Arama

Liberland ve Liberland Tarihi

Güncelleme: 30 Nisan 2015 Gösterim: 2.057 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
30 Nisan 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Liberland
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Liberland ya da tam adı ile Özgür Liberland Cumhuriyeti, Avrupa kıtasının orta kesiminde Hırvatistan'ın Zmeyavets şehri ile Sırbistan'ın Başki Monoştor şehirleri arasında, Tuna Nehri'nin Hırvatistan bölümünde kalan batı yakasında ilan edilen devlettir.
Kurucu başkanı Vít Jedlička Çek Cumhuriyeti vatandaşı olup, Çek Cumhuriyeti'nde meclis dışında kalan Özgürler Partisinin mensubu konumundadır. Bağımsızlığın ilan edildiği bölge Hırvatistan ve Sırbistan'ın sınır anlaşmazlığının yaşandığı bölgelerin dışında olduğu ifade edilmiş, bu bölge üzerinde Hırvatistan ve Sırbistan'ın yanı sıra başka herhangi bir ülke tarafından da hak iddia etmediği belirtilmiş ve bölgenin terra nullius (Latince sahipsiz toprak) olduğu iddia edilmiştir.
Uluslararası alanda herhangi bir geçerliliği olmayan ve hukuki statüsü tartışmalı olan bu bağımsızlık ilanı neticesinde 7 km² alan üzerinde Liberland kurulmuş, ülke kurucusu tarafından da kendi bayrağı ve arması kabul edilmiştir.
Ülkenin kurulu bulunduğu bölgede yer alan Tuna nehrinin Liberland içerisinde kalan batı kıyıları uluslararası su olarak kabul görmektedir.
Bağımsızlık ilanını gerçekleştiren ülke, kurmuş olduğu internet sitesi üzerinde de vatandaşlık başvurusunun yapılabileceğini bildirmiştir. Söz konusu site üzerinde iki gün içerisinde 184 farklı ülkeden 18.729 başvurunun alındığı ifade edilmiştir.
Ülke kendi adına oluşturduğu sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada 16 Nisan 2015 tarihinde Avusturya konsolosluk görevlileri ile buluştuğunu bildirmiştir.
Liberland haritada Siga olarak ifade edilen yeşil bölgede ilan edilmiştir
520px Croatia Serbia border Backa Baranja svg

🌘 🚀

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
1 Nisan 2013 / tuOneLa Türk ve İslam Dünyası
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL Ekonomi
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık