Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 53

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 186.900 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Aralık 2016       Mesaj #521
Avatarı yok
Yasaklı

Astronomi Gündemi / GÖKTÜRK-1 Uzay'a Fırlatıldı!



Sponsorlu Bağlantılar
Fransız Guyanası’ndan saat 16:51'de fırlatılan GÖKTÜRK-1 için Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Akıncı Tesisleri’nde tören düzenledi. GÖKTÜRK-1 uydusundaki yerli katkının ise yüzde 20 oranında olduğu açıklandı. Yakıtsız olarak yaklaşık 1070 kg kütleye sahip GÖKTÜRK-1, yüksek çözünürlüklü optik kameraya sahip olup, Güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacak.
Ad:  gokturk-1-uzaya-firlatildi,uVM0wqEXIUuZI7ONgbYs5w.jpg
Gösterim: 694
Boyut:  5.2 KB

Fırlatmanın ardından 68. dakikada uydudan beklenen ilk sinyal de alındı. Yaklaşık 90 dakikada Dünya çevresinde bir tur atacak uydunun yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor. Uydu, Türkiye üzerinden her geçişinde Dünya'nın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonu’na aktaracak. GÖKTÜRK-1, Dünya'daki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak. İlgili uydu aracılığıyla, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.


Kaynak: Ntvmsnbc / AA (6 Aralık 2016)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Aralık 2016       Mesaj #522
Avatarı yok
Yasaklı

Astronomi Gündemi / Bitki Örtüsü ve Sera Gazları NASA Tarafından Uzay'dan Takip Edilecek!



Sponsorlu Bağlantılar
Amerikan Ulusal Havacılık Ve Uzay Dairesi (NASA), ABD'deki bitki örtüsü ve sera gazlarını uzaydan incelemek amacıyla yeni bir çalışma başlatacağını duyurdu.
Ad:  nasa-bitki-ortusu-ve-sera-gazlarini-uzaydan-takip-edecek,43okwpoM5k2BqSpjL4nbhg.jpg
Gösterim: 724
Boyut:  47.2 KB

Sabit Karbon Döngüsü Gözlemevi'nin GeoCARB olarak adlandırılan programla, 35 bin 400 kilometrelik mesafeden Amerika'daki karbondioksit, karbonmonoksit ve metan gazı hareketlerini izleyeceği belirtildi. Açıklamada, ticari iletişim uydusu üzerinden yapılacak çalışmada, Amerika'nın doğal karbon hareketliliği ölçülerek kıtadaki bitki sağlığı ve sera gazlarının salınımı izlenecek.

NASA'nın Washington Bilim Misyonu Müdürlüğü Yer Bilimleri Bölümü direktörlüğünden Michael Freilich de açıklamasında, NASA'nın, GeoCARB programı ile dünyanın doğal karbon döngüsü ile ilgili önemli yeni ölçümlerin elde edileceğini ifade etti. Freilich, GeoCARB sayesinde Kuzey, Orta ve Güney Amerika'nın bitki sağlığının izlenmesinin sağlanacağını kaydetti. GeoCARB programının ilk beş yıllık gelişim, kurulum ve veri analizi sürecinin, bütçeye maliyetinin ise 166 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / AA (7 Aralık 2016)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Aralık 2016       Mesaj #523
Avatarı yok
Yasaklı

Astronomi Gündemi / Japonya'dan Uzay İstasyonuna Acil İkmal Yardımı!


Ad:  japonyadan-uzay-istasyonuna-acil-ikmal-yardimi,H4CzFqEfI0CWQ-HTLh0l4w.jpg
Gösterim: 748
Boyut:  63.3 KB
Japonya'nın güneyindeki Tanegashima Uzay Üssü'nden, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ikmal malzemeleri içeren bir roket fırlatıldı. Kapsülün istasyona yaklaşık 5 ton ağırlığında gıda, su, ihtiyaç malzemeleri ve güneş enerjisi sistemi için 6 adet yeni lityum-iyon pil taşıdığı bildirildi.

Dünya'dan yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki istasyonda halen bir Fransız, iki Amerikalı astronot ve üç Rus kozmonot ikamet ediyor.Fransız Astronot Thomas Pesquet, roketin kalkışı sonrası Twitter'dan yaptığı paylaşımda "İyi yolculuklar. Varışınızı dört gözle bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Kapsülün salı günü istasyona ulaşması bekleniyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / AA (12 Aralık 2016)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Ekim 2018       Mesaj #524
Avatarı yok
Yasaklı

Astronomi Gündemi / Soyuz'un Fırlatılışında Kaza Meydana Geldi!


Ad:  soyuz-roket111018,Mh7HDrk2FE-WlkbUqZHVGA.jpg
Gösterim: 570
Boyut:  34.0 KB
Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldıktan sonra arızalanan Soyuz roketi düştü!
Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) Rus kozmonot Aleksey Ovçinin ve NASA'dan astronot Nick Hague'u taşıyacak Soyuz roketi fırlatılışı esnasında arıza yaptı. Astronotlar yere inmeyi başardı. Kaza arıza taşıyıcı bölümünde meydana geldi. Rus kozmonot Aleksey Ovçinin ile ABD'li astronot Nick Hague Soyuz'dan paraşütle atlamayı başardı. Kurtarma ekiplerinin, kozmonot ve astronota ulaştığı ve ikisinin sağ olduğu belirtildi. Rus Ovçinin ile ABD'li Hague'un yaralanmadığı ve sağlık durumlarının iyi olduğu ifade ediliyor. Kaynak, arızanın taşıyıcı bölümünde meydana geldiğini ve ekibin üsse acil iniş yapacağını söyledi. Soyuz kazası sonrası, Rusya'nın insanlı tüm uzay faaliyetlerini durdurduğu açıklandı.


Kaynak: Science (11 Ekim 2018)

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış