Arama

Astronomi Tarihi

Güncelleme: 25 Mart 2012 Gösterim: 13.677 Cevap: 12
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
20 Mart 2008       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Astronomi Tarihi

Sponsorlu Bağlantılar
Eski çağların en büyük astronomları, İÖ 7. yüzyıldan sonra Babil ve Mısır astronomisinin bütün mirasına konan Eski Yunanlılar arasından yetişti. Bu bilginler ”durağan” yıldızların (birbirlerine göre konumları değişmeyen yıldızların) doğuş ve batışlarını saptadıkları gibi, gökyüzünde ”gezen”, yani durağan yıldızlara göre sürekli yer değiştiren beş tane de parlak gökcismi gözlemlediler. Eskiden Yunanca’dan türetilmiş planet sözcüğüyle anılan bu gezegenler aslında kendi ışığı olmayan, ama Güneş ışınlarını yansıttıkları için parlak görünen gökcisimleridir. Dünya’mız da Yunanlılar Güneş Sistemi’ndeki dokuz gezegenden yalnızca beşini biliyorlardı: Merkür, Venüs, Mars (Merih) , Jüpiter ve Satürn.


Eski Yunan’ın ilk büyük astronomi bilginlerinden Miletli Thales (İÖ yaklaşık 624-546) Ay ve Güneş tutulmalarının zamanını önceden saptamayı başarmış, ama tutulmaların nasıl gerçekleştiğini açıklayamamıştı. Bu bilgin Dünya’nın bir tepsi gibi düz olduğuna ve su üstünde yüzdüğüne inanıyordu. İÖ 6. yüzyılda yaşamış olan Sisamlı Pisagor, o çağdaki meslektaşlarının çoğu gibi hem astronom hem de ünlü bir matematikçiydi. Pisagor’a göre Dünya yuvarlak, daha doğrusu küre biçimindeydi ve evrenin merkezinde hareketsizdi; Güneş, yıldızlar ve gezegenler de onun çevresinde dolanıyordu. İÖ 3. yüzyılda gene Sisam (Samos) Adası’nda yetişmiş olan Aristarkhos, Güneş’in Dünya’nın çevresinde değil, tam tersine Dünya’nın Güneş’in çevresinde döndüğünü söyleyen ilk astronomlardan biri oldu. O zamanlar hiç kimsenin inanmadığı bu savıyla gerçeği yakalayan Aristarkhos, Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığını hesaplarken aynı başarıyı gösteremedi. Güneş’in Dünya’ya uzaklığını Ay ile Dünya arasındaki uzaklığın 20 katı olarak hesaplamıştı; oysa Güneş Dünya’mıza Ay’dan 400 kat daha uzaktadır.


Eski Yunan’ın en büyük astronomlarından biri İÖ 2. yüzyılda yaşamış olan Hipparkhos’tu. Trigonometri denen matematik dalını kuran bu bilgin, geliştirdiği trigonometri yöntemleriyle pek çok yıldızın konumunu belirledi. 850 kadar yıldızı kapsayan bir katalog hazırlayarak, bu yıldızları parlaklığına göre altı sınıfa ayırdı. Hipparkhos’un bu sınıflandırması bugünkü astronomların kullandıkları sistemin temelini oluşturur. Parlaklığı birinci dereceden ya da ”kadir ” ‘den olan yıldızlar uzun süre gökyüzünün en parlak yıldızları sayıldı. Ama çağımızda bu değerler yeniden gözden geçirildiğinde, parlaklığı sıfırın altındaki eksi kadirlerle ölçülen birçok yıldız olduğu anlaşıldı. Çıplak gözle belli belirsiz görülebilen en sönük yıldızlar ise altıncı kadirdendir.


Eski Yunanlı astronomların son büyük temsilcisi olan Klaudios Ptolemaios ya da Arapça’dan dilimize geçen adıyla Batlamyus, İS 2. yüzyılda Mısır’daki İskenderiye kentinde yaşadı. Pisagor gibi o da Dünya’nın evrenin merkezinde hareketsiz durduğuna ve yıldızların Dünya’nın çevresinde dairesel yörüngeler çizerek döndüğüne inanıyordu. Batlamyus’a göre, Güneş’in ve gezegenlerin Dünya’nın çevresinde dolanırken çizdikleri bu yörüngeler basit birer çember olamazdı; çünkü gezegenler arada bir yörüngeleri üzerinde geriye dönüyormuş gibi görünüyordu. Batlamyus bunu açıklamak için ” ilmek ” kavramını ortaya attı. Bu karmaşık sisteme göre her gezegen, Dünya’yı merkez alan büyük bir çemberin çevresinde daha küçük çemberler çizerek dolanıyordu. Aynı zamanda küçük çemberlerin merkezleri büyük çemberin üstünde batıdan doğuya doğru kayarak ilerlediği için ilmek denen eğriler çiziyordu.


Batlamyus bu evren modelini ”Matematik Derlemesi” adlı kitabında açıkladı.İS 2. ve 14. yüzyıllar arasında bu bilim yalnızca Arap astronomların katkılarıyla gelişti. Batlamyus’un çalışmalarını kendi incelemeleriyle geliştiren Araplar, bu ünlü astronomun kitabını el-Mecisti adıyla Arapça’ya çevirdiler. Bu çeviri bütün dünyanın ilgisini çekti ve yapıt Almagest adıyla anılır oldu. Parlak yıldızların bugünkü adları da Araplardan kalmadır. Astronomideki Eski Yunan geleneğini ve bilgi birikimini 8. ve 15. yüzyıllar arasında İspanya’daki Mağribiler aracılığıyla Avrupa’ya taşıyan da gene Araplar oldu.


Çağdaş astronomi Polonyalı bilgin Mikolaj Kopernik (1473-1543) ile başladı. Dünya’nın hem Güneş’in çevresinde dolandığını, hem de 24 saatte bir kendi ekseni çevresinde döndüğünü saptayan Kopernik bu bulgularını ” Gökyüzü Kürelerinin Dönmesi Üzerine ” adlı ünlü kitabında açıkladı. Kopernik yalnız Dünya’nın değil bütün gezegenlerin Güneş’in çevresinde dolandığını belirtti. Dairesel yörüngeler üzerindeki bu dolanımı Batlamyus’un ilmek modelinden daha iyi açıklamış, ama tam doğruya varamamıştı. Kopernik’in görüşleri uzun süre benimsenmedi ve insanların yaşadığı Dünya’yı bütün evrenin merkezi olarak gösteren Batlamyus modeli 17. yüzyılda bile egemenliğini sürdürdü.

Danimarkalı bir soylu ve çok titiz bir gözlemci olan Tycho, gezegenlerin hareketlerini kendisinden önceki bütün astronomlardan daha doğru olarak gözlemledi. Kepler de bu gözlemlerden yola çıkarak Güneş Sistemi için yeni bir model geliştirdi. Kepler’in modeli gezegenlerin hareketine ilişkin üç yasaya dayanıyordu. Bilgin bunlardan ilk ikisini 1609′da, üçüncüsünü ise 1618′de açıkladı.
  • Yörüngeler yasası denen 1. yasaya göre gezegenler Güneş’in çevresinde çember değil, hafifçe basık elips biçiminde yörüngeler çizerek dolanır; Güneş de bu elipsin odaklarından birinde yer alır.
  • Alanlar yasası denen 2. yasaya göre bir gezegenin dönme hızı, yörünge üzerinde bulunduğu noktaya bağlı olarak değişir; gezegenlerin hareketi Güneş’e en yakın oldukları noktada (günberi noktası) en hızlı, en uzak oldukları noktada (günöte noktası) en yavaştır.
  • Dolanım süreleri yasası (3. yasa) ise, iki gezegenin dolanım sürelerinin karelerinin birbirine oranı ile bu gezegenlerin Güneş’e olan ortalama uzaklıklarının küplerinin birbirine oranının eşit olduğunu belirtir. Bu yasaya göre, gezegenlerden birinin Güneş’e olan ortalama uzaklığı ve dolanım süresi ile ikinci bir gezegenin dolanım süresi bilinirse, bu gezegenin Güneş’e olan ortalama uzaklığı hesaplanabilir.
1969′da Ay’a ayak basan iki ABD’li astronotla insanoğlu ilk kez Dünya dışındaki bir gökcismine ulaşıp araştırma ve gözlem yapmayı başarmıştı. 1970′lerde de sürdürülen bu Ay yolculuklarında önemli bilimsel deneyler yapıldı ve Dünya’ya Ay taşlarından örnekler getirildi. 1980′lerin sonlarında ise Merkür’den Neptün’e kadar uzanan gezegenler insansız araştırma uydularıyla incelendi. Güneş Sistemi konusunda elde edinilen bugünkü bilgilerin çok büyük bir bölümünü bu uzay araçlarına borçluyuz. Ama Güneş Sistemi’nin ötesindeki gökcisimlerini inceleyecek astronomların güvenebilecekleri tek aygıt, eskiden olduğu gibi gene teleskoptur.
sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
15 Nisan 2008       Mesaj #2
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye
Sümer'lerde astronomi din adamlarının tekelindeydi.Tarımsal üretimde mevsim değişikliklerinin oluşacağı zamanı bildikleri için toplumdaki etkinliklerini pekiştiriyorlardı.Özellikle yazının icadından önce bu bilgileri sır olarak korurlardı.
Sponsorlu Bağlantılar
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Temmuz 2010       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Tarihte Astronomi


15 Temmuz 1975 - Son Apollo görevi için Apollo 18 fırlatıldı.
15 Temmuz 2009 - STS-127 uçuşu için Endeavour mekiği fırlatıldı.
16 Temmuz 1965 - Sovyetler tarafından ilk Proton roketi fırlatıldı.
16 Temmuz 1969 - Apollo 11 Kennedy uzay üssünden fırlatıldı.
16 Temmuz 1982 - Landsat 4 fırlatıldı.
16 Temmuz 1990 - Pakistan’ın ilk uydusu Badr-A fırlatıldı.
16 Temmuz 1994 - Shoemaker-Levy 9 kuyrukluyıldızının parçaları Jüpiter’e çarptı.
17 Temmuz 1850 - Vega, John Adams WHIPPLE tarafından fotoğraflanarak Güneş
dışında fotoğraflanan ilk yıldız oldu.
17 Temmuz 1975 - Amerikan ve Rus uzay araçları (Apollo ve Soyuz) uzayda birleşti.
17 Temmuz 1984 - 100. insanlı uzay uçuşu olan Soyuz T-12 fırlatıldı.
18 Temmuz 1965 - Sovyet uzay aracı Zond 3, Ay’ı incelemek üzere fırlatıldı.
18 Temmuz 1966 - Gemini 10 fırlatıldı.
18 Temmuz 1980 - Hindistan’ın ilk uydusu olan Rohini 1 fırlatıldı.
20 Temmuz 1969 - Tarihte ilk kez insanlı bir uzay aracı, Apollo 11, Ay yüzeyine indi.
Astronot Neil ARMSTRONG Ay'a ayak basan ilk insan oldu.
20 Temmuz 1976 - Viking 1, onbir ay süren yolculuktan sonra Mars'a indi.
20 Temmuz 2000 - Jüpiter’in uydusu Callirrhoe keşfedildi.
21 Temmuz 1914 - Jüpiter'in 9. uydusu Sinope keşfedildi.
23 Temmuz 1972 - Landsat 1 fırlatıldı.
23 Temmuz 1984 - Neptün’ün olası halkası keşfedildi.
24 Temmuz 1950 - Bumper/V-2 roketi Cape Carnaval uzay üssünden fırlatılan ilk
roket oldu.
25 Temmuz 1984 - Svetlana SAVITSKAYA uzay yürüyüşü yapan ilk kadın oldu.
25 Temmuz 1990 - Birleşik Salınım ve Işınım Etkileri Uydusu (Combined Release
and Radiation Effects Satellite - CRRES) fırlatıldı.
26 Temmuz 1659 - HUYGENS, Satürn’ün halkası üzerine kuramını
yayınladı.
26 Temmuz 1971 - Apollo 15, Ay Gezgini (Lunar Rover) adlı ilk insanlı Ay aracıyla
birlikte fırlatıldı.
29 Temmuz 1958 - NASA kuruldu.
29 Temmuz 1985 - Challenger mekiği uzaya ilk kez karbonatlı içecek taşıdı.
30 Temmuz 1610 - Galileo GALILEI, Satürn’ün halkalarını ilk kez gözlemledi.
Gezegenin üçlü bir gezegen sistemi olabileceğini sandı.
30 Temmuz 1938 - Seth NICHOLSON, Jupiter'in uydusu Carme’i keşfetti.
30 Temmuz 1964 - İlk kez ABD uydusu Ranger 7 Ay yüzeyinin yakından çekilmiş
fotoğraflarını yolladı.
31 Temmuz 1971 - Apollo 15 astronotları David SCOTT ve James IRVIN, Ay yüzeyinde
dört tekerlekli bir araçla gezen ilk astronotlar oldu.






Kaynak:Astronomi Bülteni(Ege Üniv.Astronomi Topluluğu/15 Temmuz 2010)
NASA
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Ekim 2010       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Tarihte Astronomi


1 Ekim 1958 - NASA kuruldu.
2 Ekim 1935 - Hayden Gezegenevi açıldı.
3 Ekim 1815 - Mars göktaşlarından Chassigny göktaşı Yer’e düştü.
3 Ekim 1962 - Merkür Görevi içerisinde Sigma 7 fırlatıldı.
3 Ekim 1985 - Uzay mekiği Atlantis STS-51-J göreviyle ilk kez fırlatıldı.
4 Ekim 1957 - Sovyetler Birliği ilk yapay uydu olan Sputnik'i fırlattı.
5 Ekim 1984 - Uzay mekiği Challenger STS-41G görevi için fırlatıldı.
6 Ekim 1990 - Güneş uçlak yörüngecisi Ulysses fırlatıldı.
9 Ekim 1977 - Soyuz 25, Salyut 6 Sovyet uzay istasyonunu taşıma girişiminde başarılı
olamadı.
10 Ekim 1980 - Çok Büyük Dizge (Very Large Array - VLA) çalışmaya başladı.
11 Ekim 1968 - NASA, Apollo 7'yi uzaya fırlatarak Ay uçuşları için denemeler yaptı.


NASA
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Ekim 2010       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Tarihte Astronomi

15 Ekim 1986 - Güneş Sistemi’ne benzer bir sistemin varlığına kanıt bulunduğu açıklandı.
15 Ekim 1997 - Cassini-Huygens uzay aracı fırlatıldı.
15 Ekim 2003 - Shenzhou 5 fırlatıldı, Yang LIWEI ilk Çinli astronot oldu.
16 Ekim 1982 - Halley kuyrukluyıldızı yeniden keşfedildi.
16 Ekim 1975 - İlk Yer’in dönme dönemi ile eşzamanlı dolanma dönemli yörüngeye sahip
meteoroloji uydusu Yerdurağan İşlemsel Çevre Uydusu (Geostationary Operational
Environmental Satellite - GOES) 1 fırlatıldı.
18 Ekim 1989 - Jüpiter’i araştırmak için Galileo uzay aracı fırlatıldı.
20 Ekim 1970 - Zond 8 fırlatıldı.
22 Ekim 2136 - M.Ö Tarihteki ilk Güneş tutulması Çin’de kayıtlara geçti.
22 Ekim 1968 - Apollo 7 başarıyla yeryüzüne indi.
22 Ekim 1975 - Sovyet Venüs yörünge aracı Venera 9 Venüs’e indi.
24 Ekim 1851 - Uranüs’ün iki uydusu, Umbriel ve Ariel keşfedildi.
25 Ekim 1975 - Sovyet Venüs yörünge aracı Venera 10 Venüs’e indi.
27 Ekim 1961 - Saturn 1 roketi ilk kez fırlatıldı.
28 Ekim 1835 - Fransız gökbilimci Francois ARAGO, Halley kuyrukluyıldızını resmetti.
29 Ekim 1961 - Enos isimli şempanze Yer yörüngesinde iki tur attı.
29 Ekim 1989 - Rus uzay mekiği Buran’ın ilk fırlatma denemesi başarısız oldu.
30 Ekim 1985 - Challenger uzay mekiği ile Spacelab fırlatıldı.

NASA

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Kasım 2010       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Tarihte Astronomi

1 Kasım 1977 - Bilinen en uzak asteroit Chiron keşfedildi.
3 Kasım 1957 - Uzaya giden ilk hayvan olan Laika adlı köpek, yapay uydu
Sputnik 2 ile yörüngeye gönderildi.
4 Kasım 1877 - Neptün ötesinde bir gezegen araştırılmaya başlandı.
4 Kasım 1981 - Venüs sondası olan Venera 14, Sovyetler tarafından fırlatıldı.
5 Kasım 1967 - İlk defa uzaydan, Yer’in tüm yüzünün fotoğrafı çekildi.
6 Kasım 1966 - Apollo’nun iniş yapabileceği yerleri tespit eden ve fotoğraflayan
Ay Yörüngecisi 2 (Lunar Orbiter 2) uzay aracı fırlatıldı.
8 Kasım 1960 - İnsansız fırlatma kaçış sistemi denemesi yapmak amacıyla Little
Joe 5 fırlatıldı.
8 Kasım 1984 - Uzay mekiği Challenger astronotu Anna FISHER, uzaya çıkan ilk
anne oldu.
9 Kasım 1967 - İnsansız roket Saturn 5’in ilk uçuşu Apollo 4 görevi dahilinde
gerçekleştirildi.
9 Kasım 1970 - Yörüngede Kurbağa Ortakulaktaşı 1 (Orbiting Frog Otolith 1 -
OFO1) kurbağaların yerçekimsiz ortamda ortakulak denge sistemlerini
araştırmak için fırlatıldı.
9 Kasım 2005 - ESA’nın Venüs yörüngecisi Venüs Ekspres fırlatıldı.
10 Kasım 1968 - Ay’ın etrafını dolaşarak Sovyetler Birliği’ne geri dönen uzay aracı
Zond 6 fırlatıldı.
10 Kasım 1970 - İlk uzaktan kontrollü Ay kaşifi Sovyet Luna 17 fırlatıldı.
11 Kasım 1982 - STS 5 göreviyle Columbia uzay mekiği tarafından iki ticari uydu
ilk kez yörüngeye oturtuldu.
12 Kasım 1980 - Voyager 1 uzay aracı, Satürn’e 129000 km’den daha az bir
uzaklıktan gezegenin halka sistemini görüntüledi.
13 Kasım 1978 - Bütün X ışın kaynaklarını haritalayan ve en uzak ile en parlak
kuazarı keşfeden Yüksek Enerjili Gökbilim Gözlemevi 2 (The High Energy
Astronomical Observatory – HEAO) fırlatıldı.
14 Kasım 1969 - Apollo 12’ye fırlatma esnasında yıldırım düştü.
15 Kasım 1989 - Sovyet uzay mekiği Buran fırlatıldı.
16 Kasım 1965 - Venüs uzay aracı Venera 3 fırlatıldı.
16 Kasım 1973 - Skylab son kez ziyaret edildi.
17 Kasım 1967 - Surveyor 6, Ay yüzeyinden kalkan ilk uzay aracı oldu.
18 Kasım 1989 - Kozmik Ardalan Kaşifi (Cosmic Background Explorer - COBE) fırlatıldı.
19 Kasım 1969 - Apollo 12 Ay’a indi.
20 Kasım 2004 - Gamma ışın patlamalarını tespit etmek için Swift uzay aracı fırlatıldı.
20 Kasım 2005 - Hayabusa uzay aracı Asteroit 25143 Itokawa’dan örnekler topladı.
22 Kasım 1983 - Mars ve Jüpiter arasında bulunan ve Güneş etrafında dolanan tozu
keşfeden Kızılöte Gökbilim Uydusu (Infra-Red Astronomical Satellite - IRAS) görevini
tamamladı.
23 Kasım 1960 - Tiros 2 meteorolojik uydusu yörüngeye oturdu.
24 Kasım 1969 - Apollo 12 Dünya’ya döndü.
26 Kasım 1965 - Fransa A-1/Asterix uydusunu yörüngeye yerleştirerek uydu sahibi
üçüncü ülke oldu.
26 Kasım 1985 - Atlantis mekiği astronotların uzay istasyonu inşasıyla ilgili bazı
denemeler yapması için STS-61B görevi nedeniyle fırlatıldı.
27 Kasım 1885 - Antarktika’da bulunan en eski göktaşı fotoğraflandı.
28 Kasım 1695 - Christiaan HUYGENS, Mars’ı ilk defa kayıt altına aldı.
28 Kasım 1964 - Mars görevi için Mariner 4 uzay aracı fırlatıldı.
28 Kasım 1983 - Columbia uzay mekiği STS-9 göreviyle Spacelab’ın ilk parçasını
yörüngeye taşıdı.
29 Kasım 1961 - Enos isimli şempanze Yer yörüngesinde dolanan ilk Amerikalı oldu.
29 Kasım 1985 - İnsan eliyle fırlatılan ilk uydu yörüngeye oturtuldu.
29 Kasım 2000 - Y000593 numaralı Mars göktaşı keşfedildi.


NASA

1 - 30 Kasım Gök Olayları:

3 Kasım 2010 - Boğa (Taurid) Göktaşı Yağmuru
4 Kasım 2010 - Satürn, Ay'ın 8 derece kuzeyinde
5 Kasım 2010 - Venüs - Ay örtülmesi (Ülkemizden gözlenemeyecek)
6 Kasım 2010 - Yeniay
7 Kasım 2010 - Mars, Ay'ın 1.6 derece kuzeyinde
13 Kasım 2010 - İlkdördün
14 Kasım 2010 - Neptün, Ay'ın 5 derece güneyinde
16 Kasım 2010 - Jüpiter, Ay'ın 7 derece güneyinde
17 Kasım 2010 - Aslan (Leonid) Göktaşı Yağmuru
17 Kasım 2010 - Uranüs, Ay'ın 6 derece güneyinde
21 Kasım 2010 - Merkür, Mars'ın 1.7 derece güneyinde
21 Kasım 2010 - Dolunay
28 Kasım 2010 - Sondördün




Kaynak:The Astronomical Almanac, 2010
snackbloot - avatarı
snackbloot
Ziyaretçi
21 Kasım 2010       Mesaj #7
snackbloot - avatarı
Ziyaretçi
Astronomi tarihi üç ana başlık altında incelenebilir.
  1. Dürbünden önce astronomi
  2. Dürbün ve Teleskop Çağı
  3. Uzay Teknolojisi
Dürbünden önceki dönem ise;
—İlkel astronomi
—Eski çağ astronomisi
Çin astronomisi
Mezopotamya astronomisi
Eski Mısır astronomisi
Eski Yunan astronomisi
Takvim ve Zaman
—Orta Çağ Astronomisi
İslamda ve Türklerde Astronomi
—Güneş Merkezli Sistem

  • Kopernik (Copernicus)
  • Tyhco Brahe
  • Kepler
  • Galileo
  • Newton
  • Yeni Gezegenler ve Uydular
  • Kuramsal Gelişmeler
  • Gök Mekaniğinin ortaya çıkışı
  • Astrofiziğin doğuşu
  • Spektroskopinin bulunuşu
  • Fraunhofer Spektrumu
  • Kirchoff Kanunları
  • Modern Astrofizik
  • Rölativite
  • Radyo astronominin doğuşu

Dürbünden önceki dönem :

İlkel Astronomi
Gökyüzünün ve gök cisimlerinin gözlemi insanlığın kendisi kadar eskidir.Yüzbinlerce yıl önce insanoğlu düşünmeye başlayıp doğa içindeki varlığını idrak etmesi ile birlikte dikkatini bağımlı olduğu büyük astronomik olaylara yöneltmiş olmalıdır.Bu olaylar gündüz ve gecenin ardarda gelmesi Güneş’in hergün ortaya çıkıp kaybolması mevsimlerin periyodik olarak meydana gelmeleri sayılabilir.İnsan yazıyı icad etmeden çok önce Ay’ın evrelerinin gök yüzünde her gece görünmesini yıldızların ve Güneş’in yıllık yer değişimini gözlemişlerdir.Gök yüzünün bu ilkel gözlemi daha iyi bir yer aramak ya da ekim,hasat ile ilgili hava tahminlerini yapabilmek için daha düzenli gözlemler yapmışlar ve bu gözlemlerde yavaş yavaş gelişerek, insanda bir yerde bilinçlenerek astonominin başlangıcına ulaşılmıştır.Ancak bu ilk astronomik kavramlar yüzyıllar boyunca mistik ve mantık dışı düşüncelerden kolay kolay kurtulamamıştır.Bunların kaynağı gök cisimlerinin arz dışında ve erişilemez ve büyük bir güce sahip olması gibi düşüncelerdir.
Böylece gökyüzünün incelenmesi uzun süre ikili bir görünüm ortaya koymuştur.Bir yandan gök cisimleri ile insanın ilgilenmesi çevrimsel olayların değişmez doğa kanunlarına ortaya çıkarmış öte yandan insanın gök yüzüne kendinen uzaklaştıkça gücü artan varlıkları yerleştirmesine yol açmıştır.Bu ilkel kavramların hem kutsal hemde sosyal karakterleri insan bilincinde uzun süre yerleşmesine neden olmuştur.Bu da astronomi ile felsefe arasında güçlü bi ilişkinin temellerini oluşturmuştur.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Aralık 2010       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
Tarihte Astronomi

1 Aralık 1960 - Pchelka ve Mushka adlı köpekleri taşıyan Sputnik 6 fırlatıldı.
2 Aralık 1989 - Güneş Maksimum Görevi (The Solar Maximum Mission - SMM)
uydusu Yer’e döndü.
2 Aralık 1995 - Güneş ve Helyosferik Gözlemevi (Solar and Heliospheric
Observatory - SOHO) fırlatıldı.
3 Aralık 1904 - Charles Dillon PERRINE, Jüpiter’in uydusu Himalia’yı keşfetti.
3 Aralık 1973 - Pioneer 10, Jüpiter’in yakınından geçen ilk uzay aracı oldu.
3 Aralık 2000 - Y000749 numaralı Mars göktaşı keşfedildi.
4 Aralık 1959 - Little Joe 2 fırlatıldı.
4 Aralık 1965 - 320 saat ile en uzun Gemini uçuşu olan Gemini 7 fırlatıldı.
5 Aralık 1974 - Pioneer 11, Jüpiter’in yakınından geçti.
6 Aralık 1958 - Pioneer 3, Yer’e geri dönmeden önce 102,000 km yol kat etti.
7 Aralık 1972 - Son Apollo uçuşu Apollo 17 Ay’a fırlatıldı.
7 Aralık 1995 - Galileo uzay aracı Jüpiter etrafındaki yörüngesine girdi.
8 Aralık 1845 - Karl Ludwig HENCKE asteroit 5 Astraea’yı keşfetti.
8 Aralık 1990 - Galileo uzay aracı ilk kez Yer’e yakın geçişini gerçekleştirdi.
10 Aralık 1974 - Helios 1 Güneş yörünge aracı fırlatıldı.
10 Aralık 1999 - X ışını Çoklu Ayna Görevi - Newton (X-ray Multi-Mirror Mission
- Newton - XMM Newton) uzay aracı fırlatıldı.
12 Aralık 1961 - İlk amatör radyo uydusu fırlatıldı.
13 Aralık 1967 - Pioneer 8, Yer’in manyetik kuyruğunu ve Güneş’in kuyruğa etkisini araştırmak için fırlatıldı.
14 Aralık 1962 - İlk defa başka bir gezegeni inceleyen uzay aracı Mariner 2, Venüs’ün
34762 km yakınından geçerek gezegeni inceledi.
15 Aralık 1965 - İlk kez iki insanlı uzay aracı (Gemini 7 ve Gemini 6) uzayda karşılaştı.
15 Aralık 1970 - Sovyet uzay sondası Venera 7, Venüs’e ulaştı ve etrafında 23 dakika dolanarak Dünya'ya bilgi gönderdi.
15 Aralık 1984 - Halley yakın geçişi için tasarlanan Sovyet uzay aracı Vega fırlatıldı.
16 Aralık 1965 - Amerikan Uzay Ajansı (NASA), Pioneer 6 sondasını Delta roketiyle uzaya gönderdi.
19 Aralık 1960 - Mercury 1A insansız uzay aracı fırlatıldı.
20 Aralık 1981 - Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Marecs 1 adlı iletişim uydusunu fırlattı.
21 Aralık 1968 - Ay’a gönderilen ilk insanlı uzay aracı Apollo 8 fırlatıldı.
23 Aralık 1672 - Giovanni CASSINI, Satürn’ün uydusu Rhea’yı keşfetti.
23 Aralık 1986 - Voyager 1, yakıt ikmali yapmadan Yer etrafında bir tur attı.
26 Aralık 1973 - Soyuz 13, 128 kez yörüngede dolandıktan sonra Yer’e indi.
28 Aralık 1982 - Nükleer yakıtlı uydu Cosmos 1402 yörüngeye oturtulma aşamasında başarısızlığa uğradı.
28 Aralık 2000 - Galileo uzay aracı Ganymede 29 yakın uçuşunu gerçekleştirdi.
30 Aralık 1973 - Kohoutek kuyrukluyıldızı uzaydan fotoğraflanan ilk kuyrukluyıldız oldu.
30 Aralık 1985 - Stephen SYNNOTT, Uranüs’ün uydusu Puck’u keşfetti.
30 Aralık 2000 - Cassini uzay aracı Jüpiter yakın uçuşunu gerçekleştirdi.

NASA

1-31 Aralık Gök Olayları:

1 Aralık 2010 - Merkür en büyük doğu uzanımında (21 derece)
1 Aralık 2010 - Satürn, Ay’ın 8 derece kuzeyinde
2 Aralık 2010 - Venüs, Ay’ın 6 derece kuzeyinde
4 Aralık 2010 - Venüs en parlak halde
5 Aralık 2010 - Yeniay
7 Aralık 2010 - Merkür, Ay’ın 1.8 derece güneyinde
11 Aralık 2010 - Neptün, Ay’ın 5 derece güneyinde
13 Aralık 2010 - İkizler (Geminid) Göktaşı Yağmuru
13 Aralık 2010 - İlkdördün
14 Aralık 2010 - Jüpiter, Ay’ın 7 derece güneyinde
14 Aralık 2010 - Uranüs, Ay’ın 7 derece güneyinde
20 Aralık 2010 - Merkür alt kavuşumda
21 Aralık 2010 - Dolunay
21 Aralık 2010 - Tam Ay Tutulması (Ülkemizden gözlenemeyecek)
22 Aralık 2010 - Kış Gündönümü
22 Aralık 2010 - Büyükayı (Ursids) Göktaşı Yağmuru
27 Aralık 2010 - Plüto kavuşumda
28 Aralık 2010 - Sondördün
29 Aralık 2010 - Satürn, Ay’ın 8 derece kuzeyinde
31 Aralık 2010 - Venüs, Ay’ın 7 derece kuzeyinde


Kaynak:The Astronomical Almanac, 2010
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Ocak 2011       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı
Tarihte Astronomi

1 Ocak 1801 - Giuseppe PIAZZI, ilk asteroid Ceres’i keşfetti.
2 Ocak 1905 - Charles D. PERRINE, Jüpiter’in uydusu Elara’yı keşfetti.
2 Ocak 1959 - İnsansız Sovyet uydusu Ay’a fırlatıldı.
2 Ocak 1959 - Güneş etrafında yörüngeye oturtulan ilk uydu, Luna 1 fırlatıldı.
3 Ocak 1986 - Stephen SYNNOTT, Uranüs’ün Juliet ve Portia uydularını keşfetti.
4 Ocak 1958 - Sputnik 1 atmosfere girerek parçalandı.
5 Ocak 1892 - İlk kez bir kutup ışığı fotoğraflandı.
5 Ocak 1959 - Luna 1, Yer’den 691000 km uzaktayken bağlantı kesildi.
7 Ocak 1610 - Galileo GALILEI, Jüpiter'in dört uydusunu tesbit etti.
7 Ocak 1888 - Dönemin en büyük teleskobu James Lick (91cm) ile ilk gözlemler yapıldı.
7 Ocak 1976 - İlk keşfedilen göktaşı grubu olan Aten, Eleanor F. HELIN tarafından gözlendi.
7 Ocak 1985 - Halley kuyrukluyıldızını incelemek için Japonya, Sakigake uzay aracını fırlattı.
9 Ocak 1986 - Stephen SYNNOTT, Uranüs’ün uydusu Cressida’yı keşfetti.
10 Ocak 1946 - İlk defa Ay yüzeyinden radar ışını yansıtıldı.
11 Ocak 1787 - William HERSCHEL, Uranüs’ün ilk uydusunu keşfetti.
12 Ocak 1990 - Uzun Süreli Pozlama Tesisi (Long Duration Exposure Facility) uydusunu yörüngeye yerleştirmek üzere Columbia mekiği fırlatıldı.
12 Ocak 2005 - Derin Darbe (Deep Impact) Delta 2 uzay aracı fırlatıldı.
13 Ocak 1986 - Stephen SYNNOTT, Uranüs’ün Desdemona, Rosalind ve Belinda uydularını keşfetti.
14 Ocak 1969 - Soyuz 4 ve Soyuz 5 uzay araçları ilk kez birbirine yanaşan insanlı uzay araçları oldu.
14 Ocak 2005 - Huygens sondası Titan’ın Xanadu bölgesine indi.
15 Ocak 1976 - Helios 2 uzay aracı Güneş yörüngesine fırlatıldı.
15 Ocak 2001 - Stardust uzay aracı Yer yakınından geçti.
15 Ocak 2006 - Stardust uzay aracı kapsülü Yer’e döndü.
16 Ocak 1903 - Selinur adlı asteroid keşfedildi.
17 Ocak 272 - Mars’ın konumunun ilk kesin gözlemleri yapıldı.
19 Ocak 1961 - NASA, Tiros II deneysel hava gözlem uydusunu fırlattı.
19 Ocak 1965 - Gemini 2 fırlatıldı.
19 Ocak 2006 - Yeni Ufuklar (New Horizons) uzay aracı Plüto görevi için fırlatıldı.
20 Ocak 1961 - Spacecraft II uzay aracındaki iki dişi köpekten biri uzay aracı yörüngedeyken doğurdu.
20 Ocak 1986 - Rich TERRILE, Uranüs’ün uydusu Cordelia ve Ophelia’yı keşfetti.
21 Ocak 1979 - Neptün, Güneş’e en uzak gezegen oldu.
23 Ocak 1986 - Brad SMITH, Uranüs’ün uydusu Bianca’yı keşfetti.
24 Ocak 1985 - Discovery uzay mekiği STS-51-C görevi ile yörüngeye Magnum Elektronik İstihbarat (ELectronic INTtelligence - ELINT) uydusunun yerleştirilmesi için fırlatıldı.
24 Ocak 1986 - Voyager 2 uzay aracı, Uranüs'ün 81.500 km yakınından geçti.
24 Ocak 1990 - Japon Ay yörünge aracı Hiten fırlatıldı.
25 Ocak 1983 - Kızılöte Gökbilim Uydusu (Infrared Astronomical Satellite - IRAS) fırlatıldı.
26 Ocak 1980 - Voyager 1 uzay aracı, Satürn’ün uydusu Epimetheus’u keşfetti.
27 Ocak 1967 - Apollo 1, Kennedy Uzay Merkezi’nde deneme aşamasında yandı.
27 Ocak 1908 - Jüpiter’in uydusu Pasiphae keşfedildi.
28 Ocak 1986 - Uzay mekiği Challenger, fırlatılışından 73 saniye sonra patladı.
29 Ocak 1613 - Galileo GALILEI, Neptün’ü gördü fakat gördüğünü tekrar hatırlayamadı.
29 Ocak 1989 - Sovyet uzay aracı Phobos 2, Mars yörüngesine oturdu.
31 Ocak 1958 - Explorer 1 uydusu fırlatıldı.
31 Ocak 1961 - Mercury-Redstone 2, Ham adlı şempanze ile fırlatıldı.
31 Ocak 1966 - Sovyet Ay aracı Luna 9 fırlatıldı.
31 Ocak 1971 - Ay inen üçüncü insanlı uzay aracı Apollo 14 fırlatıldı.


NASA

1-31 Ocak Gök Olayları:

2 Ocak 2011 - Jüpiter, Uranüs’ün 0.6 derece güneyinde
2 Ocak 2011 - Merkür, Ay’ın 4 derece kuzeyinde
3 Ocak 2011 - Yer günberide
3 Ocak 2011 - Quadrantid (Dörtlük) Göktaşı Yağmuru
4 Ocak 2011 - Yeni Ay
4 Ocak 2011 - Parçalı Güneş Tutulması (Ülkemizden gözlenebilecek)
8 Ocak 2011 - Neptün, Ay’ın 5 derece güneyinde
8 Ocak 2011 - Venüs en büyük batı uzanımında (47 derece)
9 Ocak 2011 - Merkür en büyük batı uzanımında (23 derece)
10 Ocak 2011 - Uranüs, Ay’ın 7 derece güneyinde
10 Ocak 2011 - Jüpiter, Ay’ın 7 derece güneyinde
12 Ocak 2011 - İlkdördün
19 Ocak 2011 - Dolunay
25 Ocak 2011 - Satürn, Ay’ın 8 derece kuzeyinde
26 Ocak 2011 - Sondördün
30 Ocak 2011 - Venüs, Ay’ın 3 derece kuzeyinde



Kaynak:The Astronomical Almanac, 2011
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Şubat 2011       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı
Tarihte Astronomi

2 Şubat 1962 - Televizyonda ilk kez canlı olarak bir Güneş tutulması yayını yapıldı.
3 Şubat 1966 - Sovyet insansız uzay aracı Luna 9, Ay yüzeyine indi.
4 Şubat 1961 - Sputnik 4 fırlatıldı.
5 Şubat 1974 - Mariner 10 uzay aracı ilk kez Venüs gezegeninin yakından bir dizi fotoğrafını
çekti.
6 Şubat 1971 - Apollo 14 astronotu Alan SHEPHERD Ay’da golf oynadı.
6 Şubat 1991 - Sovyet uzay istasyonu Salyut 7 Yer atmosferine girerek yandı.
7 Şubat 1984 - Amerikalı astronot Bruce McCANDLESS, ilk kez uzayda serbest yürüyüş
yaptı.
8 Şubat 2001 - SAU 094 adlı Mars göktaşı keşfedildi.
9 Şubat 1961 - Smithsonian Astrofizik Gözlemevi (Smithsonian Astrophysical
Observatory) yeni ölçümlere göre Yer’in şeklinin düzensiz bir elips olduğunu duyurdu.
9 Şubat 1971 - Apollo 14 üçüncü insanlı Ay yolculuğundan döndü.
10 Şubat 1958 - Venüs gezegenine gönderilen bir radar ilk kez başarıyla geri döndü.
10 Şubat 1986 - Halley kuyrukluyıldızı Güneş’e çok yaklaştı.
11 Şubat 1970 - Japonya’nın ilk uydusu olan Ohsumi fırlatıldı.
12 Şubat 1947 - Sibirya göktaşı yağmuru 100’den fazla krater oluşmasına neden oldu.
12 Şubat 1961 - Sputnik 8, Yer yörüngesine fırlatıldı.
12 Şubat 2001 - NEAR (Yer’e Yakın geçen Astreoit Buluşması - Near Earth Asteroid
Rendezvous) Shoemaker adlı uzay aracı, 433 Eros adı verilen asteroitin yüzeyine indi.
13 Şubat 1990 - Voyager 1 uzay aracı, Güneş Sistemi’nin dışından ilk kez Güneş Sistemi’nin
tümünü fotoğrafladı.
14 Şubat 1980 - Güneş En Yüksek Görevi (Solar Maximum Mission - SMM) uzay aracı
fırlatıldı.
15 Şubat 1990 - Voyager 1 uzay aracı Güneş Sistemi’ni fotoğrafladı.
16 Şubat 1948 - Uranüs’ün uydusu Miranda ilk defa fotoğraflandı.
17 Şubat 1959 - Vanguard 2 uydusu fırlatıldı.
17 Şubat 1961 - Amerikan Venüs sondası ile son başarılı iletişim kuruldu.
17 Şubat 1965 - Ranger 8 uzay aracı Ay’a fırlatıldı.
17 Şubat 1996 - Yer Yakını Asteroit Buluşması (Near Earth Asteroid Rendezvous -
NEAR) uzay aracı fırlatıldı.
18 Şubat 1930 - Clyde TOMBAUGH, Ocak ayında çekilen fotoğrafları incelerken Plüto
gezegenini keşfetti.
19 Şubat 1971 - Apollo 14 yeryüzüne ulaştı.
19 Şubat 1924 - Edwin HUBBLE, Andromeda Gökadası (M31)’nda sefeid türü değişen
yıldızları buldu.
20 Şubat 1773 - Güney uçlağında ilk kez bir uçlak ışığı (aurora) görüldü.
20 Şubat 1962 - John GLENN, Friendship 7 uzay aracı ile Yer etrafında 3 defa döndü.
20 Şubat 1986 - SSCB, Mir Uzay İstasyonu'nu uzaya gönderdi.
21 Şubat 393 - Akrep takımyıldızında bir süpernova görüldü.
22 Şubat 1966 - Kosmos 110 uzay aracı Veterok ve Ugolyok adlı köpeklerle fırlatıldı.
23 Şubat 1987 - Ian SHELTON, Büyük Macellan Bulutu içinde ilk kez çıplak gözle
görülebilen bir süpernova keşfetti.
23 Şubat 1990 - Pioneer 11, Güneş Sistemi dışına çıkabilen dördüncü uzay aracı oldu.
24 Şubat 1968 - Jocelyn BELL ilk atarcayı keşfetti.
25 Şubat 1972 - Luna 20 uzay aracı Ay denizlerinden biri olan Fertility’den örneklerle
Yer’e döndü.
27 Şubat 1942 - Güneş’den gelen radyo dalgaları keşfedildi.
28 Şubat 1943 - Venüs’den daha parlak gündüz görülebilen bir kuyrukluyıldız gözlendi.

NASA

1-28 Şubat Gök Olayları


1 Şubat 2011 - Merkür, Ay’ın 4 derece güneyinde
3 Şubat 2011 - Yeniay
7 Şubat 2011 - Uranüs, Ay’ın 6 derece güneyinde
7 Şubat 2011 - Jüpiter, Ay’ın 7 derece güneyinde
11 Şubat 2011 - İlkdördün
17 Şubat 2011 - Neptün kavuşumda
18 Şubat 2011 - Dolunay
21 Şubat 2011 - Satürn, Ay’ın 8 derece kuzeyinde
25 Şubat 2011 - Sondördün
25 Şubat 2011 - Merkür üstkavuşumda


Kaynak:The Astronomical Almanac, 2011

Benzer Konular

15 Ekim 2018 / ReD_EyE Uzay Bilimleri
7 Eylül 2011 / arwen Uzay Bilimleri
25 Eylül 2012 / The Unique Uzay Bilimleri
19 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Uzay Bilimleri
10 Mayıs 2012 / KitapKurdu Soru-Cevap