Arama

Draco (Ejderha Takımyıldızı)

Güncelleme: 12 Şubat 2016 Gösterim: 3.810 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Draco (Ejderha Takımyıldızı)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Koordinat: 17s 00d 00sn, +65º 00' 00''

Kısaltma: Dra
Tamlayan: Draconis

Simge: Ejderha
Bahar açısı: 15 sa.
Yükselim: +75°
Alan: 1083 derece kare, 8. sırada
Ana yıldızlar: 14
En parlak yıldızı: γ Dra (Etamin) (Kadri 2.23)
Bayer/Flamsteed yıldızları: 76
Gezegeni olduğu bilinen yıldızlar: 5
Parlak yıldızlar (kadir < 3): 3
Yakın yıldızlar: 6
En yakın yıldız: Struve 2398 (11.5 IY)
Messier nesneleri: 1
Göktaşı yağmurları: Draconids (+90° ve −15° enlemleri arasında görülebilir.)
Çevreleyen takımyıldızlar: Boötes (En iyi Temmuz ayında saat 21:00'de görülebilir.)
  • Hercules
  • Lyra
  • Cygnus
  • Cepheus
  • Ursa Minor
  • Camelopardalis
  • Ursa Major
Draco ya da Ejderha takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Büyük ve Küçük Kepçeler arasından geçerek uzanan daha sönük yıldızlardan oluşan takımyıldız olarak bilinir. Ejderha'yı oluşturan yıldızların çizgisi, Küçük Kepçe'nin kasesinin etrafından sağa eğrilir ve sonra aşağıya kıvrılır. Daha sonra bu eğri ters döner ve doğuya (sağa) bir dirsek yapar. Küçük Kepçe'nin sonunda dörtgen bir kutu oluşturan dört yıldız, Ejderha'nın başıdır. Bu kutu, Küçük Kepçe'nin kasesi ile yaklaşık aynı büyüklükte ve parlaklıktadır.

Dikkat çeken özellikler
Eltanin (Gama Ejderha), görünen parlaklığı 2.24 ile Ejderha'nın en parlak yıldızıdır.
Takımyıldız yönünde bulunan derin gökyüzü nesneleri: Kedi Gözü bulutsusu (NGC 6543), NGC 5866 ve Ejderha Cüce Gökadası.


Mitoloji
Ejderha'nın masalı, Hesperidler'in altın bahçeleri ve Herkül'ün görevlerinden biriyle ilgilidir.
Hesperidler Güneş'in battığı yerin perileridir. Nyks, yani gece tanrıçası Hesperidler'i kendi kendine yaratmıştır. Bazı masallarda Zeus ve adalet tanrıçası Themis'in kızları oldukları söylenir. Başka bir masala göre dünyayı omuzlarında taşımakla görevli Atlas'ın kızlarıdır.
Hesperidler'in başlıca görevi, tanrıların bahçesinde altın elmalara bekçilik etmektir. Yer tanrıçası Gaia, cennetin tanrıçası Hera ile baş tanrı Zeus'a evlilik hediyesi olarak verdiği bu ağaç dünyanın batı ucundaki bir bahçeye dikilmiştir. Hera altın elma bahçesini koruması için yüzlerce başa sahip bir ejderha olan Ladon'u görevlendirmiştir. Herkül'ün görevi, bu bahçeden altın elma çalmaktır. Herkül, ağaca dolanarak altın elmaları koruyan canavarı atlatmak için bir plan yapar. Planını uygulayabilmek için bir yardımcıya gereksinimi vardır. Bunun için, Zeus'a karşı geldiği için dünyayı omuzlarında taşımakla cezalandırılmış olan Atlas'ı seçer. Herkül, Atlas'a eğer Hesperidler'in bahçesinden bir altın elma getirirse, dünyayı bu süre içinde Atlas'ın yerine taşıyabileceğini söyler. Atlas bu teklifi kabul eder. Herkül, bahçeye zehirli oklar fırlatarak Ladon'u öldürür ve dünyayı omuzlarında taşırken, Atlas Hesperidler'in bahçesinden üç altın elma koparıp Herkül'e getirir. Herkül'le konuşurken bir daha dünyanın yükünü taşımamak için mükemmel bir fırsat ele geçirdiğini düşünür. Herkül'den birkaç ay daha dünyayı taşımasını ister. Daha sonra dünyanın yükünü geri alacağını söyler. Durumun farkına varan Herkül, Atlas'tan kısa bir süre için dünyayı tekrar omuzlarına almasını rica eder, böylece dünyayı daha rahat taşıyabileceğini söyler. Atlas hiç şüphelenmeden bunu kabul eder ve dünyayı tekrar sırtına alır. Atlas, dünyayı tekrar sırtına aldıktan sonra Herkül kendisine teşekkür ederek oradan ayrılır.
Hera, Ladon'un ölümüne çok üzülür ve kendisini kutupyıldızı yakınlarında gökyüzüne yerleştirerek onurlandırır.
Bir başka masala göre, Draco, Olympos'un genç tanrıları ile daha yaşlı tanrıları arasında evrenin sahipliğini ele geçirmek için yapılan savaşta, yaşlı tanrı Titanlarla savaşan canavarlardan biriydi. Savaşın sonuna doğru Draco, savaş tanrıçası Athena'ya karşı gelir. Athena, onu kuyruğundan yakalayıp büyük bir kuvvetle gökyüzüne fırlatır. Draco dönerek ve yalpalayarak uçar. Cennetin kubbesine çarparak, vücudu gökyüzünde düğümler haline gelir. Draco kuzey kutbuna yakın soğuk bölgelerde gökyüzüne çarptığı için, vücudundaki düğümleri çözemeden donar. Draco bu yüzden gökyüzünde düğümler halinde görülmektedir.

Son düzenleyen Safi; 12 Şubat 2016 20:53
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

23 Nisan 2010 / _Yağmur_ Mitoloji
22 Ocak 2013 / asla_asla_deme Hayali Karakterler
21 Temmuz 2011 / AndThe_BlackSky Hayali Karakterler
12 Şubat 2016 / Daisy-BT Siyaset ww