Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 49

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 187.008 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Mart 2015       Mesaj #481
Avatarı yok
Yasaklı
NASA Manyetik Gizemi Çözmek için Dört Gözlem Aracı Fırlattı

Sponsorlu Bağlantılar
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş ve Dünya'nın manyetik alanları arasındaki gizemli ilişkiyi çözmek amacıyla uzaya 4 gözlem aracı gönderdi. Gözlem araçları, manyetik bağlantıların üç boyutlu görüntüsünü çekecek. Birbirine tıpatıp benzeyen dört gözlem aracını taşıyan Atlas roketi, Florida'daki Cape Canaveral Üssü'nden fırlatıldı.

Proje Müdürü Craig Tooley, uzay araçlarının fırlatılıştan iki saat sonra başarıyla roketten ayrıldığını ve manyetosferde önceden belirlenen dikdörtgen şeklindeki bir yörüngeye yerleştirildiklerini söyledi.Birbirlerinden 10 ve 402 kilometre uzaklıkta konumlandırılan gözlem araçları, manyetik bağlantıların üç boyutlu görüntülerini çekmeyi amaçlıyor.

Sekizgen gözlem araçlarının her biri 3,35 metre genişliğinde, 1,22 metre yüksekliğinde ve 1360 kilogram ağırlığında.Yaklaşık 1,1 milyar dolara mal olan gözlem araçlarının gönderdiği veriler, bilim adamlarının manyetik bağlantıların gizemini çözmesine yardımcı olacak.Manyetik bağlantılar, Dünya ve Güneş'in etrafındakiler gibi manyetik alanların bir araya gelip ayrılması, sonra yeniden bir araya gelmesi sonucu meydana geliyor. Manyetik bağlantı sırasında çok büyük miktarda enerji ortaya çıkıyor. Bu süreç sürekli tekrarlanıyor.

Kaynak: AA (13 Mart 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Mart 2015       Mesaj #482
Avatarı yok
Yasaklı
Ay'da Yeni Krater Keşfedildi

Sponsorlu Bağlantılar
Ay'ın Dünya'ya bakan yüzünde yeni bir kraterin keşfedildiği bildirildi. NASA'nın uzay aracı Grail, Ay yüzeyinde 200 kilometre genişliğinde yeni bir krater keşfetti. Purdue Üniversitesi'nden Rohan Sood, Loic Chappaz ve Prof. H. Jay Melosh tarafından keşfedilen kraterle ilgili bulgular, Teksas'ta düzenlenen bir konferansta sunuldu.

Profesör Melosh, "bunun, son yüzyılda Ay'ın sol tarafında keşfedilen, bu büyüklükteki muhtemelen ilk ya da ikinci krater olduğunu" söyledi. Melosh, kraterin büyük olasılıkla Ay'ın yüzeyinde görülen başlıca kraterlerden biri olan ve güneyinde kalan Mare Serenitatis'den daha eski olduğunu belirtti. Kratere, 1935-1937 yıllarında Purdue Üniversitesi'nde akademisyen olarak çalışan ve 1932 yılında Atlas Okyanusu'nu uçakla tek başına geçen ilk kadın pilot Amelia Earhart'ın isminin verildiği kaydedildi. Mare Serenitatis'in yaklaşık 3,9 milyar yıl önce büyük bir çarpmanın etkisiyle oluştuğu düşünülüyor.

Kaynak: AA (17 Mart 2015)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Mart 2015       Mesaj #483
Avatarı yok
Yasaklı
Tam Güneş Tutulması Türkiye'den İzlenebilecek

2015 yılının en önemli gök olaylarından biri olan tam Güneş tutulması 20 Mart Cuma günü Türkiye'de 3 saat boyunca izlenebilecek. Tam Güneş tutulması, 20 Mart'ta gece gündüze eşitken yaşanacak. Türkiye'den parçalı gözlenecek olan tutulma saat 09:40'ta başlayıp 13:50'ye kadar sürecek.Türkiye tam bir tutulma göremeyeceği için 3 saat boyunca tutulmaya şahitlik edecek.Tutulma, Türkiye'de Hilal şeklinde gözlenebilecekken, en iyi Grönland, İzlanda, Kuzey Avrupa ülkelerinde izlenebilecek.2015 yılında biri tam, biri parçalı olmak üzere 2 Güneş tutulması, 2 de tam Ay tutulması şeklinde 4 önemli gök olayı yaşanacak.

Kaynak: BBC (18 Mart 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Mart 2015       Mesaj #484
Avatarı yok
Yasaklı
Süper Ay Kendini Gösteremedi

"Tam Güneş Tutulması"nın akabinde Ay'ın Dünya'ya en çok yaklaştığı "Süper Ay" olayı da gerçekleşti. Ancak insanlar "Süper Ay"ı göremedi. Peki neden? ''Tam Güneş Tutulması" olayı ile birlikte gece- gündüzün eşit olduğu ekinoks ve Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu "Süper Ay" da yaşandı. Aslında birbiri ile ilgili olmayan bu üç doğa olayının aynı güne denk gelmesi 20 Mart'ı ilgi çekici hale getirdi.

Ay'ın normalden % 15'e kadar daha büyük olmasına verilen adıyla "Süper Ay", insanlar tarafından görülemedi. Çünkü Güneş Tutulması yalnızca Yeni Ay evresinde gerçekleşebilir ve Süper Ay, Ay Güneş'in hizasındayken gerçekleşti. Bu nedenle birçok insan Süper Ay'ı farkedemedi. Süper Ay, Güneş'in önünde bir gölge olarak göründü. Ay'ın normal görünümünden daha büyük ve parlak olduğu Süper Ay, en son 11 Ağustos 2014'te yaşandı. Bir daha ki Süper Ay olayı ise ağustos, eylül ve ekim aylarında yaşanacak.

Hava Koşulları Türkiye'yi Etkiledi

Güneş tutulması, Grönland'ın güneyinden başladı Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Afrika'nın bir kısmı Güneş tutulmasını izleyebildi. Türkiye'de tutulma Güneş'in yüzde 40'ı kapanacak şekilde gözlendi. Hava koşullarından dolayı çok net bir şekilde Türkiye'de farkedilmedi.

Ekinoks Olayı

Bu doğa olayları ile aynı döneme denk gelen bir diğer olay ise 21 Mart tarihli Kuzey Yarımkürede baharın başladığı, gece ve gündüz saatlerinin eşit olduğu ekinoks günü. Bu tarihlerde Dünya'nın her açısı eşit miktarda ışık alır ve bu Güneş ışığının ekvator çizgisine dik geldiği sıra 20 Mart akşamına denk geliyor. Böylelikle tüm dünyada 12 saat gece ve 12 saat gündüz yaşanıyor.

Kaynak: CNN (20 Mart 2015, 16:24)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Nisan 2015       Mesaj #485
Avatarı yok
Yasaklı
Uzayın Derinliklerinde İlginç Yeşil Nesneler Görüntülendi

150409172629 green objects in space 624x351 bbc nocredit

Yeşil ışık tellerinin on binlerce ışık yılı uzunluğundaki gaz bulutları olduğu sanılıyor.Ayrı galaksilerin çok uzun zaman önce birleşmesi sonucu oluşan yerçekimi kuvveti bu bulutları birbirinden uzaklaştırıyor.Bu ilginç şekiller, galaksi dışında canlanıp sönen yıldızımsı gök cisimlerinin aydınlattığı kısa ömürlü hayaletler olarak görülüyor.Bu gök cisimleri ise yakınlarındaki galaksinin merkezinde bulunan dev karadelikleri çevreleyen aşırı sıcak ve parlak gaz disklerinden oluşuyor ve yuttukları maddelerin aşırı ısınmasına neden olup uzayda radyasyon ışınlarını saçarken enerji üretiyor.

Kaynak: BBC Earth (10 Nisan 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Nisan 2015       Mesaj #486
Avatarı yok
Yasaklı
Gök Bilimcilerden Şaşırtan Keşif

Gök bilimciler, uzayda yaşamın temel taşı kabul edilen organik moleküllere rastladı.Massachusetts'teki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Karin Oberg, Dünya'dan 450 ışık yılı uzaklıktaki Taurus takımyıldızında yer alan "MWC 480" adlı yıldızın çevresindeki toz ve gaz bulutunda yaşamın yapı taşlarını oluşturan kimyasal maddeler bulduklarını söyledi.

Oberg, bulunan organik molekülleri hidrojen siyanür (HCN), metil siyanür (CH3CN) ve siyanoasetilen (HC3N) olarak sıraladı. Hidrojen siyanüre başka yıldız sistemlerinde de rastladıklarını belirten Oberg, daha karmaşık olan diğer iki molekülü uzayda ilk kez gördüklerini kaydetti.


Güneş'ten 1,8 Kat Daha Büyük

Yaklaşık 1 milyon yaşındaki yıldızın Güneş'in 1,8 katı kütleye sahip olduğu belirlendi. Yıldızın kütlesinin yüzde 20'sini çevresindeki toz ve gaz bulutu oluşturuyor. Oberg, "Güneş sistemimizin, sahip olduğu gezegenler ve su içermesi açısından uzayda tek olmadığını biliyorduk. Şimdi organik kimya açısından da benzerleri olduğunu öğrendik. Henüz genç bir yıldızken Güneş'te de aynı kimyasal tepkimeler meydana gelmişti. Dünya'da yaşamı başlatan organik moleküllerin, evrende başka yerlerde de bulunduğu kanıtlanmış oldu" dedi.

Oberg, "MWC 480'in çevresindeki organik moleküllerden bazıları yıldızın yüzeyine inecek. Bir kısmı, gezegenler arası uzaya savrulup gezegenler, asteroidler ve kuyruklu yıldızlara düşecek. Milyarlarca yıl önce Güneş sistemimizde de benzeri şeyler olmuştu" ifadelerini kullandı. Geçen yıl yapılan bir araştırmada, aşırı ısı ve basınç uygulanarak hidrojen siyanür (HCN) ve hidrojen sülfür (H2S) moleküllerinden nükleik asitlerin (RNA) öncülleri elde edilmişti. RNA ve DNA gibi kendini kopyalayan moleküller, yaşamın temel taşı kabul ediliyor.

Kaynak: AA / BBC (11 Nisan 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Nisan 2015       Mesaj #487
Avatarı yok
Yasaklı
SpaceX Roketi Fırlatıldı

Uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX'in Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) malzeme taşıyan "Falcon 9" roketi, Florida'daki Cape Canaveral üssünden başarıyla fırlatıldı.Roketin taşıdığı Dragon kapsülünün, cuma günü altı astronotun görev yaptığı UUİ'ye varması bekleniyor. 21 Mayıs'a kadar UUİ'de kalması planlanan kapsülde 1800 kilogram teknik malzeme, yiyecek ve uzaya gönderilen ilk espresso makinesi bulunuyor.

UUİ'de görevli İtalyan astronot Samantha Cristoforetti, Twitter'dan gönderdiği mesajında "Dragon'un üç gün sonra kapımıza gelecek olması inanılmaz bir şey" ifadesini kullandı.Kasım ayından bu yana UUİ'de bulunan ve Amerikalıların filtre kahvesinden şikayet eden Cristoforetti için özel bir espresso makinesi üretilmişti.Falcon 9'un daha önce fırlatılması öngörülmüştü. Ancak roketin fırlatılışı, kötü hava koşulları nedeniyle ertelenmişti.

Bu arada Dragon kapsülü ayrıldıktan sonra okyanustaki platforma iniş yapmayı deneyen Falcon 9 roketi, yine başarılı olamadı. Daha önce yapılan iki deneme de başarısızlıkla sonuçlanmıştı.SpaceX Başkanı Elon Musk, yaptığı açıklamada roketin okyanusa fazla sert indiğini belirtti.Şirket, haziran ayında UUİ'ye yeniden malzeme gönderecek. Falcon 9'un inişi konusunda da yeniden deneme yapılacak. SpaceX, roketleri ıskartaya çıkarmaktansa yeniden kullanmak istiyor.Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay mekiklerinin 2011'de emekliye ayrılmasının ardından UUİ'ye ikmal için SpaceX Şirketi ile anlaşmıştı. SpaceX, şimdiye kadar UUİ'ye 7 sefer düzenledi.


Kaynak: AA (15 Nisan 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Mayıs 2015       Mesaj #488
Avatarı yok
Yasaklı
Kontrolden Çıkan Rus Uzay Aracı Dünya'ya Düşecek

Uluslararası Uzay İstasyonu'na malzeme taşıyan bir Rus uzay aracının kontrolden çıktığı ve Dünya'ya düşeceği açıklandı. İnsansız kargo gemisi, salı günü Kazakistan'dan fırlatıldı. Ancak bir süre sonra gemiyle bağlantı kesildi. Rus Uzay Dairesi Roskosmos, kendi ekseni etrafında kontrolsüz bir şekilde hızla dönen Progress M-27M adlı geminin Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenemeyeceğini ve Dünya'nın atmosferine girerken parçalanacağını açıkladı.İstasyona yaklaşık 2,5 ton malzeme taşıyan uzay aracının kontrolden çıktıktan sonra planlanandan farklı bir şekilde üst yörüngede dolanmaya başladığı belirtiliyor.

Uluslarası Uzay İstasyonu'nda bir yıl kalan astronotlar Scott Kelly ve Mihail Kornienko, Associated Press ajansına, "komuta merkezindeki görevlilerin, Progress'in tekrar kontrol altına alınmasından umudu kestiklerini" söyledi.Rus Interfax ajansı, Progress'in 7-11 Mayıs tarihleri arasında yeniden atmosfere girececeğini duyurdu.Yine Progress adlı başka bir araç dahil bir dizi kapsül daha önce Dünya'nın atmosferine girerken yanıp parçalanmıştı. Bu kapsüller insanlar için bir tehlike oluşturmamıştı.

Nereye Düşeceği Belli Değil

Washington'dan Rus uzay programı uzmanı Cathleen Lewis geminin parçalarının nereye düşeceğinin henüz bilinmediğini ancak kentsel alanlara düşmesinin çok zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi. Lewis, "Dünya yüzeyinin üçte ikisi sularla kaplı. Geminin parçalarının birine çarpması ihtimali çok çok az" dedi. Progress, Dünya'dan 420 kilometre yukarıda yörüngede dolanan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun altı kişilik mürettebatına, yiyecek, su, yakıt, oksijen ve giysi götürüyordu. Progress'in girişiminin başarısız olmasına rağmen astronotların 19 Haziran'daki yeni sefere yetecek kadar malzemeleri olduğu belirtiliyor.Rus yetkililer, uzay aracının değerinin 50,7 milyon dolar olduğunu belirtiyorlar.

Kaynak: BBC (30 Nisan 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mayıs 2015       Mesaj #489
Avatarı yok
Yasaklı
NASA'nın Gök Taşları ile Savaşı

NASA gelecekte Dünya'yı tehdit edebilecek gök taşlarını etkisiz hale getirecek teknolojinin geliştirilmesini sağlayacak plan üzerinde çalışıyor.NASA Başkanı Charles Bolden, Washington'da düzenlenen "Humans to Mars" konferansında yaptığı açıklamada, plan çerçevesinde çapı 4 metreden büyük olmayan bir gök taşının Ay'ın yörüngesine itileceğini belirtti.Daha sonra yörüngedeki gök taşına incelemelerde bulunmak üzere astronotların gönderilebileceğini söyleyen Bolden, çalışmanın gelecekte Dünya'yı tehdit edecek büyük gök taşlarını durdurmak için kullanılabilecek sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesinin önünü açabileceğini kaydetti.Beyaz Saray, NASA'yı bir gök taşı "yakalamak" ve bunu incelemek üzere Dünya'nın yörüngesine getirmekle görevlendirmişti. NASA, bu görevi 2025 yılına kadar tamamlamak istiyor.

Kaynak: AA (7 Mayıs 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Mayıs 2015       Mesaj #490
Avatarı yok
Yasaklı
Kontrolden Çıkan Rus Uzay Aracı Atmosferde Yandı

Rus Uzay Ajansı, kontrolden çıkan bir uzay aracının Dünya atmosferine yeniden girdiği sırada yandığını açıkladı.Atmosfere yeniden girişin Büyük Okyanus üzerinde olduğu ve yeryüzüne sadece birkaç parçanın ulaşmasının beklendiği kaydedildi.İnsansız kargo gemisi 28 Nisan'da Kazakistan'dan uzaya fırlatıldı ancak kısa bir süre sonra kontrolden çıktı.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na Kargo

150507001013 progress 624x351 ap

Progress M-27M adlı uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu'na 3 tonu aşkın malzeme taşıyordu.Progress Dünya'ya 420 kilometre mesafede yörüngede bulunan istasyondaki altı kişilik ekibe yiyecek, su, yakıt, oksijen ve giysi teslim edecekti.Ama bir iletişim hatasından sonra araç kontrolden çıkmaya başladı.Daha sonra Progress yavaş yavaş Dünya'ya düşmeye başladı ve düşüş sırasında Doğu ABD, Kolombiya, Brezilya ve Endonezya üzerinden geçen bir yörünge izledi.Kapsüller, kargo teslim edildikten sonra dönüş sırasında atmosferde yanacak şekilde tasarlanıyor.

Rusya Olayın Nedenini Araştırıyor

Rusya'da Progress'in kontrolünün neden kaybedildiğini araştırmak için özel bir komisyon kuruldu.2011 yılında, Progress'in önceki modellerinden biri Sibirya'daki kalkıştan kısa bir süre sonra düşmüş ve imha olmuştu.Uzay istasyonundaki astronotlar Progress'in kaybedilmesine karşın bile 19 Haziran'da teslim edilecek bir sonraki kargoya kadar yeterli malzemeye sahip.Rus uzay ajansı Roscosmos'un sözcüsü zararın 2,59 milyar ruble yani 50 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.

Kaynak: BBC (8 Mayıs 2015)

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış