Arama

Cüce Gezegen Ceres

Güncelleme: 22 Nisan 2015 Gösterim: 5.105 Cevap: 7
Edd-iTöR - avatarı
Edd-iTöR
Ziyaretçi
25 Haziran 2008       Mesaj #1
Edd-iTöR - avatarı
Ziyaretçi
Ceres
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ceres Mars ile Jüpiter arasında en büyük cisimdir. Güneş Sistemi'ndeki en küçük cüce gezegendir. Ana asteroid kuşağında yer alır. 1801 yılında İtalyan gökbilimci Giuseppe Piazzi tarafından bulunmuştur. Asteroidler arasında ilk keşfedilen olduğu için 1 numara ile adlandırılmıştır.

ceres

1-Güneş Sistemi'ndeki en küçük gezegendir.

2-Önceden Günes Sistemi'ndeki en büyük asteroid olarak da bilinirdi. 2006 yılında Plüton gezegen sınıfından çıkarılınca yerine Ceres girdi ve cüce gezegen olarak ilan edildi.

3-Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağının tek cüce gezegenidir.
Son düzenleyen nötrino; 26 Ocak 2014 09:56 Sebep: Yazım yanlışı düzeltildi ve ek bilgi eklendi!
serhat_11 - avatarı
serhat_11
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2013       Mesaj #2
serhat_11 - avatarı
Kayıtlı Üye
Ceres (Cüce Gezegen)
MsXLabs.org & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ceres, Güneş Sistemi'nde en küçük cüce gezegendir. Ana asteroid kuşağında yer alır, Mars ile Jüpiter arasındaki en büyük cisimdir.1 Ocak 1801 tarihinde İtalyan gökbilimci Giuseppe Piazzi tarafından, Palermo'da bulunmuştur. Piazzi gördüğü cismin önce bulutsuluk içermeyen, yıldıza benzeyen bir kuyruklu yıldız olduğunu düşünmüş, ancak kısa sürede yaklaşık dört yıllık bir periyodu olan bir "gezegen" olduğunu farketmiştir. Piazza bu cisme Ceres adını vermiştir. Asteroidler arasında ilk keşfedilen olduğu için 1 numara ile adlandırılmıştır.

Aynı zamanda 50 yıl boyunca da 8. gezegen olarak sınıflandırılmıştır. 950 km (590 mil) çapında olan Ceres, asteroid kuşağının açık ara en büyük cismidir ve kuşağın toplam kütlesinin %32'sine sahiptir. Gözlemler sonucunda şeklinin düşük yerçekimine sahip diğer asteroidler gibi düzensiz değil de küresel olduğu ortaya konmuştur. Ceres asteroidinin yüzeyinin su buzu ve karbonat, kil gibi çeşitli hidratlı minerallerden oluştuğu tahmin edilmektedir. Ceres, taş - kaya bir çekirdek ve buzdan oluşan bir manto yüzeyi ile farklılaşmış olarak görünmektedir. Yüzeyinin altında sıvı sudan oluşan bir okyanus olma ihtimali bulunmaktadır. Yüzey sıcaklığı yaklaşık -38 C dir.
Son düzenleyen nötrino; 26 Ocak 2014 09:59 Sebep: Yazım yanlışı düzeltildi!
Olması Gereken Şeylerin Adını İyilik Yapmak KoymuşIar.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Ocak 2014       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Cüce Gezegen Ceres’te Su Bulundu

Güneş Sistemi'ndeki en ilgi çekici gök cisimlerinden biri olan cüce gezegen Ceres'te su buharı gözlemlendi. Bilim insanları bu gezegenin yüzeyinin altında Dünya'da olduğundan daha fazla tatlı su olabileceğini bildirdi.


Avrupa Uzay Ajansı (ESA) idaresindeki Herschel Kızılötesi Uzay Teleskobu'nun verilerini inceleyen bilim insanları, Güneş'e 419 milyon kilometre uzaklıktaki buz kaplı Ceres'in yüzeyindeki gayzerlerden düzenli olarak fışkıran suyun sebep olduğu buhar bulutlarını tespit etti. 950 kilometrelik çapıyla Ay'ın üçte birinden biraz daha küçük olan Ceres, buna rağmen Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağının en büyük objesi olarak dikkat çekiyor.


Dünya'dakinden Fazla Su Ceres'te Olabilir

Bilim dergisi Nature'da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Ceres'teki iki bölgeden uzaya buhar bulutu çıkışı olduğunu belirleyen gökbilimciler, buzdan gayzerlerden püsküren bu bulutların, gezegende suyun varlığına dair ilk kesin kanıt olduğunu bildirdi.

İspanya'da ESA bünyesinde yürütülen araştırmanın başındaki isim Michael Küppers, "İlk kez Ceres üzerinde su buharı olduğu kesinlik kazandı. Bu bize Ceres'in buzlu bir yüzeyi ve atmosferi olduğunu kanıtlıyor" dedi. Küppers ve arkadaşları, Ceres'in kayadan oluşmuş çekirdeğini saran kalın buz katmanı eritildiğinde, Dünya'daki toplam tatlı su miktarından daha fazlasının elde edilebileceğini dile getiriyor.Gezegendeki su buharına Güneş ışınlarının erittiği buz tabakalarının sebep olduğu, yüzeyin altında akışkan su bulunduğu ve bu suyun zaman zaman uzaya püskürdüğü düşünülüyor.1801'de keşfedilen Cüce gezegenin yüzeyini inceleyip haritalandıracak olan NASA aracı Dawn'ın 2015 yılının Mart ya da Nisan aylarında Ceres'e ulaşması bekleniyor.


Kaynak: CHA / Nature (22 Ocak 2014, 23:03)
Son düzenleyen nötrino; 20 Mart 2016 19:57
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Aralık 2014       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Cüce Gezegen Ceres'te Yaşam

cuce gezegen cereste yasam olabilirivz7xGMLKEuSfcJfEwN OA?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20141225163433147&ampmetarectangle

Uzmanlar, yaklaşık 950 km genişliğindeki cüce gezegen Ceres’te yaşamı destekleyecek koşulların olabileceğini belirtiyor.

Gezegensel Bilim Enstitüsü (Planetary Science Institute) üyelerinden Jian-Yang Li, sıcak ve nemli bir iklime sahip olduğunu düşündükleri Ceres’te yaşam için uygun koşulların olabileceğini belirtiyor.Ceres, küçük kütlesine rağmen Mars ve Jüpiter arasında yer alan Astroid Kuşağındaki en büyük gezegen olarak biliniyor. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 'Dawn' isimli uzay aracı Mart 2015’te Ceres’in yörüngesine girecek ve burada çeşitli araştırmalar yapacak.Bir gezegende yaşamın oluşması için 3 şart olduğunu belirten Jian-Yang Li’ye göre bu şartlar, kullanılabilir su, bir enerji kaynağı ve kimyasal elementler.

Yüzeyinde su bulunduğu tahmin edilen Ceres ile ilgili konuşan Li, Cüce gezegenin yüzde 40’ının sudan oluştuğunu ve bunun gezegenimizden sonra bilinen en büyük su rezervi olduğunu belirtti. Li’nin açıklamalarına göre, şu an için tek bilinmeyen nokta bu suyun ne kadarının sıvı halde olduğu.NASA'nın Dawn isimli uzay aracının yapacağı çalışmalardan sonra teorilerinin netlik kazanacağını belirten Li, Ceres’te saydığı tüm koşulların bulunabileceğinin altını çiziyor.

Kaynak: Ntvmsnbc / Gezegensel Bilim Enstitüsü (25 Aralık 2014)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Şubat 2015       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
NASA Cüce Gezegeni Görüntüledi

nasa cuce gezegeni goruntuledi8wOvvBTtU0KGepWGTM3VoA?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150208094410562&ampmetarectangle

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), uzay aracı Dawn'ın (Şafak) cüce gezegen Ceres'i 145 bin kilometre uzaklıktan görüntülediğini duyurdu.

Bundan dört yıl önce Güneş Sistemi'nin en büyük asteroidi olan Vesta'yı fotoğraflayan Dawn daha sonra Ceres'e doğru yola çıkmıştı. Mars ve Jüpiter gezegenleri arasındaki asteroit kuşağında yer alan Ceres, yaklaşık 950 kilometre çapında. Uzay aracı Dawn, Ceres'e mart ayında varacak. NASA'nın uzay robotları üzerinde çalışma yapan birimi JPL'nin (Jet Propulsion Laboratory) Dawn'la ilgili açıklamasının yanı sıra Almanya'nın Max Planck Enstitüsü de konuyla ilgili bir bildiri yayınladı.

Dawn'ın görüntü geçtiği özel kamera sistemi Göttingen'deki Güneş Sistemi Araştırmaları Merkezi'nin koordinasyonu altında geliştirildi. Elde edilen görüntülerin 14 kilometreye kadar çözünürlük sunduğu, fotoğrafların montajlanarak bir animasyona dönüştürüleceği belirtildi. Max Planck Enstitüsü Güneş Sistemi Araştırmaları Merkezi'nin açıklamasında, "kömür gibi kapkara" olarak tanımlanan gezegende daha aydınlık bazı bölgelerin ve geniş kraterlerin dikkat çektiği belirtildi. Ceres'in Vesta gibi güneş sisteminin ilk evrelerinde oluştuğu ihtimali üzerinde duruluyor. Uzmanlar söz konusu cisimlerden elde edilecek verilerin bu döneme dair bilinmeyenleri aydınlatmasını umuyor.


Kaynak: Ntvmsnbc (08 Şubat 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Mart 2015       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Ceres'in İlk Ziyaretçisi Yörüngeye Ulaştı

NASA'nın Dawn uzay aracı, yaklaşık 8 yıllık yolculuğunun sonuna gelerek asteroit kuşağındaki cüce gezegen Ceres'in yörüngesine ulaştı ve Ceres'in ilk belirgin görüntülerini elde etti.Gezegen üzerinde gözlemlenen parlak noktalar bilim insanlarını şaşırttı. Yörüngede konumlanan Dawn, beklenmedik bir durumla karşılaşılmazsa bir cüce gezegeni ziyaret eden ilk uzay aracı olacak. 2007'de yola çıkan Dawn, Ceres'e ulaşmadan önce de asteroit kuşağının ikinci büyük cismi Vesta'yı Temmuz 2011'den Eylül 2012'ye kadar gözlemlemişti. Dawn'ın yapacağı gözlemler, Güneş Sistemi'nin erken dönemleri ve gezegen oluşumu hakkında yeni bilgiler sunacak.

Kaynak: Ntvmsnbc (7 Mart 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Nisan 2015       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Ceres’in Kuzey Kutbu

Şafak verilerinden Ceres’in yeni görüntüleri üretilmeye başlandı. Yeni görüntüde cüce gezegen Ceres’in Güneş ışığıyla aydınlanmış kuzey kutbu görülüyor. Şafak, yüksek çözünürlükteki bu görüntüleri elde ederken cüce gezegenden 33.000 km uzaktaydı.

Ceres

Ceres’in kuzeyi (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA).

Şafak (Dawn) uzay aracı 6 Mart’ta Ceres’in yörüngesine girdi. Araç daha önce 2011-2012 yılları arasında asteroit Vesta’yı gözlemişti. Gözlemi 14 ay süren Şafak’ın elde ettiği veriler üzerinde hâlâ çalışılmaktadır.Ceres, Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağının en büyük cismidir. Şafak, iyon motorları yardımıyla 23 Nisan’dan 9 Mayıs’a kadar Ceres’e yaklaşacak. Aracın bu tarihte Ceres’ten uzaklığı 13.500 km olacak.

Kaynak: JPL (16 Nisan 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Nisan 2015       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
Renkli Ceres

Ceres renkli

Şafak cüce gezegen Ceres’in renkli yüzey fotoğrafını üretti. Bilim insanlarının şimdiki hedefi bu görüntüdeki parlak bölgelerin yapısını ortaya çıkarmak (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA).

Ceres’in çevresinde dolanan Şafak, cüce gezegenin yüzey farklılığını gösteren renk haritasını üretti. Yüzey morfolojisi ve renk çeşitliliği Ceres’in yüzeyinin oldukça hareketli olduğu anlamına geliyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden Chris Russell: “Cüce gezegen tarihsel süreci içinde değişimler göstermiş olmalı. Farklı bölgelerde farklı malzemeler olması bu sonuca ulaşmamızı sağlıyor. Renk dağılımı yüzeydeki hareketliliği anlatıyor” diyor. Şafak bir cüce gezegen yörüngesine giren ilk uzay aracı oldu. 6 Mart’ta Ceres’in yörüngesine giren Şafak (Dawn), daha önce 2011-2012 arasında, 14 ay boyunca dev asteroit Vesta’yı incelemişti. Ceres incelemesi yeni başlamasına karşılık ilk izlenimlere göre Vesta ile oldukça farklı yapısı olduğu seziliyor. Vesta kuru bir yüzeye sahipken Ceres’in yüzeyinin % 25’inin buzlu madde olduğu düşünülüyor. Bilim insanları Vesta ve Ceres verilerini karşılaştırarak Güneş Sistemi’nin nasıl oluştuğunu anlayacaklarını ümit ediyor.

Ceres’in yüzeyi beklendiği gibi bol kraterli olmasına karşılık sanılandan daha az sayıda büyük kraterlere sahip. Ayrıca kuzey yarıkürede birbirine yakın iki parlak komşu nokta bulunuyor. Uzay aracı 23 Nisan’dan itibaren yüzeye 13.500 km yaklaşacağı için daha net görüntüler iletecek. Böylece yüzeyin daha ayrıntılı görüntülerine ulaşılacak.Şafak’ın üzerindeki görünür ve kızılötesi tayfölçeri yardımıyla araştırmacılar Ceres yüzeyini optik ve kızılötesi ışık altında inceleyebilmekte ve sıcaklık dağılımını belirlemektedir. Ön incelemeye göre farklı bölgelerdeki parlak noktalar farklı yapıya sahip olabilir.

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu’nun elde ettiği görüntülere bakan gökbilimciler ilk etapta 10 parlak bölge belirledi. Bu bölgeler Ceres’deki diğer alanlara göre daha parlak olduğundan dikkat çekmişti. Parlaklık sıcaklığı temsil ettiğinden Ceres’in koyu görünen alanları parlak noktalara göre daha soğuk olmalıdır.Ceres’in bu büyülü parlak noktalarının kökeni henüz bilinmiyor. Ceres’teki parlak çiftin yaklaşık 92 km genişliğinde bir krater olduğu görülmekte. Şafak, Ceres yüzeyine yaklaştıkça daha net ve ayrıntılı görüntüler üretebilecek.


Kaynak: JPL (21 Nisan 2015)

Benzer Konular

22 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Uzay Bilimleri
 Ceres
17 Kasım 2008 / ressam91 Mitoloji
25 Ekim 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
4 Temmuz 2015 / Misafir Taslak Konular