Arama

Kutup Işıkları - Aurora

Güncelleme: 16 Temmuz 2012 Gösterim: 28.121 Cevap: 7
Miriel - avatarı
Miriel
Ziyaretçi
30 Kasım 2006       Mesaj #1
Miriel - avatarı
Ziyaretçi
Kutup ışıkları, ya da aurora, genellikle kutup bölgelerinde görülen bir gece ışımasıdır. Aurora, gökyüzündeki doğal ışık görüntüleridir. Genelde gece görülen aurora, çıplak gözle de izlenebilir. Kuzey Yarıküredeki aurora görüntüsüne aurora borealis, Güney Yariküre’dekine de aurora australis denir. Auroralar, güneşin dünya atmosferi üzerindeki etkilerinin en belirgin şekilde görülebilenidir.
Çoğu auroralar yüksek kuzey ve güney enlemlerinde görülür. Özellikle yay, bulut ve çizgi şeklinde oluşurlar. Bazıları hareket eder, parlaklaşır ya da aniden yanıp sönerler. Yeşil, auroralarin en yaygın rengidir. Ancak çok yükseklerde olan auroralar kırmızı ya da pembe olabilirler. Çoğu aurora atmosferin 100 ile 1000 km aralığında oluşur. Bazıları atmosfer boyunca binlerce kilometre yatay uzunluğa sahip olabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Aurora görüntüleri, güneşten gelen solar rüzgarlardaki yüklü parçacıkların atmosferle etkileşmesi sonucu oluşur. Bu parçacıklar dünyanın manyetik alanına ulaştığında bazıları kapılır. Bu parçaların çoğu dünyanın manyetik kutuplarına çekilirler. Bu parçacıklar atmosferdeki moleküllerle çarpıştıklarında enerji açığa çıkar. Bu enerjinin bir kısmı da auroralar şeklinde salınır.
Auroralar sıklıkla 11 yıllık güneş döngüsünün en yoğun zamanında görülür. Bu dönemde, güneş yüzeyindeki koyu lekeler sayıca artar. Güneşteki şiddetli patlamalar güneş lekeleriyle ilgilidir. Solar patlamalardan çıkan elektronlar ve protonlar, dünya atmosferiyle etkileşir. Bu etkileşim oldukça parlak auroralar yaratır. Bu aynı zamanda dünyanın manyetik alanında güçlü dalgalanmalar meydana getirir; (manyetik fırtına). Bu fırtınalar esnasında auroralar kutup bölgelerinden ekvatora doğru kayar.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
19 Ekim 2007       Mesaj #2
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
nor1061002th5

Sponsorlu Bağlantılar

kglfuo9

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ekim 2007       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
AURORA (KUTUP IŞIKLARI) NEDİR?
image001 small
Geceleri gökyüzünde görülen renkli ışıklar binlerce yıldır insanları büyülemiş ama çoğunlukla da dehşete düşürmüştür. Bunları sık sık görme fırsatı olan kuzey insanları haklarında bir çok hikaye üretmiştir. Bununla birlikte daha güneyde yaşayanlar bu ışıkları daha seyrek görmüş ve bunun savaş ya da bir afetin doğaüstü bir kehaneti olduğunu düşünmüşlerdir.
İnsanlar bu konuda daha bilimsel açıklamalar aramaya başladıklarında birçok teori öne sürdüler. Bu ışık, Dünya'nın kenarlarından yansıyan ateştopu, Kuzey Kutbu buzullarından yansıyan gün ışığı, ya da gökyüzündeki buz kristallerinden yansıyor olabilirdi.
20. yüzyıla kadar bu alandaki araştırmalarda ilerleme gösterilemedi ve hâlâ yanıtı bulunamamış çok fazla soru var. Bunlar Güneş'ten gelen ve Dünya'nın manyetik alanı sayesinde yerküreye yönelen elektrik yüklü parçacıkların (elektron) sonucudur. Gördüğümüz beyazlık, elektronların atmosferin en üst saçaklarına hızla çarpmasından kaynaklanır.
Kaynak: Bilim ve Teknik
Son düzenleyen Blue Blood; 26 Ekim 2007 21:02
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
17 Mayıs 2008       Mesaj #4
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Kutup Işığı - Aurora

57227500bz6

Bu muhteşem doğa olayının adı 'Aurora' ya da diğer bir adıyla 'Kutup Işığı'... Adından da belli olduğu gibi kutup bölgelerinde görülürler...

74821224fd4

Auroralar, gökyüzündeki doğal ışık görüntüleridir. Genelde gece görülen kutup ışıkları, çıplak gözle de izlenebilir.

72124124ia8

Kuzey Yarımküre'deki aurora görüntüsüne aurora borealis, Güney Yarımküre'dekine de aurora australis denir.

81300788lt6

Auroralar, güneşin dünya atmosferi üzerindeki etkilerinin en belirgin şekilde görülebilenidir.

10380822dw2

Çoğu kutup ışığı yüksek kuzey ve güney enlemlerinde görülür. Özellikle yay, bulut ve çizgi şeklinde oluşurlar.

64585868gs6

Bazıları hareket eder, parlaklaşır ya da aniden yanıp sönerler.

17312506kz0

Yeşil, auroraların en yaygın rengidir. Ancak çok yükseklerde olan kutup ışıkları kırmızı ya da pembe olabilirler.

49795779ek4

Çoğu aurora atmosferin 100 ile 1000 km aralığında oluşur. Bazıları atmosfer boyunca binlerce kilometre yatay uzunluğa sahip olabilir.

10zl4

Kutup ışığı görüntüleri, Güneş'ten gelen solar rüzgarlardaki yüklü parçacıkların atmosferle etkileşmesi sonucu oluşur.

11hr2

Bu parçacıkların bazıları dünyanın manyetik alanına kapılır. Atmosferdeki moleküllerle çarpıştıklarında enerji açığa çıkar. Bu enerjinin bir kısmı da "aurora"lar şeklinde salınır.

12yu0

Kutup ışıkları sıklıkla 11 yıllık güneş döngüsünün en yoğun zamanında görülür.

13re6

Bu dönemde, güneş yüzeyindeki koyu lekeler sayıca artar.

14um7

Güneşteki şiddetli patlamalar güneş lekeleriyle ilgilidir.

15ix0

Solar patlamalardan çıkan elektronlar ve protonlar, dünya atmosferiyle etkileşir.

16qx9

Bu etkileşim oldukça parlak auroralar oluşturur.

17fs1

Bu aynı zamanda dünyanın manyetik alanında güçlü dalgalanmalar meydana getirir; (manyetik fırtına).

18do4

Bu fırtınalar esnasında auroralar kutup bölgelerinden ekvatora doğru kayar.




nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
17 Mayıs 2008       Mesaj #5
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Bazı Kutup Işığı Fotoğrafları

22nq9

23zr1

24ze9

25cm3
Son düzenleyen asla_asla_deme; 2 Şubat 2009 12:14 Sebep: Kırık Link
Edd-iTöR - avatarı
Edd-iTöR
Ziyaretçi
25 Haziran 2008       Mesaj #6
Edd-iTöR - avatarı
Ziyaretçi
62221238pj5
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
9 Aralık 2008       Mesaj #7
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Aurora Borealis


18sb9


19pk3


21yz3


Kutup yakınlarında (Kanada, Grönland) ki bölgelerde kıştan yaza geçerken güneş ışınlarının gökyüzünde oluşturduğu mucizevi renk cümbüşü...

Aurora; atmosferik ortamda çeşitli atomlar, moleküller ve iyonlar tarafından saçılan fotonların yine atmosfer içerisinde oluşan özellikle elektronları içeren enerji yüklü parçacıkların gökyüzündeki manyetik alanlara rastlaması sonucu ortaya çıkan büyülü bir renk tayfı'dır. Çok değişik zamanlarda, farklı çizgiler ve renk büyüsü ile ortaya çıkabilen Aurora, bu nitelikleri ile Gökkuşağı ile karşılaştırılamayacak kadar mükemmel bir doğa olayıdır.


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Temmuz 2012       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
Atmosferde Eşsiz Güzellikte ‘Auroralar’ Görüldü

resizephpn

Güneş’te 12 Temmuz’da meydana gelen şiddetli patlamanın ardından açığa çıkan fırtına, Dünya'ya ulaştıktan sonra atmosferde birbirinden güzel auroralar (kutup ışıkları) oluşturdu.

Güneş’teki büyük koronar kütle atımıyla açığa çıkan yüklü parçacıklar, Cumartesi günü ve dün atmosferimize ulaştı. Yerkürenin manyetik alanı ve yıldızdan gelen fırtınanın etkileşimi sonucu İyonosfer’de yeşil, mavi ve kızıl ışımalar oluştu. Büyülü ışıklar, Antarktika, Yeni Zelanda, Avustralya ve Güney Amerika’da kameralara yansıdı. Gökyüzündeki etkileyici renk cümbüşü, ABD’nin Minnesota eyaletindeki Duluth kenti semalarında da görüldü.

Atmosferin 100 ila 1000 kilometre aralığında oluşan kutup ışıklarının yatay uzunluğu binlerce kilometreyi bulabiliyor. Güney kutbuna yakın enlemlerde görülen ışıklara aurora australis (güney kutup ışıkları) deniliyor.

12 Temmuz’daki Güneş fırtınasında açığa çıkan parçacıklar, saatte 4,8 milyon kilometre hızla yerküreye ulaştı. Bu yılki 6. büyük patlama olarak kayıtlara geçen olay, Dünya üzerinde herhangi bir olumsuzluğa yol açmadı. 1989’daki bir Güneş patlamasının ardından Kanada’nın Quebec kentinde 6 milyon insan elektriksiz kalmıştı.

Kutup Işıkları - Aurora

Kutup Işıkları - Aurora

Kutup Işıkları - Aurora



Kaynak : Gençbilim (16 Temmuz 2012,07:00)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

8 Ağustos 2015 / Misafir Genel Galeri
25 Ekim 2010 / KisukE UraharA Coğrafya
 Aurora
20 Ağustos 2009 / darkeagle2008 Mitoloji
14 Aralık 2005 / ozti Bilgisayar
31 Mart 2007 / virtuecat Bilgisayar