan: Anders Fogh Rasmussen (27 Kasım 2001'den beri).
  • bağımsızlık: 8'inci yüzyıldan önce
  • meclis: Folketing. 179 üyeli, üyelikler dört yıllık.
  • yönetim bölgeleri: 14 il (amtskommuner)
  • din: %95 Lutheran Hristiyan
  • para birimi: Danimarka Kronu (DKK) = 100 øre
  • ulusal bayram: 5 Haziran
Önemli kentler
  • Kopenhag
  • Odense
  • Aarhus
  • Aalborg
  • Esbjerg
Ünlü Danimarkalılar
  • Hans Christian Andersen
  • Niels Bohr
  • Tycho Brahe
  • 4'üncü Frederik
  • Niels Gade
  • Arne Jacobsen
  • Søren Kierkegaard
  • Carl Nielsen
  • Jacob A. Riis
  • Lars von Trier
  • Lars Ulrich
  • Viggo Mortensen
  • Scarlett Johansson
  • Ejner Johansson
  • Jessica Alba
Danimarkalılar İngiltere'nin tarihinde de önemli bir rol oynamışlardır. Jut'lar, Anglo-saksonlar'la birlikte 5'inci yüzyılda başlayarak İngiltere'nin içlerine göç etmişlerdir. Jut'lar güneyde, özellikle Kent'te yerleşmişlerdir. Danimarka kralları bir süre İngiltere'yi denetimlerinde tutmuşlardır.
William Shakespeare en önemli yapıtlarından birini Danimarka Kralı Hamlet'e adamıştır.

Danimarka ve Türkiye

Türkiye - Danimarka ilişkileri son yıllarda ciddi sorunlar ile karşılaşmıştır.Türkiye`nin kanlı terör örgütü PKK'nın sesi olan ROJ TV`yi kapatması yönünde Danimarka'ya uyarılarda bulunması ve karşılık alamaması Türkiye-Danimarka ilişkilerini olumsuz yönde ektilemektedir. Başbakan Erdoğan`in ROJ TV muhabiri bulunduğu gerekçesiyle basin toplantisını terketmesi ise Danimarka-Türkiye ilişkilerindeki sorunları derinleştirmiştir. Danimarka'nın Türkiye gibi bir ülkeyle ilişkilerini sarsma pahasına PKK yandaşı kanalı himaye etmesi bu ülkenin teröre bakış açısı hakkında ipuçları vermektedir.

Danimarka'da Türk Azınlık

Nüfusu 5 milyon civarında olan Danimarka'da Türklerin nüfusu en az 55.000 kişi olarak tahmin edilmektedir. Yasadışı göçler ile bu rakamın da üzerinde Türkün olabileceği de iddia edilmektedir. Bu kişilerden 26.000 kadarı Danimarka vatandaşlığına geçmiştir. Ülkede toplam 463.000 kadar göçmen olduğu düşünüldüğünde bunların % 10'undan fazlasının Türk olduğu görülür. Tüm mülteci ve göçmen nüfustan ise 200.000 kadarı Danimarka vatandaşlığına geçmiştir.Danimarka çifte vatandaşlığı kabul etmemektedir. Son yıllarda yabancı düşmanlığında da kayda değer bir artış gözlenmektedir.
Danimarka'da yaşayan yabancılar bu ülkede iki yıl yaşadıktan sonra Danimarka vatandaşı olamasalar bile yerel seçimlerde oy kullanabiliyorlar. Ancak Danimarka yasalarına göre Parlamento seçimleri ile Avrupa Birliği seçimleri ve diğer halk oylamalarında oy kullanabilmek için Danimarka vatandaşı olmak gerekiyor.
Pozitif milliyetçilerdir. Ama sınırı aştıklarında ilk durak ırkçılıktır. Sosyalisttirler. Her ne kadar bu tür sıfatlardan nefret etseler de ülke sosyalizm üzerine kurulu sosyal demokrasi ile yönetilir. En sağcı parti bile Türkiye'de ki soldan daha solcudur. İyi eğitimlidirler. Sosyal sistem başarılı bir 'eğitimde fırsat eşitliği' kurmuştur. Aileniz ülkenin en fakiri de olsa devlet 12 yaşından üniversiteyi bitirene kadar tüm masraflarınızı karşılar. Birinci Dünya Savaşı'nda ve İkinci Dünya Savaşı'nda savaşın dışında kalırken Almanya ve İngiltere’ye gıda, ilaç malzemesi satmıştır. Dünyada kişi başıne düşen gelirde 6. sıradadır. Viking olmakla gurur duyarlar. Çoğu dinden uzaktır. Kendi ifadelerine göre kiliseye sadece üç defa girerler: Doğum, düğün ve ölüm. Toplam sayıları 5 buçuk milyondur. Bu yüzden de kültürlerinin zarar görmesinden çok korkarlar. İçki içmek neredeyse tek eğlencedir. Yerli içkilerle gurur duyarlar. Ancak senede 1.5 milyar kronluk Belçika ve Hollanda birası ithal ederler. Boşanma oranı yüksektir. Avrupa İstatistik Ofisi 2004 raporuna göre yalnız olanların (eşi, sevgilisi olmayanlar) oranı yüzde 58 ile Avrupa’nın ilk sırasındalardır.

*
Son düzenleyen kompetankedi; 28 Mart 2008 15:45
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
28 Ocak 2007       Mesaj #2
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Bilinen en eski tarihi M.S. 800 yıllarında Vikingler zamanıdır. Fakat günümüzde Avrupa müzelerinde bulunan en eski tarihi eşyalar burada yapılan kazılarda elde edilmiştir. 9-11. asırlarda burada bulunan Vikingler ilk Danimarka Krallığını kurmuşlardır. Danimarka tarihinde İngiltere'yle yapılan sürekli savaşlar önemli yer tutar. Danimarka Krallığı İngiltere'ye yaptığı devamlı akınlar neticesinde 1013 senesinde İngiltere'yi ele geçirdi.

Sponsorlu Bağlantılar
İngiltere ile birlikte Norveç'i de Danimarka'yla birleştirerek büyük bir krallık kurdu. 1042 senesinde çıkan karışıklıklarda İngiltere bağımsızlığını kazandı. 1397'de iç karışıklıklarda Norveç'le birlikte İsveç de Danimarka'ya bağlandı. Yapılan savaşlar sonunda 1645'te Danimarka bugünkü durumunu aldı.

1848'de yapılan değişiklikle meşruti bir idare kabul edildi. Birinci Dünya Savaşında tarafsız kalan ülke, İkinci Dünya Savaşında de tarafsızlığını ilan etmesine rağmen, 9 Nisan 1940'da Alman orduları tarafından daha önce aralarında yapmış oldukları saldırmazlık paktı hiçe sayılarak işgale uğradı. Bu işgale karşı hiçbir mukavemette bulunmayan Danimarka ordusunu kaldırıp, donanmasını kendisi batırdı. Herhangi bir savaşın olmadığı bu işgal 1945 senesinde Almanların yenilmesiyle sona erdi. Birleşmiş milletlerin kurucu üyeleri arasında bulunan Danimarka, 1949'da NATO'ya katıldı.

Avrupa Konseyinin de kurucu üyelerinden olup, Grönland'ın savunması içinAmerika BirleşikDevletleri ile bir anlaşma yapmış, ayrıca 1951'de İskandinav ülkeleri arasında bir konsey kurarak işbirliğini arttırmıştır. 1960'da AET'ye dahil oldu.

Tiglon - avatarı
Tiglon
Ziyaretçi
6 Şubat 2007       Mesaj #3
Tiglon - avatarı
Ziyaretçi
Danimarka

Temel Bilgiler
Para Birimi
: Danimarka Kronu shim
Konuşulan Diller
: Resmi dil Danimarkaca'dır. Ancak İngilizce yaygın olarak kullanılmakta.
shim
Uçuş Süresi : 3.5 saatshim
Saat Farkı
: 1 saat gerishim
danimarkashim

İklim-Sıcaklık : Kuzey ikliminin bütün özellikleri görülmekte olup , genelde bulutlu ve bol yağış alan bir ülkedir. Kısa bir yaz ve uzunca bir kış iklimi hakimdir. Haziran, temmuz, ağustos yılın en sıcak aylarıdır. Şubat ise en soğuk ayıdır. Kışın günler kısa geceler uzundur.
Sağlık ile ilgili detaylar :
Genel bir sağlık problemi yoktur.
shimGiyim : Kışlar soğuk, yazlar ılıman olur. Beraberinizde yağmurluk ve şemsiye bulundurulması shimtavsiye olunur.
Danimarka Türk Konsolosluğu : Rosbaeksuej 15 2100 Kopenhag 322 Tel: 02 788shim

ÖNEMLİ TELEFONLAR
shim
Ülke Kodu
: 45shim
Kopenhag Havalimanı
: 323 13 231shim
Turist Ofisi
: 33 - 15 65 18 shim
Polis
: 112 shim
Ambulans
: 112 shim
Türkiye'ye Telefon Nasıl
Açılır?

  • 00+90+alan kodu+telefon numarası
  • Cep telefonlar çalışmaktadır. shim
DİĞER BİLGİLER
shimBankalar: Haftaiçi hergün 09:30 - 16:00; perşembe 18:00.shim
Müzeler
: Pazartesi hariç 10:00-15:00 shim
Voltaj Düzeyi
:
220 Volt. shim
KDV
:
% 25 oranında vergi vardır. Bir dükkandan belirli miktarın üstündeki alışverişleriniz vergi iadesini, ülkeden çıkarken gümrük görevlisine beyan edip alabilirsiniz.
shimBahşiş:
Restoran ve otellerde bahşiş hesaba dahildir. Sinema ve tiyatroda bahşişe gerek yoktur. Otel çalışanlarına, kuaförlere % 10 oranında bahşiş normaldir.

Avrupa’nın en eski monarşilerinden biri olan Danimarka jeostratejik konumu dolayısıyla gerçek bir köprü ülkesidir. Hem İskandinav Avrupa’sını Kıta Avrupa’sına hem de Baltık denizini Atlas Okyanusuna bağlamaktadır.

Coğrafik Yapı

Avrupa’nın Kuzey doğusunda yeralan Danimarka, Baltık Denizi’nin ağzında bulunmaktadır. Almanya ile olan 68. Km lik Kara sınırı dışında çevresi denizlerle kaplıdır.
Danimarka en büyük kara parçasını oluşturan Jutland yarımadası ve 406 adadan meydana gelir. Bu adaların en önemlileri Zealand, Funen, Falster, Mon, Bornholm olup 90’ında yerleşim vardır.
Çoğunluğu (% 61) ekilebilir olan ülke yüzölçümü 43.094 km2 dır. Yüzölçümüne göre oldukça uzun olan kıyıları 7.314 km dir.
01.01.1999 tarihi itibariyle nüfusu 5.313.798’dir. buna göre km2’ye 123 kişi düşmektedir.
Danimarka Krallığı özerk bölge statüsüne sahip Grönland ( yüzölçümü 2.166.086 km2 nüfusu 56.076 ) ve Faroe Adaları ( yüzölçümü 1.399 km2 nüfusu 44.801 ) nı da kapsamaktadır. Her iki ada da Danimarka parlementosunda ikişer temsilci bulundurmaktadır.
Pek önemli engebeleri bulunmayan ülkenin günümüzde yüzey şekli farklılıkları da buzul olaylarının sonucudur. Bu yüzey şekilleri ile diğer İskandinav ülkelerinden ayrılan Danimarka’nın en yüksek yeri deniz seviyesinin 170 m üzerindedir.

İklim

Batıdan gelen Gulf stream akıntısının etkisinde olan iklimin Okyanus iklimleri özellikleri taşıması ayrıca ülkenin yüzey şekillerine de bağlanmaktadır. Kıyılarda tamamen okyanus iklimi mevcutken Jutland ve daha geniş adaların iç kesimlerinde kışın sertliği hissedilir. Kuzey Denizi pek ender donmasına karşın Ocak ve Şubat aylarında Baltık Boğazlarının buz tutması oldukça sık rastlanan bir durumdur. Ortalama –0,4 C
° ile en soğuk ay Şubat ve 16,6 C° ile en sıcak ay Temmuzdur. Yağışlar bütün yıl boyunca boldur. Ayrıca yıl boyu esen ve hızı ortalama 7,6 m/sec olan rüzgar esintileri de Danimarka ikliminin karakterleri arasındadır.

Nüfus

01.01.1999 tarihi itibariyle nüfus 5.313.798’dir. km2 ye 123 kişi düşmektedir. 1998 yılına ait verilerle Danimarka nüfusunun yapısı ise aşağıdaki gibidir:
- Danimarkalılar: 5.045.232
- Türk Vatandaşları: 37.519
- Eski Yugoslavya Vatandaşları: 33.931
- Diğer Avrupalılar: 82.345
- Afrikalılar: 22.087
- Asyalılar: 53.166
- Diğer Yabancılar: 20.580
Danimarka nüfusunun % 84’ü şehirlerde oturmaktadır. 1900’lerde 2.5 milyon olan olan Danimarka nüfusu son yüzyılda ikiye katlanmıştır. Nüfus artış hızı 1966-1983 yılları arasında büyük oranda oluşmuştur. 1983 yılından sonra nüfus artış hızında belli bir yükselme görülmesine karşın bu, ülke nüfusunun sürekli artmasına güvence sağlayacak bir düzeyde olmamıştır. Nüfusun 2010 yılında 5.4 milyon kişiye yükselmesi 2030 yılına kadar bu düzeyde kalması beklenmektedir. 2010-2030 yıllarında çocuk ve yaşlıların daha çok, çalışanların ise daha az olacağı tahmin edilmektedir.
Son 25 yıl içinde Danimarka’da evlilik kurumu belli bir ölçüde gerilemiştir. 1960’lı yıllarının ortalarından itibaren evlenmeler azalmış. 1970’li yıllardan itibaren de boşanmalarda artış görülmüştür. Ortalama evlilik yaşı 1970’lerden beri erkeklerde 31 ,kadınlarda 28 yaş olmuştur.
Geçtiğimiz on yıl içinde Danimarka nüfusunun 0-24 yaş kesimi % 33’ten % 30.4’e düşerken, 25-64 yaş kesimi ise % 51,6’dan % 54,7’ye yükselmiştir.
Ortalama yaşam süresi kadınlarda 78, erkeklerde 72 yaştır.

Resmi Dil

Danimarkaca resmi dil olmakla beraber İngilizce de ülkede yaygın olarak konuşulmaktadır.

Para Birimi

“Kron” dur. Banknotlar 50, 100, 200, 500, 1000’lik, madeni paralar ise 1, 2, 5, 10 ve 20’lik birimler halinde basılmaktadır.
1 DKK = 100 ORE olup 25 ve 50’lik madeni paralar şeklinde yürürlüktedir.
Bankalarda ve özel döviz bürolarında para değişimi yapılmakla birlikte çoğunlukla komisyon uygulaması vardır.

Dini İnanışlar

Ülke nüfusunun % 91’i Lutheran, % 2’si Katolik ve kalan % 7’si de diğer dinlere mensuptur.

Resmi Tatiller
  • Yeni Yıl 01 Ocak
  • Paskalya 09 – 13 Nisan
  • İşçi Bayramı 01 Mayıs
  • Dini Bayram 08 Mayıs
  • Hz. İsa’nın Göğe Yükselmesi 21 Mayıs
  • Anayasa Günü 05 Haziran
  • Noel 25 – 26 Aralık
Ölçü Sistemleri
  • Uzunluk; Metre Derece; Santigrad
  • Ağırlık; Kg Elektrik Akım; Amper
Ulaşım – Altyapı
Danimarka irili ufaklı çok sayıda adadan oluşan bir ülkedir. Bu durum onu, kimi zaman mimari yapılarıyla, kimi zaman da araba vapurlarıyla çözmeye çalıştığı bir ulaşım sorunuyla karşı karşıya bırakmaktadır.
Danimarka, 843 km’si otoyol olmak üzere toplam 74.437 km’lik bir karayoluna sahiptir. Pekçok büyük kent demiryolu ağına bağlanmıştır. Ülkenin en büyük havaalanı olan Kopenhag havaalanından dünyanın çok çeşitli bölgelerine uçak kalkmakta ve ayrıca bu havaalanı, Jutland, Bornholm ve Funen’deki 10 havaalanına uçuş için merkez teşkil etmektedir. 1997 yılında Kopenhag Havaalanı’ndan 13,8 milyon kişi uluslararası, 2,5 milyon kişi de iç seferlerde yolculuk yapmıştır.
Ülkenin batısındaki diğer büyük havaalanı olan Billund Havalimanından 1998 yılında 1,9 milyon kişi yolculuk yapmıştır. Bu havaalanından giderek artan sayıda uluslararası sefer düzenlenmekte, böylece Jutland ve Funen’deki yolcular Kopenhag Havaalanını kullanmak zorunda kalmamaktadırlar.
Kopenhag Limanı, her türlü yük taşımacılığı, depolama ve paketleme bakımından pek çok kolaylığa sahiptir. Bu limanda çok sayıda vinç ve yükleme için özel malzemelere ulaşma olanağı vardır. 1998 yılında Kopenhag Limanından 23.809 gemi, 17.000’den fazla Konteyner geçmiş ve 11.8 milyon ton yük taşınmıştır.
1998 yılı Haziran ayında faaliyete geçen ve Zealand ile Funen’i birbirine bağlayan “Great Belt” köprüsü ve temel inşaatı sayesinde başkent Kopenhag – Jutland arasındaki trafikte büyük bir kolaylık sağlanmıştır. 26 milyon DKK’ya mal olan 18 km’lik Great Belt Köprüsü Avrupa’nın en uzun köprüsü olma özelliğini taşımaktadır.
Danimarka’nın jeostratejik konumunu güçlendirecek Avrupa’nın en büyük altyapı projelerinden biri de İsveç’le Danimarka’yı birleştiren köprü ve tünel inşaatıdır. Danimarka’nın kuzey doğusunda bulunan İsveç ile arasında yeralan Öresund Boğazı üzerinde halen inşaatı süren Kopenhag – Malmö arasında 20 dakikada geçiş sağlayacak olan devasa tünel ve köprünün Temmuz – 2000’de faaliyete geçmesi bekleniyor. Yine bu bölgede Örestad adı altında kurulacak yeni şehrin inşaatı devam etmektedir.Bu şehrin bölgede ticari ve kültürel açıdan bir merkez oluşturacağı düşünülmektedir.

Başkenti ve Önemli Şehirleri
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’dır. Kopenhag pek çoğunun tarihi 17. yy.’a kadar uzanan, kilise, saray, kale ve diğer kraliyet yapıtlarıyla doludur. Ayrıca çok sayıda alışveriş merkezi, restoran ve kafeleriyle Avrupa’nın en çok ilgi çeken şehirlerinden birisidir. 50’den fazla müze, tiyatrolar, çeşitli bar ve caz klüpleri ile kültürel yaşamı da çok zengin olan Kopenhag 1996’da Avrupa’nın kültür başkenti ilan edilmiştir.
Aarhus; Danimarka’nın ikinci büyük şehridir. Bu şehir ülkenin müzik merkezi olarak bilinir.Sanat galerileri, restoran ve çok sayıda küçük sahnenin bulunduğu konser salonunda opera ve dans gösterileri ile konser etkinlikleri düzenlenmektedir.
Odense; Funen adalarında yer alır ve Danimarka’nın üçüncü büyük şehridir. Ünlü masal yazarı Andersen ile besteci Carl Neilsen’in doğdukalrı yer olarak bilinen Odense’de bulunan Funen Sanat Müzesi Kopenhag dışında yeralanların en iyisidir.
Aalborg; dördüncü büyük şehirdir. Kuzey Jutland’ın merkezinde yer almaktadır. Önemli bir ticaret merkezi ve endüstriyel bir şehir olan Aalborg, 300’den fazla restoran’ı ile “Kuzeyin Küçük Paris’i” olarak bilinir.

Eğitim
Danimarka’da kamu harcamalarının % 13,2’si eğitim sektörüne ayrılmaktadır. Bunun yaklaşık % 19,3’ü yüksek öğretim amacıyla kullanılmaktadır.
Okul çağı yedi yaşından itibaren başlamaktadır. Dokuz senelik zorunlu eğitim sistemi mevcuttur.
1994 yılında eğitim gören öğrencilerden 168.417’sini mesleki eğitim talebeleri, 155.661’ini enstitü, yüksek okul ve benzeri eğitim düzeylerinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Kızlar ve kadınlar eğitim gören öğrenci sayısının hemen hemen yarısını oluşturmaktadır. Eğitim gören kadın nüfusunun yarısı ise ilk orta ve mesleki eğitim kurumlarına kayıtlıdır. İleri seviyedeki eğitim de kadınlar kısa süreli eğitimleri daha çok tercih etmektedirler.
Ülkede 8 üniversite vardır. Bunlar, Kopenhag, Aarhus, Roskilde, Odense ve Aalborg’da yer almaktadır.

Yaşam Standartları ve Kültür
Danimarka sağlık ve eğitime en çok harcama yapan Avrupa ülkelerinden biri olarak refah devleti sınıfına girer. Sosyal güvenlik sistemi dünyanın en iyilerinden biridir. Sosyal güvenlik ve refah harcamaları toplam kamu harcamalarının % 43’ünü oluşturmaktadır.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Eylül 2008       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Danimarka (Danmark) ve Danimarka Tarihi
Danimarka, Baltık Denizi'nin daralarak Kuzey Denizi'yle birleştiği yerde kuruludur. Almanya'dan kuzeye doğru dar bir çıkıntı biçiminde uzanan Jutland Yarımadası'nın ku­zey bölümü ile bu yarımadanın çevresindeki 500 dolayında ada üzerinde yer alır. Karada tek sınır komşusu Almanya Cumhuriyeti'dir. İsveç ile arasında dar Sund Boğazı bulunur. İsveç, Norveç ve Danimarka, İskan­dinav ülkelerini oluştururlar. Danimarka en güneydedir ve İskandinavya'nın Avrupa'nın öbür ülkeleriyle bağlantısını sağlar.
Çevresindeki adalardan en önemlileri, Seeland, Fyen, Lolland, Falster ve Bornholm' dur. Danimarka'nın denizaşırı toprakları Grönland ve Far Öer (Faeroe) adalarıdır.
Ad:  denmark.gif
Gösterim: 1010
Boyut:  15.7 KB
Danimarka'ya ilişkin bilgiler
Yüzölçümü: Far Öer Adaları ve Grönland dışında 43.080 km2
Nüfus: 5.130.000 (1988)
Başkent: Kopenhag
Yönetim: Meşruti krallık
Doğal yapı: Danimarka küçük, düzlük ya da az yükseltili bir ülkedir. 150 metreyi aşan tepelerin sayısı azdır. 500 dolayında adası vardır ve kıyı uzun­luğu 7.400 kilometreyi bulur.
Başlıca ürünler: Et, çiftlik ürünleri, makineler, kimyasal ürünler, balık.
Önemli kentler: Kopenhag, Ârhus, Odense, Âlborg, Esbjerg.
Eğitim: 7-16 yaşları arasındaki çocuklar için okula gitmek zorunludur.
Danimarka'nın iklimi nemli ve ılımandır. Yazları sıcaklık ortalaması 16°C olur. Kıyıla­rı, denizin karaların içlerine kadar uzandığı, dar kanallar ya da fiyortlarla kaplıdır. Alçak bir ülke olan Danimarka'da yükseltiler 150 metreyi pek aşmaz. Adalar ülke yüzölçümü­nün yüzde 30'undan biraz fazlasını oluşturur. Toprakların bir bölümü de kıyılar doldurula­rak kazanılmıştır.
Başlıca kentleri başkent Kopenhag, Jutland Yarımadası'nda bulunan Ârhus, Âlborg ve Esbjerg ile Fyen Adası'ndaki Odense'dir. Danimarka kentlerinin dar, kaldırım taşı dö­şeli sokaklarında hâlâ eskiden kalma sevimli evlere rastlanır. Eski çiftlik evleri ve küçük kaleler de Danimarka'nın özellikleri arasın­dadır. Ayrıca büyük apartmanlar, çağdaş eğitim gereçleriyle donatılmış okullar ve nite­likli hizmet veren hastaneler vardır. Kentler­de yaşayan insanların çoğu apartmanlarda oturur. Kırsal kesimde düzenli sıralar halinde ekili tarlalar ve badanalı, saz damlı çiftlik evleri sıkça görülür.
Yazın Danimarkalıların çoğu deniz kıyıla­rında tatil yapar. Kentlerdeki okul çocukları genellikle çiftliklere giderken, köylerdeki ço­cuklar da tatillerini kentlerde geçirir.
Eğitim düzeyi yüksek olan Danimarka'da 7–16 yaş arası çocuklar için okula gitmek zorunludur. Okulların çoğu parasız devlet okullarıdır.
Danimarka'da eğitimin özel bir biçimi de yetişkinler için açılmış halk okullarıdır. Ge­nellikle köylerde ve kırsal bölgelerde bulunan bu okulların, burada yaşayan halkın eğitim düzeyini yükseltmekteki katkısı büyüktür. İsteyen her yetişkin, halk okullarına girebilir. Bu okullara girişte hiçbir koşul aranmaz ve sınav uygulaması yoktur. Kopenhag, Ârhus, Odense ve Roskilde'deki üniversitelerin yanı sıra ülkede çok sayıda akademi ve yüksek teknikokul vardır.
Danimarka edebiyatının kökleri oldukça eskiye dayanır. Ortaçağ Danimarka'sındaki yaşantıyı sergileyen baladlar ile dünyanın pek çok ülkesinde bugün de okunan ünlü yazar Hans Christian Andersen'in masalları Dani­marka edebiyatında önemli bir yer tutar.
Kuzey Denizi'nde bulunan petrol ülke ekonomisi için büyük yarar sağlamış ve petro­le ilişkin sanayiler önem kazanmıştır. Turizm de önemli bir gelir kaynağıdır. Sanayide çalışan işçi sayısı tarımda çalışanlardan fazla­dır. Ama yurtdışına satılan ürünler içinde tarım ürünlerinin yeri hâlâ ağırlık taşır ve bunlar çoğunlukla İngiltere'ye satılır. Dani­marka 1973'te, İngiltere ile aynı zamanda Avrupa Ekonomik Topluluğu'na katılmıştır.
Danimarka günümüzde, dünyada kişi başı­na düşen gelirin en yüksek olduğu ülkelerden biridir. Oysa tarihi boyunca hep böyle zengin değildi. 100 yıl öncesine kadar, çiftçilerin geçimlerini güçlükle sağladıkları yoksul bir ülkeydi. Köylüler toprağın büyük bölümünü ellerinde bulunduran az sayıda toprak sahibi­nin emrinde, düşük ücretlerle çalışırlardı. O dönemde bol buğday üreten Danimarka Av­rupa'nın öbür ülkelerine tahıl satardı. Aynı dönemde Amerika kıtasının yerleşime açılan geniş topraklarında buğday üretimine başlan­dı ve milyonlarca ton buğday çok ucuza üretilerek Avrupa'ya gönderilmeye başlanın­ca, Danimarka bu rekabete dayanamadı, neredeyse iflasın eşiğine geldi.
Bu döneme ilişkin olarak, "Ülkeyi inekler, domuzlar ve tavuklar kurtardı" sözü, doğru­luk payı çok olan şakalardandır. Buğdaylarını satamayan çiftçiler inek, tavuk ve domuz beslemeye yöneldiler. Kısa bir süre sonra da Almanya ve İngiltere gibi komşu ülkelere binlerce ton tereyağı, yumurta ve et satmaya başladılar. Uyumlu bir birlik içinde çalışmak­la ün kazanan Danimarkalı çiftçiler koopera­tifler oluşturarak ülke çapında örgütlendiler.
Çiftçiliğin hâlâ çok önemli olduğu Dani­marka son zamanlarda sanayisini geliştirme­ye ağırlık vermektedir. Danimarka'da üreti­len besin maddelerinin arasında tereyağı, süttozu, şekerpancarından elde edilen şeker, jambon ve domuz pastırması önemli yer tutar. Danimarka'nın Kopenhag'da üretilen ve dışa­rıya satılan en önemli ürünlerinden biri de ünlü birasıdır. Ayrıca gümüş ve cam eşya, çimen­to, metal, kâğıt, tarım makineleri ve mobilya gibi sanayi kolları da önemlidir. İnce porselen yapımında kullanılan kaolinin bulunduğu Bornholm Adası ustalıkla yapılmış çömlekle­ri ve porselenleri ile tanınmıştır.
Ülkenin her yerinden kolayca denize ulaşıl­dığı için balıkçılık ve gemi yapımcılığı önemli sanayiler arasındadır. Danimarka'yı çevrele­yen sularda bol balık bulunur. Morina, uskumru, yassı balıklar, karides ve ringa en çok bulunan balık çeşitleridir. Danimarka'nın bü­yük bir ticaret filosu vardır. Gemiler, dizel motorları, mandıra ve çiftliklerde kullanılan elektrikli aletler ve makineler de ülkede üretilir ve dışarıya satılır.
Danimarka'nın iletişim ve ulaşım olanakları çok gelişkindir. İyi yapılmış yollan, hızlı dizel trenleri, çok sayıda köprüsü ve adalar arası iş­leyen feribotlar bulunmaktadır. Falster ve Seeland adalannı birbirine bağlayan köprü Avru­pa'nın en uzun köprülerinden biridir.
Danimarka'da bisiklet çok kullanılan ula­şım araçlarından biridir ve anayolların yanı sıra, özel bisiklet yolları bulunur.

Tarih
İnsanların Taş Devri'nden beri yaşadığı Da­nimarka'da geçmiş dönemlere ilişkin birçok eski kalıntı, araç gereç ve silah bulunmuştur. İS 4.-11. yüzyıllar arasında İngiliz Adaları'na ve Avrupa'nın öteki bölgelerine dalga dalga akın eden istilacılar bu topraklardan yola çıkmışlardı. Adaları anakarayla bir krallık altında birleştiren Kral Gorm'un torununun torunu Canute, Danimarka, Norveç ve Gü­ney İsveç'in yanı sıra İngiltere'nin de kralı oldu. Ama Danimarka, Canute'un ölümün­den kısa bir süre sonra İngiltere ve Norveç topraklarını yitirdi.
Danimarka 12. yüzyılda Baltık Denizi'nin güney kıyılarında yaşayan Vendlerle ve aynı denizin doğu kıyılarında yaşayan Estonyalılarla savaştı. Bu dönemde Kral Valdemar'ın önderliğinde birçok saray ve kilise yapıldı; ayrıca ilk Danimarka yasaları oluşturuldu.
1397'de Danimarka'nın ilk kadın yöneticisi olan Margrethe İskandinavya'yı tek bir kral­lık altında birleştirerek Kalmar Birliği'ni kur­du. Ölümünden kısa bir süre sonra İsveç birlikten ayrıldı, ama Norveç 1814'e kadar Danimarka'nın egemenliğinde kaldı. Devlete yüzyıllar boyunca gelir getiren önemli bir kaynak da Baltık Denizi ve Sund Boğazı'ndan geçen gemilerin ödediği paraydı. Paraların toplandığı yer ise Shakespeare'in ünlü oyunu Hamlef'm geçtiği Helsingör'dü. O dönemden kalma Kronborg Şatosu hâlâ yerli yerinde durmaktadır.
Danimarka I. Margrethe döneminde Bal­tık'ın en güçlü ülkesi oldu ve ticareti çok gelişti. Ama sonraki 300 yıl içinde, özellikle de İsveç ile yaptığı bir dizi uzun savaş sonucu gücünü yavaş yavaş yitirdi. III. Christian'ın yönetimi sırasında (1534–59) Luthercilik ülke­ye kavgasız gürültüsüz girdi ve Danca ilk Kut­sal Kitap (Tevrat-İncil) bu yıllarda basıldı.
Kopenhag ve çevresindeki yapılaşma IV. Christian zamanında gelişti. Ne var ki, girişti­ği savaşlarda başarısız olan IV. Christian Güney İsveç'teki son Danimarka topraklarını da terk etmek zorunda kaldı.
1479'da kurulan Kopenhag Üniversitesi'nden astronomi bilgini Tycho Brahe ile ışık hızını hesaplayan Ole Römer gibi büyük bilim adamları yetişti. İsveç'le yapılan savaşlar Danimarka'ya çok şey kay­bettirmekle birlikte, bu dönemde ticaret ge­lişti ve köylülerin yaşam koşulları iyileşti. Ne var ki, Napolyon Savaşları'nda Fransa'nın yanında yer alan Danimarka büyük bir yıkıma uğradı. İngiliz ordusu Kopenhag'a iki kez saldırdı. 1814'te İsveç Norveç'i aldı. 1848 ve 1864'te Almanların saldırısına uğrayan Dani­marka, güney eyaleti Schlesvrig-Holstein'ı Al­manya'ya bırakmak zorunda kaldı. Ama 1919' da Schleswig'in bir bölümü burada yaşayanların isteği üzerine Danimarka'ya geri verildi.
1849'da kralın gücü sınırlandırıldı ve parla­mentoya dayalı ilk anayasa kabul edildi. Danimarka II. Dünya Savaşı sırasında Al­manların işgaline uğradı. 1949'da Kuzey At­lantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) üye oldu. 1973'te Avrupa Ekonomik Topluluğu'na ya da öbür adıyla Ortak Pazar'a girdi.



MsXLabs.org & Temel Britannica

DereeN - avatarı
DereeN
Ziyaretçi
17 Ekim 2008       Mesaj #5
DereeN - avatarı
Ziyaretçi
Danimarka Krallığı, ya da kısaca Danimarka Kuzey Avrupa’da Baltık Denizi ile Kuzey DeniziJutland Yarımadası ve dört yüz seksen üç ada üzerinde kurulmuş olan en küçük İskandinav ülkesi. Güneyinde Almanya, doğusunda Baltık Denizi, batısında Kuzey Denizi ile çevrilidir. Dünyanın en büyük adası olan Grönland da Danimarka’ya bağlıdır. (Dancada ''Danmark'') Kopenhag (''København''). Danimarka anayasal bir monarşi olup, devlet başkanı 2'inci Margrethe'dır. Faroe Adaları da Danimarka'ya aittir. İzlanda ise 1944'de dek Danimarka'nın egemenliği altında kalmıştır.

Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjaelland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjaelland, dar bir boğaz olan Sont Boğazı ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, (bir köprü ile Jylland'a bağlı olan) Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir. Ülkenin güney komşusu Almanya'dır.

Danimarka 1973'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.


Fizikî Yapı


Yüzölçümü 43.092 km2 olan ülke, Jutland Yarımadası ile 483 adadan müteşekkildir. Jutland Yarımadası Kuzey Avrupa düzlüğünün bir uzantısıdır. Kuzeyde Limfiyord Boğazı ile ayrılan yarımadanın batı kıyıları düzgün ve kum alanlarıyla kaplıdır. Kum alanlarının doğusunda bataklıklar yer alır. Son derece girintili, çıkıntılı olan doğu kıyılarında verimli moren (buzultaş) ovaları bulunur. Ovaların düzlüğünde seyrek rastlanan tepelerin en yükseği 173 m ile Yding Skovhoj’dur. Doğu kıyılarının açıklarında Büyük Fionie, Syaelland, Seeland ve Lolland adalarıyla birlikte yüzlerce küçük ada vardır. Buraya bağlı olan Grönland % 90’ı buzlarla kaplı, yüksek yayla görünümündedir.Yüzölçümü küçük olan Danimarka’nın yüksekliği fazla olmadığından, akarsuları da küçüktür. En uzun akarsuyu Jutland’daki Guden Irmağı (160 km), Stor Irmağı (100 km), Skern Nehri (90 km), Fyn adasındaki Odenja Nehri (60 km) ile Sjelland Adasındaki Sus Nehri (82 km) Danimarka’nın belli başlı ırmaklarındandır.Önemli bir gölü yoktur.


İklim


İklim, fizikî yapıdan dolayı her yerde aynı özelliği gösterir. En sıcak ayda sıcaklık 15-17°C, en soğuk ayda ise 0°C civarındadır. Yağışlı gün sayısı yılda 130-180 gün arasında değişir. En yağışlı aylar ağustos ve ekim olup, yağış ortalaması 130-180 mm, Batı Jutland’da ise 800 mm’dir. Rüzgârlar genellikle batıdan eserler ve çok serttirler.Katlegat ile Baltık Denizi arasındaki boğazların sert kışlarda aylarca donmuş şekilde kalmalarına rağmen Jutland kıyısı buz tutmaz. Kış ve sonbahar ayları fırtınalı geçer. Danimarka’da nisan ve haziran aylarında senenin en güzel günleri yaşanır.


Tabiî Kaynaklar

Tabii kaynakları bakımından oldukça fakirdir. Yüzölçümünün % 10’unu kaplayan ormanların büyük bir kısmı halkın yaptığı ağaçlandırma çalışmaları ile meydana gelmiştir.Kayın, meşe ve kozalaklı ağaçlar yaygındır.Arâzinin doğu kısmında verimli ovalar bulunurken, diğer kısımları mer’a veya kırlık arâzidir. Yabâni hayvanların bir özellik göstermediği Danimarka’da, mâden olarak porselen kili, granit, tuğla yapımında kullanılan kil, turba ile tebeşir yatakları ve az miktarda kömür yatakları bulunur. Balık bakımından kıyıları zengindir. Balıkçılar,Baltık denizinde ve Kuzey denizinde bol miktarda balık avlarlar.


Nüfus ve Sosyal Hayat


Halkın hemen hepsi yerliler olan Dan’lardan meydana gelir. Azınlıkları Alman, Eskimo, Mûsevî ve göçmen işçiler teşkil eder. Nüfus yoğunluğu başşehri olan Kopenhag’ın bulunduğu Sjelland Adasında fazladır. Ülkede ortalama nüfus yoğunluğu km2 ye 119 kişidir. Jutland Yarımadası diğer meskûn adalar içerisinde yoğunluğu en az olanlarındandır.Yarımadanın yerleşim bölgeleri genellikle doğu kıyılarındaki verimli ovalar üzerine kurulmuştur.Nüfus artışı hemen hemen yok denecek kadar azdır (binde 4). Halkın % 67’si şehirlerde, kalanı ise köylerde yaşar. Hıristiyan olan halk Protestan mezhebine bağlıdır. Kullanılan resmi dil Danca olup, kendi grubunda olan diğer İskandinav dillerinden İsveççe ve Norveççeye çok benzemektedir. Öğretimin devlet tarafından parasız olarak yapıldığı ülkede okuma-yazma bilenlerin toplam nüfusa oranı % 100’dür. Edebiyat dallarından çocuk edebiyatı oldukça gelişmiştir. Halk için deniz ulaşımında feribot, kara ulaşımında ise bisiklet vazgeçilmez araçlardandır. Hayat standardı bakımından Avrupa’da ikinci gelmektedir. İki milyon insan atletizm kulüplerine kayıtlıdır. Futbolda 1992 Avrupa Kupasını kazandı.

Siyasi Hayat

Meşrûtî bir idâre vardır. 10 Eylül 1920 târihinde kabul edilen anayasaya göre Danimarka, anayasa düzeninde kral tarafından yönetilir. 27 Mart 1953 tarihli kânuna göre de hükümdar soyundan olan kadınlar da tahta çıkabilir. 4 yıl içinde seçilen 179 üyeli bir meclisi vardır.Kral, kânunları tatbik ve yürütme yetkisine sâhiptir. Parlamentoda kurulan bir hükümet icrâ işinde krala yardımcı olur. Kral parlamentoda başbakanı tâyin eder.

Ekonomi

Damimarka’da hayvancılık çok gelişmiştir. Et, süt ve süt ürünleri, Avrupa piyasasında son derece makbuldür. Nüfûsun % 16’sı tarım alanında çalışır. Ülke topraklarının üçte ikilik kısmında ekim yapılır. Arpa, buğday ve şekerpancarı yetiştirilen ürünlerin başında gelmektedir. Balıkçılık, bilhassa açık deniz balıkçılığı ileri seviyededir. Batı Jutland kıyılarındaki Esbjerg en önemli balıkçı limanıdır. Balık yağı ve diğer balık ürünleri üretimi ve işlenmesi için gelişmiş fabrikalar yapılmıştır. Tabiî kaynaklardan mahrum olmasına rağmen sanâyi ileri bir seviyededir. Dışardan alınan ham petrol ve hammaddeler işlenir. Sanâyi liman şehirlerinde fazladır. Gemi yapımı ve fabrika makinalarının yapımı ileri seviyededir. Sanâyi makinaları, gemi ve tersâne inşâ sanâyiinde dünyânın önde gelen ülkelerindendir.Hayvan ürünleri (et, süt, süt mâmülleri vs.), balık ve balık ürünleri, gemi, sanâyi makinaları, diğer ülkelere kurulan tersâneler ülkenin başlıca ihraç mallarıdır. İşlenmiş petrol satışı da mühimdir. İthal malları arasında yiyecek maddeleri, gübre, tohum, işlenecek hammadde başta gelmektedir. Ticâretini genellikle batı Avrupa ülkeleri, ABD ile yapar.



Odense Danimarka'nın üçüncü büyük şehridir. Nüfusu 140 binden fazladır. Ayrı zamanda Funen adalarının başkentidir. Ünlü yazar ve şair Hans Christian Andersen, 2 Nisan 1805 günü Odense şehrinde doğmuştur.



Orhus ya da özgün adıyla Århus, Danimarka'nın ikinci büyük kentidir. Danca'da "Århus", İngilizce'de "Aarhus" olarak yazılır.
Bir liman kenti olan Århus, ülkenin Yülen (İngilizce Jutland ya da Danca Jylland) yarımadasının kuzeydoğusunda yeralır. 2004 Sayımına göre 228.547 kişinin yaşadığı kent, Århus ilinin de merkezidir. Kent düz, verimli ve ormanlık bir alan üzerinde kuruludur. Tarımsal ürünlerin dışsatımı ile, kömür, demir gibi madenlerin dışalımında kentin limanının önemi büyüktür.
Kentte gezilip görülecek yerler arasında; 13. yüzyıldan kalma, ülkenin ve kuzey Avrupa'nın en büyük kilisesi olan katedral, Danimarka'nın geçmişindeki yapıların yakın zamanda yapılmış tıpkılarının bulunduğu eski Dan yaşamını canlandıran Gammel By ("eski kent"), Bitkibilimi (Botanik) bahçesi, Tivoli eğlence bahçesi ve kentin sanat müzesi sayılabilir. Kent ayrıca, ülkenin önemli üniversitelerinden birini de barındırır.


C385rhus RC3A5dhus




Bazi Düyaca Ünlü Danimarkalılar

Hans christian andersen 1869

Hans Christian Andersen (2 Nisan 1805 - 4 Ağustos 1875) Danimarkalı masal ustası, oyun, roman, şiir, gezi kitabı ve biyografi yazarı.
2 Nisan 1805'te bir ayakkabıcının tek oğlu olarak dünyaya geldi. 11 yaşındayken babasının ölmesi üzerine okulu bıraktı ve annesiyle birlikte temizlikçi ve çamaşırcı olarak çalışmaya başladı. 1819'da tiyatro oyuncusu olmak ümidiyle gittiği Kopenhag'da başarılı olmadı ve 1828'de Kopenhag Üniversitesi'ne girdi.
1829'da ilk önemli yapıtı sayılan 'Holmen Kanalından Amager Adasının Doğu Ucuna Bir Yürüyüş'ü yayımladı. Almanya, Fransa, İtalya, Türkiye ve İngiltere'ye geziler yaptı ve yolculuklarından gezi kitaplarına birçok malzeme çıkardı. Oyun yazarlığındaki başarısız girişimlerinden sonra köleliğin kötülüklerini anlattığı Mulatten (1840) ile dikkat çekti. 'Doğaçlamacı' (Improvisatoren, 1835) ve 'İki Barones' (De to Baronnesser, 1847) romanlarından en tanınmışlarıdır.
Asıl başarısını 'Kibritçi Kız', 'Küçük Claus ve Büyük Claus' ve 'Güzel Prenses ve Bezelye' gibi masalları içeren 'Çocuk Masalları' (1835) kitabıyla yakaladı. Masallarının bazılarında iyiliğin ve güzelliğin zaferine olan iyimser bir inanç açığa vurulurken, bazıları da oldukça kötümser ve acıklıydı ve kendi yaşamından güçlü izler taşıyordu.
1872'ye kadar masal yazmayı sürdüren Andersen 4 Ağustos 1875'te Kopenhag'da hayata veda etti.
Kendine özgü masal anlatma yöntemiyle çocuk edebiyatına gerçek bir yenilik getirdi. Gündelik dilin deyimlerini ve kalıplarını kullandı. Masallarının çoğu Türkçeye de çevrildi.

Türkçede Andersen

'Kibritçi Kız', 'Kıt Akıllı Karga', 'Andersen'den Masallar', 'Kursun Asker', 'Sinderella', 'Bülbül', 'Andersen Masalları 10 Masal', 'Uçan Sandık', 'Çirkin Ördek Yavrusu', 'Andersen Masalları'çıplak kral karlar kraliçesi Leylekler papatyaile bülbül




Tycho Brahe
Tycho Brahe, asıl adıyla Tyge Ottesen Brahe (d. 14 Aralık 1546 - ö.Brahe 1601), Kopernik'in ölümünden 3 yıl sonra doğdu. Asil bir soydan geliyordu, babası bir şatonun yönetici ve nüfuzlu biriydi. O doğmadan önce babası onu amcasına vermeye taahhüt etmesine rağmen bunu sonra yerine getirmeyince, danimarka donanmasında subay olan amcası Jørgen tarafından kaçırılmıştır.
Küçüklüğünden beri yıldızlara ve gökyüzüne merak saran bir çocuk iken 1559'da kopenhag üniversitesindeyken şahit olduğu güneş tutulması onda bir tutku yarattı, ne var ki amcası onu Danimarka'nın siyasal yaşamının önemli kişilerinden biri yapmak istiyordu. Bu yüzden onun hukuk okumasını istedi ve Leipzig'e yolladı. Gündüzleri hukuk eğitimi gören Brahe, geceleri ise gökyüzünü gözlemliyordu.
1563'de iki parlak gezegen olan jupiter ile satürn'ün kavuşumlarından biri gerçekleşti. Eski kavuşum tablolarına göre bu olay önemli bir miktar hatalı verildiğini saptadı. Bu onun ilk kayıtlı gözlemi oldu, ve bunu ilkel bir yolla sadece bir çift pusula ile yapmıştı.
Amcası Jorgen 1565'de ölünce, Brahe hukuk okumayı bıraktı ve Almanya'ya Rostock üniversitesine gitti. Buradaki bir düelloda daha sonra burnunun bir kısmını kaybedecektir.
1571'de daha sonra "tycho'nun yıldızı" olarak anılacak Cassiopedia takım yıldızında parlak bir yıldızı keşfetti. Onun gerçek yapısıyla ilgili bir şey bilmemekle birlikte konumu hakkında kesin ölçümler yaptı. Haftalar geçtikten sonra giderek solan bu yıldız zamanla gökten kayboldu. (bunun bir supernova olduğu düşünülüyor)
Artık Brahe ünlü biri olmuştu. Danimarka kralı işini sürdürmesi için kendisine tam donanımlı bir gözlemevi verdi ve adına bir fon açtı. seçilen yer baltık denizindeki Ven adasıdır. orada Tycho Brahe, Uranibourg (gökyüzü şatosu) ve Stejnebourg (yıldız şatosu) adını verdiği iki gözlemevi yaptırdı. Burada kendini astronomiye adayan Brahe gözlemlerini sürdürdü. 777 yıldızın konumunu ölçtü ve katalog hazırladı elinde hiçbir teleskop olmamasına rağmen ölçümlerinde 1-2 dakikadan daha fazla hata yoktur. Ayrıca öğrencisi Johannes Kepler'in eliptik gezegen yörüngeleri yasasını biçimlendirmesine yardım etti.
Ancak şu da var ki, Brahe kısmen dinsel gerekçelerle Kopenik'in kuramlarını kabul etmedi. Onun yerine melez bir sistem benimsedi. Buna göre gezegenler Güneş'in etrafından dönüyor. Ancak Güneş ile Ay ise Dünya'nın çevresinde bir yörüngede bulunuyorlardı.
Zamanla bazı meselelerden ötürü ve Danimarka kralı ile kimi dostlarının ölümü nedeniyle Ven adasındaki yaşamı bozuldu ve ona ait fon kesildi. Buna bir neden de sinirli yapısı, kiracılarına karşı acımasız oluşu ve kendisine verilen görevleri reddetmesiydi. Bunun üzerine adayı terk ederek imparatorluk matematikçisi olarak Prag'a gitti. Ancak orada aradığını bulamadı.
Tycho aceleci, hoşgörüsü olmayan, utanmazlık derecesinde bencil, çoğu zaman da acımasız bir adam olarak bilinir fakat aynı zamanda zeki, kibar ve çalışkandı. Brahe 24 kasım 1601'de 55 yaşındayken ansızın öldü. Johannes Kepler'in hocası ve bir nevi rakibidir. Öldüğünde tüm mirasını ona bırakmıştır. 24 Ekim 1601) Danimarkalı simyacı ve astrolog.

Kopenhagta gezilecek yerler
Şehir merkezindeki, Walt Disney in Disneyland ine ilham kaynagı olan 150 yıllık
Rivodli bahçesini gezebilirsiniz. Christiansborg Satosu ve Queens şatosunun da yer aldıgı liman bölgesini de ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Kopenhag ın içinde ve hemen dısında çağdas bir sanat , kültür ve dizayn hazinesi mevcuttur. Dünyanın kesinlikle en iyi yerleştirilmiş ve dizayn edilmis Modern Sanat Müzelerinden biri olan
Louisiana, Kopenhag ın hemen kuzeyinde, denizin karşı yakasındaki İsveç
manzarasina sahiptir. Shakespeare in Hamlet'inin geçtigi yer olan Ellsinore
(Helsingor) ve Kronborg un hemen yakınındadır. Kopenhag da ayrıca; 1969 da
isgal edilen ve o zamandan bu yana 1000 kisilik alternatif bir toplumun
ikamet ettiği bir alan olan; bir çok sanatçı, küçük ölçekli bir çok
alternatif iş, ayrica eski hippiler ve onlarin çocuklari ve torunlarina ev
sahipligi yapan, şehir içinde bir şehir, Christiania yı da ziyaret etmek
isteyebilirsiniz. Christiania bir çok güzel restorana da sahiptir.

Danimarka'nın Başkenti Kopenhag şehri Kanallarla bölgelere ayrılmış görünümlü bir şehirdir. Kopenhag şehrinin Nüfusu yaklaşık 1. 5 milyon civarındadır. Baltık denizinin havası dört mevsim etkisini göstermektedir. Ayrıca Kopenhag Liman evleri yani Nyhavn Evleri şehrin simgelerindendir. Şehre çıktığınızda sizi Pandomim yapanlar ve müzisyenler karşılıyor. Bunların yanında Tivoli Bahçeleri bulunmakta. bu bahçeler şehir eğlencesinin en önemli yerlerinden birtanesini oluşturmaktadır. Gezilecek yerler arasında Ünlü Cristian Andersen'in yaşadığı ev,ayrıca Kopenhag'ın simgesi olan Little Mermaid ve Tussaud Mumya Müzesi gezilecek diğer yerlerdir.



Danimarka'dan Kareler

Denmark by Bl4ckSt4r
Denmark by AnkE1

Denmark by raphspam

Green Denmark by grugster

Denmark 2 by gocrackthesky

denmark by in my mind

arasında
Son düzenleyen asla_asla_deme; 28 Ağustos 2010 16:09
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
28 Mart 2010       Mesaj #6
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Danimarka (Danmark) ve Danimarka Tarihi

Bir yarımada ülkesi olan Danimarka'nın doğusunda Baltık Denizi, kuzey ve batısında Kuzey Denizi ve güneyinde Almanya yer alır.

Tarihi:
ülkeye 9. yüzyıldan itibaren yerleşmeler kurulmuştur. Kalmar Birliği döneminde (1396-1532) Norveç ve İsveç, Danimarka'nın önderliğinde birleşmiştir. Ancak bu birlik uzun sürmemiş, 1645'te şimdiki yerinde Danimarka Devleti kurulmuştur.

2. Dünya Savaşı'nda tarafsız kalmasına karşın Alman kuvvetlerince işgal edilmiştir. Danimarka, NATO'ya girmesine rağmen topraklarında ABD'nin hava üssü kurma isteğini kabul etmemiştir.

Yüzey şekilleri:
Almanya kara kütlesinin Kuzey Denizi'ne doğru devam eden Yutland (Jutland) Yarımadası üzerinde yer alır. Bu sahada büyüklü küçüklü 500 kadar ada bulunur. Bu nedenle Danimarka bir yarımada ve adalar ülkesidir. Hem Yutland, hem de adaların büyük bir bölümü dalgaların aşındırma ve biriktirme faaliyetleri ile şekillenmiştir. Kuzey Denizi'ne bakan kıyılarda dalgaların oluşturduğu kumsallar yaygındır. Ülkenin büyük bir bölümü, buzulların taşıdığı morenlerle örtülüdür. Kıyılarda buzulların aşındırması sonucu oluşmuş geniş tabanlı vadilere sahip girintili çıkıntılı kıyılar (fiyord) görülür. Çok hafif engebeli bir yüzey şekline sahiptir; en yüksek tepe 200 m'yi aşmaz. Ayrıca ülkede çok sayıda küçük göl bulunur.

İklimi ve bitki örtüsü:
Kuzeyde yer alan Danimarka'da nemli ve soğuk iklim etkilidir. En soğuk ayın ortalaması (Ocak) 0°C, en sıcak ayın ortalaması (Temmuz) 16°C dolayındadır. Bütün mevsimler yağışlı geçer, ülke doğal bitki örtüsünün önemli bir bölümünü kaybetmiştir. Yapay yollardan yetiştirilen ormanlar görülür. Kıyılardaki kumul sahalarında çok sayıda yerli ve göçmen kuş barınır. Çok sayıda millî park kurulmuştur.

Nüfusu ve yerleşmesi:
Nüfusunun büyük çoğunluğunu Danimarkalılar oluşturur. Nüfusun üçte ikisi, Yutland Yarımadası'nın doğu kesiminde ve başkent Kopenhagen (Kopenhagın)'ın bulunduğu doğudaki Seeland (Silend) adasında bulunur. Geriye kalan nüfus kasaba ve köylerde yaşar, ülkede, kırsal yerleşmelerle kentler arasında iyi ulaşım sağlandığından kentlere rağbet azalmış ve küçük yerleşmeler gelişme göstermeye başlamıştır.

Başkent Kopenhag (Kopenhagen)
, ülkenin en önemli şehri olup uluslararası hava ve deniz ulaşımı ve turizm açısından önemli bir yere sahiptir. Arthus ile Odense, diğer önemli kentleridir.
Ekonomisi: Danimarka, tarım ve sanayi alanında gelişmiş bir ülkedir. Tarım ürünlerinden alınan verim yüksektir. Toprakların yarıdan fazlasında tarım yapılır. Önemli ürünleri; arpa, çavdar, buğday ve yulaftır. Meyve, sebze ve şeker pancarı da üretilir. Büyükbaş hayvancılık yaygındır. Dünyada süt üretiminde önde gelir. Danimarka, dünyanın en çok domuz besleyen ülkesidir. Kuzey ve Baltık denizlerinde avlanan balığın bir bölümünden konserve yapılır.
Danimarka'nın linyit ve kuzey denizinden çıkarılan petrol dışında maden ve enerji kaynakları yoktur. Sanayi sektörü tarım ürünlerine dayalı olarak ilerlemiştir. Bu nedenle gıda sanayii (konserve, et ve süt ürünleri) gelişmiştir. Bunun yanında makine, kimya, gemi ve çelik sanayii de ileri durumdadır.

Danimarka; makine, taşıt araçları, kimyasal madde, et, balık ve balık ürünleri ihraç eder. İthal ürünlerini ise ham madde oluşturur.

Türkiye; Danimarka'dan telsiz ve telefon cihazları, deniz taşıtlarında kullanılan diesel motor, bazı ilâçlar, enzimler, döküm kalıpları ve tıbbî aletler almaktadır. Danimarka'ya; deri giyim eşyası, sentetik iplik, tütün ve dayanıklı tüketim malları satar.


DANİMARKA'YA BAĞLI DİĞER ÜLKELER

GRÖNLAND:
Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde büyük bölümü (% 84'ü) 1600 m'ye kadar ulaşan kalınlığında buzullarla kaplı olan adanın yüzölçümü 2.175.600 km2, nüfusu 56.000, başkenti Godthaab (13 bin nüfuslu), okuma-yazma bilmeyenlerin oranı % 1, kişi başına düşen millî geliri oldukça yüksektir, 985-986 yıllarında Danimarkalıların koloni kurduğu dünyanın en büyük adası olan Grönland, NATO'ya alınmış; 1953'te ABD'nin askeri üsleri kurulmuş, 1953'te ise Danimarka'nın bir parçası olmuştur.

Adada kurutulan çayır otları ile koyun beslenir ve bazı bahçe ürünleri üretilir. Halkın büyük bölümü balıkçılık, avcılık ve koyunulukla uğraşır (261 000 ton balık ihraç eder). Balık konservesi, kurşun, çinko ve el işi ürünleri ihraç edilir. Doğal kaynakları arasında metaller, demir, kömür ve uranyum vardır.


FAEROE (FAR ÖER) ADALARI:
28 adadan oluşan bu ada grubu Kuzey Atlas Okyanusu'nda Shetland'ın 322 km kuzeybatısındadır. 1399 km2 olan ada grubunun nüfusu 47.500, başkenti Thorshav'dır.

Bu adalarda halkın büyük bir bölümü balıkçılık yapar, koyun besler, sebze üretir; ulaşım ve ticaretle uğraşır. Adadaki önemli sanayi ürünleri, balık konservesi, gemi ve el işlemeleridir.

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #7
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Danimarka

(Dan.: Danmark, Fr.: Danemark, İng.: Denmark),
Orta Avrupa'nın kuzeyinde devlet.

Jutland (Dan.: Jylland) Yarımadası ile 100 kadarı yerleşilmiş 500'e yakın adadan meydana gelir (en büyükleri Sjaelland, Fyn, Lalland, Falster, Mön ve Bornholm). Karadan yalnız Almanya ile 68 km.lik bir sınırı olan Danimarka, öteki yönlerde Kuzey ve Baltık denizleri ve bu denizleri birbirine bağlayan boğazlarla çevrilir.

Bütünüyle son derece düz ve alçak bir ülkedir (en yüksek yeri 173 m). Kuzey Slesvig'deki küçük Alman azınlığı dışında, nüfusun tamamına yakını Danimarkalıdır ve İskandinav ülkeleri içinde nüfus yoğunluğu en yüksek olanıdır. %98'i Protestan (Lutherci) olan Danimarkalıların kır ve kentlere dağılışı hemen hemen eşittir.

Hammadde kaynaklarınca fakirdir. Endüstri, komşuları Almanya ve İsveç kadar gelişmemiştir. Bununla beraber ithal edilen hammaddelerle kendine yetecek düzeyde endüstrileşmiştir. Danimarka ekonomisinin, ülkeyi Avrupa'nın en kalkınmış, ulusal geliri en yüksek devletlerinden biri durumuna koyan asıl önemli kesimi, entansif ve endüstrileşmiş biçimde uygulanan tarım ve özellikle hayvancılıktır. Öte yandan bu işlerde dünyanın en iyi örgütlenmiş "kooperatifçiliği" uygulanır. Sonuç olarak üretim ve verim yüksektir. Ekonominin başka önemli iki kolu da balıkçılık ve deniz ticaretidir.

Dünyanın en büyük adası olan Grönland ile Far Öer Adaları Danimarka'ya aittir. İzlanda, 1944'te bağımsız bir devlet olarak Danimarka'dan ayrılmıştır. 10. yüzyılda, Kral Harald Bluetooth, Danimarka'nın tümünü ve Norveç'in bazı bölgelerini bir krallık altında topladı. Bluetooth, Hristiyanlığı kabul eden ilk Danimarka kralıydı. 12. yüzyılın başlarında Hristiyanlık oldukça yaygınlaştı ve bağımsız olarak yaşayan klanlar, krala bağlandılar. Kral II. Valdemar döneminde Kuzey Almanya ve Estonya fethedildi. 13. yüzyılın sonları, Danimarka için iç mücadeleler dönemi oldu. 1282'de, Kral Eric, İngiliz Magna Carta'sına benzer bir belgeyi imzalamak zorunda kaldı. IV. Valdemar (1340-1375), krallığı parçalara ayırdı. IV. Valdemar'ın kızı Margaret döneminde, Danimarka, İsveç ve Norveç birleşerek Kalmar Birliği'ni oluşturdular (1397-1523). 15. yüzyılda Danimarka'da kilisenin desteklediği toprak sahibi soylularla, kralı destekleyen kentli orta sınıflar arasındaki çelişki belirginleşti. Bu çelişki, Martin Luther'in izleyicilerinden Hans Tavsen'in önderliğinde gelişen bir reform hareketine yol açtı. Kral III. Christian, Protestanlığı resmî devlet dini ilân etti. IV. Christian döneminde (1588-1648) Danimarka'da her alanda önemli gelişmeler oldu. Aynı dönemde Danimarka, Otuz Yıl Savaşı'na girdi. III. Frederik döneminde Güney İsveç Bornholm Adası ve Norveç'in bir bölümü, Danimarka'nın elinden çıktı ve İsveç'in egemenliğine girdi. Kral VI. Frederik döneminde bir toprak reformu yapıldı ve 1792'de Danimarka, köle ticaretini kaldıran ilk ülke oldu. Tüm Avrupa'yı etkileyen 1848 Devrimi Danimarka'da da siyasal değişikliklere neden oldu. 1849'da bir Kurucu Meclis toplanarak monarşiye son verdi. Yeni bir Anayasa kabul edildi. İki meclisli bir Parlamento oluşturuldu, temel hak ve özgürlükler kabul edildi.

I. Dünya Savaşı sırasında tarafsız kalan Danimarka gelişimini sürdürdü. 1939'da Almanya ile imzalanan saldırmazlık paktına rağmen, 1940 Nisanı'nda Danimarka, Nazi Almanyası tarafından işgal edildi. II. Dünya Savaşı boyunca, Danimarka halkı sabotaj ve grev eylemleriyle Nazilere karşı mücadele verdi. Nazi işgali 1945 yılının Mayıs ayına dek sürdü. 1953 yılında Anayasa'da yapılan temel değişiklikler sonucunda parlementonun aristokrat kanadı feshedildi, Grönland'a eşit bir statü tanındı ve kadınların da tahta vâris olabileceği kabul edildi IX. Frederik'in 1972 yılında ölmesi üzerine, yerine en büyük kızı II. Margaret geçti.

1949 yılında NATO'ya giren Danimarka; Norveç, İsveç, Finlandiya ve İzlanda ile birlikte oluşturduğu Kuzey Birliği'yle de diğer İskandinav ülkeleriyle ekonomik ve politik ilişkilerini geliştirdi.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
30 Ocak 2012       Mesaj #8
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Kuzey Avrupa'da İskandinavya'da başkenti Kopenhag olan ülkedir. Danimarka anayasal bir monarşi olup, devlet başkanı 2'inci Margrethe'dır. Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka'ya aittir. İzlanda ise 1944'e dek Danimarka'nın egemenliği altında kalmıştı. Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjælland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjaelland, dar bir boğaz olan Sont Boğazı ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, (bir köprü ile Jylland'a bağlı olan) Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir. Ülkenin güney komşusu Almanya'dır, İsveç doğu komşusudur.
Danimarka 1973'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

284sc
Temel bilgiler [değiştir]

  • Kara sınırlarının uzunluğu: 68 km (Almanya ile).
  • Kıyılarının uzunluğu: 7.314 km.
  • Başkent: Kopenhag (Danca: København).
  • En uzun ırmak: Gudenåen, 158 km.
  • En yüksek noktası: Yding- Skovhøj, 173 m.
  • Devlet başkanı: II. Margrethe.
  • Başbakan: Helle Thorning-Schmidt
  • Bağımsızlık: 8'inci yüzyıldan önce.
  • Meclis: Folketing. 179 üyeli, üyelikler dört yıllık.
  • Yönetim bölgeleri: 14 il (amtskommuner).
  • Din: %95 Lutherci Hıristiyan.
  • Para birimi: Danimarka Kronu (DKK) = 100 øre.
    284tz
    Danimarka'ya hakim olan ilk kavim 8. yüzyıl-11. yüzyıl hüküm süren Vikinglerdir. Savaşçı bir ulus olarak tanınan Vikingler batıda Britanya, İzlanda, Grönland ve hatta Kuzey Amerika'ya kadar ulaşarak sömürgeler kurdular. Doğuda ise Karadeniz ve Hazar Denizi kıyılarına kadar uzanan yerleşim birimleri kurmuşlardır. İngiltere'nin büyük bir bölümü bu dönemde Viking egemenliği altında kaldı.
    İskandinavyalı I. Harald (Danimarkalı) Mavi Diş Harald 980 yılında ilk defa olarak Danimarka ve Norveç'i birleştirerek bir krallık kurmayı başardı. Ayrıca Alman misyonerlerin etkisiyle Hristiyanlığı kabul etti. 1363 yılında Danimarka kralı IV. Valdemar'ın kızı I. Margrete, Norveç kralı VI. Håkon'la evlenerek iki ülkeyi bir bayrak altında birleştirdi. 1397 yılında İsveç, Norveç, Danimarka ve sömürgeleri (Faroe Adaları, İzlanda, Grönland ve Finlandiya) birleşerek Kalmar Birliği adı altında büyük bir İskandinav İmparatorluğu haline geldiler.
    1521 yılında İsveç Kalmar Birliği'nden resmen ayrıldı. Bu arada İskandinav ülkeleri Martin Luther tarafından Almanya'da başlatılan Protestan Reformu ile sarsıldı. Danimarka ve Norveç 1821 yılına kadar Danimarka-Norveç adı altında birlikte hareket etmeye devam ettiler. 19. yüzyılın başlarında Danimarka Napolyon Savaşları'yla temelinden sarsıldı. Birleşik Krallık filosu 1801 yılında Kopenhag'a saldırdı. Danimarka'nın müttefiki olan Fransa savaşı kaybedince Danimarka 1814 yılında imzaladığı Kiel Antlaşması uyarınca savaşı kazanan tarafın üyesi olan İsveç'e Norveç'i bırakmak zorunda kaldı.
    20. yüzyılın ilk yıllarında Danimarka'nın Karayiplerdeki sömürgeleri ABD'ye satıldı. Danimarka I. ve II. Dünya Savaşları'nda tarafsız kaldı. Ancak 9 Nisan 1940 tarihinde Nazi Almanyası tarafından işgal edildi. Buna karşılık Birleşik Krallık ordusu Faroe Adaları ve İzlanda'yı işgal etti. İzlanda 17 Haziran 1944 tarihinde bağımsızlığını ilan ederek Danimarka'dan ayrıldı. Faroe Adaları ise 1948'de Danimarka'ya geri verildi.
    Dünya savaşlarından sonra Danimarka tarafsızlık siyasetine son verdi. 1945 yılında Birleşmiş Milletler'e üye oldu. 1949 yılında ise NATO'nun kurucu üyelerinden biri oldu. 1 Ocak 1973 tarihinde de Avrupa Birliği'ne katılan Danimarka bazı konularda Avrupa Birliği'nin dışında kalmayı tercih etmektedir. Örneğin 2000 yılında yapılan bir referandumun reddedilmesi üzerine Danimarka Euro Alanı dışında kalmayı yeğlemiştir.
    284v7



Benzer Konular

9 Kasım 2009 / KisukE UraharA Mimarlık
29 Eylül 2011 / _VICTORY_ Taslak Konular
10 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Siyasal Bilimler