Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 50

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 186.793 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Mayıs 2015       Mesaj #491
Avatarı yok
Yasaklı
Mars’ta ‘Mavi Günbatımı’ Görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar
marsta mavi gunbatimi goruntulendiCu hqlZprUuLWYQPm0nw2w?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150511172725092&ampmetarectangle

NASA’nın Mars görevi için gönderdiği Curiosity, Mars’taki günbatımını görüntüledi.

Toz bulutunun içinden çekilen “mavi günbatımı” araştırmacılara tozun atmosferdeki dikey yayılımını araştırmada ve atmosfer yapısını incelemede yardımcı olacak.NASA’ya konuşan Curiosity araştırma takımı üyesi Teksas A&M Üniversitesi’nden Mark Lemmon, “ İnce toz bulutundan kaynaklanan rengin doğru boyuttan gözlemlenmesi, mavi ışığın atmosfere etkili bir biçimde nüfuz etmesini sağlıyor.Mavi ışık tozun içinde dağılırken, diğer renklerin Güneş'e olan yönünden dolayı daha baskın kalıyor. Gökyüzünün geri kalanında baskın olan renk ise sarıdan turuncuya doğru.” dedi. 2012 Ağustosundan bu yana Mars’ın Gale Krateri'ne iniş yapan Curiosty Mars'ın toprak yapısından atmosferdeki gazlara kadar birçok konuda yeryüzüne veri gönderiyor.

Kaynak: DHA (11 Mayıs 2015)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Mayıs 2015       Mesaj #492
Avatarı yok
Yasaklı
Uydu Taşıyan Roket Dünya'ya Düştü

Sponsorlu Bağlantılar
Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden fırlatılan Rusya'ya ait roket yere çakıldı. Proton-M tipi roket, Meksika'ya ait bir telekomünikasyon uydusu taşıyordu.Meksika'ya ait haberleşme uydusunu yörüngeye nakletmek üzere fırlatılan Proton-M taşıyıcı roketi Sibirya'nın güneyindeki Çita'da yere çakıldı.Roketin taşıdığı 10 ton yakıtın zehirli niteliğinden dolayı çevre kirliliğine yol açmasından kaygı duyuluyor. Yetkililer, kalkıştan kısa bir süre sonra roketin üçüncü katında bir sorun belirlendiğini açıkladı.Roketin taşıdığı 5,4 ton ağırlığındaki MexSat1 uydusunun Meksika ve Güney Amerika ülkelerine muhtelif iletişim hizmetleri sunması hedefleniyordu.

Proton Programı Durduruldu

Arızanın nedeni belirleninceye kadar Proton-M tipi taşıyıcı roketlerin fırlatılması durduruldu. İptalin ilk aşamada haziran ayı başında yörüngeye taşınacak İngiltere'ye ait bir haberleşme uydusunu kapsadığı belirtildi.Proton serisi roketler, Rus uzaycılığının önemli araçlarından sayılıyor. İlk Proton, test uçuşunu 1960'lı yılların ortasında yapmıştı. Proton, son yıllarda arıza ve kazalarla gündeme geliyor. 2013 Temmuz ayında üç navigasyon uydusu taşıyan Proton füzesi fırlatıldıktan kısa süre sonra yere çakılmıştı.

Kaynak: DW (16 Mayıs 2015)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Haziran 2015       Mesaj #493
Avatarı yok
Yasaklı
LightSail Uydusuyla Temas Sağlandı

lightsail uydusuyla temas saglandi8vyBwsA3YU6H6BzuyrU0iw?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150601165502528&ampmetarectangle

Güneş ışınlarının yaydığı radyasyonla hareket eden LightSail uydusu, dört günlük kesintinin ardından yeniden sinyal göndermeye başladı. Uydu, yazılım hatası nedeniyle sinyal göndermeyi kesmişti.

Ünlü gökbilimci Carl Sagan'ın sadece Güneş ışınlarıyla hareket eden bir uzay aracı fikrinden doğan LightSail, yerle yeniden iletişim kurmayı başardı.Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden 20 Mayıs günü Atlas V roketiyle ateşlenen LightSail, 26 Mayıs'ta Dünya ile iletişimi kesmişti. Planetary Society derneği tarafından geliştirilen uydu, dört günlük çalışmaların ardından yazılım hatasından doğan sorunu aşarak yeniden sinyal göndemeye başladı.

Mylar adı verilen 'Güneş yelkenine' sahip olan LightSail, ışınları yansıtan polyester madde sayesinde sadece radyasyonla hareket ediyor. Test amaçlı olarak ateşlenen ve Nisan 2016'ya kadar görev yapacak olan uydu, uzay araçlarının sadece Güneş ışınlarının etkisiyle manevra yapabilme ve hızlanma kabiliyetini ölçecek.Uzay araçlarının sadece 'ışıkla' hareket edebilmesini sağlamak, gelecek uzay görevlerinde çok büyük tasarruf sağlayabilir. 4,5 milyon dolara mal olan proje, aynı zamanda geleneksel uydulara göre çok daha küçük ve hafif uzay araçlarının geliştirilmesini sağlayabilir.Toplam 32 metrekarelik (m2) alan kaplayan LightSail, başarılı olursa LightSail-1 ve 2 görevleri de düzenlenecek.


Kaynak: BBC / Ntvmsnbc (1 Haziran 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Intersect - avatarı
Intersect
VIP VIP Üye
7 Haziran 2015       Mesaj #494
Intersect - avatarı
VIP VIP Üye
Güneşten 300 Trilyon Kat Parlak Galaksi
MsXLabs.Org

NASA, Güneş'ten 300 trilyon kat daha parlak bir galaksinin varlığını keşfetti. NASA'nın keşif aracı WISE tarafından keşfedilen galaksinin şimdiye kadar keşfedilen en parlak galaksi olduğu belirtildi.

19 gök adadan oluşan ve EGS-zs8-1 ismi verilen galaksinin evrenin oluşumundan 400 ila 600 milyon yıl sonra tamamlandığı tespit edilirken, galaksinin parlaklığının galaksinin merkezindeki kara deliğin büyüklüğünden kaynaklandığı düşünülüyor. Nitekim kara deliklerin büyüklükleri ile galaksilerin parlaklıkları arasındaki ilişki daha önceki yıllarda da bilinen bir gerçekti. Ancak NASA, bu derece parlaklığın galaksinin dönüş hızından kaynaklanabileceğini de tahminleri arasında bulunduruyor.

Kaynak: haberuzay.com
Son düzenleyen nötrino; 29 Şubat 2016 19:57 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!
Yok bir şey iyiyim. Sadece ölü olmayı tercih ederdim.
Intersect - avatarı
Intersect
VIP VIP Üye
7 Haziran 2015       Mesaj #495
Intersect - avatarı
VIP VIP Üye
Uzay Taksisi CSR-100 2017'de Hazır Olacak
MsXLabs.Org

NASA astronotlarını uzaya getirip götürecek uzay taksisi için düğmeye geçtiğimiz aylarda basılmıştı. Günümüzde Amerikalı astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu'na Rusya'ya ait uzay aracı koltuk başına 70 milyon dolarlık bir paraya taşıyor. ABD ise NASA'nın Boeing'e verdiği CST-100 ve SpaceX'e vereceği uzay taksisi siparişleriyle bu maliyeti aşağılara çekmeyi ve Rusya'ya olan bağımlılığı sonlandırmayı amaçlıyor.

Yapılan tahminlere göre, NASA 2017 yılında kendi sipariş ettiği uzay taksileriyle daha güvenli ve hızlı şekilde uzaya çıkacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Boeing Ticari Programlar Başkan Yardımcısı John Mulholland, 2017'de uçmak ve CST-100'ü hazır etmek için doğru yolda olduklarını açıkladı.

Kaynak: haberuzay.com
Son düzenleyen nötrino; 29 Şubat 2016 19:57 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!
Yok bir şey iyiyim. Sadece ölü olmayı tercih ederdim.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Temmuz 2015       Mesaj #496
Avatarı yok
Yasaklı
Rus İnsansız Kargo Aracı Progress Uzaya Fırlatıldı

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ikmal malzemeleri taşıyan insansız Rus uzay aracı Progress başarıyla fırlatıldı. Kazakistan'ın Baykonur uzay üssünden bir Soyuz roketiyle fırlatılan ve 2,5 ton yük taşıyan Progress'in ISS'e pazar günü kenetlenmesi bekleniyor. Nisan ayında Rusya'ya ait bir Progress, geçen ay ise ABD'ye ait Falcon 9 aracının havada infilak etmesinin ardından aracın akıbeti merakla takip ediliyor. Rus Uzaycılık Kurumu (Ruscosmos), ISS'e 6 saatte varmak yerine iki günü bulan "geleneksel rota"nın tercih edildiğini açıkladı.

ABD ve Rus yetkililere göre ikmal malzemesi taşıyan gemilerin art arda infilak etmesine rağmen ISS'te yiyecek, içecek sıkıntısı çekilmiyor. Yeryüzünden 400 kilometre kadar yükseklikte seyreden istasyonun büyük bir yiyecek stoğuna sahip olduğu belirtiliyor.Uzay aracı Progress ISS'e et, balık konserveleri, elma, domates, portakal, soğan, sarımsak, kuru pasta, oksijen, su, yakıt ve bilimsel malzeme taşıyor.ISS'te halen ABD'li Astronot Scott Kelly ile Rus Kozmonotlar Gennady Padalka ve Mihail Kornienko görev yapıyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (3 Temmuz 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Temmuz 2015       Mesaj #497
Avatarı yok
Yasaklı
Teğet Geçen Uydu Enkazı

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki üç astronotun büyük bir tehlike atlattığı ortaya çıktı. Tehlikeye, bir Rus uydusunun enkazı neden oldu.Eski bir Rus uydusunun ISS'ye doğru yönelmesi üzerine astronotlar acil kaçış kapsülüne gizlendi. Astronotlar uydunun istasyona çok yaklaşma ihtimalini düşünerek kapsülü fırlatmaya hazır hale getirdi.'Uzay çöpü' olarak nitelenen eski uydu ISS'ye zarar vermeden yaklaşık 2 kilometre uzağından geçti. Şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri'ne ait askeri bir meteoroloji uydusu patlamış, onlarca parça uzaya yayılmıştı.

Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (18 Temmuz 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Temmuz 2015       Mesaj #498
Avatarı yok
Yasaklı
Çin, Uzaya İki Uydu Daha Gönderdi

Çin'in tek taşıyıcı roketle uzaya iki navigasyon uydusu gönderdiği bildirildi. Şinhua ajansının haberine göre ülkenin orta kesimindeki Şiçang Uydu Fırlatma Merkezi'nden tek taşıyıcı roketle Çin'in yapım aşamasındaki küresel "Kuzey Yıldızı (Beydou) Navigasyon Uydu" sistemi için iki uydu daha gönderildi. Haberde, navigasyon sistemi kapsamında gönderilen uydu sayısının 19'a çıktığı ifade edilirken, uyduların kısa süre içinde önceden belirlenmiş yörüngelerine oturduğu açıklandı.

Fırlatma işleminde, ülkenin yerli üretimi olan Uzun Yürüyüş adlı taşıyıcı roket serisine ait Yüencıng-1 roketinin kullanıldığı ve bu modelin tek fırlatmada birden çok uyduyu yörüngeye oturtabilme özelliğinin bulunduğu ifade edildi. Meteoroloji, balıkçılık, telekomünikasyon, haritalandırma gibi alanlarda bilgi sağlama amaçlı geliştirilen Kuzey Yıldızı uydu serisinin 2020 yılına kadar yörüngede 30 uyduya ulaşarak daha etkin ve kapsamlı küresel konumlandırma hizmeti sağlaması hedefleniyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (26 Temmuz 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ağustos 2015       Mesaj #499
Avatarı yok
Yasaklı
Mavi Ay

İstanbul’da temmuz ayı içerisinde dolunay 2’nci kez görüldü. Görülen dolunayla birlikte İstanbul Boğazı’nda eşsiz güzellikte bir manzara oluşurken, beklendiği gibi Ay mavi renge bürünmedi. Dünya’da meydana gelen volkanik patlamalar ve orman yangınlarından oluşan toz bulutunun etkisiyle, temmuz ayının son günleri içerisinde Ay'ın mavi renge bürünmesi gerekirken ikinci kez görünen dolunayın renginde herhangi bir değişiklik olmadı. Bu ay içerisinde ikinci kez görülerek gökbilimcileri ve halkı heyecanlandıran dolunay, İstanbul’da mavi Ay yerine, dolunay olarak yüzünü gösterdi. Bundan sonraki mavi Ay görüntüsünün, 2018 yılında görülmesine ihtimal veren gökbilimciler, bir sonra ki mavi Ay tarihini ise 2034 olarak belirtiyor.

Kaynak: Ntvmsnbc (1 Ağustos 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Eylül 2015       Mesaj #500
Avatarı yok
Yasaklı
Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Yeni Sakinleri Yola Çıktı

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapacak üç uzay adamını taşıyan Soyuz kapsülü, Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kapsülün başarıyla fırlatıldığını açıkladı. Kapsülde Danimarkalı astronot Andreas Mogensen, Rus kozmonot Sergei Volkov ve Kazak kozmonot Aidyn Aimbetov bulunuyor. Mogensen, uzaya giden ilk Danimarka vatandaşı oldu. Astronotların, iki günlük yolculuğun ardından cuma günü ISS'ye varması bekleniyor.Astronotlar, son iki yılda ISS'ye gitmek için altı saat süren kısa yolu izliyordu. Ancak Rus Federal Uzay Ajansı, ISS'nin uzay çöpleri nedeniyle yörüngesini değiştirmesinin ardından güvenlik gerekçesiyle geleneksel rotaya dönme kararı almıştı. Mogensen, Volkov ve Aimbetov'un varışıyla ISS'deki astronot sayısı 9'a yükselecek. Mogensen ve Aimbetov, ISS'nin halihazırdaki komutanı Rus Kozmonot Gennady Padalka ile 12 Eylül'de Dünya'ya geri dönecek. Padalka, dönüşten önce ISS'nin komutasını NASA'dan Scott Kelly'ye devredecek.

Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (2 Eylül 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış